De nieuwe Niro belichaamt Kia's engagement voor een duurzamere toekomst

dinsdag, 18 januari 2022 18:36
De nieuwe Niro belichaamt Kia's engagement voor een duurzamere toekomst
  • De nieuwste generatie van de Kia Niro verenigt innovatie met hoogtechnologisch gebruiksgemak om een aanzienlijke stap voorwaarts te zetten op het gebied van duurzame mobiliteit
  • Het gedurfde en stijlvolle koetswerkdesign combineert slanke aerodynamische oppervlakken moeiteloos met robuuste karakterlijnen
  • Het ruime en minimalistische interieur is doordrongen van hoogwaardige en duurzame materialen voor een inspirerende, avant-gardistische uitstraling
  • Hypergeavanceerde, geëlektrificeerde aandrijflijnen bieden diverse keuzemogelijkheden en een uitzonderlijke efficiëntie
  • Uitmuntende veiligheidsprestaties dankzij de hypergeavanceerde rijhulpsystemen en het nieuwe, uiterst sterke koetswerk
  • Geavanceerde connectiviteits- en comfortvoorzieningen creëren een intuïtieve, rustgevende en stressvrije mobiliteitservaring

Kia onthulde vandaag de volledig nieuwe Niro, een hypergeavanceerd model van de volgende generatie dat opnieuw aangeeft hoe de constructeur zich engageert voor een duurzamere toekomst. De nieuwe Niro-generatie, die integraal deel uitmaakt van Kia’s groeiende milieuvriendelijke gamma, werd vanaf een wit blad papier ontworpen om te voldoen aan de complexe en uiteenlopende behoeften van hedendaagse milieubewuste klanten. 

De nieuwe Niro, die op het platform van de derde generatie staat, plukt de vruchten van een groter koetswerk, dat een toonaangevende interieur- en opbergruimte biedt. Hoogwaardige en milieuvriendelijke materialen creëren samen een minimalistische, avant-gardistische sfeer, een bewegende mobiliteitsruimte waarin de inzittenden kunnen ontspannen en genieten van elke fase van elke rit. Modernistische digitale schermen en bedieningselementen kregen een ideale plaats in het interieur om het gebruiksgemak nog verder te verhogen.

Centraal in de milieuvriendelijke geloofsbrieven van de volledig nieuwe Niro staan drie hypergeavanceerde geëlektrificeerde aandrijflijnen: een hybrideversie (HEV), een oplaadbare hybrideversie (PHEV) en een zuiver elektrische batterijaangedreven variant (BEV). De PHEV- en BEV-modellen zullen tegen de start van de verkoop worden onthuld.

Een uiterst efficiënte 1.6 GDI-motor uit de Smartstream-familie met betere koelings-, wrijvings- en verbrandingstechnologieën voorziet het HEV-model van energie. Deze krachtbron garandeert uiterst concurrentiële verbruikscijfers, zodat de volledig nieuwe Niro HEV met een liter brandstof tot 20,8 kilometer ver komt. 

“De volledig nieuwe Kia Niro zet de volgende stap in onze reis naar een duurzamere toekomst”, aldus Artur Martins, Senior Vice President en Head of Global Brand and Customer Experience Division bij Kia Corporation. “Van bij het begin was het onze ambitie om een auto te creëren die mensen zou helpen een duurzame levensstijl aan te nemen. Met zijn milieuvriendelijke materialen, geavanceerde technologieën en uiterst efficiënte elektrische aandrijfgehelen maakt de volledig nieuwe Niro zijn doelstelling waar.”

De verkoop van de volledig nieuwe Kia Niro HEV gaat deze maand van start in Korea. Later dit jaar volgen ook bepaalde wereldwijde markten.

 

Gedurfd en assertief

Intelligent en stijlvol koetswerkdesign met een uitgesproken persoonlijkheid 

De nieuwe Kia Niro heeft een gedurfd en dynamisch design, geïnspireerd op de befaamde ‘Opposites United’-designfilosofie van het merk en meer bepaald op de designpijler ‘Joy for Reason’. De afwerking put inspiratie uit de natuur, terwijl de kleuren, materialen en uitvoeringen werden gekozen met het oog op het perfecte evenwicht tussen een milieuvriendelijke mobiliteitsbenadering en een toekomstgerichte visie op personenwagens.

Het koetswerk van de volledig nieuwe Niro belichaamt een gesofistikeerd en avontuurlijk gevoel van doelgerichtheid, dat sterk wordt beïnvloed door de concept-car HabaNiro uit 2019. De stijlvolle en stoere cross-overlook gaat hand in hand met een hoogtechnologisch tweekleurig koetswerk. De brede Aero C-stijlen achteraan optimaliseren de luchtstroom om de stroomlijn te verbeteren en gaan over in boemerangvormige achterlichten.

De neus van de volledig nieuwe Niro omvat de jongste evolutie van Kia’s typische ‘Tiger Face’, die zich uitstrekt van de motorkap tot het robuuste spatbord eronder. De opvallende ‘hartslag’-dagrijlichten (DRL's) dragen bij tot de unieke maar eigentijdse look, terwijl een gedurfde bodemplaat en afwerking het robuuste karakter van de wagen benadrukken.

In profiel combineert hij zuivere karakterlijnen met een gedurfde Aero C-stijl, een erg opvallend detail, dat ook een belangrijke aerodynamische functie heeft, aangezien het de luchtstroom eronder bevordert en zo de algemene efficiëntie verhoogt. Dankzij die ingrepen kan de nieuwe Niro een indrukwekkende luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) van 0,29 voorleggen. De combinatie van de boemerangvormige C-stijlen met de led-achterlichten draagt verder bij tot de sportieve uitstraling van de wagen.

De verticale led-achterlichten flankeren een eenvoudige oppervlakteafwerking voor een heldere en aerodynamische stijlcombinatie, terwijl de hartvormige reflector achteraan, de robuuste bodemplaat en de lagere bumper het design van de volledig nieuwe Niro aanvullen.     

De tweede generatie van de Niro biedt keuze uit negen expressieve koetswerkkleuren. Naast het nieuwe Cityscape Green kunnen klanten opteren voor Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Mineral Blue, Interstella Gray, Orange Delight, Runway Red of Steel Gray. Voor het eerst biedt de Niro meer personaliseringsmogelijkheden met keuze uit zes contrasterende kleuren voor de C-stijlen en tot drie verschillende afwerkingen voor de bekleding, zodat klanten hun wagen kunnen ontwerpen op basis van hun persoonlijkheid. 

 

Ruim en uitnodigend interieur

Innovatief en minimalistisch interieur, met het oog op een optimale gebruikerservaring

De volledig nieuwe Niro is uitgerust met een interieur ontworpen om de zintuigen aan te spreken, met hoogwaardige materialen en uitnodigende textuuroppervlakken die samen een avant-gardistische sfeer creëren. 

Het excentrisch geplaatste dashboard omhult de voorste inzittenden met contrasterende horizontale en diagonale lijnen die een rustgevende maar gedurfde esthetiek creëren. De sfeerverlichting, verkrijgbaar in maar liefst 74 kleurencombinaties, scherpt de zintuigen aan en creëert een warme en serene omgeving. Klanten kunnen het interieur verder personaliseren door te kiezen tussen drie nieuwe interieurkleuren: Charcoal, Medium Gray, Petrol en Light Warm Gray.

Tussen de diagonale lijnen bevindt zich een hoogtechnologisch, digitaal panoramisch hogeresolutiescherm van 10,25 inch, dat het instrumentenbord en de infotainmentfuncties integreert tot een gestroomlijnd geheel. Het systeem stelt het gebruiksgemak centraal met haarscherpe graphics en een uiterst intuïtieve lay-out, zodat gebruikers de connectiviteit, het gebruiksgemak en de functies van de wagen eenvoudig en zelfverzekerd kunnen personaliseren, activeren en bedienen.

Onder het centrale scherm bevindt zich een geïntegreerd infotainment- en airconditioningsysteem, dat overbodige elementen elimineert om een zuivere en gestroomlijnde look te creëren en dat de voorste inzittenden in staat stelt om deze belangrijke bedieningselementen te gebruiken zonder dat ze door meerdere menu’s moeten scrollen.

Binnen handbereik van de bestuurder bevindt zich ook de stijlvolle middenconsole van de Niro, die een moderne look aan een hoogglanzend zwarte afwerking koppelt. Hier kan de bestuurder de versnellingspook van de Niro bedienen, een elektronische draaiknop die ruimte bespaart en zich eenvoudig en intuïtief laat gebruiken. De variabele bekerhouder met grote inhoud en de draadloze smartphonelader zijn eveneens vlot toegankelijk.

De volledig nieuwe Niro werd in alle richtingen groter dan zijn voorganger: zijn lengte van 4.420 mm, zijn breedte van 1.825 mm, zijn hoogte van 1.545 mm en zijn wielbasis van 2.720 mm, groeiden respectievelijk 65 mm, 20 mm, 10 mm en 20 mm. Zo geeft de volledig nieuwe Niro zijn inzittenden een ruime omgeving waarin ze zich kunnen ontspannen en op comfortabele wijze van elke rit kunnen genieten. 

De slanke, eigentijdse zetels, die verkrijgbaar zijn in zeven stijlvolle afwerkingen, komen het plaatsaanbod en comfort ten goede, dankzij het hoogtechnologische en lichte zetelmechanisme. En met de speciale ontspanningsfunctie kan de passagierszetel vooraan met een druk op de knop worden gekanteld voor een comfortabele lighouding. De voorzetels zijn uitgerust met handige kleerhangers op de rugleuning, USB-C-aansluitingen en opbergvakken, terwijl de smalle afmetingen van de hoofdsteunen het gevoel van ruimte en vrijheid van bovenaf versterken.

Door de 12V-batterij van de Niro buiten de wielkasten te plaatsen en ze te integreren bij de hoogspanningsbatterij onder de achterzetels, haalt de kofferinhoud van de Niro HEV een indrukwekkende 451 liter (VDA), 15 liter meer dan bij zijn voorganger.

Als een duidelijk statement van Kia's voortdurende engagement voor duurzaamheid introduceert de volledig nieuwe Niro nieuwe gerecycleerde materialen in het interieur. De hemelbekleding is gemaakt van gerecycleerd behangpapier, de stoelen bestaan uit biopolyurethaan en Tencel van eucalyptusbladeren, en de deurpanelen gebruiken BTX*-vrije verf om de milieu-impact te minimaliseren en de hoeveelheid afval te beperken.

 

Efficiëntie centraal 

Nieuwe en geavanceerde aandrijflijnen verzekeren een comfortabele, harmonieuze en energieke rijervaring

De volledig nieuwe Niro zal worden gelanceerd met drie uiterst efficiënte geëlektrificeerde FWD-aandrijvingen: een hybrideversie (HEV), een oplaadbare hybrideversie (PHEV) en een zuiver elektrische batterijaangedreven variant (BEV). 

De HEV krijgt de uiterst efficiënte 1.6 GDI-benzinemotor uit Kia’s Smartstream-familie onder de kap. De viercilinder levert een maximumvermogen van 105 pk en een koppel van 144 Nm (14,7 kgf.m) terwijl de verbeterde koelings-, wrijvings- en verbrandingstechnologieën een maximale efficiëntie verzekeren. In combinatie met de synchrone elektromotor met permanente magneet van 32 kW levert het HEV-model een maximaal systeemvermogen van 141 pk.

De 1.6 GDI-motor is gekoppeld aan een zestrapsautomaat met dubbele koppeling (6DCT), die zorgvuldig werd ontwikkeld en geoptimaliseerd om de efficiëntie te verhogen en het gewicht te verlagen. De innovaties van de GDI-motor omvatten wrijvingsarme kogellagers en tandwielen geoptimaliseerd voor een maximale efficiëntie. Tegelijk werd de achteruitversnelling geschrapt, wat 2,3 kg bespaart. Achteruitrijden doet de wagen louter op de elektromotor om de uitlaatemissies tijdens manoeuvres in achteruit te elimineren.    

De Niro wordt uitgerust met Kia’s innovatieve nieuwe ‘Green Zone’-rijmodus, die automatisch de zuiver elektrische modus van de wagen inschakelt om in bepaalde omgevingen en situaties emissievrij te rijden. Wanneer u bijvoorbeeld in groene zones zoals woonwijken of school- en ziekenhuisomgevingen rijdt, schakelt de Niro HEV automatisch over op de elektromotor op basis van navigatiegegevens en de rijgeschiedenis. De bestuurder kan ook zelf groene zones in het navigatiesysteem instellen om vervuiling in gebieden zoals hun woon- of werkomgeving tegen te gaan.

Het intelligente regeneratieve remsysteem van Kia laat bestuurders kiezen tussen een aantal regeneratieniveaus om de auto eenvoudig te vertragen en kinetische energie te recupereren om het rijbereik te maximaliseren. Het systeem kan de vereiste regeneratie berekenen met behulp van radargegevens en informatie over de hellingsgraad van de weg. Zo stelt het de wagen in staat om zo veel mogelijk remenergie te recupereren terwijl de wagen zacht tot stilstand komt.

De nieuwe ophanging en stuurinrichting werden geoptimaliseerd om een comfortabele en harmonieuze rijervaring te verzekeren. Vooraan plukt de volledig nieuwe Niro de vruchten van een ophanging met MacPherson-veerpoten vooraan en een vierpuntsophanging achteraan. Zowel voor- als achteraan werd de geometrie afgestemd op een alerter, stabieler en comfortabeler rijgedrag, terwijl de geoptimaliseerde stuurverhouding en de nieuwe, kantelbare veerpootlager de wrijving beperken om het stuurgevoel te verbeteren. Rond de structuur van de wagen werden extra isolatie en vulling aangebracht om ongewenste motor- en weggeluiden tegen te gaan.

 

Geavanceerde veiligheid 

Structurele integriteit en rijhulpsystemen van de nieuwste generatie geven extra vertrouwen aan het stuur

Veiligheid was een topprioriteit bij de ontwikkeling van de volledig nieuwe Niro. Zijn uiterst sterke en lichte koetswerk beschikt dan ook over een meerlagige botsstructuur vooraan, zodat de inzittenden een uitstekend veiligheidsniveau genieten bij een frontale aanrijding. 

Ook kan de tweede Niro-generatie uitpakken met de intelligente geavanceerde rijhulpsystemen van Kia’s DriveWise-systeem, ontwikkeld om potentiële gevaren te vermijden en het vertrouwen en gebruiksgemak aan het stuur te verhogen. 

Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) waarschuwt de bestuurder wanneer er een aanrijding met andere voertuigen, voetgangers of fietsers dreigt. De functies ‘Junction Turning’ en ‘Junction Crossing’ van datzelfde systeem bieden een maximale preventieve veiligheid op kruispunten. Als de richtingaanwijzer van de nieuwe Niro wordt geactiveerd, waarschuwt het systeem de bestuurder wanneer er een aanrijding dreigt met een tegenligger. Op dezelfde manier wordt hij gewaarschuwd voor voertuigen die van links of rechts naderen wanneer de bestuurder op een kruispunt rechtdoor rijdt. Als een van beide risico's toeneemt, waarschuwt het systeem de bestuurder alvorens automatisch af te remmen om een aanrijding te voorkomen.


Intelligent Speed Limit Assist (ISLA) gebruikt informatie van de frontcamera en het navigatiesysteem van de nieuwe Niro om de bestuurder te waarschuwen wanneer hij de snelheidslimiet overschrijdt. Wanneer de wagen geparkeerd staat, geeft Safe Exit Assist (SEA) een waarschuwing wanneer er een voertuig langs achteren nadert bij het uitstappen. Het elektronische kinderslot voorkomt in dat geval dat achterpassagiers de achterdeuren openen.

Remote Smart Parking Assist (RSPA) is een functie waarmee de wagen zichzelf autonoom kan parkeren, ongeacht of de bestuurder in de wagen zit. Het stelt bestuurders in staat om hun wagen vanop afstand vooruit of achteruit uit een parkeerplaats te rijden met behulp van hun sleutel.

 

Andere rijhulpsystemen zijn Lane Keeping Assist (LKA), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA), Smart Cruise Control (NSCC) op basis van navigatie, Lane Following Assist (LFA), Highway Driving Assist (HDA), Rear View Monitor (RVM), Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA), Reverse Parking Collision-Avoidance Assist (PCA-R) en Front/Rear Parking Distance Warning (PDW-F/R). 

 

Altijd verbonden 

Hoogtechnologische connectiviteits- en gemaksvoorzieningen passen naadloos in het dagelijkse leven

De volledig nieuwe Niro omvat een uitgebreid gamma hoogtechnologische comfort- en connectiviteitsvoorzieningen om het leven zowel achter het stuur als bij het verlaten van de auto te vergemakkelijken. 

Een 10” head-up display (HUD) geeft belangrijke rijgegevens zoals de snelheid, informatie van de rijhulpsystemen en navigatieaanwijzingen rechtstreeks weer op de voorruit. De ultraheldere grafische elementen worden vlak voor de bestuurder geprojecteerd om de oogbewegingen tijdens het rijden te beperken en zo de veiligheid en het gebruiksgemak te verhogen.

Een geavanceerd Voice Car Control-systeem, dat natuurlijke gesproken commando’s begrijpt, stelt inzittenden in staat om belangrijke systemen zoals de temperatuur en audio-instellingen te bedienen zonder hun arm op te tillen. Dankzij de nieuwe Multi-Command-functie kunnen passagiers ook meerdere functies met een commando bedienen. Voor nog meer gebruiksgemak zorgt de elektrische achterklep die zich automatisch opent wanneer ze de intelligente sleutel van de gebruiker detecteert.

De volledig nieuwe Niro is uitgerust met Kia’s Digital Key 2 Touch-systeem waarmee inzittenden hun wagen kunnen ontgrendelen en starten via hun smartphone. Het systeem is compatibel met zowel iOS- als Android-toestellen met de Kia Connect-app en gebruikt NFC-technologie (Near Field Communication), zodat bestuurders hun wagen kunnen openen en starten zonder dat ze de intelligente sleutel moeten meenemen. 

Dankzij de ingebouwde camera’s voor- en achteraan kunnen de inzittenden van de volledig nieuwe Niro uiterst kwalitatieve video’s maken van onvergetelijke ritten en mooie locaties. Vervolgens kunnen ze de video’s opslaan en bekijken op het infotainmentscherm van de wagen of via een smartphone. De Niro beschikt ook over Car to Home, een functie waarmee gebruikers IoT-toestellen zoals televisie, verlichting en kamertemperaturen rechtstreeks vanuit de wagen kunnen bedienen.

Met de smartphone-app Kia Connect kunnen gebruikers vanop afstand verbinding maken met hun wagen. Bestuurders kunnen agenda’s synchroniseren, ritten plannen met een online navigatiesysteem en toegang krijgen tot belangrijke autofuncties zoals live verkeersinformatie, informatie over lokale tankstations en realtime weersvoorspellingen. De functie ‘End Destination Guidance’ helpt klanten om met behulp van Google Maps en verhoogde Realiteit (AR) te voet naar hun eindbestemming te navigeren nadat ze hun Niro hebben geparkeerd. Met de ‘Valet’-modus kunnen klanten hun wagen vanop afstand opvolgen wanneer een andere gebruiker ermee rijdt en genieten ze extra gemoedsrust.

 

Meer informatie over de volledig nieuwe Niro, die later dit jaar op de markt komt, zal te gepasten tijde beschikbaar zijn.

Getagged onder:
kia

Gerelateerde items (op tag)

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.

Kia EV9 op de shortlist voor Auto van het Jaar 2024

De Kia EV9 staat op de shortlist voor de laatste ronde voor de titel van Europese Auto van het Jaar 2024 (COTY). De zuiver elektrische SUV stond al op de lijst van 28 nieuwe modellen die dit jaar zijn gelanceerd en is nu door de 59 COTY-juryleden uit 22 landen geselecteerd voor de shortlist met de zeven beste. De algemene winnaar van Auto van het Jaar wordt op maandag 26 februari bekendgemaakt op het Internationaal autosalon van Genève.

Kia gaat van start met het autoabonnement ‘Kia Flex’

Zaventem, 25 januari 2024 – Voor wie een nieuwe auto zoekt en tegelijk veel belang aan flexibiliteit hecht, heeft Kia in de toekomst een alternatief voor de aankoop of de leasing op lange termijn van een auto: vandaag gaat in België ‘Kia Flex’ van start, de nieuwe abonnementsdienst van het merk waarvoor nieuwe auto’s van Kia ingezet worden. Het aanbod dat Kia heeft uitgewerkt samen met ALD Automotive | Leaseplan, omvat al vanaf de eerste dag een ruime waaier modellen, inclusief geëlektrificeerde voertuigen. En dat aanbod wordt permanent verruimd. Op de website https://flex.kia.be kan de klant snel en gemakkelijk een auto uitzoeken en er een abonnement op nemen.