Wereldpremière smart #1

maandag, 11 april 2022 19:39
Wereldpremière smart #1

Nieuwe start voor smart

Wie herinnert zich nog de eerste Smart City Coupé, de kleine trendy stadsauto die in 1998 het levenslicht zag door een samenwerking met Mercedes en het toenmalige horlogemerk Swatch. Ondertussen verschenen doorheen de jaren diverse modellen gaande van de For Two, For Four, For Two Cabrio tot zelfs een kleine coupé en roadster. Sinds 2020 worden de huidige Smart-modellen enkel nog elektrisch aangeboden. 

Met de vernieuwing van het gamma, wil smart zich terug op de kaart zetten. Hiervoor mochten wij naar Berlijn, voor de wereldpremière van hun nieuwe smart #1. Spreek trouwens uit als “hashtag one” en niet zomaar als “one”. De naam is modern, maar niet echt origineel gekozen, vinden wij, vermits andere merken ook variaties op de “1” hebben, om Polestar en Lynk en Co niet te noemen. Waarmee wij meteen ook verwijzen naar Geely, waar smart een joint venture mee heeft, naast het feit dat ze deel uitmaken van de Mercedes-groep. Tijdens de voorstelling in Berlijn werd de samenwerking met Mercedes niet onder stoelen of banken gestoken, het aandeel van Geely is minder duidelijk.

De smart #1 is een cross over die mikt op een ander publiek of marksegment dan de vorige modellen. De nieuwe smart #1 is 4,27 meter lang, 1,82 meter breed en 1,63 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,75 meter. De aanzet tot een nieuwe modellenreeks, en het spreekt voor zich dat de benamingen #2, #3 zullen volgen.

Vooraan zien wij smalle LED-koplampen die verbonden worden door een doorlopende lichtstrip. Achteraan eveneens een doorlopende lichtstrip. De gelijkenis met Mercedes-modellen komt het best tot uiting achteraan. Meest opvallend is het zwevend halodak, dat in een andere kleur dan de rest van het koetswerk kan besteld worden. Hierdoor zijn tot 48 kleurencombinaties mogelijk, volgens de verantwoordelijken bij smart. Verder pakt de smart uit met frameloze portieren en verzonken elektrische portiergrepen. Tot slot staat de smart op 19-inch velgen. Het interieur is ruim biedt een verbluffend zicht rondom. De kofferruimte is met 273 liter (maximum 411 liter met neergeklapte zetels) eerder krap, vooraan is een kleine frunk van 15 liter beschikbaar. Het design is nieuw en oogt fris.

Voor zijn aandrijving levert de op de achterwielen aangedreven elektromotor een maximum vermogen van 200 kW oftewel 272 pk voor een koppel van 343 Nm. Het batterijpakket onder de vloer is goed voor 66 kWh. Wat een rijbereik van zo’n 400 km moet opleveren. Heel mooie waarden vinden wij. Ook de laadtijden mogen er best wezen. Standaard levert hij tot 22 kW aan een wallbox of laadpaal die tot dergelijk vermogen aankan. Snelladen kan zelfs tot 150 kW, waardoor in minder dan 30 minuten van 10 tot 80 % opgeladen kan worden.

Binnenin zijn wij een 12,3 inch grote infotainmentscherm, dat de benaming UX meekrijgt.  Het systeem is niet vergelijkbaar zijn met dat van Mercedes, noch met het Android-systeem die wij reeds kennen, maar krijgt een eigen gezicht en lay-out, die volledig nieuw is. Een avatar wordt je nieuwe reisgezel, met AI-gebaseerde spraaksturing in de interface. Met een speciale app-omgeving is dit een te personaliseren infotainment-systeem voor het verbinden van mensen, plaatsen en ervaring, zowel virtueel als in de echte wereld.

De krachtige architectuur zorgt tevens voor draadloze updates, waardoor hij “over the air” updates zal krijgen en hiermee de klant ook bepaalde opties nadien kan laten bijbestellen.
De smart #1 laat de klant tevens toe de auto te delen via de app, je smartphone doet dienst als digitale sleutel. De link naar car sharing of gedeelde mobiliteit is snel gelegd.

Met de komst van het nieuwe model staat smart ook voor een nieuw bedrijfsmodel. Een model dat commercie en dagelijkse mobiliteit herdefinieert. Het netwerk van ervaren partners biedt een concrete, klantgerichte ervaring over de zogenaamde customer journey, d.w.z. de gebruiker bepaalt wanneer en waar hij of zij informatie haalt, een proefrit wilt maken, de aankoop doen of zelfs gewoon in gesprek wilt blijven met smart, zowel online als offline. De auto zal online of via fysieke locaties kunnen gekocht worden.

Tot slot was het tijdens de voorstelling nog even gissen naar de prijs van dit alles. Vermits smart neigt naar premium, een dermate technisch pakket en laadsysteem voorstelt, zou de prijs wel eens van een ander niveau kunnen zijn dan wij verwachten. Het is wachten tot in september, wanneer de auto in pre-order kan besteld worden. De eerste leveringen zijn voorzien tegen het einde van dit jaar. Wij hopen tegen dan ook een testrit te kunnen aanbieden. 

De nieuwe smart #1 gooit het over een andere boeg met een fris en modern uiterlijk en een veelbelovend accupakket met bijhorende elektromotor en up to date connectiviteit en infotainment, waardoor het merk zich opnieuw op de kaart zet.  Dit alles met de hulp van moederhuis Mercedes, waardoor de premium brand, afwerking en degelijkheid er afstraalt. 

Tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op dinsdag, 12 april 2022 19:39