Test: Alfa Tonale MHEV 160

mercredi, 19 octobre 2022 20:13
Test: Alfa Tonale MHEV 160

Meedoen ?!

Met de nieuwe Tonale springt Alfa Romeo (eindelijk) op de kar van de compacte SUV’s waar modellen als BMW X1, Audi Q3 en andere Mercedessen GLA de dienst uitmaken. Wij gaan na of het de moeite waard is om de showroom van Alfa binnen te stappen.

De 4,53 meter lange SUV behoudt grotendeels de lijnen van het concept van enkele jaren terug. De typische Alfa-grille krijgt LED-koplampen met een driedelige signatuur. Alfa ziet een link naar de SZ Zagato. Met wat hulp zie je achteraan gelijkenissen met de Stelvio, al loopt de achterruit schuiner. Tussen de achterlichten is er de onvermijdelijke LED-strook die tegenwoordig onontbeerlijk is bij nieuwe modellen.

Mild hybride, plug-in komt later

Wat de aandrijving betreft, laat Alfa ons een klein beetje op onze honger.  De aangekondigde plug-in hybride komt pas in 2023. Hierdoor krijgen wij de voorlopige krachtigste benzine met hybride ondersteuning mee. Dit is een 1,5 liter viercilinder die een kleine lithiumbatterij en een starter-alternator op 48 volt meekrijgt.  Zodoende levert hij 160 pk aan vermogen en een koppel van 240 Nm. Het vermogen wordt via een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling, waarin een elektromotor van 20 pk ingebouwd zit, naar de voorwielen overgebracht. De keuzehendel om de versnellingen in te schakelen lijkt ons wat ouderwets aan te voelen. Wat prestaties betreft is dit zeker geen stoplichtsprinter. Hij gaat vlot van zijn plaats, waar mij missen wat koppel en af en toe hadden wij het gevoel dat de automaat wat aarzelt om de juiste versnelling op of terug te schakelen. 

Hoe de hybride dan in werkelijkheid aanvoelt. Elektrorijden over lange(re) afstanden is er natuurlijk niet bij, maar in stapvoets of fileverkeer zie je het EV-logo op de instrumentencluster af en toe wel eens aangaan, wat betekent dat hij toch enkele honderden meters zijn elektriciteit gebruikt. Zeker bij gas lossen of bergaf is dit welgekomen en vaart het verbruik er wel bij. Ons verbruik ging niet lager dan 6,7 liter per 100 km/u. Wij deden wel redelijk wat snelwegen, met onze trip naar het autosalon in Parijs heen en terug. Bij gemengd gebruik en in stadsomgeving zal dit wel nog wat lager kunnen. Alfa geeft een verbruikscijfer van 5,5 liter op.  

Rijden

Waar wij bij een Alfa altijd naar uitkijken, is het rijden zelf. Dit is een auto die enige vorm van dynamisme in zijn genen heeft, zijn chassis is zeker in orde. En dan is het erg jammer dat de aangename wegligging en het van enige sportiviteit getuigende chassis verstoord wordt door de besturing die te weinig feedback geeft. Of anders gezegd, wij hadden geen prettig gevoel met hetgeen de voorwielen aan het doen waren. Zodoende bleven wij op onze honger zitten.  Hopelijk kan dit met de komst van de plug-in hybride opgelost worden.

Interieur

Binnenin zien wij klassieke verwijzingen naar een typische Alfa. Zo ontdekken wij de ronde klokken voor de instrumenten, waar weliswaar digitalisering de dienst uitmaakt, vermits het instrumentarium digitaal is geworden. Het 10,25 duim scherm voor het infotainment is herkenbaar uit andere Stellantis- of Fiat-producten. Het systeem werkt vlot en makkelijk, al had ons exemplaar wat last van een wegvallende bluetooth-verbinding, die er bij de terugrit vanuit Parijs niet in slaagde om onze telefoon gekoppeld te krijgen. Gelukkig werkte de navigatie wel voortreffelijk. Het interieur is verder vrij goed afgewerkt met mooie materialen voorin, achterin is dat wat minder, waar meer harde plastics gebruikt worden. En gelukkig zijn er op de middenconsole nog fysieke bedieningstoetsen voor airco. In de koffer kun je tot 500 liter aan bagage kwijt.

Wat kost dit ?

De Alfa Tonale met 160 pk is vanaf de versie TI beschikbaar vanaf 41 400,- euro.  Onze testversie was een Veloce, die start aan 43 900,- euro. Hiervoor zit je goed in de uitrusting. Enkel zaken als een lederen interieur (2 500,- euro), een launch pack met de 360°-camera en dodehoekdetectie (1 500,- euro), Harmann Kardon soundpack in combinatie met lederen interieur (2 500,- euro) zijn nog in optie. Er is ook een 130 pk-versie, maar die zouden wij laten voor wat hij is, vermits dat vermogen ons wat weinig lijkt.

De nieuwe Alfa Tonale moet het Italiaanse merk weer op de kaart zetten en dan wel in het lucratieve segment van de compacte SUV’s. Hij doet dat met de looks en een klassiek interieur met moderne inslag wat digitalisering betreft.  Hij pakt uit met prima hybridetechniek dat resulteert in een aanvaardbaar verbruik. Jammer is dan weer dat zijn versnellingsbak soms wat aarzelt en de wegligging zich niet weerspiegelt in het stuurgevoel.

PLUS

  • aangename hybridisering
  • Alfa-sfeer aan boord
  • design

MIN

  • stuurgevoel
  • plug-in komt later
  • bluetooth verbinding


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Alfa Romeo

Dernière modification le vendredi, 21 octobre 2022 16:06