Arval opent parkeerplaats met 95 laadpalen

mardi, 13 septembre 2022 20:43
Arval opent parkeerplaats met 95 laadpalen

“We willen een sterk signaal geven”

Elektrificatie, multimodaal vervoer en het uitbouwen van ecosystemen waarin samenwerken centraal staat: het zijn uitdagingen voor Arval. “Duurzame mobiliteit is een must”, aldus General Manager van Arval Belgïe Laurent Loncke.

Arval legde een gloednieuwe parking aan met 95 laadpalen, dit vooraan de bedrijfssite in Zaventem. Op 9 september jl. werd symbolisch het lintje doorgeknipt. “We zijn er heel fier op. Het geheel oogt mooi en beantwoordt aan de branding van Arval. We noemen het project omwille van de voor ons typische groene kleur ook wel eens ‘charging forest’. Samen met de laadpalen die er al waren, staat de teller nu op 103”, zegt General Manager Laurent Loncke. 

Het bedrijf is gespecialiseerd in full-service leasing en oplossingen op maat. Voor bedrijven is het beheer van het wagenpark vaak geen kernactiviteit, dit kunnen ze volledig uitbesteden aan Arval. Het is ook een missie om klanten te helpen overstappen naar een meer verantwoorde vloot. Daarvoor werd een compleet elektrische oplossing ontwikkeld. Naast geleasde elektrische wagens is er ook een laadoplossing voor thuis of op het werk, een laadkaart voor openbare netwerken, automatische terugbetaling voor thuisgebruik, een mobiele app om oplaadpunten te vinden en een opleiding elektrisch rijden. De leuze is: een slimmer wagenpark, een groenere vloot!

Focus op elektrificatie

“We focussen heel sterk op elektrificatie. De ecologische dimensie, met minder CO2 uitstoot en duurzaamheid is een belangrijke drijfveer. Er is ook de beslissing van de overheid om vanaf 2026 de fiscale voordelen voor wagens die niet elektrisch zijn, te schrappen. Nog een andere reden is dat onze klanten meer elektrische en hybride wagens bestellen. De levertijd voor wagens, ook elektrische, is soms lang, maar we zien dat sommige fabrikanten voorrang geven aan de productie van elektrische wagens, net omdat ze de vraag van klanten merken.”

Voorbeeldfunctie

Laurent Loncke benadrukt dat Arval als bedrijf een sterk signaal wil geven. “We zijn ervan overtuigd dat het onze rol is om het goede voorbeeld te geven. Je kan een klant niet adviseren om de vloot te elektrificeren en zelf niets doen. Met het directiecomité beslisten we om in onze vloot meer en meer naar elektrische wagens over te schakelen. Twee jaar geleden zette het directiecomité zelf de stap om met elektrische wagens te rijden, daarna volgden onze commerciële medewerkers die klanten bezoeken, nu volgen stapsgewijs de andere personeelsleden. Ons statement is dat elke bedrijfswagen van onze medewerkers elektrisch moet zijn. Dat betekent natuurlijk ook dat we meer laadpalen nodig hebben. De afgelopen tijd merkten we dat het soms moeilijk is een laadpaal te vinden. We beslisten om zelf de investering te doen, samen met twee partners.”

Demystificeren 

“We merken toch nog vooroordelen bij onze klanten om elektrisch te rijden. Het vermindert, maar het blijft nodig om het concept goed uit te leggen, een demo te laten zien en bijvoorbeeld voor een week een testwagen te geven. We moeten het nog demystificeren. Directiecomités en fleet managers van grotere bedrijven zijn meestal overtuigd. Bij de bestuurders, die met de wagens moeten rijden, zien we gemengde reacties. Sommigen reageren positief, anderen hebben schrik van het onbekende. Ze denken geen laadpalen te zullen vinden, niet meer op reis naar Frankrijk te kunnen enzovoort. We gaan dan met hen in gesprek, maar eens ze het konden uitproberen, reageren ze positief. Recent deden we een test met een YouTube video. Een specialist in EV liet duidelijk zien dat voor de testrit er slechts 30% positief tegenover stond, na de test was dat 70%. Dus we moeten werken aan de perceptie.”

Duurzame mobiliteit

“In onze visie hameren we sterk op duurzame mobiliteit. Het is een must om op dat vlak verder te gaan. Het zal vooral de richting uitgaan van elektrische wagens, in de toekomst is misschien ook waterstof voor bussen, vliegtuigen, boten en wagens mogelijk. Er is de tendens om met elektrische wagens  van ‘black’ naar ‘green’ over te schakelen. De beslissing van de overheid over fiscaliteit was heel duidelijk en heeft een positief effect. Het zorgt voor een versnelling. Dat zien we elke dag in de bestellingen. Twee jaar geleden was 9% van de bestellingen hybride of EV. Nu gaat het om zowat 50%. Dat is goed, maar het kan beter. Andere landen gaven ook meer incentives voor particulieren. Wel zijn er in België fiscale stimuli om thuis laadpalen te plaatsen, maar er blijft een tekort aan publieke laadpalen. De regionale overheden werken aan plannen om dat beter te organiseren.”

Multimodaal

Nog een evolutie is de verschuiving van mono verplaatsing naar multimodaliteit. “Bij de jongere generatie in steden zie je dat al vaker. Hun mobiliteitsgebruik kan elke dag anders zijn, in functie van het weer of een afspraak ’s avonds. Ze nemen de auto, een taxi, de metro, de fiets, een step, een scooter. Ik denk dat we flexibeler moeten zijn. De mobiliteit zal van persoon tot persoon verschillen. Wie in een stad als Antwerpen, Gent of Brussel woont, heeft andere vervoersmogelijkheden nodig dan wie in een rurale omgeving woont. We zien dat ook bij leasing. Vaak hadden we standaardcontracten van vier tot vijf jaar, dat was behoorlijk gebetonneerd. Er is nu meer vraag naar andere contracten, bijvoorbeeld voor twee maanden.”

Ecosysteem

Laurent Loncke wijst erop dat er door de vele invalshoeken en nieuwe ontwikkelingen partners nodig zijn. Er is de core-business van Arval, maar er is ook samenwerking nodig met bedrijven die alles kennen over software, zoals Optimile of laadpalen zoals e-RS. Zij realiseerden mee de nieuwe parkeerplaats van Arval en zijn snelle groeiers. Ook Engie en Luminus, twee grote spelers, zijn partners om thuis laadpalen te installeren. “Het is een nieuwe strategie die focust op elektrificatie, vergroening, multimodaliteit. Er is het inzicht dat we dat niet allemaal zelf kunnen aanpakken. Het opbouwen van een ecosysteem is een van onze sterktes. Dat combineren we met dertig jaar lange ervaring in het geven van advies over fleetmanagement en car policy. Een derde factor die mee onze sterkte bepaalt, is diversiteit. Vroeger lag de focus op grote bedrijven, maar nu kan elk bedrijf, elke bestuurder, elke klant bij ons terecht. Het kan een kmo zijn of een zelfstandige. Op dat vlak zijn we de afgelopen jaren sterk geëvolueerd.”

Change management

Laurent Loncke is twee jaar aan de slag als General Manager bij Arval Belgïe en heeft heel wat op de plank liggen. Daarvoor werkte hij voor BNP Paribas Fortis Retail Banking. Hij werd commercieel directeur voor particuliere klanten en verantwoordelijk voor alle verkoopactiviteiten voor de retail banking-markt in België. “Ik maakte bij de kantoren veel veranderingen mee. Bij Arval staan we voor nieuwe uitdagingen die ook grote veranderingen impliceren, change management zeg maar. Er is nu een transformatie nodig, wat betekent dat we nieuwe producten moeten ontwikkelen, dat er nood is aan nieuwe expertise, dat de interne organisatie wordt herbekeken, dat er nieuwe functies komen, dat we commerciële medewerkers voorbereiden op nieuwe discussies met klanten. In plaats van één product, de auto, moeten we nadenken over laadpalen thuis, het ontwikkelen van een app om de multimodaliteit aan te pakken. En er is car sharing: we stellen daarvoor nu twee wagens ter beschikking van het personeel. Het is dus een heel ruim project dat voor iedereen nieuw is. Het is allemaal heel boeiend, maar ook een hele uitdaging die we stap voor stap aangaan.”

Internationale uitwisseling

Arval maakt deel uit van de Element-Arval Global Alliance, een dochter van BNP Paribas Fortis. De groep is actief in zowat 50 landen, waarvan 30 landen in Europa. Qua omvang staat Arval België op de zesde plaats. “BNP Paribas Fortis is een aandeelhouder die ons veel ondersteuning biedt, er is een mooi evenwicht. Een troef is dat we auto’s kunnen leasen met een mooie afspraak met de bank. Tegelijk zijn we heel autonoom. De bank beslist als aandeelhouder over onze strategie, het topmanagement van Arval moet de topstrategie voor alle landen ontwikkelen: Arval Beyond is een vijfjarenplan. Elk land kan binnen die context eigen prioriteiten ontwikkelen. Dat is nodig om op de lokale situatie te kunnen inspelen. De fiscaliteit is in België anders dan pakweg in Italië. Scandinavische landen zetten veel meer dan ons in op private leasing. We leren heel veel van Scandinavische landen over EV, zij startten daar vroeger mee. Ook over private lease steek ik veel op, want bij ons is de markt beperkt tot ongeveer 20.000 wagens. Het is boeiend om ervaringen te kunnen uitwisselen.”

e-RS: totaalconcept voor laadoplossingen

Eén van de partners van Arval om de nieuwe parking te ontwikkelen, is e-RS, een jonge joint venture van de bedrijven Raepsaet Product Design en Sagro. Ze bundelden hun expertise in e-RS dat focust op laadoplossingen en actief is in België en Nederland. CEO Evi Van der Plas: “Samen met onze partners stonden we in voor de concrete realisatie van het parkeerterrein van Arval. Raepsaet Product Design zorgde voor de laadpalen. Het leuke is dat we het design van de laadpalen klantspecifiek kunnen maken. In dit project zijn de kleuren en het logo van Arval gebruikt. Sagro/De Bokx deed de grondwerken en bekabeling. Dan is er nog AAtechnics dat de configuratie, installatie en aansluiting van de laadpunten en de voetpadkasten op zich nam.”

Totaalconcept

De start-up e-RS ging begin 2022 van start en is nu volop aan het rekruteren, de vraag op de markt is immers groot. “We bieden een totaalconcept voor laadoplossingen, vooral dan voor parkeerterreinen. Dat gaat heel ruim, het kan gaan om bedrijven, vakantieparken, winkelcentra of  appartementsgebouwen. Onze klanten kunnen rekenen op een aanpak van a tot z. We willen de klant ontzorgen en hun enige aanspreekpunt zijn. We zorgen voor de laadpalen, graafwerken, leggen de kabels, regelen de installatie en configuratie van de laadpalen en voetpadkasten, en we houden nadien het laadplein operationeel met regelmatig onderhoud en interventies bij problemen. Arval is ons eerste grote project, maar we werken aan verschillende andere grote projecten die de komende maanden worden opgeleverd.”

Unieke technologie

Evi Van der Plas geeft aan dat e-RS een unieke technologie biedt. “Arval had als grote uitdaging dat het een omvangrijk project was, één van de grootste in België. Voor dergelijke projecten werken we met een gecentraliseerde en modulaire technologie. De elektronica zit doorgaans in de laadpaal zelf, maar wij bieden een oplossing waarbij de laadcomponenten gecentraliseerd worden in voetpadkasten. Op de site van Arval staan vier voetpadkasten. De componenten  zijn industriële laadcomponenten – afkomstig van onze partner Phoenix Contact - die een langere levensduur hebben. Het centraliseren van de laadcomponenten heeft een aantal voordelen. Je kan bijvoorbeeld loadbalancing voor de hele parking organiseren. Het systeem is  ook veiliger omdat de laadpunten enkel onder stroom staan als er een wagen opgeladen wordt. Het laadpunt moet daardoor niet beveiligd worden.”

Deel van infrastructuur

Elektrisch rijden zit in de lift, dus de nood aan laadpalen is groot. “We zien dat bedrijven in actie schieten om volledige parkings van laadpalen te voorzien. Ons concept is daarop gericht, want het heeft vooral een meerwaarde als je op grotere schaal werkt. Waar een laadpaal vroeger vooral een consumer good was, zien we nu een evolutie naar laadoplossingen die deel worden van de infrastructuur van een bedrijfssite. Via onze partner Phoenix Contact werken we ook met het MINT-platform voor energiebeheer. Op die manier kan je bijvoorbeeld de parking verbinden met zonnepanelen. Het laat toe om de activa voor e-mobiliteit, hernieuwbare energie en energieopslag op een optimale manier aan te wenden.” Evi Van der Plas is blij met het resultaat van het Arval-project. “Het is een mooi project en een positieve eerste realisatie van e-RS. Bovendien werkte ik hiervoor bij Arval, dus het was extra fijn om dit te helpen realiseren.”

Software van Optimile

Optimile groeide uit van een kleine onderneming naar een scale-up met vijftig medewerkers. 

CEO An De Pauw: “We zijn actief in de ontwikkeling van diensten voor het laden van elektrische wagens en multimodale mobiliteit. Voor beide pijlers bieden we softwareoplossingen. Je kan ze afzonderlijk zien, maar ook combineren in één geïntegreerde oplossing. Onze aandeelhouders zijn BNP Paribas Fortis, AG Insurance en Touring, we zijn dus in zekere zin verwant met Arval.”

De 95 laadpalen op de parking van Arval werden voorzien van Optimile-software. Daardoor werden het intelligente laadpalen die toelaten laadtransacties te starten, te stoppen en te beheren. Dat laatste is belangrijk voor de B2B-markt. “Dankzij het cloudbased platform van Optimile kunnen bedrijven het opladen van elektrische voertuigen heel eenvoudig integreren in hun globale aanbod aan hun klanten en medewerkers. Het softwareplatform van Optimile laat toe om laadpalen publiek open te stellen voor bijvoorbeeld klanten en bezoekers, publieke laadsessies eenvoudig te verrekenen, medewerkers automatisch te vergoeden voor hun thuislaadsessies enz. Onze bijhorende smartphone app toont vooraf alle prijzen van de publiek toegankelijke laadpalen en de bijhorende laadpas geeft toegang tot één van de grootste netwerken van laadstations in Europa, met meer dan 230.000 laadpunten in totaal.”

Energieprijzen

Niet alleen de EV-sector is booming, ook de energieprijzen. Optimile biedt CharingCharging-as-a-Service (CaaS)-oplossingen aan. “Dat omvat alles op het vlak van laadpalen en elektrische mobiliteit. We voorzien een connectie tussen de laadpaal en ons softwareplatform. Zo kan je de laadpaal op afstand resetten en het laat werknemers toe om thuis of onderweg hun wagen op te laden. Werknemers die hun bedrijfswagen thuis opladen, zullen de stijging van de energieprijzen onmiddellijk voelen en willen graag vergoed worden voor hun thuislaadsessies. Software zorgt ervoor dat de werkgever de factuur krijgt, dit is geautomatiseerd. De software laat ook toe om de koppeling met zonnepanelen te maken. De software is interessant als je voor je werkgever thuis, publiek of onderweg gaat laden. Veel bedrijven kijken ook hoe ze hun energiebeheer slimmer kunnen aanpakken. Zij kopen energie soms goedkoper aan, dus laden op het bedrijf is interessanter. Met software kan je op een dynamische manier met de prijszetting omgaan.”

Meer laadpalen nodig 

“Er is een doorbraak bereikt in de markt van elektrische wagens en flexibele mobiliteitsoplossingen. Ik schat dat, om de beoogde doelstelling van een 100% elektrisch bedrijfswagenpark tegen 2026 te behalen, meer dan 100.000 nieuwe publiek toegankelijke laadpalen in België nodig zullen zijn. Optimile is ervan overtuigd dat de B2B-markt hierbij een doorslaggevende rol zal spelen: bedrijven, vastgoedontwikkelaars, retailers, energieleveranciers, verdelers van auto’s en uitbaters van laadfaciliteiten. Bovendien zetten autofabrikanten, overheden, ontwikkelaars van laadinfrastructuur, softwareproducenten en innovatieve leasingmaatschappijen zoals Arval, volop in op duurzame samenwerkingen op het vlak van eMobility.”

Modal shift

Optimile is er ook van overtuigd dat mobiliteitsgebruikers en bedrijven de modal shift zullen maken. “Ze zullen de ultieme vrijheid van publieke en gedeelde mobiliteit willen ervaren als alternatief voor privé- of bedrijfswagens. We bieden softwareoplossingen aan bedrijven die Mobility-as-a-Service (MaaS)-oplossingen willen aanbieden aan hun werknemers. Ons Mobility-as-a-Service softwareplatform bundelt verschillende mobiliteitsoplossingen in één applicatie waarmee gebruikers in één keer hun reis kunnen plannen, boeken en betalen. Dankzij onze zelf ontwikkelde, slimme geïntegreerde multimodale mobiliteitsrouteplanner stelt de app van Optimile verschillende routeopties voor waaronder combinaties van verschillende vervoersmodi, bijvoorbeeld openbaar vervoer en een deelfiets. De kaartjes voor de verplaatsing koop je dan meteen vanuit de app dankzij geïntegreerde betaalmethodes. Dit is een oplossing voor bedrijven en particulieren die gebruik willen maken van gedeelde mobiliteit, fiets, auto, step, openbaar vervoer, parkeerfacilitators en elektrische voertuigen. Tenslotte kan de app en het achterliggende, cloudgebaseerde softwareplatform van Optimile meteen ook worden gebruikt bij de invoering van een door de overheid gepromoot mobiliteitsbudget voor de werknemer.”

Meer info:

www.arval.be
www.e-rs.be
www.optimile.eu

Dernière modification le jeudi, 15 septembre 2022 11:03