De VISION EQXX – elektrische actieradius en efficiency op een geheel nieuw niveau

maandag, 03 januari 2022 19:56
De VISION EQXX – elektrische actieradius en efficiency op een geheel nieuw niveau

De roadtrip opnieuw geïnterpreteerd: innovatief concept voor serieproductie
In het tijdperk van elektromobiliteit zijn actieradius en efficiëntie van doorslaggevend belang. Elektroauto’s met een grote actieradius zijn ook geschikt voor lange afstanden en dus voor roadtrips, waarmee de acceptatie verder wordt vergroot. Een hoge efficiëntie maakt het ook mogelijk een kleinere en dus lichtere accu te gebruiken om meer te bereiken met minder. Mercedes-Benz verricht in dit opzicht pionierswerk, met als meest recente bewijs de actieradiuskampioen EQS. In een test die werd uitgevoerd door de gerenommeerde Amerikaanse auto-informatiedienst Edmunds legde een EQS 450+ met 245 kW/333 pk (stroomverbruik gecombineerd (WLTP): 19,8-15,7 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)[1] 679 km af op één acculading. Dat is 124 km meer dan alle andere elektroauto‘s die eerder door Edmunds zijn getest.

Met de VISION EQXX zet Mercedes-Benz nu de volgende stap. Volgens interne digitale simulaties mag worden aangenomen dat deze technologiedrager in de praktijk op de openbare weg meer dan 1.000 km kan afleggen op één acculading. Daarmee wordt wat de actieradius betreft een nieuw niveau bereikt. Naast het verhogen van de efficiëntie waren het beschermen van hulpbronnen en de best mogelijke milieuvriendelijkheid ook belangrijke ontwikkelingsdoelstellingen. Daarom kozen de Mercedes-Benz ingenieurs voor een holistische aanpak, waarbij werd begonnen met de verbetering van alle componenten van de ultramoderne elektrische aandrijflijn en het gebruik van lichte en duurzame materialen. Daarbij komen nog andere efficiëntiemaatregelen, zoals banden met een extreem lage rolweerstand, een uitgekiende aerodynamica (cw 0,17) en state-of-the-art software. Het resultaat: de VISION EQXX verlegt technologische grenzen en creëert nieuwe maatstaven op het gebied van energie-efficiëntie.

“De Mercedes-Benz VISION EQXX laat zien hoe wij ons de toekomst van de elektroauto voorstellen. In slechts anderhalf jaar tijd hebben we de meest efficiënte Mercedes ooit ontwikkeld – met een stroomverbruik van minder dan 10 kWh/100 km. De VISION EQXX heeft een actieradius van meer dan 1.000 km[1] op één enkele lading, terwijl hij een accu heeft die ook in een kleine auto past. Dit concept onderstreept waar onze hele onderneming naartoe gaat: het aanbieden van de meest begerenswaardige elektroauto’s ter wereld”, aldus Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG. 

VISION EQXX – ontworpen voor de roadtrip naar elektromobiliteit

‘Roadtrips’ maken al minstens zeventig jaar deel uit van ons cultureel erfgoed. En met goede reden. In boeken, films en muziek leveren ze het materiaal voor spannende verhalen over mensen en hun auto’s. Roadtripverhalen gaan over vrijheid, individualiteit en het ontdekken van de wereld op vier wielen. De passie om de wereld achter onze horizon te verkennen, te ontdekken en ervan te genieten zit in de menselijke natuur. Voeg daar een portie pioniersgeest aan toe en visies kunnen werkelijkheid worden.

De weg naar elektromobiliteit is op zichzelf ook een roadtrip – spannend, uitdagend en met een duidelijk doel voor ogen: innovatie. De Mercedes VISION EQXX is een auto die speciaal voor deze transformatieroadtrip is ontworpen. Het model biedt antwoorden op de vraag van een moderne generatie klanten naar zowel emotie als innovatie. De VISION EQXX is een softwarematig geoptimaliseerd prototype dat deel uitmaakt van een verstrekkend technologieprogramma dat Mercedes-Benz heeft opgezet om de meest efficiënte elektroauto ter wereld te bouwen. Daarbij vertrouwt de uitvinder van de auto op de nieuwste digitale technologie die wordt gecombineerd met de pioniersgeest van het merk, de flexibiliteit van een startup en de snelheid van de Formule 1. Het resultaat is een efficiëntiekampioen die op één acculading verder kan komen dan 1.000 km[2]. Dit komt overeen met een stroomverbruik van minder dan 10 kWh/100 km.

Mercedes-Benz heeft met de VISON EQXX ook nieuwe records gevestigd op het gebied van aerodynamica en gewichtsvermindering, waarmee een op software gebaseerd voertuigconcept wordt gerealiseerd dat de roadtrip in het elektrische tijdperk opnieuw definieert. In plaats van de accu simpelweg groter te maken, concentreerde het internationale ontwikkelingsteam zich op het maximaliseren van de langeafstandsefficiëntie – van aandrijfefficiëntie en energiedichtheid van de accu tot aerodynamica en lichtgewicht constructie. Tegelijkertijd is de VISION EQXX een progressieve interpretatie van de fundamentele Mercedes-Benz principes van moderne luxe en sensuele puurheid.

“Het technologieprogramma achter de VISION EQXX zal toekomstige modellen en voertuigfuncties van Mercedes-Benz herdefiniëren en mogelijk maken”, aldus Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, Chief Technology Officer en verantwoordelijk voor ontwikkeling en inkoop. “De VISION EQXX is een ‘Halo Car’ die duidelijk laat zien dat Mercedes-Benz een merk is dat luxe en technologie combineert in de autowereld en daarbuiten. En de manier waarop we dit technologieprogramma hebben ontwikkeld, is even revolutionair als de auto zelf. In de VISION EQXX hebben de beste technici van onze onderzoeks- en ontwikkelingscenters samengewerkt met engineers van onze Formule 1- en Formule E-teams. Zij bewijzen dat innovaties uit de autosport – waar aandrijflijnen al in hoge mate geëlektrificeerd zijn – ook relevant zijn bij de ontwikkeling van auto’s voor de openbare weg. Wij dagen de huidige ontwikkelingsprocessen uit met een innovatieve benadering en onconventioneel denken. Dát is onze weg naar de toekomst.”

Mercedes-Benz slaat met de VISION EQXX een nieuwe weg in. De onderzoeksauto is een gedurfde, doch realistische stap richting de toekomst van de EV-technologie. Naast de uitstekende energie-efficiëntie tijdens het rijden, geeft de technologiedrager ook zinvolle antwoorden op andere prangende vragen. Zo wordt bijvoorbeeld de CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleind door het gebruik van duurzame materialen. De user interface/user experience (UI/UX) heeft een geheel nieuw, eendelig display dat de gehele breedte van het interieur beslaat. De verschillende elementen van de user interface maken een naadloze interactie tussen de bestuurder en de auto mogelijk. Dit gebeurt onder andere door kunstmatige intelligentie (AI), die de werking van het menselijk brein nabootst. Het software-gestuurde ontwikkelingsproces is revolutionair en laat zien hoe elektroauto’s in de toekomst zullen worden ontwikkeld. De VISION EQXX is het resultaat van een uitgebreid programma dat een blauwdruk biedt voor de toekomst van de automobielbouw. Veel van de innovatieve ontwikkelingen worden nu al in de productie geïntegreerd en sommige ook in de volgende generatie van het Mercedes-Benz Modular Architecture-platform (MMA) voor compacte en middelgrote modellen van Mercedes-Benz. 

 

VISION EQXX: de belangrijkste feiten in één oogopslag

Een auto met een missie – de meest efficiënte Mercedes-Benz ooit gebouwd

Efficiëntie betekent meer doen met minder. De VISION EQXX zit boordevol efficiëntieverbeteringen, die zijn gerealiseerd met een mix van geavanceerde technologie en gepassioneerd teamwork. De VISION EQXX, een onderzoeksauto die op de openbare weg mag rijden, verbruikt minder energie en grondstoffen, terwijl hij meer actieradius, meer luxe en meer comfort biedt. Bovendien hebben digitale tools en een software-gebaseerde aanpak de tijd die vereist is voor de ontwikkeling aanzienlijk verkort.

#EnergyWizard: efficiëntiebevorderende maatregelen resulteren in een uitzonderlijk laag verbruik van minder dan 10 kWh/100 km.

#ElectricDrive: het compleet nieuwe aandrijfconcept van Mercedes-Benz is de nieuwe benchmark-efficiëntie van 95% van de accu tot de velgen.

#RangeBuster: meer dan 1.000 km[3] op één acculading op de openbare weg maakt ontspannen rijden over lange afstanden mogelijk.

#EnergyDensity: de knowhow uit de Formule 1 hielp de accuspecialisten om de energieopslag van de EQXX te comprimeren tot een uiterst compact formaat. Het accupakket van de VISION EQXX slaat bijna 100 kWh energie op met 50% minder volume en 30% minder gewicht dan dat van de EQS, het beste accupakket ter wereld tot nu toe.

#AeroChamp: uitstekend werk op het gebied van aerodynamica en exterieurdesign zorgt voor een benchmark-luchtweerstandscoëfficiënt van 0,17[4]

#Sustainable Materials: innovatieve gerecyclede en plantaardige materialen verminderen de afvalproductie en verkleinen de CO2-voetafdruk.

#UpliftMindset: een toegewijd team van Mercedes-Benz engineers werkte samen met racespecialisten van High Performance Powertrains (HPP) en Mercedes-Benz Grand Prix (MGP) aan de ontwikkeling van een uiterst efficiënte en compacte elektrische aandrijflijn en een lichtgewicht accubehuizing.

#BionicEngineering: met natuurlijke vormen als inspiratiebron en in samenwerking met innovatieve startups gebruikten de engineers van Mercedes-Benz geavanceerde digitale tools om het gewicht te verminderen en afval te beperken. Met behulp van 3D-printing konden ze overtollig materiaal besparen.

#SolarPower: ultradunne dakpanelen voeden het accusysteem en zorgen voor een extra actieradius van 25 km.

#RollingEfficiency: banden met extreem lage rolweerstand en verbeterde aerodynamische geometrie zorgen, in combinatie met lichtgewicht magnesium velgen, voor een grotere actieradius.

#BrakingLightly: lichtgewicht remschijven van aluminiumlegering helpen het gewicht van de VISION EQXX te verminderen.

#EfficiencyOnTheRoad: het volledig elektrische onderstel met lichtgewicht F1-subframe brengt de efficiëntie van de autosport over naar productiemodellen voor de openbare weg.

#HumanMachineMerge: een intuïtieve user interface (UI) en een user experience (UX) met ondersteuning voor efficiënt rijden vormen de perfecte interface tussen mens en auto in het elektrische tijdperk.

#SensualPurity: een team van exterieur- en interieurdesigners met als specialisme elektromobiliteit creëerde de #EQ Halo Car voor de volledig elektrische toekomst. De VISION EQXX onderstreept de ambitie van Mercedes-Benz om de meest begerenswaardige auto’s te bouwen.

#FastTechProg: van het spreekwoordelijke blanco vel papier naar de weg in slechts 18 maanden. De VISION EQXX maakt deel uit van een technologieprogramma dat innovatieve oplossingen sneller dan ooit tot productierijpheid kan brengen.

#Transformation: de VISION EQXX is de belichaming van de transformatie van Mercedes-Benz naar een puur elektrische en software-gebaseerde onderneming.

#SoftwareDriven: een software-gestuurde aanpak was de sleutel tot succes bij het behalen van efficiëntiedoelstellingen en een snel ontwikkelingsproces, inclusief een baanbrekend accumanagementsysteem.

#GlobalResponsibleLeadership: met de VISION EQXX voert Mercedes-Benz het tempo op om ‘Lead in Electric’ te worden en maatstaven te creëren op het gebied van duurzame mobiliteit. 

Getagged onder:
mercedesbenz

Gerelateerde items (op tag)

Mercedes-Benz nestelt zich in top drie populairste merken met een recordmarktaandeel van 8%

Met 54% is een op twee geregistreerde voertuigen x-EV.

 

Brussel. De geopolitieke instabiliteit, de productie-uitdagingen, de logistieke complexiteit en de energiecrisis hebben Mercedes-Benz Cars er in België niet van weerhouden om een succesvol 2022 neer te zetten. Met 29.283 inschrijvingen en een corresponderend recordmarktaandeel van 8% nestelt het merk met de ster zich voor het eerst in de top drie van de Belgische automobielmarkt. Daarmee gaat Mercedes-Benz in tegen de huidige markttrend: een groei van 5,9% (tegenover 2021) in een dalende Belgische markt. Deze resultaten zijn toe te schrijven aan een sterke positionering van het merk in de fleetwereld en de brede en attractieve portfolio aan modellen; zowel de varianten met de gekende verbrandingsmotoren en plug-in hybride aandrijving als het aantrekkelijke Mercedes-EQ aanbod met niet minder dan tien volledig batterij-elektrische modellen. Mercedes-Benz noteerde afgelopen jaar 54% xEV-inschrijvingen (2021: 37.4%) waarvan 14% BEV’s – een stijging van 249% ten opzichte van 2021.

Mercedes-Benz lanceert wereldwijd high-power laadnetwerk, te beginnen in Noord-Amerika

 • Volledig elektrische strategie: een high-power laadnetwerk zorgt voor moeiteloos en snel laden en ondersteunt daarmee de overstap naar volledig elektrisch tegen het einde van het decennium
 • Wereldwijd bereik: installatie van meer dan 10.000 high-power laadstations in Noord-Amerika, Europa, China en andere belangrijke markten wereldwijd
 • Mercedes-Benz klanten kunnen vooraf, vanuit hun voertuig, een laadstation reserveren. Het netwerk wordt echter ook toegankelijk voor alle andere merken om een snelle acceptatie van elektrische voertuigen te stimuleren
 • Duurzame bedrijfsvoering: focus op hernieuwbare energie, groen laden via Mercedes me Charge
 • Doelgerichte investering: optimaal gebruikmaken van kapitaal, ontwikkelkracht en bekwaamheid van partners op het gebied van locatiebeheer, inclusief ondersteuning in Noord-Amerika door MN8 Energy, toonaangevend exploitant van duurzame energie en accu-opslag in de VS
 • Technologiepartners: Mercedes-Benz werkt in Noord-Amerika samen met deskundige partners zoals ChargePoint, toonaangevend specialist op het gebied van ontwerp en levering van laadnetwerken

Tech to desire: Mercedes-Benz op de CES 2023

 • Nieuws over de elektrificatiestrategie
 • Ontwikkelingen in geavanceerde rijassistentiesystemen voor de Noord-Amerikaanse markt
 • Een nieuwe dimensie van in-car entertainment met partner ZYNC
 • De gouden geluidsstandaard met Apple Music, Dolby Atmos en UMG
 • Samenwerking met een innovatief entertainmentmerk

Mercedes-Benz AG and Hydro join forces to pioneer a sustainable aluminium supply chain

 • Important proofpoint towards Ambition 2039: Mercedes-Benz to collaborate with Norwegian aluminium producer Hydro to significantly reduce the CO₂ footprint of aluminium in the automotive supply chain
 • Immediate impact: Aluminium with a carbon footprint lowered by almost 70% will be included into Mercedes-EQ models, among others, starting in 2023 - Joint collaboration with Hydro to reach near-zero emissions Aluminium by 2030
 • Fostering circular economy: Partnership focuses on research to develop recycling-friendly alloys to close the material loop
 • Responsible sourcing: To foster the just and social transition towards decarbonisation, both companies will work on the market adoption of an independent certification system