AVERE tevreden met eerste stap richting elektrisch wagenpark

vrijdag, 29 november 2019 21:35

Verschillende kranten kondigen vandaag aan dat federaal formateur Magnette wil inzetten op een snelle transitie naar 100% elektrische bedrijfswagens.

Voorzitter Jochen De Smet reageert opgetogen: "Met deze stap zetten we België weer op weg naar de voorlopers op het vlak van duurzame mobiliteit. Het vergroenen van de salariswagens komt ook op een juist moment. In de periode tot 2022 komen er ongeveer een honderdtal nieuwe batterij elektrische voertuigen naar de Belgische markt. België kan hiermee het signaal geven dat het menens is met de uitstoot van wagens. Ook voor de logistieke voertuigen (tot 3,5ton) kan dit een opportuniteit zijn. Mits het juiste beleid kan dit ook een vergroening zijn van de voertuigen van de particulieren. De eerstehands elektrische voertuigen kunnen in een tweede leven gerust nog een aantal jaren functioneren. De performantie van batterijen blijkt heel goed mee te vallen op dat vlak."


Een duidelijke stap naar klimaatdoelstellingen
Dit plan is een goede eerste stap in de richting van het behalen van de klimaatdoelstellingen. Met ongeveer 600.000 salariswagens betekent dit het emissieloos maken van 1 op de 10 wagens die rondrijden in België. Naarmate 2030 dichterbij komt zullen aanvullende maatregelen nodig zijn om de doelstellingen te behalen. AVERE is blij met deze stap in de goede richting maar dringt ook aan op een verdere vergroening vanuit de gewesten waar 90% van het Belgische wagenpark is ingeschreven door particulieren. De elektrische bedrijfswagens spelen een belangrijke rol in de tweedehandsmarkt voor de particulieren die de aankoopprijs wensen te drukken.


Sector is klaar
"Zowel op het vlak van de energievoorziening als op het vlak van het plaatsen van laadinfrastructuur worden geen noemenswaardige problemen verwacht" verduidelijkt ondervoorzitter Bart Massin. Een aantal weken geleden terug publiceerde Synergrid een studie waaruit blijkt dat de netbeheerders een massale uitrol met 1 miljoen batterij elektrische voertuigen aan kunnen. Ook de sector kan dit volume aan. De laatste jaren is de sector van laadpalen installateurs enorm gegroeid. Bij het begin van dit jaar waren er al 10.000 laadpalen geplaatst, de aanwezige bedrijven zitten in een groeifase om de volgende stap op een kwalitatieve manier te laten verlopen. Onze Belgische bedrijven kunnen een kwalitatieve groei zeker aan, wat een positief effect geeft op het Belgische Bruto nationaal product, want weet dat Europa vandaag per dag 1 Miljard betaalt aan olie-import.

 

Bron: AVERE

Laatst aangepast op maandag, 02 december 2019 19:46