Volvo Cars Tech Fund investeert in batterijtechnologiepionier StoreDot

donderdag, 21 april 2022 16:49
Volvo Cars Tech Fund investeert in batterijtechnologiepionier StoreDot

Volvo Cars heeft via zijn durfkapitaalafdeling Volvo Cars Tech Fund geïnvesteerd in StoreDot, een Israëlisch bedrijf dat extreem snelle oplaadtechnologie voor elektrische autobatterijen ontwikkelt.

StoreDot werkt aan een baanbrekende technologie die batterijen volgens het bedrijf in amper vijf minuten zal kunnen opladen tot een zuiver elektrisch rijbereik van 160 km. De investering biedt Volvo Cars de kans om nauw met StoreDot samen te werken aan een opwindende nieuwe batterijtechnologie, want het bedrijf wil tegen 2030 een zuiver elektrisch autobedrijf zijn.

Door samen te werken met Volvo Cars wil StoreDot zijn technologie sneller op de markt brengen en tegen 2024 overgaan tot massaproductie. Volvo Cars is de eerste premiumautofabrikant die in StoreDot investeert.

De twee bedrijven zullen voornamelijk samenwerken binnen de joint venture voor batterijtechnologie die Volvo Cars vorig jaar heeft opgericht met Northvolt, de Zweedse toonaangevende batterijmaker. De investering in StoreDot biedt Volvo Cars toegang tot alle uit de samenwerking resulterende technologie.

"We willen de snelste transformator in onze sector zijn, en het Tech Fund speelt een cruciale rol bij het aangaan van partnerschappen met toekomstige technologieleiders", zei Alexander Petrofski, hoofd van het Volvo Cars Tech Fund. "Onze investering in StoreDot past perfect in deze denkwijze en hun engagement voor elektrificatie en koolstofvrije mobiliteit past bij het onze. We kijken ernaar uit om deze samenwerking voor beide partijen te doen slagen en te ijveren voor de marktintroductie van deze baanbrekende technologie."

De baanbrekende batterij van StoreDot werd ontwikkeld rond een unieke siliciumdominante anodetechnologie en bijbehorende software-integratie. Deze technologie is gericht op de ontwikkeling van extreem snelle oplaadtechnologie voor elektrische batterijen, die nauw aansluit bij Volvo Cars' ambitie om elektrische auto's te ontwikkelen met een groter rijbereik die sneller opladen en de kosten verlagen.

Volvo Cars heeft zich als eerste gevestigde autobouwer geëngageerd voor een volledige elektrificatie en heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 alleen nog zuiver elektrische auto's te verkopen. Het beoogt al tegen 2025 meer dan de helft van het wereldwijde volume af te zetten in zuiver elektrische auto's.

De vorig jaar aangekondigde joint venture met Northvolt zal gericht zijn op de ontwikkeling en de productie van geavanceerde batterijcellen, speciaal ontwikkeld en gemaakt voor gebruik in de volgende generatie zuiver elektrische auto's van Volvo en Polestar.

In het kader van de ongeveer SEK 30 miljard die in de joint venture wordt geïnvesteerd, richten de twee bedrijven in de omgeving van het Zweedse Göteborg een gezamenlijk R&D-centrum en een batterijfabriek op. Alles samen zullen de faciliteiten meer dan 3.000 nieuwe banen scheppen en de weg plaveien voor de ambitieuze elektrificatiestrategie van Volvo Cars.

Over de komende jaren is Volvo Cars van plan om een hele nieuwe familie van zuiver elektrische auto's op de markt te brengen, een van de meest ambitieuze elektrificatieplannen in de sector. Deze overgang naar een complete elektrificatie maakt deel uit van de ambitie van Volvo Cars om tegen 2040 een klimaatneutraal bedrijf te zijn, terwijl het er consistent naar streeft om de koolstofuitstoot in het hele bedrijf te verminderen.

Getagged onder:
volvo

Gerelateerde items (op tag)