België en Nederland kibbelen om Maasbracht

donderdag, 07 november 2019 18:37
België en Nederland kibbelen om Maasbracht

Om de sluiting van kerncentrales op te vangen, wil België graag gebruik maken van de ongebruikte energiecentrale Maasbracht, maar de Nederlandse regering is het daar niet mee eens.

De vraag naar elektriciteit neemt toe, onder meer door de opkomst van de elektrische auto. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wil graag gebruik maken van de 1.304 megawatt van de Nederlandse energiecentrale "Maasbracht", op een steenworp van de Belgische grens. Deze ongebruikte elektriciteit volstaat om 3 miljoen Belgische gezinnen aan stroom te helpen. De Duitse eigenaar RWE heeft er reeds mee ingestemd om 13 km ondergrondse kabels naar Kinrooi te leggen.

Stop kernenergie
België wil zijn kerncentrales sluiten tegen 2025. Minister Marghem (MR) streeft naar de invoering van een compensatiemechanisme dat onder meer een steunregeling voor gasgestookte elektriciteitscentrales omvat. Het doel is de bouw ervan te stimuleren om een continue stroomvoorziening in België te garanderen. De RWE-centrale zou een ideale oplossing zijn, omdat deze reeds gebouwd is. Maasbracht moet nog opgestart en aangesloten worden op het Belgische netwerk.

Nederlandse nee!
De Nederlandse autoriteiten zijn het echter niet eens met dit voorstel. Nederlands minister van Klimaat Eric Wiebes schreef een brief aan Marie-Christine Marghem waarin hij stelt dat de Belgische connectie met Maasbracht een bedreiging vormt voor de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening in Nederland. Het land wil zijn CO2-uitstoot verminderen en zijn kolengestookte elektriciteitscentrales tegen 2030 sluiten. Bij gebrek aan zon of wind hebben onze noorderburen dan alternatieve bronnen nodig om elektriciteit te produceren. Volgens de woordvoerder van minister Marghem gaat de discussie tussen de Belgische minister en haar Nederlandse collega Eric Wiebes door.

 

Bron: Autogids.be

Laatst aangepast op vrijdag, 08 november 2019 18:44