De Concept Recharge visualiseert het pad van Volvo Cars naar duurzame mobiliteit

woensdag, 17 november 2021 19:07
De Concept Recharge visualiseert het pad van Volvo Cars naar duurzame mobiliteit

De 100% elektrische Concept Recharge, die wordt bestempeld als een manifest voor de toekomst van Volvo Cars, doet veel meer dan de toekomstige designtaal en productstrategie van het bedrijf tonen.

De Concept Recharge visualiseert het pad van Volvo Cars naar duurzame mobiliteit

De 100% elektrische Concept Recharge, die wordt bestempeld als een manifest voor de toekomst van Volvo Cars, doet veel meer dan de toekomstige designtaal en productstrategie van het bedrijf tonen.

Met de Concept Recharge laat Volvo Cars de stappen zien die het zal nemen in alle domeinen van de ontwikkeling van zuiver elektrische auto’s om de totale koolstofvoetafdruk en die van zijn auto’s te verkleinen. Het bedrijf is van plan om tegen 2030 alleen nog volledig elektrische auto’s te verkopen en wil tegen 2040 klimaatneutraal en circulair zijn.

Door duurzame materialen te gebruiken in de wagen, die uit te rusten met buitenbanden uit gerecycleerd en hernieuwbaar materiaal, de aerodynamica te verbeteren en andere maatregelen te nemen, kan Volvo Cars enorme stappen zetten om zijn CO2-impact via de auto zelf te verminderen.

Wanneer die stappen worden gecombineerd met het gebruik van schone energie in een koolstofarme toeleveringsketen en gebruiksfase en een koolstofarm productieproces van de auto, gelooft Volvo Cars dat het de CO2-impact tijdens de levenscyclus van een auto met 80 procent kan verminderen vergeleken met een Volvo XC60 uit 2018, zonder de inherente premium kwaliteiten te verliezen waarvoor Volvo's bekend staan.

Dit zou betekenen dat de Concept Recharge, wanneer hij wordt opgeladen met 100 procent hernieuwbare energie, tijdens zijn volledige levenscyclus een CO2-impact van minder dan 10 ton zou hebben.

“Nu we het tijdperk van elektrische wagens ingaan, wordt de afstand die je kunt afleggen met een volledige oplaadbeurt een van de belangrijkste overwegingen”, zegt Owen Ready, Head of Strategic and Brand Design bij Volvo Cars. “De eenvoudigste manier is meer batterijen toevoegen, maar dat is tegenwoordig niet hetzelfde als een grotere brandstoftank toevoegen – batterijen zorgen voor meer gewicht en vergroten de koolstofvoetafdruk. In plaats daarvan moeten we de algemene efficiëntie verhogen om het bereik te vergroten. Met de Concept Recharge onderzoeken we de spanning tussen de behoefte aan efficiëntie en het verlangen naar dezelfde ruimte, hetzelfde gebruiksgemak en dezelfde rijervaring als in hedendaagse SUV’s.”

Volvo Cars is een koploper op het vlak van gebruik van duurzame en natuurlijke materialen in zijn auto’s, en de Concept Recharge is nog maar eens een bewijs van zijn inzet om die ambitie waar te maken.

Het interieurontwerp is rijk aan duurzame materialen, zowel natuurlijke als gerecycleerde – zoals verantwoord ingekochte Zweedse wol, milieuvriendelijk textiel en vederlicht composietmateriaal gemaakt van natuurlijke bronnen.

Van de verantwoord ingekochte Zweedse wol wordt een volledig natuurlijke ademende stof gemaakt die vrij is van additieven. Dit warme en zachte materiaal wordt gebruikt in de rugleuningen en de bovenkant van het instrumentenpaneel. De vloer en onderkant van de deuren zijn bekleed met een luxueus tapijt van 100 procent wol.

De stoelkussens en aanraakvlakken op de deur zijn gemaakt van een milieuvriendelijk materiaal dat Tencel™-vezels uit cellulose bevat. Deze stof is duurzaam, sterk en zacht voor de huid. Door Tencel-vezels te gebruiken, die werden geproduceerd via een uiterst water- en energie-efficiënt proces, kunnen de ontwerpers van Volvo het gebruik van plastic in interieurelementen verminderen.

In de rugleuningen en hoofdsteunen, en in een deel van het stuur, werd Nordico gebruikt, een nieuw, door Volvo Cars gecreëerd materiaal. Nordico is een zacht materiaal gemaakt van biologische en gerecycleerde bestanddelen die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen in Zweden en Finland. Het heeft een CO2-voetafdruk die 74 procent lager is dan die van leer.

Elders in het interieur van de Concept Recharge, onder andere in de opbergruimtes onderaan, de achterkant van de hoofdsteun en de voetsteun, wordt gebruik gemaakt van vlascomposiet, een materiaal dat werd ontwikkeld door Volvo Cars in samenwerking met leveranciers. Hierbij worden vezels van de lijnzaadplant gecombineerd met composieten om een sterke en lichte, maar aantrekkelijke en natuurlijke esthetiek te verkrijgen.

Aan de buitenkant zijn ook de voor- en achterbumpers en de instaplijsten samengesteld uit vlascomposiet. Het gebruik van vlascomposiet aan de binnen- en buitenkant resulteert in een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid plastic die wordt gebruikt.

“Met de Concept Recharge hebben we een comfortabele en functionele ruimte voor het hele gezin gecreëerd”, aldus Lisa Reeves, Head of Interior Design. “Het interieur heeft een verfijnde vormgeving dankzij het gebruik van natuurlijke materialen en de afstemming van textuur en kleur, die de tijdloze elegantie van premium Scandinavisch design weerspiegelen.”

Nu de interne verbrandingsmotor plaats maakt voor de zuiver elektrische motor, gaan banden een nog belangrijkere rol spelen. Ze zijn niet alleen van cruciaal belang voor de veiligheid, maar dragen ook in hoge mate bij aan de actieradius van de batterij van de auto. Dat wil zeggen dat banden voor elektrische wagens altijd moeten matchen met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

De Concept Recharge is daarom uitgerust met speciale buitenbanden van Pirelli, die volledig vrij zijn van minerale oliën en zijn gemaakt van 94 procent fossielvrije materialen, waaronder gerecycleerde en hernieuwbare materialen zoals natuurlijk rubber, biosilica, rayon en biohars. Dit weerspiegelt de circulaire aanpak van Volvo Cars en Pirelli, die gericht is op het verminderen van het verbruik van hulpbronnen en de impact op het milieu.

Naast zijn duurzame materialen, elektrische motor en speciale banden, verbetert de Concept Recharge ook de geloofwaardigheid van SUV’s op het gebied van milieu via efficiëntie en aerodynamica.

Met de Concept Recharge geeft Volvo Cars een idee van de toekomst van aerodynamica. Hij bevat innovatieve aerodynamische kenmerken zoals details in het exterieurontwerp die de luchtstroom bevorderen, een nieuw ontwerp van velgen, een lager dak en een meer rechtopstaande achterkant.

Daardoor ziet de wagen eruit als een klassieke SUV en verbetert hij de luchtstroom om het bereik te vergroten, terwijl hij de ongelooflijke ruimtemogelijkheden biedt die een elektrische wagen en zijn lagere vloer van nature hebben.

“Terwijl consumenten de vraag naar de voordelen van SUV's blijven stimuleren, zijn we vastbesloten om auto's te produceren die alle veiligheid en comfort bieden waarnaar ze op zoek zijn, en die hun impact op het milieu verminderen”, aldus Owen Ready.

Getagged onder:
volvo
Laatst aangepast op woensdag, 17 november 2021 21:24

Gerelateerde items (op tag)