Primeur: Subaru Solterra

donderdag, 13 januari 2022 21:27
Primeur: Subaru Solterra

Eerste elektrische SUV bij Subaru

Nu er in januari 2022 geen autosalon is, nodigde Subaru de Belgische pers uit in Londerzeel om in première de nieuwe elektrische Solterra te ontdekken. Het model dat getoond werd is één van de drie eerste examplaren voor Europa. De auto is nog niet helemaal productieklaar, zo is er ook nog geen prijs vastgelegd.
Het siert Subaru dan weer wel dat ze hun eigenzinnigheid behouden als SUV-specialist. Dit verduidelijkte David Dello Stritto tijdens zijn enthousiaste voorstelling. Subaru startte zijn activiteiten in de luchtvaart door onderdelen voor vliegtuigbouwer Boeing te produceren, tot zelfs eigen helikopters en speciale drones.
Wat de autoverkoop betreft verkocht Subaru vorig jaar wereldwijd 860 000 auto’s, daarvan zijn de VS de grootste afzetters met 640 000, Japan met 100 000 en in de rest van de wereld nog 120 000 exemplaren. 98 % van die auto’s zijn vierwielaangedreven modellen. In 2021 was 52 % van die verkoop hybride. Voor 2022 wil Subaru naar 80 % elektrificering van het gamma. Vandaar dat die eerste elektrische versie zeer belangrijk zal zijn. Tegen 2030 wil Subaru 40 % elektrische voertuigen verkopen.
Van een bedrijf dat dingen maakt, tot een bedrijf dat mensen een glimlach op het gelaat brengt

Met deze slogan benadrukt Subaru dat de klant heel belangrijk is, en zeker rekening houdt met hetgeen hun klanten willen. Daarom rijst de vraag wel eens of de nieuwe Solterra wel een echte Subaru is en niet zomaar een Toyota met andere logo’s ? Bij Subaru staan drie zaken voorop: veiligheid (safe), plezier (fun) en sterkte (tough), volgens Dello Stritto.
Safe gaat over de nieuwste versie en de veelvuldige functies van het Eye Sight, het monitoring systeem bij Subaru. Voor de veiligheid in de Solterra is tevens de structuur tot 120 % stijver.

Fun staat voor de ideale balans. De Solterra verdeelt zijn vermogen en koppel gelijkmatig naar voor- en achter. De prestaties zijn vergelijkbaar met de sportauto BRZ met een 0 tot 100 km/u sprint in 7,4 seconden. Naast de diverse rijmodi die beschikbaar zijn.

Met sterk hebben wij het dan over de permanente vierwielaandrijving van Subaru. De Solterra wordt immers uitsluitend met AWD aangeboden. Een nieuw systeem dat de voor- en achterwielen aandrijft met gescheiden motoren. Dankzij de expertise in AWD-technologie die Subaru opdeed, en de behendige respons van de elektromotoren en de aandrijfkracht tussen voor- en achteras, benut de Solterra optimaal de grip van de vier wielen en zorgt hij voor vertrouwen en gemoedsrust bij de rijbeleving. De combinatie tussen het X-mode AWD systeem en de nieuwe Grip Control maken het mogelijk de auto op constante snelheid te laten rijden terwijl ook op slecht wegdek de auto stabiel blijft, waardoor de bruikbaarheid vergroot.
De Solterra is samen met Toyota ontwikkelt en daar is Subaru best trots op. Dat leidde tot een nieuwe alliantie in september 2019. Beide ondernemingen brengen hun kennis en technologie samen om “samen betere auto’s te bouwen” en de technici van beide bedrijven ontwikkelen de auto samen met een vriendelijke rivaliteit.
De definitieve lancering van de Solterra is voorzien vanaf half 2022. Wij kijken uit naar de eerste testritten.

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Filip Dewulf, Subaru Belux