BMW X1 & X2: ook als xDrive25e PHEV

donderdag, 09 januari 2020 10:03
BMW X1 & X2: ook als xDrive25e PHEV

Na de BMW X1 PHEV is nu ook de X2 er als plug-inhybride xDrive25e. Het systeemvermogen van deze stekkerversie bedraagt 220 pk en de CO2-uitstoot 47 gram.

BMW voegt twee hybride modellen toe aan het portfolio: de compacte X1 xDrive25e en de technisch identieke X2 xDrive25e, de eerste van de twee geldt als een heuse wereldpremière op het Autosalon van Brussel. Het zijn er natuurlijk van het plug-inhybride type, alleen daarmee krijg je de "officiële" C02-uitstoot voldoende naar beneden om te ontsnappen aan de strenge boetes die Europa voor de slechte leerlingen voorziet. De X1 en X2, door BMW nog altijd respectievelijk Sports Activity Vehicle en Sport Activity Coupé genoemd, zijn twee van de grootste sterkhouders van het huidige gamma. Succes gegarandeerd voor die hybride versies, veronderstellen we.

Hun normverbruik varieert, afhankelijk van de gekozen wielen en uitrusting, van 2,1 tot 1,9 liter per 100 kilometer. Wat overeenkomt met een C02-emissie van respectievelijk 48 (of 47 voor de X2) tot 43 gram per kilometer. Met dank aan de gecombineerde werking van een 125 pk en 220 Nm sterke variant van de bekende 1,5 liter-driecilinder met TwinPower Turbo-technologie en een elektrische motor van 70 kW of 95 pk en 165 Nm. Het (totale) systeemvermogen bedraagt 220 pk, het koppel 385 Nm. Waarbij dat van de elektrische motor natuurlijk al van bij de start volledig beschikbaar is.

Hybride vierwielaandrijving
Die motor drijft de achterwielen aan met een transmissie met slechts één verhouding, de 1.5 op benzine de voorwielen via een Steptronic-zestrapsautomaat. Wat van de hybride X1 en X2 dus toch weer vierwielaangedreven auto’s maakt en de letter ‘x’ in hun voornaam verantwoordt, de technologie is als eDrive al een tijdje bekend bij BMW. Waarbij de plaatsing van het elektrische motortje boven de achteras trouwens ook bijdraagt tot een zowat ideale verdeling van het gewicht (voor en achter) en dus tot het soort rijdynamiek en -comfort waar ze in München nog altijd graag mee pronken. Zelfs de positie van de batterij onder de achterbank helpt daarbij, want ze verlaagt het zwaartepunt van de auto’s. Het laadvolume krimpt wel lichtjes, maar je kan in de wat functionelere X1 xDrive25e nog altijd minimaal (en ongewijzigd) 450 en maximaal (iets minder) 1.470 liter kwijt.

Nog wat cijfers: de hybride X1 spurt naar 100 km/u in 6,9 seconden, de X2 doet het met 6,8 seconden nog net iets sneller. Hun topsnelheden bedragen respectievelijk 193 en 195 km/u. Maar nog veel interessanter, in de Max eDrive-modus maakt de batterij van 10 kWh een volledig elektrische rit van een dikke 50 tot bijna 60 kilometer mogelijk. Met het Save Battery-programma wordt ze daarentegen weinig of niet aangesproken, kwestie van ze zo ‘vol’ mogelijk te houden voor als je wat later de stad in moet. Daar waarschuwt een in het interieur onhoorbare hybride ‘klank’ (tot 30 km/u) voetgangers voor de passage van een op dat moment dus elektrisch rijdende auto. Aan een klassiek stopcontact laad je de batterij op in zo’n vijf uur, met de BMWi Wallbox kan het in 3,2 uur.

 

Bron: Autogids.be

Getagged onder:
bmw