Mercedes-Benz ontwikkelt samen met ProLogium de volgende generatie solid-state accucellen voor elektrische voertuigen

maandag, 31 januari 2022 21:36
Mercedes-Benz ontwikkelt samen met ProLogium de volgende generatie solid-state accucellen voor elektrische voertuigen
  • Mercedes-Benz en ProLogium intensiveren ontwikkelingssamenwerking voor solid-state accu’s
  • Mercedes-Benz investeert een hoog, dubbelcijferig bedrag in ProLogium
  • Als onderdeel van het ontwikkelingspartnership neemt Mercedes-Benz zitting in de raad van bestuur van ProLogium

Mercedes-Benz en ProLogium, toonaangevend leverancier van solid-state accu’s, zijn een technologisch partnership aangegaan voor de ontwikkeling van de volgende generatie accucellen. De eerste testvoertuigen van Mercedes-Benz met solid-state accu’s die samen met ProLogium worden ontwikkeld, komen naar verwachting in de komende jaren op de markt. De bedrijven zijn het ook eens geworden over de mijlpalen die de integratie van solid-state accutechnologie in bepaalde modellen in de tweede helft van het decennium mogelijk moeten maken.

Tegen het einde van het decennium zal Mercedes-Benz klaar zijn om een volledig elektrisch modellengamma aan te bieden – daar waar de omstandigheden dat toelaten. Via partnerships met toonaangevende bedrijven stimuleert Mercedes-Benz actief zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het snel evoluerende gebied van solid-state technologie, om snelle vooruitgang te boeken in accutechnologie en om toegang tot de nieuwste technologieën te garanderen. Met de expertise van de nieuwe partner ProLogium op het gebied van ontwikkeling en productie van solid-state accu’s, versterkt Mercedes-Benz zijn ambitie om leidinggevend te zijn in accutechnologie.

“Efficiëntie en actieradius zijn de nieuwe maatstaven voor elektrische voertuigen. Solid-state technologie heeft het potentieel om de accu’s kleiner en lichter te maken. Door samen te werken met partners als ProLogium versnelt Mercedes-Benz de ontwikkeling van innovatieve accutechnologieën voor voertuigen – in het voordeel van onze klanten”, aldus Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, Chief Technology Officer verantwoordelijk voor Ontwikkeling en Inkoop:

“We werken al sinds 2016 samen met Mercedes-Benz aan het testen van onze accucellen voor elektrische voertuigen en zijn verheugd om het partnership te versterken en uit te breiden”, aldus Vincent Yang, CEO en oprichter van ProLogium Technology. "Samen met Mercedes-Benz ontwikkelen we de effectieve toepassing van onze veilige en hoogwaardige solid-state accucellen die voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Mercedes-Benz. Bij ProLogium zijn we van mening dat innovatieve technologie moet worden ondersteund door de schaalbaarheid van de productie. We kijken ernaar uit om onze nieuwe fabriek tegen het einde van 2022 op te starten en samen met onze klanten toe te werken naar succesvolle massaproductie.”

Als onderdeel van het ontwikkelingspartnership zal Mercedes-Benz zitting nemen in de raad van bestuur van ProLogium. Met de kapitaalinvestering versterkt Mercedes-Benz de verdere ontwikkeling van de accutechnologie en de geplande uitbreiding van de productiecapaciteit van de partner naar Europa.

Solid-state technologie

Met de solid-state technologie kunnen de kosten, schaalbaarheid en energiedichtheid van accu’s voor elektrische voertuigen opnieuw worden gedefinieerd. De solid-state elektrolyt maakt het mogelijk om materialen te gebruiken met een hoge opslagcapaciteit, een hoge ionische geleidbaarheid en een betere chemische stabiliteit. Solid-state accucellen hebben, vanwege de innovatieve materialen en het ontwerp, een actieradius die bijna twee keer zo hoog is als die van conventionele lithium-ion-accucellen.

Over Mercedes-Benz

Mercedes-Benz heeft de koers uitgezet naar een volledig elektrische toekomst. Met de strategische stap van ‘Electric First’ naar ‘Electric Only’ versnelt de onderneming de transformatie naar een emissievrije en softwaregedreven toekomst. Door continu de meest geavanceerde accuceltechnologie in zijn personen- en bestelwagens toe te passen, wil Mercedes-Benz de actieradius van de voertuigen gedurende hun levenscyclus vergroten. Op het gebied van solid-state technologie werkt Mercedes-Benz samen met partners aan de ontwikkeling van accu’s met een nog hogere energiedichtheid en veiligheid. Meer informatie is hier te vinden.

Over ProLogium Technology

ProLogium Technology is een toonaangevende wereldwijde leverancier van innovatieve accuceltechnologieën van de volgende generatie voor voertuig-, consumenten- en industriële toepassingen. ProLogium werd opgericht in 2006 en is het eerste bedrijf ter wereld dat solid-state lithium-keramische accu’s in massa produceert. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 480 patenten op zijn eigen technologieën (aangevraagd of toegekend). Op de geautomatiseerde pilot-productielijn van ProLogium zijn al zo’n 8.000 accucelmonsters geproduceerd ten behoeve van testen en moduleontwikkeling voor wereldwijde voertuigfabrikanten. Tegen eind 2022 zal ProLogium de bouw van een GWh-fabriek nabij Taipei voltooien. Het bedrijf heeft ook plannen om de capaciteit uit te breiden in belangrijke landen over de hele wereld. Meer informatie over ProLogium Technology is hier te vinden.

Getagged onder:
mercedesbenz

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.