Test: Mercedes EQS 500 4 Matic AMG Line

mardi, 20 décembre 2022 16:20
Test: Mercedes EQS 500 4 Matic AMG Line

Hyper EV

Het EQ-gamma bij Mercedes breidt steeds maar uit. Zo zijn er ook van de grote EQS verschillende versies verkrijgbaar. Wie niet tuk is de topversie EQS 580, kant terecht er net onder bij de EQS 500 4 Matig, zoals hij volledig heet. Wij mochten hem een week uitproberen.

Gestroomlijnd

Voor alle duidelijkheid herhalen wij nog eens graag hoe indrukwekkend de auto zich voordoet. Hij is 5,21 meter lang en 1,92 meter breed. Maar waar hij vooral mee uitpakt is met zijn recordstroomlijn als productie-auto. Die bedraagt namelijk 0,20 Cx-waarde, wat vanzelfsprekend een voordeel is voor een elektrische auto. Niet iedereen is fan van zijn design, vermits hij zo uit de windtunnel komt. Maar niemand vindt hem echt lelijk. Door de stroomlijn is het soms opletten binnenin, waar vooral de dikke A-stijl voor hinder kan zorgen en wat zicht ontneemt, vinden wij. Een verwittigd man is er twee waard.

Grote batterij

Een dergelijk profiel en lengte vraagt om een aanzienlijk batterijpakket. De EQS heeft onder zijn vloer batterijen voor een totaal van 107,8 kWh. Dat geeft een theoretisch WLTP-rijbereik van 605 km op. In de praktijk komt dat neer op zo’n 450 tot 500 km, natuurlijk steeds afhankelijk van de weersomstandigheden en je al of niet zware voet. Want net zoals de batterijen is ook het motorvermogen van deze EQS aanwezig. De EQS 500 levert via zijn twee motoren en vierwielaandrijving 449 pk (330 kW) af. Hiermee gaat het in 4,8 seconden naar 100 km/u en houdt de snelheidsmeter het voor bekeken op 210 km/u. Mooie cijfers, maar door de zachtheid waarmee dit verloopt, heb je niet altijd de indruk superhard te gaan. Dit is geen stormram zoals een Porsche Taycan of Audi E-Tron GT, maar ongetwijfeld zullen de klanten van deze Benz niet uit zijn op indruk maken als ‘kijk wat ik kan’. Wat wel jammer is, is het remgevoel. Het pedaal voelt wat sponzig aan, waardoor je soms de indruk hebt dat je niet voldoende afremt of te laat remt, terwijl dat eigenlijk niet zo is. En met een gewicht van ruim boven de twee ton is goed afremmen toch belangrijk.
De batterijen opladen kan aan maximumvermogen van 200 kW via DC-snelladers, wat je toelaat in 28 minuten van 10 naar 80 procent op te laden. Bij ons duurde dat welgeteld 36 minuten. Aan openbare laadpalen of je eigen wallbox laadt hij aan 11 kW en in optie uit te breiden tot 22 Kw.

Comfort

Wij hadden het al over de zachtheid waarmee de EQS zijn werk doet. Dat komt ook tot zijn recht in het comfort dat hij levert. De EQS 500 zweeft over verkeersdrempels, slechte wegen en dwarsrichels. Binnenin heb je een compleet cocongevoel. Je wordt zacht en in alle stilte naar je bestemming gevoerd. Er is enkel wat geluid van de banden. Het stuur geeft naar ons gevoel iets te weinig feedback om dynamisch te zijn. En de veiligheidsvoorzieningen zoals lane assist en andere zijn soms wat opdringerig aanwezig.
Wie op de achterbank plaatsneemt beschikt zelfs over aparte kussens, al zullen personen groter dan 1,85 meter wat hoofdruimte missen. Natuurlijk beschik je ook achteraan over comfortitems als elektrisch verstelbare en verwarmbare zetels. Slecht zitten doe je zeker niet.
Door zijn lengte is de achterasbesturing een welgekomen item, hierdoor draait hij op een zakdoek en is hij net zo wendbaar als de Fiat 500 van ons buurmeisje.

Hyperscreen

Bij het testen van een dergelijk topmodel van Mercedes, kunnen wij niet omheen het hyperscreen. Een volledig digitaal instrumentarium met verschillende schermen naast elkaar achter een glasplaat, tot en met een display voor de passagier. Heel indrukwekkend, opnieuw zo overgenomen van een conceptcar. De bediening ervan is gebruiksvriendelijk, er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Fysieke knoppen zijn er in dit interieur haast niet meer. Als wij al een puntje van kritiek moeten hebben, dan wel over de misschien iets te kleine aanraaktoetsen op het stuurwiel, waardoor je aandacht soms afgeleid is om te zien of je juist swipet. Teveel swipen en touchscreenhandelingen is tegenwoordig iets waar veel nieuwe auto’s aan lijden. Daarnaast is er de “hey Mercedes” spraakbediening, die in onze testwagen voortreffelijk werkte.

Prijs


Dat een Mercedes EQS 500 4 Matic geen koopje is, spreekt voor zich. Hij is er vanaf 144 595,- euro en enkel als AMG Line. Met wat opties kwam ons testvoertuig uit op 169 235,- euro. Interessante opties zijn zoals gezegd de achterasbesturing, het hyperscreen naast comfortitems omtrent zit- en geluidscomfort. Wie minder vermogen en vooral geen nood heeft aan de grip van vierwielaandrijving, kan terecht bij een basis EQS 450+ in Business Line vanaf 107 690,- euro, en deze claimt een officieel rijbereik van meer dan 700 km.

Wie zijn altijd te vinden voor een “dikke” Mercedes zoals wij dat graag noemen. Deze EQS 500 4 Matic rijdt voortreffelijk zacht, stil in combinatie met een bruikbaar rijbereik in alle comfort en luxe. De prestaties zijn prima, maar voor adrenalinestoten klop je beter elders in het gamma aan. Een state-of-the art Mercedes is dit.   

PLUS

  • comfort en luxe aan boord
  • rijbereik
  • draaicirkel met vierwielsturing

MIN

  • gevoelloos rempedaal
  • opdringerige rijhulpsystemen
  • hyperscreen niet standaard


 
tekst: Filip Dewulf
foto’s: Mercedes