PLAY AV opteert bewust voor elektrische mobiliteit

woensdag, 04 mei 2022 12:25
PLAY AV opteert bewust voor elektrische mobiliteit

“Er zijn meerdere redenen waarom we voor Smappee hebben gekozen”

“Groene energie is iets dat wij al geruime tijd meenemen in onze bedrijfsfilosofie om een zo groen mogelijk imago te creëren”, vertelt innovatiemanager Vic Hoste van Play AV. “Onze mobiliteit zoveel mogelijk elektrisch maken, draagt daar in aanzienlijke mate toe bij.” Het audiovisuele bedrijf uit Nazareth koos doelbewust voor laadpalen van Smappee en legt uit waarom.    

Full service met betrekking tot AV 

“Play AV is een speler uit de audiovisuele markt, wat in ons geval betekent dat wij instaan voor alles wat betreft verhuur en vaste installatie van alle materialen die met audio, beeldprojectie en dergelijke te maken heeft. Onze AV consultants vertrekken vanuit de vraag van de klant om gericht advies te geven bij audiovisuele installaties en stellen een digitaal beeld-, geluids- en lichtplan op voor audiovisuele totaalconcepten. Dat begint met het inrichten van vergaderzalen met audiovisuele oplossingen voor zowel kleinere videoconferenties als meetings in grote auditoria waar we gigantische led-walls kunnen plaatsen om alle audio en video naadloos in goede banen te leiden. Daarnaast is er ons ‘rental’ verhaal waar we bedrijven ondersteunen bij hun b2b-verhalen en daarbij de volledige technische support voor onze rekening nemen, van de kleinste lichtspot tot het grootste led-scherm en dat voor één dag, enkele weken of via flexibele leasingcontracten. Wij hebben hier studio’s ter beschikking waar de klanten alles kunnen doen wat ze voor ogen hebben, voor zowel interne evenementen als naar de buitenwereld toe. Wij zorgen dat de studio ter beschikking is en maken dat de livestream perfect georganiseerd wordt. Wij helpen met het uitschrijven van het script, dragen zorg voor de juiste belichting, de microfoons, de boxen, enz. De afgelopen tijd zijn we omwille van de pandemie vaak actief geweest binnenshuis, maar in normale omstandigheden doen we dat ook allemaal buitenshuis. Kortom: full service met betrekking tot AV is onze core business. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Nazareth (Oost-Vlaanderen), maar onze activiteiten spelen zich ook ver daarbuiten af. Ook in West-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel zijn we vandaag een bekende speler en dat breidt zich stelselmatig uit. Tot zelfs in Limburg en Nederland waar meer en meer klanten beroep doen op ons uitgebreid dienstenpakket. Bedoeling is vanzelfsprekend de komende jaren verder te groeien.”

Lokaal bedrijf

Het idee om laadpalen te plaatsen ontstond uit reële nood. “We hebben momenteel twee plug-in hybrides en twee volledig elektrisch aangedreven wagens en er zijn er nog zes op komst. Aanvankelijk dachten we eraan de mensen thuis of aan publieke laadpunten te laten opladen, maar uiteindelijk vinden we het belangrijk om als bedrijf zelf bezig te zijn met ecologie en onze verplaatsingen zo milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Een eigen laadinfrastructuur is ook de perfecte aanvulling op onze zonnepanelen. Via een kennis van zaakvoerder Dirk Verhellen hebben we contact opgenomen met Smappee dat bovendien ook nog eens een bedrijf uit de buurt is. Wij hebben zelf graag dat lokale bedrijven beroep doen op ons en we proberen dat dan ook zelf actief te doen. Smappee kon ons niet alleen het juiste product leveren, maar koppelt dat aan technisch sterke skills. Daarnaast besteden zij ook veel aandacht aan het visuele aspect, iets wat bij ons als audiovisueel bedrijf meteen aansloeg. We willen immers niet zomaar laadpalen neerpoten op onze parking, het moet ook esthetisch verantwoord zijn. Als audiovisuele speler in een voortdurend evoluerende markt streven we naar een strak en eigentijds imago. De Smappee-laadpalen sluiten daar perfect bij aan.”

Kleine en grote laadpalen

Play AV koos voor zowel grote als kleine laadpalen. “We hebben dat bewust opgedeeld. Intern staan er drie kleine laadpalen met twee oplaadpunten met vaste kabel op onze parking, de twee grote laadpalen met eveneens twee oplaadpunten staan buiten het pand. Wellicht maken we die ook publiek beschikbaar, dat zijn we momenteel nog aan het bekijken. En dan hebben we ook nog een kleiner model met één oplaadpunt voor onze vestiging in Zonhoven. De laadpalen passen ook perfect binnen ons streven naar zoveel mogelijk convenience voor onze mensen. In het geval van de plug-in hybrides geldt ook dat hoe gemakkelijker de laadbeurt verloopt, hoe meer de mensen geneigd zijn om elektrisch te laden en het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. De laadpalen buiten zijn niet met vaste kabels. Als we die palen uiteindelijk publiek willen stellen, is dat een betere oplossing.”

De installatie en het volledige managementsysteem werd door Play AV zelf uitgevoerd, aangezien zij over technisch vakbekwame medewerkers beschikken die dat perfect zelf konden doen.

Energiemanagementsysteem

Naast de laadpalen zelf werd ook het energiemanagementsysteem door Smappee mee geïntegreerd in het project. “We kunnen pas van slimme laadpalen spreken als er ook een meetsysteem aan gekoppeld is. Het Smappee-systeem bestaat dus uit twee delen. Enerzijds de laadpalen zelf, anderzijds de modules die in de zekeringkast steken en zowel de activiteiten aan de laadpalen zelf als wat er verder gebeurt in het gebouw met bijvoorbeeld onze zelf opgewekte zonne-energie op te volgen. Het systeem meet precies welke input de zonnepanelen hebben en wat er verbruikt wordt. Momenteel volgen we ook op hoe en hoeveel er geladen wordt en met welke laadstations dat gebeurt. Via het dashboard zien we alle data in real time, maar evenzeer kan dat opgevolgd worden per week, per maand, … Van zodra de grote laadpalen buiten eventueel publiek ter beschikking worden gesteld, willen we werken met badges. Via het energiemanagementsysteem kunnen we namelijk ook makkelijk een tariefsysteem uitwerken.”

Sensibiliseren

Play AV denkt er ook aan om de interne laadpalen te voorzien van een badgesysteem. “Zodat we een soort van score kunnen bijhouden van wie hoeveel laadt om dat dan verder te koppelen aan de tankkaart. We willen onze eigen mensen zoveel mogelijk sensibiliseren om te kiezen voor groene energie. Het is belangrijk om het stukje ‘fossiel’ dat we toch nog nodig hebben, in de mate van het mogelijke te beperken. We krijgen weliswaar een vergoeding voor de energie van de zonnepanelen die we zelf op het net steken, maar dat is niet te vergelijken met de winst die we kunnen maken door zoveel mogelijk zelf te consumeren. Daarvoor hebben we dus die slimme laadpalen nodig. Het is veel meer dan een instrument om energie aan de auto te geven. Er steekt een volledig uitgekiend ecosysteem achter en precies dat heeft ons, in combinatie met het knappe design en de lokale aanwezigheid, getriggerd om voor Smappee te kiezen.”

In de toekomst

Wie kiest voor Smappee, kiest ook voor de toekomst. “Het is perfect mogelijk om uit te breiden, zowel hier als in onze Limburgse vestiging en alles via hetzelfde dashboard op te volgen. Of en wanneer dat zal gebeuren, weten we momenteel natuurlijk niet, maar het is in ieder geval een zekerheid dat we met Play AV onze ecologische footprint zoveel mogelijk willen terugdringen. We hebben er ook aan gedacht om eventueel laadpalen bij onze medewerkers thuis te plaatsen, maar hebben dat voorlopig niet gedaan. Dat wil evenwel niet zeggen dat het plan afgevoerd is, we houden die optie open naar de toekomst toe.”

Meer info: 

www.smappee.com

www.playbiz.be