Renault Mégane E-Tech Electric: waardige opvolger

woensdag, 22 september 2021 14:35
Renault Mégane E-Tech Electric: waardige opvolger

We kennen Renault als één van de early adopters van de elektrische wagen, maar het merk werd in de voorbije jaren langzaamaan afgetroefd door andere constructeurs met ruimere, modernere EV’s. Tot nu, want de Franse fabrikant brengt ons zijn eerste elektrische auto in het C-segment: de Mégane E-Tech Electric.

De pionier

Eind 2012 kwam Renault met de Zoe op de markt, één van de allereerste echt inzetbare EV’s. De auto kreeg toen een elektromotortje met 88 pk en een batterijpakket van 22 kWh waarmee hij een voor die tijd respectabele 150 kilometer kon afleggen. Zijn formaat was iets langer en hoger dan dat van de Renault Clio, wat de Zoe tot een bruikbaar alternatief voor de conventionele auto maakte zolang je niet te ver moest zijn en niet te veel volk of materieel diende te verplaatsen.

Sindsdien is het segment van de elektrische auto’s echter grondig veranderd, en de Zoe is gelukkig mee geëvolueerd. De eerste updates voorzagen de auto van een groter batterijpakket en meer snellaadmogelijkheden, en een latere facelift friste daarnaast ook het design, zowel vanbinnen als vanbuiten, zodanig op dat je bijna van een nieuw model kon spreken. Zo ziet de Renault Zoe er anno 2021 niet alleen modern uit maar haalt hij ook zo’n 395 kilometer aan rijbereik uit zijn batterij van 52 kWh en biedt de topversie een vermogen 135 pk. Eén ding bleef echter al die tijd onveranderd en dat is het formaat.

Zuiver en uitsluitend elektrisch

Daar biedt Renault nu een oplossing voor in de vorm van de Mégane E-Tech Electric. Die naam herkennen we natuurlijk al decennia als Renaults populaire C-segmenter, maar de Golf-rivaal wordt nu voor het eerst gepresenteerd als zuiver elektrisch model. En dat ‘zuivere’ mag je letterlijk nemen, want deze Mégane staat op een platform dat enkel en alleen voor EV’s ontwikkeld werd. Zo richt deze Renault zijn pijlen niet zozeer meer op de Volkswagen Golf maar eerder op de ID.3 van datzelfde merk.

Het platform van de Mégane E-Tech Electric luistert naar de naam CMF-EV en zagen we al verschijnen onder de koets van de Ariya, een elektrische crossover die Nissan enkele maanden geleden voorstelde. De Renault is echter bijna 40 centimeter korter en aanzienlijk lager dan zijn Japanse concerngenoot, wat van de twee geen rechtstreekse concurrenten maakt. Voor de kofferruimte heeft dat natuurlijk wel zijn gevolgen, al slaat de Mégane ook daar geen slecht figuur. Zo biedt de Renault 440 liter tegenover de 468 liter van de Nissan.

De aandrijflijn blijft wel herkenbaar, al is er ook hier een cruciaal verschil. Zo is de Mégane net als de Ariya verkrijgbaar met een 60 kWh-batterij die zijn stroom stuurt naar een elektromotor van 218 pk op de vooras, maar is dat dan meteen de topversie. Daaronder vinden we bij Renault nog een exemplaar met 40 kWh in de vloer en een vermogen van 130 pk.

Steeds up-to-date

De Mégane E-Tech Electric met grote batterij komt volgens de WLTP-cyclus zo’n 470 kilometer ver en die met 40 kWh-pakket zou 300 kilometer kunnen afleggen op één lading stroom. Daarna kan de elektrische Renault opladen aan verschillende snelheden, van 3,7 kW in een thuisstekker tot 22 kW aan de publieke laadpaal. Ook snelladen wordt voorzien tot snelheden van 130 kW, al geeft Renault nog niet aan of dit ook standaard bij de wagen inbegrepen zit.

Ook binnenin is de technologie klaar om het tegen de concurrentie op te nemen. Zo krijgt de Mégane E-Tech Electric een dashboard dat zich op elke manier onderscheidt van dat van de reguliere Mégane, laat staan gelijk welke andere auto van het merk. Achter het enorme aanraakscherm van 12 inch schuilt Renaults nieuwe OpenR Link-systeem. Dat werd door Google ontwikkeld en is gebaseerd is op de Android-interfaces die we van heel wat smartphones gewend zijn. Daardoor is het systeem vlot compatibel met je smartphone en krijgt het ook over-the-air-updates om steeds actueel te blijven.

De Renault Mégane E-Tech Electric werd begin september voorgesteld op het IAA in München. Prijzen zijn nog niet gekend, maar we mogen de auto rond maart 2021 bij de dealer verwachten.

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

rnlt©: het nieuwe compacte en immersieve distributieconcept van Renault

Een nieuw verkooppuntconcept van Renault

Renault breidt zijn distributienetwerk uit met een nieuw verkooppuntconcept: ‘rnlt©’, een naam die aansluit bij dit nieuwe distributieconcept van het merk, met een moderne en compacte uitstraling. Deze vestigingen bieden bezoekers een complete merk- en productervaring.

Nieuwe Renault Captur : de auto om in te leven uit segment B

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt Nieuwe Captur statusverhogend.

In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil Nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting te behouden. Naast die kwaliteiten die het DNA van Captur uitmaken, beschikt deze volgende generatie ook over nieuwe troeven. De meer expressieve koetswerk- en interieuraankleding transformeert in een unieke combinatie van elegantie en sportiviteit met de nieuwe Esprit Alpine-uitvoering. Het interieur wordt in de verf gezet door volledig nieuwe zetelbekledingen en nieuwe dashboardschermen. Het multimediasysteem OpenR Link met Google, dat naargelang de versie beschikbaar is, biedt het beste van de technologie aan boord, met Android Automotive 12, een wereldprimeur in het B-segment. Dankzij een volledig nieuwe elektronische architectuur staat de veiligheid centraal met rijhulpsystemen van de nieuwste generatie, waaronder voorspellend hybride rijden en Active Driver Assist, voor een gedelegeerde rijervaring van niveau 2.

Afhankelijk van het land van commercialisatie zal Nieuwe Renault Captur worden aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk, die vandaag in de smaak valt bij meer dan 41% van de Franse klanten. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

Nieuwe Renault Captur wordt nog steeds gebouwd in de fabriek van Valladolid en zal vanaf april 2024 in Europa worden gecommercialiseerd.