Bewezen duurzaam: nieuwe EQS geslaagd voor milieuaudit

maandag, 31 januari 2022 21:35
Bewezen duurzaam: nieuwe EQS geslaagd voor milieuaudit

Van de fabricage van de grondstoffen en de productie tot het rijden en de recycling aan het einde van de levensduur van de auto: Mercedes-Benz onderzoekt alle milieurelevante aspecten van een automodel met een milieubalans. Onafhankelijke experts controleren deze uitvoerige documentatie. Als eerste model dat op het elektrische platform voor grote auto’s staat, is de EQS 450+ (stroomverbruik gecombineerd WLTP: 19,8-15,7 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)[1] geslaagd voor deze milieuaudit. De zogeheten 360°-milieucheck biedt gedetailleerde informatie over het verbruik, de emissies en de milieubalans, evenals het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en recyclaten. Het is hier als PDF te downloaden.

De productie van de HV-accu en de externe laadprocessen tijdens het rijden zijn belangrijke factoren als het gaat om de milieubalans van een elektroauto. Hierbij gaat Mercedes-Benz in zijn modelberekeningen uit van twee verschillende vereisten: in het EU-elektriciteitsmix scenario wordt rekening gehouden met de Europese elektriciteitsmix voor het laden van de HV-accu; in het regeneratieve scenario daarentegen wordt hernieuwbare energie gebruikt voor de productie van de accucellen en voor de laadprocessen in de gebruiksfase. Beide scenario's zijn gebaseerd op een kilometerstand van 300.000 km voor de EQS.

Interessante feiten & cijfers: de duurzaamheid van de EQS in één oogopslag

De kathoden van de accucellen van de EQS hebben een kobaltgehalte van 10 %.

De onderdelen van de EQS wegen meer dan 80 kg en zijn voor een deel gemaakt van grondstofbesparende materialen (recyclaten en hernieuwbare grondstoffen) -

Met zijn Cw-waarde[1] vanaf 0,20 is de EQS momenteel de meest aerodynamische productieauto ter wereld. Vergeleken met een aerodynamisch goede elektroauto (met een Cw-waarde van 0,23) levert dit qua actieradius een voordeel op van 4 (WLTP) tot 5 % (Mercedes-langeafstandsmeting).

Het dak van Factory 56, de fabriek waar de EQS wordt gebouwd, is voorzien van 12.000 zonnepanelen. Samen hebben ze een maximumvermogen van circa 5000 kWp waarmee ze jaarlijks ongeveer 30 % van de energiebehoefte van de fabriek dekken. Al met al is de energiebehoefte van Factory 56 met 25 % verminderd in vergelijking met andere fabrieken van Mercedes-Benz.

Zo’n 40 % van het dakoppervlak van Factory 56 is vergroend en in het voorgebouw is voor het eerst gerecycled beton gebruikt.

In 2022 worden in totaal al 8 Mercedes-EQ elektrische modelseries geproduceerd op 7 locaties op 3 continenten.

Voor de vloerbekleding wordt een nieuw garen van geregenereerd nylon gebruikt. 1 ton van dit garen (merknaam ECONYL) bespaart meer dan 6,5 ton CO2 in vergelijking met nieuw materiaal.

Na gebruik in de auto kunnen de accu’s een tweede leven krijgen: bijvoorbeeld in een energieopslagsysteem van Mercedes-Benz Energy. Samen met zijn partners heeft de onderneming al drie grootschalige opslagsystemen met in totaal circa 50 MWh aan energie uit auto-accusystemen op het Duitse elektriciteitsnet aangesloten. Het eerste 2nd-life opslagsysteem werd in oktober 2016 in Lünen, Westfalen, aan het net gekoppeld.

Het merendeel van de leveranciers, die circa 90 % van het jaarlijkse inkoopvolume voor hun rekening nemen, wil in de toekomst alleen nog CO2-neutraal geproduceerde onderdelen leveren. Zij hebben zich daartoe bereid verklaard in een Ambition Letter. Uiterlijk vanaf 2039 mogen alleen productiematerialen die in alle fasen van de waardeketen CO2-neutraal zijn geproduceerd de fabriekspoorten van Mercedes-Benz passeren.

Mercedes-Benz begon al in 2018 met het creëren van transparantie in de complexe kobalttoeleveringsketens voor accucellen. Hiervoor werden 120 leveranciers geselecteerd en 60 audits uitgevoerd volgens de richtlijnen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

De productie van de zeer complexe lithium-ion-accu’s in de fabriek in Hedelfingen – onderdeel van de Mercedes-Benz fabriek in Stuttgart-Untertürkheim – zal vanaf 2022 CO2-neutraal zijn. Als onderdeel van strategische partnerships heeft Mercedes-Benz ook ingestemd met de aanschaf van CO2-neutraal geproduceerde accucellen, te beginnen met de EQS.

Mercedes-Benz publiceert sinds 2005 360°-milieuchecks als resultaat van de systematische integratie van milieuaspecten in de productontwikkeling volgens ISO-richtlijn TR 14062.

Getagged onder:
mercedesbenz

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.