Opel Astra begint een nieuw tijdperk: geëlektrificeerd, efficiënt, zelfverzekerd

zondag, 20 februari 2022 14:24
Opel Astra begint een nieuw tijdperk: geëlektrificeerd, efficiënt, zelfverzekerd
  • Nieuwe Astra ook verkrijgbaar als plug-in hybride, volledig elektrische Opel Astra-e vanaf 2023
  • Gewaagd en puur design met Opel Vizor en optionele two-tone lakafwerking
  • Volledig digitale Pure Panel cockpit met twee HD-displays en intuitieve bediening
  • Nieuwste Intelli-Lux LED® Pixel Light met 168 LED-elementen
  • Diverse rijhulpsystemen voor maximale veiligheid en comfort
  • Ergonomische AGR-gecertificeerde stoelen, optioneel leverbaar in leder of Alcantara
  • Nieuwe Opel Astra ontwikkeld en gebouwd in Rüsselsheim

Rüsselsheim. De geheel nieuwe, zesde generatie Opel Astra opent de aanval op het C-segment. Met een gewaagd maar vooral puur design met kenmerkende Opel Vizor, een minimalistisch interieur met Pure Panel en toptechnologieën als adaptieve Intelli-Lux LED® Pixel Light start het model een nieuw hoofdstuk in het 30-jarige succesverhaal van de Astra. Geheel in lijn met de elektrificatiestrategie van Opel is ook de nieuwe Astra leverbaar met geëlektrificeerde aandrijflijnen. Opel trapt af met twee krachtige plug-in hybrides en introduceert in 2023 een volledig elektrische Opel Astra-e.  

“De nieuwe Opel Astra is uniek. Bovendien luidt het model een nieuw tijdperk in voor Opel. Dit geldt voor het hele aanbod van aandrijflijnen tot aan de batterij-elektrische Astra-e, maar ook voor zijn toonaangevende technologieën en sensationele design. Opel zet maatstaven met deze auto, die alles in zich heeft om opnieuw een bestseller te worden”, aldus Uwe Hochgeschurtz, de nieuwe CEO van Opel.

 

Nieuwe interpretatie van design

De nieuwe Opel Astra is een designstatement voor het merk. De auto oogt dynamischer dan ooit met pure, strakke oppervlakken, ontdaan van overbodige elementen. Uiteraard ontbreekt het nieuwe Opel Vizor familiegezicht niet. Net als zijn voorganger die in 2015 werd gelanceerd, maakt de zesde generatie Astra innovaties in de compacte klasse bereikbaar die klanten voorheen alleen kenden van modellen in hogere segmenten. Het ontwerp illustreert dat de nieuwe Astra klaar is om een nieuw tijdperk in te luiden.

“De nieuwe Astra vertegenwoordigt de volgende fase in de uitvoering van onze nieuwe designtaal”, zegt Mark Adams, Vice President Design. “Met zijn gedurfde familiegezicht, gespierde wielkasten en strakke oppervlakken heeft de nieuwe Astra een zeer sportieve en zelfverzekerde persoonlijkheid. Het interieur zet eveneens een gedurfde stap in de toekomst. De nadrukkelijk op de bestuurder gerichte Pure Panel cockpit met naadloze glazen afwerking biedt onze klanten een geheel nieuwe ervaring.” 

Na de Mokka, Crossland en Grandland is de nieuwe Astra de eerste hatchback die de gedurfde, pure designfilosofie van Opel vertolkt. De Opel Vizor – het nieuwe familiegezicht van Opel dat debuteerde op de Mokka en centraal staat bij de nieuwe designtaal – volgt het zogenaamde Opel Compass. Hierbij kruisen de verticale en horizontale lijnen van de vouw in de motorkap en de vleugelvormige dagrijverlichting met het Opel Blitz-embleem.

De Opel Vizor strekt zich uit over de gehele breedte van de auto, die daardoor ook visueel wordt versterkt, en integreert zowel de Intelli-Lux LED®-koplampen als de voorste camera van het Intelli-Vision-systeem. Van opzij oogt de nieuwe Astra opvallend dynamisch dankzij de uitgesproken, naar voren gerichte C-stijl. 

Ook aan de achterzijde komt het Opel Compass terug met het centraal geplaatste logo, het verticaal uitgelijnde en hoog gemonteerde remlicht en de LED-achterlichten. Daarbij doet het Blitz-embleem ook dienst als grendel voor de achterklep, die overigens gemaakt is van ultramodern composietmateriaal. Dit materiaal is bijzonder licht en stijf en maakt een heel precieze uitvoering van designdetails mogelijk, zoals de slanke achterlichten.

 

Intelli-Lux LED® Pixel Matrix verlichting 

Het hoogtechnologische karakter van de nieuwe Astra is mede te danken aan de verlichting. Waar de vorige Astra bij de introductie in 2015 indruk maakte met zijn adaptieve matrixverlichting, tilt de nieuwe Astra de verlichtingstechnologie naar een ongekende hoogte in deze klasse met zijn Intelli-Lux LED® Pixel Matrix verlichting. 

Deze ultramoderne technologie, die ook beschikbaar is op de Opel Grandland en Insignia, maakt gebruik van 168 LED-elementen (84 per koplamp). Intelli-Lux LED® kan in milliseconden het bereik en de richting van de lichtbundel aanpassen op basis van de rijsituatie en de omgeving, zonder dat medeweggebruikers verblind worden. Tegemoetkomend verkeer of voorliggers worden precies ‘uitgesneden’ in de lichtstraal.

 

Digitale Pure Panel cockpit 

Aan de buitenkant is de Duitse precisie goed zichtbaar, maar dat geldt ook voor het gehele interieur van de nieuwe Opel Astra. Het interieur van de nieuwe Astra heeft een aanzienlijke evolutie doorgemaakt met als absolute hoogtepunt het nieuwe Pure Panel. Deze veelomvattende, digitale cockpit is voorzien van twee 10-inch HD-beeldschermen die naadloos op elkaar aansluiten en een horizontaal geheel vormen met de ventilatieroosters aan de bestuurderszijde. Dankzij een sluiterachtige laag die opwaartse reflecties in de voorruit voorkomt, hoeft er geen kap over de schermen geplaatst te worden, wat bijdraagt aan de hightech sfeer aan boord. 

Het Pure Panel biedt een optimale mix van digitalisering en intuïtieve bediening. Het is ontdaan van alle storende, visuele prikkels en overbodige submenu’s, terwijl het aantal fysieke bedieningselementen tot een minimum is teruggebracht. De gebruiker kan het infotainmentsysteem op diverse manieren bedienen, via aanraking bijvoorbeeld zoals bij een smartphone of via natuurlijke spraakbediening. Telefoonkabels zijn eveneens overbodig, want de nieuwe Astra is standaard uitgerust met draadloze Apple CarPlay en Android Auto. Via een inductielader zijn smartphones draadloos op te laden.

 

Dynamisch en rustgevend rijgedrag 

Opel trapt begin 2022 af met de vijfdeurs hatchback van de Astra, met als kenmerken een laag maar bovenal sportief profiel en toch meer ruimte dan zijn voorganger. Dankzij de opvallend korte overhang aan de voorzijde, is de nieuwe Astra slechts 4 mm langer dan het vorige model - hij is nu 4.374 mm lang. De wielbasis groeide ten opzichte van de vorige Astra met 13 mm naar 2.675 mm. De nieuwe Astra is 1.860 mm breed (+51 mm) en de hoogte is afgenomen met 15 mm. Met deze afmetingen raakt de nieuwe Astra de ‘sweet spot’ van de compacte klasse. De gespierde houding van het koetswerk doet geen afbreuk aan de praktische bruikbaarheid van de Astra. De bagageruimte met een verstelbare bodem biedt de bestuurder en zijn vier passagiers nog altijd 422 liter aan laadcapaciteit, dat was 370 liter bij de vorige Astra. Wie de rugleuningen van de achterbank neerklapt, heeft de beschikking over 1.250 liter.

De nieuwe Astra is gebaseerd op de derde generatie van het modulaire EMP2 multi-energy-platform, waarbij het Opel-DNA vanaf het begin van de ontwikkeling is ingebouwd. Dit betekent dat het rijgedrag zowel dynamisch als rustgevend is en dat het model ‘Autobahnproof’ is, zoals elke Opel. Met andere woorden: hogesnelheidscapaciteit was een primair ontwikkelingsdoel. 

De besturing en laterale stijfheid van het chassis zijn ontworpen voor een hoge giercontrole (demping van de beweging rond de horizontale as). Het onderstel maakt daarbij gebruik van McPherson-veerpoten op de vooras en een torsiestang op de achteras. De nieuwe Astra levert bijzonder veel remkracht en blijft zeer stabiel bij een krachtig remmaneuvre, zowel in bochten als in een rechte lijn. De torsiestijfheid is 14% hoger dan die van de vorige Astra. 

 

Diverse rijhulpsystemen

Het modulaire EMP2 multi-energy-platform integreert de nieuwste geautomatiseerde rijhulpsystemen, variërend van de head-up display tot en met de semi-automatische Intelli-Drive rijsystemen, de Intelli-Vision 360-graden camera voor eenvoudige parkeermanoeuvres en uitgebreide herkenning van verkeersborden.

De geautomatiseerde rijhulpsystemen maken gebruik van een multifunctionele camera in de voorruit, vier camera’s rond de auto (voor, achter, links en rechts), vijf radarsensoren (aan de voorzijde en op elke hoek) en twee ultrasone sensoren (voor en achter). 

De camera’s en sensoren zijn geïntegreerd met e-horizon-connectiviteit in Intelli-Drive 2.0, wat het bereik van de camera’s en de radar vergroot. Hierdoor kan het systeem de snelheid in bochten aanpassen, snelheidsadviezen geven en semi-automatisch van rijstrook wisselen. ‘Hands-off’-detectie op het stuurwiel zorgt ervoor dat de bestuurder te allen tijde betrokken blijft bij het rijden. 

Systemen als rear cross-traffic alert, long-range blind-sport detection en active lane positioning – die de auto in het midden van de rijstrook houden – zijn gebundeld in Intelli-Drive 1.0. 

Adaptieve cruise control met ‘Stop & Go’-functie

Het uitgebreide aanbod van geautomatiseerde rijhulpsystemen omvat ook een adaptieve cruise control die de snelheid verhoogt of verlaagt om de afstand tot de voorligger te bewaken, zonder daarbij de ingestelde snelheid te overschrijden. Dit systeem kan de auto zelfs geheel tot stilstand brengen. Bovendien zijn de versies met een automatische transmissie voorzien van een ‘Stop & Go’-functie, waarmee de auto ook weer automatisch vanuit stilstand kan vertrekken om de voorligger te volgen, bijvoorbeeld in files. 

 

AGR-stoelen met massagefunctie en ventilatie

Een andere zeer gewaardeerde eigenschap die wordt voortgezet in de nieuwe Astra, is de beschikbaarheid van AGR-gecertificeerde voorstoelen. Deze in eigen huis ontwikkelde zetels zijn 12 mm lager geplaatst dan in de vorige Astra en garanderen een goede zithouding dankzij de geoptimaliseerde schuimdichtheid bij zowel de Sport- als de Comfort-stoelen. Ze bieden uitstekende ergonomie en bijzonder veel comfort, vooral tijdens lange ritten. 

De ergonomische AGR-voorstoelen zijn de beste in deze klasse en bieden een breed scala aan (optionele) aanpassingen, van elektrisch bedienbare kanteling tot en met een elektro-pneumatische lendensteun. Wie kiest voor nappa-lederen bekleding krijgt ook verwarmbare en geventileerde voorzetels, een bestuurderszetel met massagefunctie en een verwarmbare achterbank. Alcantara zetelbekleding behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Uitgebreide line-up aan motoren, waaronder twee plug-in hybrides

Opel levert de nieuwe Astra met keuze uit uiterst efficiënte benzine- en dieselvarianten in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak met minimale interne wrijving of een 8-traps automaat. 

 

Voor het eerst levert Opel ook twee plug-in hybridevarianten, geheel in lijn met de elektrificatie van Opel. De stekkerhybride met een systeemvermogen van 180 pk is direct vanaf de marktintroductie begin 2022 beschikbaar.

De krachtigere variant met 225 pk volgt in het voorjaar van 2022. Beide plug-in hybrides zijn standaard uitgerust met een geëlektrificeerde 8-traps automaat die de voorwielen aandrijft. Dankzij een 12,4 kWh-batterij is het in de rijmodus ‘Electric’ mogelijk tot wel 60 kilometer af te leggen volgens de WLTP-testnorm (voorlopige cijfers).

De aandrijflijn van de 165 kW/225 pk en 360 Nm sterke plug-in hybride topversie bestaat uit een 1,6-liter viercilinder turbobenzinemotor met 133 kW/180 pk in combinatie met een 81 kW/110 pk sterke elektromotor. Het gemiddelde verbruik WLTP komt uit op 1,1-1,4 l/100 km, gelijk aan een CO2-emissie van slechts 24-31 g/km. Deze topversie sprint in 7,7 seconden naar 100 km/u en haalt een begrensde topsnelheid van 235 km/u.

Als alternatief is er de plug-in hybride Opel Astra met een systeemvermogen 132 kW/180 pk, ook met 360 Nm aan koppel. In dit geval levert de turbobenzinemotor een vermogen van 110 kW/150 pk. De elektromotor levert in dit geval ook 81 kW/110 pk. Het gemiddelde brandstofverbruik komt uit op 1,1-1,4 l/100 km met een CO2-uitstoot van 24-31 g/km. Deze variant noteert een 0-100-tijd van 7,9 seconden en haalt maximaal 225 km/u (elektronisch begrensd).

Het aanbod benzinemotoren bestaat uit een 1,2-liter driecilinder turbomotor met directe inspuiting en een handgeschakelde zesbak. Opel levert onder meer een variant met 81 kW/110 pk (WLTP gecombineerd 5,4-5,5 l/100 km, 123-125 g/km CO2). Naar wens levert Opel ook een versie met 96 kW/130 pk met een handgeschakelde zesbak (WLTP gecombineerd 5,4-5,6 l/100 km, 122-127 g/km CO2) of comfortabele achttraps automaat (WLTP gecombineerd 5,5-5,8 l/100 km, 125-131 g/km CO2). De benzinemotor levert maximaal 230 Nm aan koppel bij 1.750 toeren per minuut.

Dieselen kan met een 1,5-liter viercilinder turbodiesel met een indrukwekkend vermogen van 96 kW/130 pk en liefst 300 Nm aan trekkracht vanaf 1.750 toeren per minuut. Deze diesel is leverbaar met een handgeschakelde zesbak (WLTP gecombineerd 4,4-4,5 l/100 km, 113-117 g/km CO2) of een achttraps automaat (WLTP gecombineerd 4,5-4,7 l/100 km, 116-121 g/km CO2).



Feiten en cijfers

 

  • Wereldpremière op 1 september 2021
  • Nieuw hoofdstuk in Opels 85-jarige historie in de compacte klasse: nieuwe Astra voor het eerst leverbaar als plug-in hybride (in twee vermogensvarianten) en vanaf 2023 ook als volledig elektrische Opel Astra-e
  • Ook leverbaar met efficiënte benzine- en dieselmotoren in combinatie met handbediende versnellingsbak of 8-traps automaat met verlaagde inwendige frictie 
  • Vermogens variërend van 81 kW (110 pk) tot en met 165 kW (224 pk)
  • Prijzen vanaf € 24.150 (Catalogusprijs inclusief BTW in België)

 

Astra Plug-in Hybrid:

  • Plug-in hybride-aandrijflijn bestaande uit 1,6-liter turbobenzinemotor, elektromotor, 8-traps automaat en 12,4 kWh lithium-ion-batterij
  • Systeemvermogen van 133 kW (180 pk) en maximumkoppel van 360 Nm
  • 1,6-liter turbobenzinemotor met 110 kW (150 pk); elektromotor 81 kW (110 pk)
  • Gecombineerd verbruik (WLTP): 1,1 l/100 km, CO2-emissie 26-25 g/km
  • 66-73 km elektrische actieradius volgens WLTP2
  • Topsnelheid 225 km/u (135 km/u in E-modus)
  • Acceleratie 0-100 km/u in 7,6 seconden
  • Extra efficiency dankzij regeneratief remsysteem: energie wordt teruggewonnen en opgeslagen in batterij of is direct beschikbaar voor gebruik
  • Standaard 3,7 kW boordlader, optioneel 7,4 kW
  • Batterij in 2 uur opgeladen bij openbaar laadpunt of wallbox van 22kW
  • Topversie met 165 kW (224 pk) systeemvermogen volgt later deze zomer

 

Efficiënte benzine- en dieselmotoren:

  • Volledig aluminium 1,2-liter turbobenzinemotor met directe brandstofinjectie,
    81 kW (110 pk) vermogen, maximumkoppel 205 Nm en handbediende zesversnellingsbak. Gecombineerd verbruik (WLTP) 5,4-5,5 l/100 km, CO2-emissie 123-126 g/km
  • Volledig aluminium 1,2-liter turbobenzinemotor met directe brandstofinjectie,
    96 kW (130 pk) vermogen, maximumkoppel 230 Nm en keuze uit
  • handbediende zesversnellingsbak, gecombineerd verbruik (WLTP):
    5,4-5,7 l/100 km, CO2-emissie 123-129 g/km
  • 8-traps automaat, gecombineerd verbruik (WLTP):
    5,6-5,8 l/100 km, CO2-emissie 126-131 g/km
  • 1,5-liter dieselmotor met 96 kW (130 pk) vermogen maximumkoppel 300 Nm en keuze uit:
  • handbediende zesversnellingsbak, gecombineerd verbruik (WLTP):
    4,3-4,5 l/100 km, CO2-emissie 113-119 g/km
  • 8-traps automaat, gecombineerd verbruik (WLTP):
    4,5-4,6 l/100 km, CO2-emissie 117-122 g/km

 

Design en afmetingen

  • Gedurfd design met Opel Vizor, optioneel tweekleurige carrosserie, sportieve en zelfverzekerde uitstraling, strakke oppervlakken
  • Lengte van 4.374 mm en breedte van 1.860 mm
  • Wielbasis met 13 mm toegenomen tot 2.675 mm
  • Inhoud bagageruimte te vergroten tot maximaal 1.339 liter met achterbank neergeklapt (Astra Plug-in Hybrid 1.268 liter)

 

Technologie en comfort:

  • Primeur in de compacte klasse: adaptieve, niet-verblindende Intelli-Lux LED® Pixel Matrix-verlichting met 168 LED-elementen (84 per koplamp)
  • Interieur met volledig digitale Pure Panel bestaande uit twee geïntegreerde 10-inch beeldschermen (afhankelijk van uitvoering volledig glas met de Pure Panel Pro) en een minimumaantal knoppen en schakelaars
  • Nieuwe Astra met modernste assistentiesystemen, waaronder:
  • multifunctionele camera in voorruit, vier camera’s op de carrosserie (één aan de voorzijde, één achter en aan beide zijkanten één), vijf radarsensors (één aan de voorzijde en op elke hoek van de carrosserie) en ultrasone sensors voor en achter
  • IntelliDrive 1.0 met Front Collision Warning met automatische noodstopassistentie, voetgangersdetectie, Active Lane Positioning, uitgebreide Traffic Sign Assistance, vermoeidheidsassistent, Long-range Blind-spot Detection, Rear Cross-traffic Alert en adaptieve cruise control met Stop & Go in combinatie met de automatische transmissie
  • Head-up Display (eHUD)
  • Rear Assist (RCTA) waarschuwt voor naderende weggebruikers (ook voetgangers) bij ingeschakelde achteruitversnelling
  • IntelliVision 360o-camera en parkeerassistentie met radar
  • Nieuwe generatie infotainmentsystemen en online diensten, bediening via gesproken opdrachten en door aanraking, draadloos Apple CarPlay en Android Auto voor geschikte smartphones 
  • Draadloos opladen voor geschikte smartphones
  • De beste voorstoelen in het segment – door Opel zelf ontwikkeld én gecertificeerd door AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) – zijn uitgebreid (elektrisch) verstelbaar, inclusief elektro-pneumatische verstelling van de lendensteunen
  • Verwarmbare voorstoelen, verwarmbare achterbank (buitenste zitplaatsen), ventilatie en massagefunctie voor bestuurdersstoel optioneel beschikbaar, evenals nappalederen of Alcantara stoelbekleding



30 jaar Opel Astra: compacte bestseller en ambassadeur van innovatie

 

Sinds 1991 zet de Opel Astra de traditie van innovatie voort die de Opel Kadett in de compacte klasse begonnen is. De Kadett maakte premium technologie bereikbaar voor het grote publiek en de Opel Astra is – net als zijn voorganger – in al zijn generaties Opels ambassadeur van innovatie. De Astra maakte expressief design, veelzijdigheid en een dynamisch rijgedrag, maar ook opwinding, Duitse precisie en degelijkheid bereikbaar voor iedereen.

 

Bijdetijds: Astra debuteert in 1991

 

De nieuwe generatie van Opels compacte model, die in 1991 debuteerde, belichaamde volledig de geest van innovatie die bij Opel heerste. De nieuwkomer had ook een nieuwe naam – Astra, net als zijn neefje van het Engelse Vauxhall – en was voorzien van nieuw ontwikkelde veiligheidssystemen, zoals de gordelspanners voorin.

De Astra, intern aangeduid in combinatie met de letter F, was ook gericht op duurzaamheid: door de hoge mate van recyclebaarheid van componenten zette Opel met de nieuwe Astra een belangrijke stap op weg naar een gesloten kringloop van grondstoffen.

Kopers stroomden toe en Opel produceerde van 1991 tot 1997 maar liefst 4,13 miljoen Astra’s, waarmee de Astra F de bestverkochte Opel tot op heden is.



1997: Hollywood komt naar Rüsselsheim met de Astra G

 

Het succes van de Astra F was zo groot, dat dat moeilijk te evenaren zou zijn, dus voor de volgende generatie van de Astra dacht Opel ‘out-of-the-box’ om inspiratie op te doen. Opels stylingafdeling creëerde het design van de Astra G mede dankzij de film ‘Jurassic Park’. Niet dat het model iets gemeen had met dinosaurussen, maar de designers maakten gebruik van hetzelfde computer-assisted design-programma, ALIAS, dat oorspronkelijk was ontwikkeld voor computeranimatiefilms zoals de blockbuster uit Hollywood. Met die software kon het designteam het nieuwe model virtueel en driedimensionaal ontwikkelen.

 

De volgende generatie, de Astra H, werd in 2003 zelf ook bijna een blockbuster. Toen de derde generatie van de Astra op de internationale autoshow van Frankfurt, de IAA, zijn debuut maakte, vroeg het gerenommeerde automagazine ‘auto motor und sport’ zijn lezers welke compacte nieuwe auto van de show de publieksfavoriet was. De Opel Astra G won met een overweldigende 52 procent van de uitgebrachte stemmen.

 

Voor de vierde generatie van de Astra sloeg Opel de letter I over, omdat die te veel lijkt op het cijfer 1. Dus werd de nieuwe Astra die in 2009 verscheen, Astra J genoemd. Deze Astra bracht de nieuwe, geavanceerde technologie van de Insignia – Opels succesvolle middenklasser – naar de compacte klasse. Dankzij de dynamische bochtverlichting (AFL, Adaptive Forward Lighting) kon de nieuwe Astra de bocht ‘inkijken’, en het Opel Eye-veiligheidssysteem met een camera aan de voorzijde herkent niet alleen verkeersborden maar kan de bestuurder ook waarschuwen als hij onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten.

 

Vooruitstrevend: Intelli-Lux LED Matrix-verlichting en titel Auto van het Jaar

 

In lijn met de traditie onderscheidde de Astra K zich met zijn verlichtingstechnologie. De Europese ‘Auto van het Jaar 2016’ was de eerste auto in het compacte segment die was voorzien van adaptieve Intelli-Lux LED Matrix-verlichting – tot dan voorbehouden aan de luxueuze premium modellen in de hogere klassen.

Verder onderscheidde de nieuwe Opel Astra K zich op het gebied van comfort met de introductie van ergonomische voorstoelen die zijn gecertificeerd door AGR (Aktion Gesunder Rücken). De stoelen konden nog verder worden opgewaardeerd met ventilatie- en massagefuncties – overeenkomstig de stoelen in de allernieuwste Astra van nu.

 

De zesde generatie Astra: 2021 begin van een nieuw tijdperk

 

Met de aankondiging van de nieuwste Astra in 2021 bereikt dit succesmodel de zesde generatie en dat is het begin van een nieuw tijdperk. Voor het eerst is Opels model in de compacte klasse leverbaar als plug-in hybride, dus met elektrische aandrijving, in twee vermogensvarianten. Er zijn ook varianten met efficiënte benzine- en dieselmotoren. De geheel nieuwe Astra is ook een nieuw designstatement van Opel – gedurfd en puur, met de nieuwe Opel Vizor – het nieuwe familiegezicht van Opel – en de digitale cockpit, Pure Panel genaamd.

“Detox to the Max”: Opel verenigt volledige connectiviteit met intuïtieve bediening in de nieuwe Astra

 

„Hey Opel“ – twee woorden zijn genoeg om de nieuwe Opel Astra te laten luisteren naar de wensen van de bestuurder en zijn of haar passagiers. De nieuwe natuurlijke spraaksturing functioneert volledig ‘connected’, evenals het infotainment van de nieuwste generatie. Opel hanteert daarbij consequent de filosofie van maximaal comfort met minimale afleiding. „Detox to the Max“ luidt het motto tegen elke vorm van digitale stress. De basis hiervoor vormt de unieke Pure Panel cockpit met zijn intuïtieve bediening – zoals al beschikbaar voor de Opel Mokka, de nieuwe Grandland en de nieuwe Astra. Nu lanceert Opel de volgende trap in digitalisering.

 

Individuele instellingen als avatars

 

Persoonlijke voorkeursinstellingen kunnen voortaan als profielen worden opgeslagen. Het infotainment herkent de bestuurder en eventuele passagiers aan de hand van de smartphone. Zo kunnen verschillende personen hun individuele instellingen met een aanraking van het widescreen activeren. De Opel-designers creëerden hiervoor avatars voor uiteenlopende karakters.

 

Wanneer in het Pure Panel de navigatie wordt geactiveerd, dan vindt deze online-ondersteund in realtime plaats (Connected Navigation Plus). Zo herkent het systeem bijvoorbeeld files al bij het ontstaan. Kaart-updates verlopen eveneens „over the air“, zodat de rijder altijd en overal het actuele wegennet ter beschikking heeft. De nieuwe Astra beschikt bovendien over de nieuwste generatie van volledig verbonden assistentiesystemen voor nog meer comfort en veiligheid.

 

„Als eerste model van de komende generatie beschikt de nieuwe Astra over intelligente softwaretoepassingen die maximaal voordeel opleveren – onder de noemer „Detox to the Max“. Bestuurder en passagiers worden niet overstelpt met nutteloze informatie en overbodige functies. Het concept biedt juist optimaal bedieningscomfort met innovatieve technologieën zoals de nieuwe spraaksturing en de personalisering van gebruikersprofielen“, legt Opel CEO Uwe Hochgeschurtz uit.

 

Hightech kennismaken en nieuwe app

 

De systemen aan boord van de nieuwe Opel Astra worden daarbij aangevuld met diverse externe oplossingen. Zo begint het eerste contact van de klant met de nieuwe Astra al met een hightech feature. Op opel.be kan het nieuwe model via een hoogwaardige 3D-simulatie individueel worden geconfigureerd en in de gewenste kleur en met de favoriete wielen virtueel op reis worden gestuurd. Onder „Beleef je Astra“ biedt Opel een 3D-visualisatie, die op basis van de Unreal Engine-technologie van de leidende computergame-ontwikkelaar Epic Games werd geproduceerd.

 

De „MyOpel App“ maakt het mogelijk om via de smartphone bij de Astra Hybrid bijvoorbeeld het laden te programmeren of de ingestelde interieurtemperatuur te activeren, een adres naar het navigatiesysteem te sturen („Send2Nav“) of contact op te nemen met de Opel-dealer om de volgende servicebeurt in te plannen. Daarbij kan de werkplaats naar wens op afstand een diagnose stellen, bijvoorbeeld of de auto toe is aan een inspectie. In de Astra kunnen daartoe geschikte smartphones via Apple CarPlay en Android Auto draadloos met de auto worden verbonden en ook worden opgeladen.

 

Opel zal de unieke verbinding van mens en machine (Human Machine Interface) met het volledig verbonden Pure Panel, digitale detox en intuïtieve bediening consequent doorontwikkelen. Daarbij staat state-of-the-art technologie van het Stellantis-concern ter beschikking. Stellantis presenteerde eergisteren tijdens de Software Day al diverse toonaangevende innovaties. De replay van de Software Day kan via deze link worden geactiveerd.

Getagged onder:
opel

Gerelateerde items (op tag)

Eerste blik op verbluffende Opel Experimental Vooruitkijken: Opel Experimental geeft inzicht in de toekomst van het merk

Rüsselsheim. Nadat het Duitse merk vorige week de naam van zijn nieuwe conceptcar, Opel Experimental, onthulde, geeft het nu een paar teaser shots vrij van deze designstudie. De foto's onthullen de extreme precisie en het oog voor detail van de Opel Experimental, die de toekomst van het merk Opel zal tonen met zijn meer technische en extreme interpretatie van de Bold and Pure designfilosofie.

Eerste Test: Opel Astra Electric

Nadruk op zuinigheid 
Opel wordt vanaf 2028 een volledig elektrisch merk en breidt zijn gamma geleidelijk aan uit. Momenteel zijn reeds 15 modellen beschikbaar als plug-in hybride of volledige elektrische versie, met bedrijfsvoertuigen inbegrepen. Ook de populaire hatchback Astra springt mee op de kar en krijgt een volledig elektrische aandrijving onder de naam Astra Electric. Later wordt ook de Sports Tourer leverbaar als Electric. Wij mochten naar Berlijn voor de eerste testritten.

Eerste Test: Opel Astra en Grandland GSe

Wie herinnert zich nog Opel-modellen met GSE als achtervoegsel ? Jawel, de Commodore GSE uit 1970 of Monza GSE uit 1983. GSE stond toen voor Grand Sport Einspritzung oftewel Grand Sport Inspuiting. Zeg maar de GTI onder de Opels.

Nieuwe Opel Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe onthuld

  • Opels sportieve toekomst is elektrisch met de nieuwe Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe
  • Beide nieuwkomers bieden een optimale balans tussen rijcomfort en prestatiegerichte rijkwaliteiten
  • Kenmerkend GSe-design: lichtmetalen 18-inch wielen, geïnspireerd op het befaamde Manta GSe-concept en exclusieve, AGR-gecertificeerde GSe-voorszetels