Dieselmotoren: schoner dankzij luchtpomp?

donderdag, 29 april 2021 16:54
Dieselmotoren: schoner dankzij luchtpomp?

Naast CO2 stoten diesel- en moderne benzinemotoren ook NOx uit, een belangrijke luchtvervuiler. Waarom zou je die stikstofoxiden dan niet elimineren door lucht in de uitlaat te blazen?

Wat als dieselmotoren schoner zouden worden dankzij een luchtpomp die in de uitlaat blaast? Volgens onze collega's van Autocar zou deze oplossing het mogelijk maken om de levensduur van verbrandingsmotor in de autowereld te verlengen. Door 'schone' lucht in de uitlaatgassen te blazen, zou de NOx-uitstoot worden verminderd, terwijl het bovendien een uitstekende combinatie zou vormen met synthetische brandstoffen.

Blazen na verbranding
Concreet is het blazen van lucht voor een schonere verbranding geen nieuw concept. Tenneco, een bekende leverancier in de auto-industrie, ging onlangs de samenwerking aan met Eaton, specialist in compressors, om een koudestart-thermische unit (CSTU) te ontwikkelen voor auto's en vrachtwagens op diesel. Het principe is om lucht in de uitlaat te blazen om onder meer de verbranding en de eliminatie van NOx te bevorderen.

Lees de rest van dit artikel op Autogids.be