Test: Subaru Solterra

vendredi, 02 décembre 2022 16:53
Test: Subaru Solterra

Eigenwijs zoals wij Subaru kennen

Tijdens het voorjaar mochten wij al eens wat “spelen” met de nieuwe Subaru Solterra, vermits het merk een piste in het Duitse Aldenhoven koos voor de kennismaking. Nu zijn de eerste exemplaren aangekomen, en mochten wij een week onderweg voor een testrit in onze gebruikelijke setting.
Toch even herhalen waarover wij het hier hebben. De Solterra is de tweelingbroer of –zus van de Toyota BZ4X, waarmee hij zijn afmetingen en technologie deelt. Je herkent hem vooral aan zijn wielkastranden die in zwart plastic zijn. Niet ieder zijn ding, maar over smaak en kleur discussiëren wij niet. De Solterra is 4,69 meter lang en nestelt zich naast concurrenten als Volkswagen ID4, Skoda Enyaq, Kia EV6 en andere Nissan Ariya.
En terwijl de Toyota-broer verkrijgbaar is met voor- of vierwielaandrijving, kiest de Subaru enkel voor vierwielaandrijving, om zijn merk-DNA trouw te blijven.

Twee elektromotoren, één batterij

De vierwielaandrijving wordt geleverd door 2 elektromotoren, één op elke as, die elk 80 kW leveren, wat een totaalvermogen van 160 kW oftewel 218 pk en een koppel van 336 Nm oplevert. Daarmee snel je naar 100 km/u in 6,9 seconden en de topsnelheid is begrensd op 160 km/u. Niet supersonisch, maar ruim voldoende.
Voor zijn batterij-inhoud heb je geen keuze, de Solterra EV heeft 71,4 kWh aan batterij-inhoud. Hiermee beloven de WLTP-cijfers meer dan 400 km rijbereik. In de praktijk ligt dat uiteraard anders. Wij vertrokken met volle batterij en een dashboard dat 413 km aangaf, maar al na enkele kilometers zakte dit tot 300 km. Ongetwijfeld te wijten aan de koudere temperaturen van de afgelopen dagen, een euvel waar elektrische auto’s nog steeds mee kampen. Praktisch haal je tijdens deze herfstdagen tussen 250 en 300 km. Bij betere temperaturen zou dit wel een pak hoger moeten zijn. Ons verbruik schommelde steeds rond 22,4 tot 25,7 kWh/100 km, vrij hoog dus. Of hebben wij een te zware voet, ook bij elektrorijden ? En gekoppeld aan het rijbereik is het ook het opladen belangrijk. De Subaru loopt standaard op wisselstroom éénfasig aan slechts 6,6 kW, wat volgens ons niet echt concurrentieel is. Gelukkig komt hij vanaf 2023 beschikbaar met de mogelijkheid tot driefasig laden aan 11 kW, wat het laden een pak sneller moet maken. Zeker het wachten waard, vinden wij. Snelladen met gelijkstroom kan dan weer wel aan 150 kW, wat aanvaardbaar is, maar er zijn concurrenten die beter doen.
De Subaru beschikt over enige vorm van regeneratie, die je bedient door de peddels achter het stuur in vier mogelijke standen te trekken. Helaas komt hij in de hoogste stand niet volledig tot stilstand, dus one-pedal drive is niet mogelijk.

Grip en aangenaam sturen

Waar de Solterra dan weer wel zijn naam hoog houdt, is in zijn rijgedrag. Hij is dit aan zichzelf verplicht. Wij zijn maar wat blij een vierwielaangedreven auto te besturen en dat maakt hij helemaal waar. Het stuurgevoel en de feedback zijn telkens prima en de grip is altijd voorbeeldig. Het geheel zorgt voor een aangename balans, ondanks het gewicht dat hij op de weegschaal zet.
Futuristisch
Het interieur – en dan vooral het dashboard – oogt op zijn minst speciaal of extravagant, met zijn ver vooruitstaande tellerpartij, een scherm van 7 duim. Hierdoor lijkt het bovenste gedeelte wat in het zicht te zitten waardoor je de instrumenten niet goed kunt lezen. Vergelijk het met de stuurpositie en instelling in een Peugeot. Het vraagt enige gewenning, maar mits de juiste hoogte van stoel en stuur, vinden wij het nogal meevallen. Het stuurwiel valt trouwens wel goed in de hand. Op de middenconsole heb je voor het infotainment een scherm van 12,3 duim. Het scherm is intuïtief, al waren onze gesproken navigatie-instructies niet in het Nederlands te plaatsen. Ongetwijfeld een softwarematig issue. Het interieur komt wat somber over met overwegend zwart en donkergrijs. Wij raden aan om voor de Sky Package-versie te kiezen, dan heb je een panoramisch dak dat wat licht brengt in het interieur.

Budget

Er zijn drie versies van de Solterra waarvan de eerste Solterra heet en er is vanaf 55 745,- euro. De standaarduitrusting is uitgebreid en volledig. Een niveau hoger kies je voor de Solterra Sky Package aan 59 995,- euro met het panoramisch dak, 20-duimsvelgen en Harman Kardon luidsprekers en lederen zetels. Wil je een koetswerk in 2 kleuren, dan betaal je 61 195,- euro en de uitrusting is dan gelijk aan die van de Sky Package.

De nieuwe Subaru Solterra is een wat aparte verschijning. Zeker binnenin oogt hij futuristisch. Maar dankzij zijn standaard vierwielaandrijving rijdt hij aangenaam en zelfzeker. Zijn verbruik is wat aan de hoge kant en het opladen kan sneller, maar dit wordt binnenkort opgelost. Een buitenbeentje, zoals Subaru dat altijd al geweest is en ongetwijfeld zal blijven.

 

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Subaru

Dernière modification le lundi, 12 décembre 2022 19:28