Transport & Environment vermoedt dat verkoop EV’s wordt tegengehouden

maandag, 07 oktober 2019 14:32
Transport & Environment vermoedt dat verkoop EV’s wordt tegengehouden

Transport & Environment (T&E) heeft een nieuwe kwestie ontdekt. De ngo vermoedt, met bewijs, dat de constructeurs de verkoop van elektrische auto’s tegenhouden om eerst hun voorraad aan auto’s (of SUV’s) met verbrandingsmotor te verkopen.

Geïsoleerd wanbeheer van een importeur, of toch bewijs van een gebrek aan engagement van de constructeurs om de elektrische auto te promoten? Transport & Environment heeft een interne brief van Kia Spanje kunnen bemachtigen waarin er wordt gevraagd aan verkopers om de levering van elektrische auto’s en plug-in hybrides uit te stellen tot 1 januari 2020. Zo moeten klanten worden aangemoedigd om klassieke modellen met verbrandingsmotoren te kopen, en dan vooral SUV’s en diesels, waarvan sommigen zwaar zullen worden bestraft of uit de verkoop worden gehaald met de komst van nieuwe milieunormen.

Onzekerheden
We weten dat de automarkt in beroering is, vooral door de onzekerheid bij de klanten over belastingen en komende verboden, vooral voor diesels. Tegelijk, ondanks een stijgende verkoop, hebben de elektrische en plug-in hybride wagens het moeilijk om voorop te komen. De constructeurs spreken over een wantrouwen van de consumenten voor een technologie die het merendeel van de klanten nog niet interesseert. T&E ziet er vooral een stiekem manoeuvre in om de stock aan modellen met verbrandingsmotoren te proberen verkopen door de koop van geëlektrificeerde auto’s niet aan te bevelen. Hoe dan ook evolueert het aanbod van dit type motorisatie, en wordt het steeds sterker.

Target 2030
T&E legt uit dat door de verkoop van elektrische en plug-in hybride wagens te vertragen, die als ‘proper’ worden beschouwd, het moeilijk zal zijn om het miljoen stuks te behalen in Europa tegen 2020. Dat cijfer zou haalbaar moeten zijn. Transport & Environment richt zich ook tot de overheden om hun verplichtingen in het akkoord van Parijs na te komen. In dit geval kan het zijn dat de laatste auto die enkel door petroleum wordt aangedreven verkocht zal worden in 2030. Toch als de consumenten en concessiehouders dat ook willen. Als dit stiekeme manoeuvre waar zou blijken, zou het vooral nadelig zijn voor klanten en kopers die waarschijnlijk de restwaarde van hun auto in rook zullen zien opgaan door de verwachte aanscherping van alle EU-beleidsmaatregelen inzake CO2-uitstoot en vervuilende stoffen.