Eerste test: Subaru Solterra

woensdag, 04 mei 2022 11:39
Eerste test: Subaru Solterra

Een echte Subaru

In 2003 had Subaru al een EV. In samenwerking met elektriciteitsproducent Tepco, ontwikkelde Subaru toen de R1e, een elektrische (mini)auto met een batterij van 40 kW en 54 pk vermogen, wat hem 80 kilometer ver bracht voor een topsnelheid van 100 km/u. 
De tijden zijn ondertussen veranderd zoals iedereen weet en vandaag komt Subaru met de Solterra – hoe kan het anders – een SUV als EV.  Subaru noemt zichzelf de SUV-specialist, vermits 95 % van hun verkoop naar dit soort auto’s gaat.

50/50 Subaru en Toyota

Subaru maakt er geen geheim van dat ze samenwerken met Toyota, wat resulteert in de BZ4X bij Toyota en deze Solterra. Al willen de verantwoordelijken bij Subaru benadrukken dat de Solterra wel degelijk een Subaru is.  De samenwerkingen zijn als volgt: Toyota levert het platform en de elektrificatietechnologie voor beide auto’s, Subaru staat dan weer in voor de vierwielaandrijving, de veiligheidsvoorzieningen en de dynamiek. En Subaru benadrukt hun statuut als AWD-specialist nog eens, door de Solterra enkel als AWD aan te bieden. Subaru staat immers voor Safe, Tough en Fun.  Met die AWD is dat eerste alvast een feit.

Testen in Aldenhoven

Voor onze eerste test mochten wij richting Aldenhoven, tegen Aachen in Duitsland, waar op het trainingscenter diverse mogelijkheden lagen om de Solterra een eerste keer aan de tand te voelen.  Wij waren meest onder de indruk van de X-Mode-technologie, waarbij je o.a. een steile helling kunt afrijden zonder zelf aan de remmen te komen.  Je stelt het systeem in en kiest de mate van afdalen door een keuzehendel op de middenconsole.  Naast de uitermatie betrouwbare girp van het 4x4 systeem. De wagen blijft in alle omstandigheden stabiel, ook op het stuk met de typische Belgische kasseien of ribbels in het wegdek. Ook bij het remmen op een gladde ondergrond blijft de wagen perfect stabiel en bij het handlingparcours blijft hij mooi op koers, al voel je natuurlijk wel het gewicht dat hij als SUV meedraagt. 

218 pk voor 71,4 kWh

Tot zover het testen op de piste. Komen wij tot de technische gegevens. De Solterra beschikt over 2 elektromotoren, die perfect de verdeling op voor- en achteras verzorgen. Dit zorgt voor een systeemvermogen van 160 kW oftewel 218 pk. Spurten naar 100 km/u kan in 6,9 seconden. Vlotte tijden, maar geen supersprinter.  Waar wij een beetje minder enthousiast over zijn is de vorm van recuperatie en het bijhorende “one pedal-drive”. Dit kan d.m.v. de schakelpeddels achter het stuur.  Er zijn verschillende standen, maar in de hoogste stand is het remgevoel niet heel uitgesproken en een volledige one pedal is dit niet. Een bewuste keuze van de ontwikkelaars bij Subaru, maar wij zien het nut ervan toch niet echt. Weet dat de Subaru als enige over deze peddels beschikt, bij de Toyota zijn ze er niet.

Het rijbereik, waarbij Subaru maar al te graag de omstandigheden, klimaat en rijstijl benadrukt, kan tot boven de 400 km officieel. Op het testparcours in Aldenhoven hebben wij dat uiteraard niet kunnen nagaan, net als het verbruik ook daar geen referentie was.  Opladen kan standaard via wisselstroom aan 6,6 kW, wat volgens ons pover is. Optioneel zou dit opgetrokken worden naar 11 Kw. Zeker die optie erbij nemen, vinden wij. Snelladen kan dan wel aan 150 kW, wat wel een mooie waarde is.

Competitief

De Solterra is verder een ruime SUV, die ruim plaats biedt aan zowel zijn chauffeur, bijrijder als de passagiers achterin. Daarnaast heeft de koffer een inhoud van 441 tot 452, afhankelijk of de wagen al of niet uitgerust is met het hifisysteem met subwoofer.  De Solterra komt in 2 versies, waarvan de Sky Package de hoogste is en uitpakt met extra’s als 20 duimsvelgen (standaard 18 op de basisversie), glazen panoramadak, geheugenfunctie op de elektrische bestuurdersstoel, stoelverwarming achteraan, draadloze oplader voor smartphones en het Harman Kardon audiosysteem.  De basisprijs bedraagt rond de 55 000,- €, de meerprijs voor de Sky Package is nog niet bekend.  De gelijkaardige AWD-versie van de Toyota BZ4X start met een basisprijs van 60 480,- €.  Op dat vlak heeft de Subaru dus al een streepje voor en komt hij competitief voor de dag.  Subaru mikt voor het eerst ook op de bedrijfswagenmarkt, vermits ze voorheen zo goed als afwezig waren in dit koopsegment. De Solterra staat vanaf de zomer 2022 bij de dealers.

Subaru zet met de nieuwe Solterra een goed ontwikkeld product op de markt, waarmee ze de concurrentie zeker de baas kunnen. Subaru speelt zijn ijzersterke reputatie van 4x4-specialist uit door de Solterra standaard vierwielaandrijving mee te geven. Ondanks de vele gelijkenissen met de Toyota BZ4X, is dit een echte Subaru, en daar zijn ze bij het merk terecht fier op.  Daarnaast is hij concurrentieel geprijsd, goed uitgerust en rijdt hij voortreffelijk.  Enkel het nut van de peddels voor het one-pedal drive, die er eigenlijk geen is, ontgaat ons een beetje. 

PLUS

  • algemeen ontwerp
  • X-mode systeem
  • standaarduitrusting

MIN

  • standaard laden beperkt
  • geen echte one pedal drive