MULTIOBUS investeert als eerste Belgisch bedrijf in 10 nieuwe 100% elektrische bussen en moderne infrastructuur

dinsdag, 08 juni 2021 19:40
MULTIOBUS investeert als eerste Belgisch bedrijf in 10 nieuwe 100% elektrische bussen en moderne infrastructuur

Voortrekker van emissievrij personenvervoer in Vlaanderen

Busbedrijf MULTIOBUS lanceert 10 nieuwe 100% elektrische bussen, een echte primeur in België. Met een investering van meer dan 5 miljoen euro zijn ze het eerste Belgisch privébedrijf dat investeert in zo’n groot aantal zero-emissiebussen. Ook een investering in de aanpassing van de infrastructuur op de stelplaats in Tienen was noodzakelijk. “Wij zijn een unicum in Vlaanderen op het gebied van emissievrij personenvervoer”, aldus CEO Olivier Van Mullem. Deze vooruitstrevende onderneming levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen waarbij alle bussen tegen 2025 emissievrij moeten rondrijden in de Vlaamse stadskernen. “MULTIOBUS zet volop in op de mobiliteit van morgen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Ik hoop dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen.”

Meer dan 5 miljoen voor nieuwe bussen en moderne infrastructuur
MULTIOBUS verjongt haar wagenpark door maar liefst 10 nieuwe 100% elektrische bussen in te zetten. Daarmee zijn ze het eerste Belgisch bedrijf dat op zo’n grote schaal investeert in zero-emissiebussen. In totaal zal dit private busbedrijf met 12 volledig elektrische bussen rondrijden in regio Oost-Brabant. Zij kochten eerder al twee groene voertuigen die sinds 2018 voor personenvervoer worden ingezet. MULTIOBUS is dan ook een echte voortrekker van emissievrij personenvervoer in Vlaanderen. De 100% elektrische bussen moeten natuurlijk probleemloos kunnen worden opgeladen. Daarvoor was een aanpassing van de infrastructuur op de stelplaats in Tienen noodzakelijk. Deze werken, waaronder de plaatsing van een kabelbrug, laadzuilen en een pantograaf, zijn ondertussen zo goed als volledig klaar.

“MULTIOBUS is de eerste private onderneming die op deze schaal investeert in de vergroening van haar busvloot. Wij hebben 10 nieuwe zero-emissiebussen gekocht bij de Nederlandse leverancier EBUSCO. Een investering van meer dan 5 miljoen euro. Hoewel het al een hele tijd duidelijk is dat onze sector absoluut moet overschakelen naar zero-emissiebussen blijft er veel twijfel bij collega’s en bij overheidsinstanties. MULTIOBUS doet het wel. Wij zijn een unicum in Vlaanderen op dat gebied en hopen natuurlijk dat anderen dit voorbeeld zullen volgen”, aldus CEO Olivier Van Mullem.

Emissievrije toekomst
Deze investeringen passen binnen de langetermijnvisie van MULTIOBUS. Ten laatste in 2035 wil MULTIOBUS een zero-emissiebedrijf zijn. Jaarlijks betekent dit een vergroening van 7 à 10% van haar busvloot met bovendien bijkomende investeringen rond gebouwen, energievoorzieningen ... Een enorme uitdaging dus, maar dit vooruitstrevende bedrijf wil de klimaatuitdagingen proactief aanpakken. “We zijn ervan overtuigd dat dit mogelijk is als wij er nu aan beginnen. Op 10 jaar tijd willen wij onze ecologische voetafdruk met 80% verkleinen”, aldus Van Mullem.

Vlaamse klimaatdoelstellingen
Volgens het Vlaams regeerakkoord moeten alle bussen van De Lijn uiterlijk in 2025 emissievrij rondrijden in alle Vlaamse stadskernen. Met de komst van de 10 nieuwe zero-emissiebussen slaagt MULTIOBUS erin om een belangrijke bijdrage te leveren aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

“Vanuit Vlaanderen zetten we volop in op duurzaamheid en vergroening van het wagenpark binnen het personenvervoer. De vergroening van de busvloot is onomkeerbaar én een absoluut streefdoel binnen het beleid. Met de elektrificatiehorizon 2035 hebben we de fases uitgestippeld om tegen dan alle bussen in Vlaanderen emissievrij te laten rijden”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Ik wil ook de rol van de pachters - privébedrijven die in opdracht van De Lijn rijden – versterken. Op dit ogenblik zijn zij goed voor om en bij de 40% van de afgelegde kilometers waardoor ze een belangrijke partner zijn. MULTIOBUS geeft als eerste private onderneming het goede voorbeeld en toont dat ook onze pachters mee hun schouders zetten onder onze ambitie.”

Innovatieve zero-emissiebussen
Dankzij de volledig elektrische aandrijving zijn deze bussen niet alleen erg stil, maar ze zijn ook heel comfortabel en luxueus. De zero-emissiebussen hebben geen achteruitkijkspiegels meer, maar beschikken over camera’s en infraroodcamera’s voor een beter en veiliger zicht op de weg. Daarnaast beschikken de bussen ook over driepuntsgordels, zowel voor chauffeur als passagiers. Ook wifi en USB-aansluitingspunten zijn overal in de bus aanwezig. Er is tenslotte ook een zeer accurate opvolging van de voertuigen (track & trace) zodat de voertuigen vanop afstand gevolgd en aangestuurd kunnen worden.

“Wij wensen de toekomst van MULTIOBUS veilig te stellen door in te zetten op zero-emissiebusvervoer en uit te kijken naar nieuwe vormen van personenvervoer. Indien wij nog langer zouden wachten en blijven investeren in dieseltechnologie zouden deze bussen nooit hun normale economische gebruiksduur halen. Bovendien denken wij dat onze sector dringend moet vergroenen om haar bestaansrecht te kunnen blijven behouden”, aldus Van Mullem.

 

Bron: www.multiobus.be