Stellantis-groep over de toekomst

woensdag, 04 mei 2022 12:10
Stellantis-groep over de toekomst

An electric future

De overkoepelende naam Stellantis herbergt sinds januari 2021 de merken binnen de PSA groep (Peugeot, Citroën, DS, Opel) en die van FCA (Fiat, Alfa Romeo, Jeep). In België gaat dit alles samen over 7 merken die verdeeld worden. Wereldwijd gaat het om 14 merken. Wij mochten meeluisteren naar de toekomstplannen van de groep.
Stephane Levi, CEO voor Stellantis Belux, opent het woord. Met trots kondigt hij aan dat alle merken samen in de Belux 23,07 % van de markt innemen.  
Opvallende feiten sinds de overname en samensmelting zijn o.a. het nieuwe Stellantis House in Evere, met een nieuwe organisatiestructuur. Zo’n 20 % van de medewerkers kregen hierdoor een nieuwe positie of nieuwe taken. Door investeringen en lancering van nieuwe modellen, moet de groep tot 30 % efficiënter worden. Voor 2022 lanceren alle merken samen 22 nieuwe modellen, in 2021 waren er dat al 11.  En uiteraard gaan de lancering om nieuwe EV-modellen. Hiervoor beschikt de groep over 4 specifieke platformen voor elektrische mobiliteit, de zogenaamde STLA-platformen, van STLA Small, STLA Medium, STLA Large en STLA Frame. Ieder platform staat voor een marktsegment in de autosector en daaraan gekoppeld een actieradius. Het eerste zal tot 500 kilometer range bieden, Medium betekent al tot 700 km en de laatste 2 zullen al tot 800 km elektro-rijbereik geven. Ieder platform moet goed zijn voor een productiecapaciteit van 2 miljoen auto’s per jaar. Stellantis stelt niet specifiek een einddatum voor verbrandingsmotoren voorop, maar in 2025 willen ze 98 procent van de modellen geëlektrificeerd zien en in 2030 moet meer dan 70 procent van hun verkoop in Europa bestaan uit “low emission vehicles”.  

Tijd om de verschillende merken te overlopen. Hiervoor nam Dominique Fontignies, PR-directeur Stellantis Belux als eerste het woord.

Tonale

De grootste nieuwigheid voor het voorjaar zit ongetwijfeld bij Alfa Romeo, dat de langverwachte Tonale lanceert. Deze komt zowel met mild hybride als met plug-in hybride aandrijving. Hiervan wordt veel verwacht. Logisch als je weet dat momenteel Alfa nog slechts 2 modellen aanbiedt en daarvan is geen enkele geëlektrificeerd.  
Fiat blijft binnen de groep als 1ste volumemerk modellen aanbieden. Fiat zal ook per jaar 1 nieuw model lanceren, dat uiteraard volledig elektrisch zal zijn. Nieuw binnenkort zijn de speciale reeks RED van de 500e, die zijn lancering krijgt in januari. De RED-versies krijgen een vervolg op het ganse gamma. 
Citroën heeft het afgelopen jaar heel wat elektromodellen gelanceerd, waarbij de Ë-C4 goed geïntegreerd werd. Onlangs waren er nog de lanceringen van de Ë-Berlingo en Ë-Space-Tourer en de kleine micro-auto Ami. In 2022 komt de nieuwe C5X eraan, die ook als hybride zal aangeboden worden. 
Het Franse luxemerk DS staat dan weer voor de “savoir vivre” binnen de groep. Dit bewijzen ze met de DS4 en DS9 die beiden met plug-in hybride aandrijving beschikbaar zijn. Op termijn moet ook DS volledig elektrisch worden.  
Wat Jeep betreft is ook het ganse gamma beschikbaar als stekkervariant, met de plug in hybrides van zowel Compass, Renegade als de oerdegelijke Wrangler.  Daar komt in 2022 de nieuwe Grand Cherokee bij als 4XE-versie. 

Astra en Astra Sports Tourer

Wim Verloy, press officer bij Stellantis Belux, nam met verve het woord over om het te hebben over Opel en Peugeot.

Opel wil in Europa vol elektrisch zijn tegen 2028, in België zelfs al in 2024. Belangrijk gegeven is dat Opel sinds 2018 terug winstgevend is. Bij Opel wordt uitgekeken naar de lancering van de nieuwe Astra en tegelijkertijd de Astra Sports Tourer, de breakversie. Die laatste zou debuteren in januari op het Brusselse salon. Wim benadrukt graag dat Opel het “Duits-zijn” graag en meer in de verf zet. Hij herinnert ons eraan dat de nieuwe Astra een Duits product is en gebouwd wordt in Russelheim, waar velen denken dat dit een kloon is van de Peugeot 308. De Astra komt uiteraard met plug-in hybride aandrijvingen, maar in 2023 komt ook een elektrische variant. Verder zet Opel ook in op waterstof in de Vivaro bestelwagen, waarvan een Fuel Cell eraan komt. Opel investeerde ook in de autosport, met de eerste cup voor een elektrische rallywagen, de Corsa e-rally cup, die in Duitsland verreden werd. Bij Opel wil men overigens de TCO (total cost of ownership) van de elektrische wagen gelijk brengen als die van wagens met verbrandingsmotoren. Dit gaan ze doen door hun eigen batterijfabrieken te bouwen. 

Peugeot staat dan weer voor “power and desire”, wat zich vereenzelvigd in het nieuwe logo. Tegen 2023 zal 85 % van het gamma geëlektrificeerd zijn. Sportiviteit staat hier ook op de agenda met de terugkeer naar de uithoudingsraces in Le Mans, met de Peugeot 9X9, die een V6-motor zal koppelen aan een elektromotor van 200 kW.  Peugeot heeft het ook graag over hun marktleiderschap bij de bedrijfswagens, waar van elk model momenteel ook een elektrische variant beschikbaar is.

Om met een voetnoot te eindigen, stelden wij de vraag aan CEO Stephane Levi hoe het nu zit met het merk Lancia. Daarover was het niet helemaal duidelijk of het merk terugkeert naar België. 

De Stellantis-merken klinken duidelijk heel ambitieus en zijn klaar voor de toekomst.  Wij blijven het bij Eco Mobiel graag volgen en informeren u ten gepasten tijde met de nieuwigheden. 

Laatst aangepast op woensdag, 04 mei 2022 12:15