CITROËN LEVERT DE EERSTE Ë-JUMPY HYDROGEN AAN DE SUEZ GROUP

dinsdag, 14 december 2021 20:13
CITROËN LEVERT DE EERSTE Ë-JUMPY HYDROGEN AAN DE SUEZ GROUP
  • De ontwikkeling van brandstofceltechnologie krijgt nu een nieuwe dimensie bij CITROËN met de productie van de eerste ë-Jumpy Hydrogen. 
  • Met een actieradius van meer dan 400 km* en een oplaadtijd van slechts 3 minuten zal de technologie die batterij en brandstofcel combineert, voldoen aan de behoeften van klanten die lange reizen of lange tochten maken, maar ook aan die van klanten die snel moeten worden opgeladen om hun voertuig optimaal te kunnen gebruiken.
  • Deze eerste ë-Jumpy Hydrogen zal in de komende dagen worden geleverd aan de SUEZ Groep, die zich opmaakt om dit model op grote schaal te testen op haar site van Carcassonne, een pilootsite waar SUEZ investeert in de productie van groene waterstof, een belangrijke uitdaging voor de komende jaren. 
  • CITROËN verbreedt zo zijn aanbod van geëlektrificeerde bedrijfsvoertuigoplossingen om zich aan te passen aan de vele gebruiksmogelijkheden van professionals en biedt het meest complete aanbod op de markt, van My Ami Cargo tot ë-Jumper.
  • CITROËN en de SUEZ-groep, onze jarenlange commerciële partner, zetten zo hun engagement voor gedeelde waarden voort: innovatie ten dienste van hun klanten en de wil om een ecologisch verantwoorde wereld op te bouwen door een sterke focus op het herdenken van vlootbeheer door het te richten op schone mobiliteit.

"De waterstof-brandstofceloplossing wordt nu werkelijkheid met de assemblage van de eerste ë-Jumpy Hydrogen. Als aanvulling op ons elektrische aanbod zal het de klanten een grotere autonomie bieden (vooral op snelle wegen) en de gebruiksduur van het voertuig optimaliseren dankzij de ultrasnelle oplading.  Dit alles met behoud van de mogelijkheden en praktische bruikbaarheid van het voertuig om relevant te zijn op de markt voor bedrijfsvoertuigen. CITROËN is er trots op dat het alle kwaliteiten die zijn bestelwagens zo succesvol hebben gemaakt, kan combineren met verbrandingsmotoren en daar de gemoedsrust aan kan toevoegen van een meer milieuverantwoorde, toekomstgerichte aandrijving. Met de lopende ontwikkelingsplannen voor waterstof is dit een belangrijk nieuw aanbod dat het breedste aanbod van elektrische bestelwagens op de markt vervolledigt. Wij zijn verheugd dat wij dit eerste voertuig ter beschikking kunnen stellen van SUEZ, een bevoorrechte partner die zich sterk inzet om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, voor een test op ware grootte. 

Laurence Hansen – Directrice Produit en strategie CITROËN

HET WATERSTOFAANBOD: EEN CONCRETE REALITEIT

De komst van brandstofceltechnologie, die begin dit jaar werd aangekondigd, krijgt nu vorm met de productie van de eerste CITROËN ë- Jumpy Hydrogen.

Dit eerste waterstofvoertuig zal in de komende dagen worden geleverd aan een bevoorrechte klant, de SUEZ-groep. Dit is een nieuwe stap in de elektrificatiestrategie van het merk om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

CITROËN is een van de eerste fabrikanten die een nieuw energieaanbod voor de toekomst heeft geïndustrialiseerd, dat een aanvulling vormt op de traditionele elektrische energie en waarvoor vandaag in Frankrijk en Duitsland en morgen ongetwijfeld ook in andere landen grootschalige investeringsplannen bestaan. Zo blijft CITROËN trouw aan 100 jaar innovatie en knowhow op het gebied van bedrijfsvoertuigen om elke professional oplossingen op maat te bieden voor vandaag en morgen.

EEN COMPLEMENTAIR AANBOD, AANGEPAST AAN SPECIFIEKE TOEPASSINGEN

De keuze voor waterstoftechnologie sluit volledig aan bij de elektrificatiestrategie van CITROËN en haar wens om een verscheidenheid aan technische oplossingen aan te bieden, afhankelijk van de toepassing. Ë-Jumpy Hydrogen vervolledigt het gamma lichte bedrijfsvoertuigen, het breedste op de markt, van My Ami Cargo tot ë-Jumper, inclusief ë-Berlingo en ë-Jumpy. Deze elektrificatie is gebaseerd op een voorschrift dat CITROËN na aan het hart ligt: geen compromissen sluiten op het gebied van capaciteit en functionaliteit, die elk van onze bestelwagens tot een benchmark in hun segment maken.

De waterstofoplossing is bedoeld voor wie een actieradius van meer dan 300 km nodig heeft voor lange reizen of tochten, wie een voertuig nodig heeft dat snel kan worden opgeladen om de bedrijfstijd te maximaliseren, wie toegang wil tot gereguleerde stadscentra maar ook een meer weg- en snelweggebruiksprofiel heeft, en wie gemakkelijk toegang heeft tot waterstofstations. Met dit waterstofaanbod kunnen professionals de koolstofvoetafdruk van hun wagenpark verkleinen en hun activiteiten verduurzamen.

De doelgroepen zijn talrijk, met twee gemeenschappelijke punten: een engagement voor de energietransitie en de behoefte aan toegang tot de stadscentra. Het kan gaan om koeriersbedrijven, hetzij voor "last mile delivery" in stedelijke centra, hetzij voor vervoer over langere afstanden, maar ook om lokale overheden, exploitanten, fabrikanten, enz.

EFFICIËNT ONTWERP OM AAN DE VERWACHTINGEN TE VOLDOEN

GROTERE AUTONOMIE

Ë-Jumpy Hydrogen is uitgerust met twee complementaire aandrijfsystemen: een batterij die energie opslaat en elektriciteit levert en een brandstofcel die waterstof en zuurstof uit de lucht omzet in elektriciteit, water en warmte. Zolang hij van waterstof wordt voorzien, werkt deze energiegenerator continu. De elektromotor, die hoofdzakelijk wordt aangedreven door de waterstofbrandstofcel van 45 kW, kan zo een grotere actieradius van bijna 350 km ontwikkelen. De 10,5 kWh lithium-ionbatterij fungeert als reserve voor een actieradius van 50 km in de WLTP-cyclus. Hij levert ook extra vermogen aan de motor, wat nodig is om de dynamische prestaties van het voertuig te verzekeren, vooral tijdens het optrekken. Het maakt ook energieterugwinning mogelijk tijdens het vertragen en remmen. De combinatie van deze twee componenten garandeert een bereik van meer dan 400 km.

 

SNEL OPLADEN

Het opladen van de ë-Jumpy Hydrogen gaat 20 keer sneller dan bij een elektrisch voertuig (gebaseerd op een 100 kW openbaar laadstation). Dit betekent dat het slechts 3 minuten duurt om de drie waterstoftanks, die tot 4,4 kg brandstof kunnen bevatten, te vullen. Dit bespaart tijd en verhoogt de productiviteit voor alle bedrijven, die hun voertuigen tijdens het opladen niet kunnen stilzetten en dus van langere bedrijfstijden kunnen profiteren.

 

ONGEËVENAARDE CAPACITEIT EN PRAKTISCHE BRUIKBAARHEID

Net als bij zijn elektrische bestelwagens - ë-Berlingo Van, ë-Jumpy en ë-Jumper - heeft CITROËN ervoor gezorgd dat het laadvolume van ë-Jumpy Hydrogen niet wordt beïnvloed door de integratie van de batterij en de waterstoftanks, zodat klanten kunnen profiteren van de toegevoegde waarde van deze nieuwe technologie, maar niet ten koste van de gebruikscapaciteiten van het voertuig, die de belangrijkste eis zijn van professionals in dit segment. Om de primaire functie van onze ë-Jumpy Hydrogen-van te behouden, namelijk het frequent vervoeren van omvangrijke en zware voorwerpen, is de batterij onder de stoelen en de drie waterstoftanks onder de vloer geïnstalleerd. Bijgevolg zijn de nuttige volumes van de twee silhouetten ongewijzigd in vergelijking met de elektrische versies: 5,3 m3 op de M maat en 6,1 m3 op de XL maat. Ook het laadvermogen en de trekkracht kunnen oplopen tot 1.000 kg, net als bij de versies met verbrandingsmotor.  CITROËN ë-Jumpy Hydrogen, geassembleerd in Frankrijk in de SevelNord-fabriek, wordt verwerkt in het waterstof-brandstofcel-expertisecentrum van de STELLANTIS-groep in Russelsheim, Duitsland.

SUEZ, BEVOORRECHTE PARTNER VOOR HET TESTEN VAN DE EERSTE CITROËN Ë-JUMPY HYDROGEN

De Groep SUEZ wil van een koolstofvrije mobiliteit een sterke hefboom maken voor haar koolstofstrategie, die de CO2-uitstoot van de Groep tegen 2030 met 45% wil verminderen. Door oplossingen te ontwikkelen voor het terugwinnen van energie uit water en afval, optimaliseert de Groep het energieverbruik van zijn klanten, bevordert hij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen met een hoog potentieel en consolideert hij de expertise van SUEZ in de productie van waterstof als een belangrijke speler in de sector. Met meer dan 200 elektrische voertuigen wil SUEZ haar vloot versneld vernieuwen met voertuigen die weinig broeikasgassen uitstoten, en zo een groenere mobiliteit garanderen voor lichte en bedrijfsvoertuigen en voor kiepwagens.

De eerste ë-Jumpy Hydrogen zal binnenkort worden geleverd om gedurende twee weken in reële omstandigheden te worden getest. Het zal een concrete oplossing bieden voor de behoeften van de bedrijfsonderdelen van de Groep in het filiaal van Carcassonne, waardoor kan worden voldaan aan de vele dagelijkse behoeften van het operationele personeel dat op verschillende locaties werkzaam is. Deze site is de site van een project dat deel uitmaakt van een overeenkomst tussen Carcassonne Agglo en SUEZ [1], om de gemeente te steunen in haar ambities op het vlak van energietransitie, meer bepaald met de ingebruikname van een lokaal station voor de productie van groene waterstof voor de elektrische voertuigen van het SUEZ-personeel. Dit station kan in totaal 4 voertuigen bevoorraden met een productie van 2 kg waterstof per dag.

Deze test is voor CITROËN ook een gelegenheid om de ontwikkeling van deze technologie in reële omstandigheden te valideren. De samenwerking om dit allereerste voertuig te testen was een natuurlijk gevolg van de vertrouwensrelatie die de afgelopen jaren is opgebouwd tussen CITROËN en de SUEZ-groep. Een commercieel partnerschap, maar ook een ontmoeting rond gedeelde waarden om te innoveren en vorm te geven aan een duurzamere omgeving. De twee bedrijven hebben elkaar onlangs ontmoet voor de lancering van My Ami Cargo, een innovatieve micro-mobiliteitsoplossing voor professionals, in het afvalwaterzuiverings- en recuperatiestation  in Saint-Cyr l'Ecole, Ile de France. Citroën My Ami Cargo en ë-Jumpy Hydrogen zullen in de nabije toekomst hun intrede doen in de vloot van SUEZ.

Getagged onder:
citroen

Gerelateerde items (op tag)

Nieuwe Citroën ë-C3, Nieuw gezicht, betaalbaar en comfortabel

Citroën is maar wat trots op hun ‘kleine’ modellen, oftewel auto’s uit het B-segment. Van de Citroën C3 verkochten ze sinds 2002 wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren. Ook in België is dit één van de populairste auto’s. Tijd voor een nieuwe generatie, dachten ze bij Citroën. De vierde generatie van de C3 is dit. Citroën maakt van de gelegenheid gebruik om de nieuwe designtaal te lanceren. Een nieuw gezicht met het nieuwe logo – dat wij voor het eerst zagen op de concept-car Olli – dat prominent vooraan en achteraan aanwezig is. Het nieuwe logo is een groot ovaal en een nieuwe interpretatie van de Citroën-‘chevrons’. Vanzelfsprekend wordt dit aangevuld met nieuwe verlichtingsclusters.

CITROËN MY AMI buggy sold out in a few hours

Poissy 21 June, Citroën's new limited edition "My Ami Buggy" went on sale online in 8 countries starting from 11 a.m. on Tuesday, 20th June. More than 20,000 visits were made to the selling site, and the 800 units of this new My Ami Buggy series intended for the online sale were snapped up in just 10 hours.

AMI, kleine vriend in de stad

Onze gewoonten veranderen. Micromobiliteit is steeds meer het hedendaagse straatbeeld in de stad. Citroën gaat permanent mee in de evolutie van het autolandschap. Belgen vallen sinds juni 2021 dan ook massaal voor de Ami, de bestverkochte quadricycle vorig jaar. De elektrische tweezitter vanaf 16 jaar heeft een aaibaar imago en een guitige, aantrekkelijke look met in de openklappende portierraampjes een leuke knipoog naar de legendarische 2CV. Een blik op de eigenschappen van de Ami maakt duidelijk waarom deze kleine stadsvlegel zo populair is: toegankelijk voor iedereen, vanaf 16 jaar met een AM-rijbewijs, betaalbaar (vanaf 7.990 €, BTW incl.), comfortabel en veilig, geen uitstoot, ecologisch en duurzaam, geen lawaai, uiterst wendbaar, slechts een halve parkeerplaats nodig, makkelijk opladen net zoals je smartphone, bijna geruisloos door de stad suizen tot 45 km/u. zonder stress…Geen wonder dat het gamma intussen steeds verder is uitgebreid.

CITROËN OP DE BRUSSELS MOTOR SHOW 2023

Afgelopen september heeft Citroën een nieuwe merkidentiteit en een nieuw logo in gebruik genomen, waarmee een nieuwhoofdstuk in zijn geschiedenis wordt ingeluid.Met een nieuwe interpretatie van het oorspronkelijke ovaal uit 1919 neemt eennieuw logo trots zijn plaats in als 10e evolutie in de 103-jarige geschiedenis van Citroën.Het nieuwe logo is moderner,grafischer en aangepast aan de nieuwe digitale media. Het nieuwe logo is te zien op de nieuwe OLI concept car, en zal vanafmedio 2023 geleidelijk toekomstige producten en concepten sieren. De nieuwe merkidentiteit van Citroën zal gefaseerdworden toegepast op alle communicatiemiddelen en op alle fysieke contactpunten van het Merk (verkooppunten,werkplaatsen, enz.) en zal te zien zijn op de prachtige Citroën-stand op het Autosalon van Brussel 2023.Deze verandering gaatgepaard met een nieuwe merksignatuur die belooft de ontwikkeling van meer gedurfde en gastvrije mobiliteitsoplossingenvoor het welzijn van de Citroën-klanten te versnellen: "Nothing moves us like Citroën".