Wordt jouw woonplaats een LEZ-gebied? Check de lijst!

vrijdag, 29 november 2019 21:33
Wordt jouw woonplaats een LEZ-gebied? Check de lijst!

Na Antwerpen en Brussel wordt ook Gent een lage-emissiezone. Maar er zijn nog 16 steden en gemeenten die zo'n LEZ willen invoeren.

Antwerpen en Brussel hanteren reeds een lage-emissiezone, vanaf 1 januari 2020 wordt ook Gent een LEZ-stad. Maar ook elders in Vlaanderen denken een heleboel steden en gemeenten na over dergelijke zone. Dat blijkt uit onderzoek van de mobiliteitsorganisatie VAB.

Volgens die rondvraag zouden 16 steden en gemeenten in de voetsporen van Antwerpen, Brussel en Gent willen treden en een lage-emissiezone overwegen. Vlaanderen geeft het plaatselijke bestuur de autonomie om die lage-emissiezones af te bakenen. Het zou dus zomaar kunnen dat de Vlaamse autobestuurder binnenkort tegen 16 verschillende LEZ-voorwaarden aankijkt. Pakweg Mortsel zou bijvoorbeeld kunnen beslissen dat er nog elektrische voertuigen binnen de stadsgrenzen rondrijden mogen. Onduidelijkheid troef.

Welke steden en gemeenten?
Volgens de enquete van VAB denken deze steden en gemeenten ernstig na over het instellen van een lage-emissiezone. Maar concreet zijn die LEZ-plannen doorgaans niet, want van een timing is er bij de desbetreffende overheden nog geen sprake.

Aalst
Boom
Diepenbeek
Halle
Hasselt
Kortrijk
Kraainem
Leuven
Maasmechelen
Mechelen
Mortsel
Oostende
Riemst
Sint-Truiden
Vilvoorde
Willebroek


De lokale besturen gaven wel aan waarom ze een dergelijke LEZ overwegen. De voornaamste drijfveer volgens 92% van de respondenten is het verbeteren van de luchtkwaliteit. Van die 16 steden en gemeenten geeft 52% aan dat die zones de verkeersdruk moet verlagen en 42% dat ze extra geld in het laadje moeten brengen via boetes en vergunningen. Het was te denken.

Bron: Autowereld.be

Laatst aangepast op maandag, 02 december 2019 19:46