Fiat 500 en Fiat Panda Hybrid, de hybridewagen volgens Fiat

woensdag, 13 mei 2020 19:05
Fiat 500 en Fiat Panda Hybrid, de hybridewagen volgens Fiat

• De Fiat 500 en Fiat Panda, twee Europese marktleiders in hun segment, worden als eerste stadswagens van FCA uitgerust met de nieuwe benzinemotor met mild-hybrid technologie.
• De nieuwe Fiat 500 en Fiat Panda Hybrid zetten de eerste stappen in de elektrificering van het merk Fiat.
• Beide hybridemodellen worden aangedreven door de nieuwe driecilindermotoren van de FireFly-familie, die wordt gekoppeld aan een in de aandrijfriem geïntegreerde startmotor/generator (Belt-integrated Starter Generator, BSG) van 12 volt, en 70 pk levert.
• Klanten genieten een CO2- en verbruikswinst die naargelang het model kan oplopen tot 30 procent, en dat bovenop de belastingvoordelen en de verkeersvoordelen die hybridewagens in dicht bevolkte gebieden met zich meebrengen (afhankelijk van de lokale wetgeving).
• De 500 en de Panda vertegenwoordigen de twee zielen van het merk.
Het eerste, meer emotionele model is een populair mode- en designicoon Het tweede, meer functionele model is een trendy vijfdeurs die desgewenst op de vier wielen kan worden aangedreven. Samen dekken ze zowat alle wensen en behoeften van klanten in dit segment en vandaag zijn ze voor het eerst verkrijgbaar in dezelfde speciale reeks: de Hybrid Launch Edition.

De Fiat 500 en Fiat Panda Hybrid, twee onbetwiste marktleiders in het segment van de stadswagens, worden als eerste FCA-modellen in hun segment uitgerust met de nieuwe hybridetechnologie. De nieuwe 500 en Panda Hybrid, die respectievelijk vanaf februari en maart 2020 verkrijgbaar zijn, zullen de stedelijke mobiliteit opnieuw ingrijpend veranderen door hybrideaandrijvingen toegankelijk te maken en uit te groeien tot de nieuwe Europese referentie voor elektrische mobiliteit in de stad.

De nieuwe 500 en Panda Hybrid bieden alle voordelen van efficiënte, compacte, lichte en toegankelijke hybridewagens. Kortom, ze vormen de beste oplossing voor stadswagens en sluiten tegelijk perfect aan bij de merkfilosofie van Fiat. Fiat is al 120 jaar lang een pionier op het gebied van technologie en een vernieuwer inzake mobiliteit, en nu ook duurzame mobiliteit.

2020 betekent een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het merk. Met de lancering van de nieuwe hybrideversies van de Fiat 500 en Fiat Panda begint het merk zijn elektrificering, die zal worden voortgezet wanneer de nieuwe 500e in Turijn in productie wordt genomen. Dit model zal volledig elektrisch worden aangedreven en zal dus een belangrijke rol spelen in de strategie
‘E-Mobility by FCA’. In 2020 zal de groep een hele waaier van producten en diensten lanceren om klanten een complete en duurzame mobiliteitservaring aan te bieden.

Bovendien worden de Fiat 500 en Panda voor het eerst in de geschiedenis van de twee iconische en complementaire stadswagens verkrijgbaar in een speciale unieke reeks: de exclusieve ‘Launch Edition’. Deze introduceert het nieuwe mild-hybridsysteem met benzinemotor dat de jongste
1.0 FireFly-driecilindermotoren met 70 pk (51 kW) aan een 12 volt sterke elektromotor met een in de aandrijfriem geïntegreerde starter/generator (Belt-Integrated Start Generator) en een lithiumbatterij. In vergelijking met de 1.2 Fire met 69 pk verbruikt de mild-hybridversie minder benzine, waardoor de CO2-uitstoot gemiddeld 20 procent tot 30% lager lager ligt op Panda Cross bijvoorbeeld, zonder dat de prestaties eronder lijden. Dankzij het BSG-systeem verzekert ze bovendien een hoogstaand rijcomfort door de verbrandingsmotor geruisloos en zonder trillingen te herstarten in de Start&Stop-modus. Klanten plukken bovendien de vruchten van het hybridesysteem (de auto voldoet onder meer aan de Euro 6D Final-normen), dat naargelang de lokale regels voordelen zoals vrije toegang tot stadscentra, lagere parkeertarieven in stadscentra en belastingvoordelen opleveren.

De speciale reeks is te herkennen aan het ‘Hybrid’-opschrift op de achterkant en het exclusieve ‘H’-logo bestaande uit twee dauwdruppels op de middenconsole. Dauw – het symbool van de dageraad en het begin van een nieuw tijdperk – werd als inspiratie gebruikt voor de nieuwe en exclusieve koetswerkkleur ‘Dewdrop Green’, dat beide auto’s als gegoten zit en naadloos aansluit bij thema’s zoals de natuur en innovatie.

Aan de binnenkant blijft de zetelbekleding trouw aan de duurzame filosofie van het hele project: zo past ze perfect bij de mild-hybridtechnologie van FCA en de innovatieve geest van de iconische Fiat Panda en Fiat 500. De zetels van de Launch Edition zijn de eerste die in de autosector verkrijgbaar zijn in ‘SEAQUAL®YARN’, dat na een weefproces een speciaal materiaal creëert, dat is gecertificeerd door SEAQUAL INITIATIVE en is afgeleid van gerecycleerd plastic: 10 procent van dat plastic is afkomstig uit de zee, 90 procent van het land. SEAQUAL®YARN wordt geproduceerd door uit de zee gehaald plastic te verwerken tot polyethyleen-tereftalaatvlokken. Die vlokken worden vervolgens gebruikt in het garen waarvan de stoffen worden gemaakt. In de weeffase wordt dit zee-polyester gemengd met andere milieuvriendelijke, natuurlijke, gerecycleerde of gerecupereerde vezels. Dat groene proces wordt aangevuld met de aanbrenging van verfstoffen en milieuvriendelijke afwerkingen die water en energie besparen in vergelijking met de klassieke materialen. Fiat werkt samen met SEAQUAL INITIATIVE om de oceanen op te ruimen van allerlei vervuilende materialen. De nieuwe Launch Edition-versies van de Fiat 500 en Panda Hybrid zullen dan ook perfect beantwoorden aan de wensen van klanten die net zo veel aandacht besteden aan esthetiek als aan milieuaspecten op het gebied van brandstofverbruik en emissies.

De Fiat 500 en Panda zijn twee complementaire Fiat-iconen, die de stedelijke mobiliteit in Europa vertegenwoordigen, met ongeveer 400.000 verkochte exemplaren dit jaar Door ze nu ook de mild-hybridtechnologie te laten inwijden, zullen de 500 en de Panda een aanzienlijke bijdrage leveren aan de duurzame stadsmobiliteit.

De 500 en Panda Hybrid Launch Edition zijn nu te bestellen bij Fiat-dealers in heel Europa.

Hoe de mild-hybridtechnologie van FCA werkt

De nieuwe mild-hybridaandrijving met benzinemotor, bouwt voort op het erfgoed van de befaamde Fire-motor, waarvan al meer dan 30 miljoen exemplaren werden gebouwd. Ze steunt op een 1.0 driecilinderconfiguratie met een piekvermogen van 70 pk (51 kW) bij 6.000 t/min en een maximumkoppel van 92 Nm bij 3.500 t/min. De cilinderkop telt twee kleppen per cilinder en beschikt over een enkele nokkenas met continu variabele kleppentiming (met distributieketting). De structuur omvat een compacte verbrandingskamer, inlaatkanalen met hoge wervelingsgraad en een externe uitlaatgasrecirculatie (EGR) die samen een opmerkelijk hoge compressieverhouding (12:1) verzekeren voor een betere thermische efficiëntie. De krukkast, die werd ontwikkeld in samenwerking met Teksid, is gemaakt van een onder hoge druk gegoten aluminiumlegering met gietijzeren cilindervoering om de starttijden in te korten en het gewicht van de motor te beperken tot nauwelijks 77 kilogram. Bovendien wordt de wrijving gereduceerd door middel van een krukmechanisme met een verhouding boring/slag van 1,24 en met 10 millimeter uit de as geplaatste drijfstangen om de efficiëntie te maximaliseren.

Het BSG-systeem wordt rechtstreeks op de motor gemonteerd en wordt geactiveerd door de riem die ook de randsystemen aandrijft. Het systeem recupereert energie tijdens het remmen en vertragen en slaat deze op in de lithium-ion batterij met een inhoud van 11 Ah. Die energie wordt later gebruikt met een maximum van 3.600 watt om de motor te herstarten in de Start&Stop-modus en om de motor te ondersteunen bij acceleraties.

Deze technologie maakt het mogelijk om de interne verbrandingsmotor uit te schakelen, zelfs bij snelheden tot 30 km/u, door de versnellingspook in neutraal te zetten. Het dashboard, dat informatie geeft over het hybridesysteem, moedigt de bestuurder aan om dat te doen. In de freewheelmodus drijft de lithiumbatterij alle randsystemen aan om ervoor te zorgen dat de bestuurder de volledige controle over de wagen behoudt.

De mild-hybrid aandrijving van de nieuwste Panda en 500 Hybrid Launch Edition werkt nauw samen met de innovatieve handgeschakelde zesversnellingsbak ‘C514’ (overdwars geplaatst, voorwielaandrijving), waarvan de interne onderdelen zijn gericht op een betere wendbaarheid en hogere efficiëntie, inclusief nieuwe, wrijvingsarme lagers en pakkingen, een specifiek, uiterst efficiënt smeermiddel en een gloednieuwe zesde verhouding die het brandstofverbruik buiten de stad verlaagt. Ook nam het comfortaspect een belangrijke plaats in bij de optimalisering van de transmissiesteunen. Tot slot werd het hele aandrijfgeheel 45 millimeter lager geplaatst zodat de auto een betere wegligging kan voorleggen dankzij het lagere zwaartepunt.

De FCA-groep ontwikkelde de nieuwe FireFly-familie om een gamma gedownsizede benzinemotoren met een laag verbruik en toonaangevende prestaties te kunnen aanbieden voor erg uiteenlopende toepassingen. De basisstructuur van de nieuwe motoren garandeert de efficiëntie, moduleerbaarheid en een aanzienlijke graad van standaardisering voor de onderdelen, het productieproces, de flexibiliteit en de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden.

Fiat 500 en Panda

De nieuwe Hybrid Launch Edition geeft de twee Fiat-iconen opnieuw een sterrenstatus dankzij hun technologische innovaties en tijdloze stijl. Tegelijk vullen ze elkaar perfect aan: in het stadswagensegment positioneert de 500 zich volgens Fiat als de meer verleidelijke optie, terwijl de Panda zich richt tot klanten die een functionele auto zoeken.

De Fiat 500 is een van de meest representatieve voorbeelden van hoe het Italiaanse vernuft klanten van diverse generaties voor zich weet te winnen. De iconische Fiat 500, die in 1957 werd gelanceerd en in 2007 uit zijn as is herrezen, wist in de jaren zestig heel Europa te mobiliseren en bracht in het begin van het nieuwe millennium een ware revolutie teweeg in het stadswagensegment door een ongekende mix van stijl en technologische innovatie aan te bieden. Ook nu blijft hij, dankzij de 500 Hybrid Launch Edition, een voortrekkersrol spelen op het gebied van stedelijke mobiliteit. In zijn elfde levensjaar noteerde hij zijn beste verkoopcijfers ooit, met ongeveer 194.000 ingeschreven exemplaren. Een van de ingrediënten van dat succes zijn de speciale reeksen: al meer dan dertig reeksen zagen het levenslicht en boden klanten innovaties die nooit eerder te zien waren in een stadswagen. Nu is het de beurt aan de 500 Hybrid Launch Edition om zijn technologische reis verder te zetten op de weg naar de stedelijke mobiliteit van het derde millennium.

Minstens even fascinerend is de geschiedenis van de Fiat Panda. Al meer dan veertig jaar vereenvoudigt de Panda op onmiskenbare wijze de dagelijkse relaties van klanten met hun auto: directer en zorgelozer. Het geheim van zijn populariteit schuilt onder meer in zijn compacte koetswerkafmetingen, zijn ruime interieur dat zich naar wens laat configureren op maat van alle behoeften, het uitgebreide motorgamma en de talloze kleurencombinaties. In het totaal vielen al meer dan 7,5 miljoen klanten voor de eenvoud en aantrekkingskracht van het model, een waar concentraat van alles waar Fiat voor staat. Bovendien is de Panda altijd een pionier geweest in zijn segment. Zo was hij de eerste stadswagen met vierwielaandrijving (1983), de eerste auto in zijn segment die de prestigieuze titel van ‘Auto van het jaar’ won (2004) en de eerste stadswagen die het Everest Base Camp op een hoogte van 5.200 meter bereikte (eveneens 2004). Zijn lange lijst met records ging voort in 2006, toen de Fiat Panda als eerste seriemodel kon worden aangedreven met methaan. En in 2013 was hij de eerste wagen in zijn klasse met een autonoom noodstopsysteem. Vandaag wordt dat lijstje aangevuld met de Panda Hybrid Launch Edition, die klaar staat om een revolutie teweeg te brengen op het gebied van de stedelijke mobiliteit, door in te spelen op de nieuwe behoeften van de ‘Panda People’, een wereldwijde gemeenschap die met alsmaar meer respect voor het milieu naar de toekomst kijkt.

Over SEAQUAL INITIATIVE

SEAQUAL INITIATIVE is een uniek samenwerkingsplatform dat erin bestaat de pollutie van plastic tegen te gaan en lokale entiteiten aanzet een circulaire economie te creëren. SEAQUAL INITIATIVE creëert en regelt samenwerkingen tussen industrieën, niet gouvernementele organisaties, vissers, bevolkingen, lokale en nationale autoriteiten om manieren uit te denken en te ontwikkelen om vervuiling op zee tegen te gaan. Het helpt eveneens de oceanen op te ruimen door een wijde waaier van ecologisch vriendelijke producten te realiseren gebruik makend van SEAQUAL®YARN wat Upcycled Maritiem Plastic bevat met materiaalrecyclage en certificatie. Door producten te kiezen die Upcycled Maritiem Plastic bevatten weten mensen dat ze de pollutie stoppen. Door SEAQUAL INITIATIVE te steunen maakt Fiat deel uit van de actoren die de oceanen willen opruimen en de lokale entiteiten daarbij steunen.

 

Getagged onder:
fiat