Lifan

Lifan

Lifan E3 - Propere pendelaar

De kans is groot dat je nog nooit van het merk Lifan hebt gehoord, maar dit is absoluut geen kleine speler. De 15.000 werknemers van het bedrijf produceren auto’s, lichte vrachtwagens, motoren en scooters. Hun elektrische scooter, de Lifan E3, is verkrijgbaar in klasse A (25 km/u) en klasse B (45 km/u)  en vind je sinds kort op de Belgische markt. Wij wilden hem wat graag eens aan de tand voelen.

Geen tierlantijntjes

De Lifan E3 ziet er heel compact, modern, maar vooral zeer functioneel uit. Geen hippe retro-elementen of futuristische vleugeltjes, gewoon een strak scootertje zonder al te veel poespas. De eenvoud van het design wordt netjes doorgetrokken naar de bediening van de scooter. Na een uitleg van maximum anderhalve minuut weten we alles wat we moeten weten om met deze scooter een toertje te gaan maken.

Als we de E3 zien staan vrezen we in eerste instantie dat het scootertje een beetje aan de kleine kant is en dat hij niet echt veel comfort zal bieden aan onze 1m80 en 85 kilogram. Dit valt echter verrassend goed mee. De benen hebben ruimte zat en er zit nooit ergens iets storend in de weg. Het zadel is gewoon ok.

1, 2, 3

We drukken de startknop in tot er ‘Ready’ op het dashboardje verschijnt en met een draai aan het gashendel zijn we weg. De scooter beschikt over drie rijmodi, waartussen je kan schakelen middels een ruim bemeten knop naast het gashendel. Schakelen tussen de drie modi kan je gewoon terwijl je aan het rijden bent en je voelt meteen het verschil. De eerste stand levert standaard het minste koppel en vermogen, stand twee en drie respectievelijk ietsje meer.

Het leuke is dat de dealer de standen helemaal naar je eigen smaak kan instellen. Je kan er voor kiezen om van de eerste stand een echte ecostand te maken, of zelfs een soort wandelstand waarmee de E3 gelimiteerd wordt op 6 km/u. Bij ons staan de de drie standen vrij conventioneel ingesteld, waardoor het motorkarakter per trapje steeds een beetje giftiger wordt. We kunnen ons voorstellen dat stand drie voor sommigen wat te nerveus zal aanvoelen, vooral bij het starten en tijdens kort manoeuvreren, maar dat los je eenvoudig op door in stand twee te vertrekken en na enkele meters over te schakelen naar stand drie.

Standaard en Deluxe

De Lifan komt in een standaard en deluxe versie. Het verschil is dat de Deluxe voor €200 extra achteraan over gasvering, een aluminum achterbrug en een schijfrem beschikt. Hoewel de standaard versie z’n werk naar behoren doet, zowel in de bochten als bij een gesimuleerde noodstop, kunnen we ons voorstellen dat de upgrades aan de achtersteven voor een beetje extra stabiliteit, comfort en veiligheid zorgen. Mocht we een aankoop overwegen zouden we dan ook wellicht voor de luxeuze versie kiezen.

We starten ons testritje in het industriepark waar we het scootertje ophalen en rijden er daarna even mee door een klein natuurgebied. We hoeven geen schrik te hebben dat we een broedende vogel gaan storen, mocht het begin maart broedseizoen zijn, want de Lifan zoemt in alle stilte door het bos. De bochtjes die we voor de wielen geschoven krijgen verteert de E3 moeiteloos en zelfs tegen een iets hogere snelheid houdt hij redelijk zijn lijn. Wellicht doet de luxeversie het hier zelfs nog een stukje beter. We beelden ons even in dat mama eend vlak voor de wielen de baan oversteekt gevolgd door een rij kuikens en maken een noodstop. We staan snel stil en hebben zeker voldoende vertrouwen in de remmen. Ook hier zal dat nog een tikje beter gaan met de schijfrem achteraan op de deluxe versie.

De technische kant

De Lifan is uitgerust met een Bosch motor van 1200W die op zijn top 1,9 kW kan leveren met een en koppel van 17 Nm. De scooter beschikt over een batterij met een spanning van 60 Volt en 24 Ah. Dit is vergelijkbaar met een batterij van 1,4 kWh. Deze batterij zorgt voor een actieradius van tussen 40 en 60 kilometer, afhankelijk van de stand waarin je rijdt.

Wanneer de batterij volledig leeg is kan je de scooter opladen in zo’n zes uur. Hiervoor kan je de scooter in de stekker steken, maar wanneer je bv. op een appartement woont en geen stopcontact hebt in de buurt van de parkeerplaats, kan je de batterij makkelijk meenemen en in je appartement opladen. De batterij zie onder het zadel en daar blijft bijgevolg niet veel bagageruimte meer over. De beschikbare vrije plaats onder het zadel is net groot genoeg om de lader mee te nemen of een kleine handtas weg te stoppen. Achteraan vind je wel een bagagedrager waar je een topkoffer kan op monteren waar je makkelijk een helm in kwijt kan. Zo’n topkoffer hoeft trouwens absoluut niet veel te kosten.

Verder willen we nog vermelden dat er zich onder het dashboard een USB-stekker bevindt en dat je de dashboardverlichting van kleur kan wijzigen door een druk op een knop.  

Het oordeel

Deze Lifan heeft dus zeker en vast bestaansrecht en we kunnen ons niet inbeelden dat hij je snel in de steek zal laten. Alle onderdelen lijken heel degelijk en de scooter doet wat hij moet doen, zonder meer. De carrosserie van de scooter doet misschien iets te plastiekerig aan, maar dat zie je ook bij andere scooters in dit segment. Voor de prijs moet je alvast niet terugdeinzen, de standaardversie kan je in je garage of tuinhuis zetten voor €1.999 euro, voor de deluxe versie betaal je zoals reeds gezegd amper €200 meer. Dat is helemaal niet veel als je op zoek bent naar een vervoersmiddel om korte afstanden mee te pendelen, af en toe een kleine boodschap te doen, of gewoon een beetje wil rondtoeren in de zon.

Technisch

Motor: 1200 W
Batterij: Lithium-ion 60V 24Ah
Bereik: 50-60 kilometer
Max. vermogen: 1.9 kW aan 570 rpm
Max. koppel: 17Nm at 570 rpm
Volledige laadtijd: 6u
Max. Snelheid: 45 km/u (Klasse B) 25 km/u (Klasse A)
Voor/Achter rem: Remschijf/Trommelrem (Standaard) of Schijfrem (Deluxe)
Voorband: 3.00 – 10
Achterband: 100/80-10
Zadelhoogte: 740 mm
Gewicht: 81 kg
Wielbasis: 1190 mm

Preferential Dealers