Test: Skoda Enyaq iV 80x

woensdag, 04 mei 2022 13:15
Test: Skoda Enyaq iV 80x

De compromisauto bij uitstek

Het MEB-platform binnen de Volkswagen levert al heel wat modellen op. Zo ook bij Skoda, dat ondertussen de Enyaq in het gamma heeft en ook dit gamma aan het uitbreiden is. Zo is er sinds kort de Enyaq 80x. Zelfs een coupéversie komt eraan. 

4x4

De “x” in de typebenaming staat voor een vierwielaandrijfsysteem. Dit door de twee motoren waarover deze Enyaq beschikt.  Het vermogen stijgt zo naar 266 pk en dat voel je. Ten opzichte van de normale Enyaq 80 met 204 pk en achterwielaandrijving rijdt deze pittige rakker heel wat vlotter. De versnellingen zijn enthousiaster en hij reageert feller op het stroompedaal. Dat resulteert in een sprint van 6,9 seconden naar 100 km/u. De auto is uiteraard ook wat zwaarder, zo’n 120 kg t.o.v. de reguliere versies, en dat voel je bij het afremmen. Niet dat dit onoverkomelijk is, met dergelijke auto’s weet je dat dit geen lichtgewicht is. Deze auto is daarentegen ook niet zwaar op de hand bij normaal rijden, en in combinatie met het beschikbare vermogen is zelfs enige vorm van vermakelijkheid aan de orde. Deze versie is ook veel minder onderstuurd dan de versie met achterwielaandrijving, wat logisch is met 4x4-aandrijving. 
Wie hiervan niet genoeg krijgt, kan binnenkort zelfs terecht bij de RS-versie, die 299 pk zal leveren.

77 kWh

Voor zijn batterijpakket krijgt de Skoda in totaal 77 kWh aan batterijcellen onder zijn vloer. Dat levert hem een officieel WLTP-rijbereik van 496 km. In werkelijkheid mag je op minder rekenen, en dan is dit ook nog eens afhankelijk van de zwaarte van je voet en de weersomstandigheden. In realiteit haalden wij 370 km, de test vond plaats begin januari in temperaturen tussen 0 en 5° C. Daarnaast deden wij nogal veel snelwegen, wat ook niet zo gunstig is voor rijbereik en verbruik. Ons gemiddeld verbruik lag rond de 24 kWh/100 km, met uitschieters tot zelfs 32 kWh, maar dat was in Sportmodus om het volle potentieel van de auto uit te proberen. Bij een normale rijstijl en gemengd gebruik zal het verbruik rond de 20 kWh draaien. Opladen kan aan snelladers met een capaciteit tot maximum 125 kW.  Aan een normale wallbox of openbare laadpaal is dat tot maximum 11 kW. 

Ruimte

Binnenin staat de Enyaq garant voor ruimte. Van het trio ID.4, Q4 en deze Enyaq is hij ongetwijfeld de ruimste, gezinnen zullen tevreden zijn. Ook de koffer is met 585 tot 1710 liter ruim voldoende. De laadkabels kunnen in een tas onder een klep onderaan de koffervloer, een frunk vooraan is er niet. Wij misten bij het openen de uiterst handige comfortopening waar je met een zwaai onder de bumper de elektrische kofferklep opent. 
Het dashboard bestaat uit een vrij minimalistische cluster recht voor de bestuurder, in ons geval ook gecombineerd met een head-up display, wat zeker een meerwaarde is. Verder prijkt in het midden van het dashboard het infotainmentscherm van 13 inch. Onderaan dit scherm is er de schuifregelaar voor bediening van het volume van de radio, waar wij persoonlijk geen fan van zijn.  Ook bij eerdere Volkswagen-producten hadden wij dezelfde opmerking.  Gelukkig is er nog de volumeschakelaar via een wieltje op het stuur. De airco bedien je eveneens via het aanraakscherm, maar dat valt nog mee. Ook het schuifdak gaat open en dicht via een slider bovenaan de dakhemel.  Ook dit verliep niet altijd vlot wanneer wij het zonnescherm open of dicht wilden doen.  
De afwerking is zeker correct, met zachte plastics bovenaan het dashboard en mooi leder. Zeker in de kleur cognac is dit een stijlvolle combinatie. 

Geen spotprijzen

Dat Skoda binnen de VW-groep niet langer het budgetmerk is, zeiden wij al eerder. Maar een Skoda biedt volgens ons nog altijd een mooie verhouding prijs-kwaliteit en uitrusting. De Skoda Enyaq iV 80x is er vanaf 49 709,- € BTW inclusief. Onze testwagen had redelijk wat opties en kost 67 400,- €. Een speciale vermelding voor één van de optiepakketten is het Pack Light & View Plus, met LED matrixkoplampen met variabele lichtregeling. De lichtbundel wordt automatisch aangepast, hoeken worden perfect uitgelicht, tegenliggers zijn nooit verblind. Zelfs bij mistige ochtenden en avonden trekt de lichtbundel het mistgordijn voor je open. 

De Skoda Enyaq is er sinds kort ook als 4x4 onder de naam 80x. Hij levert mooie prestaties, naast voldoende ruimte en comfort.  Daarnaast is hij plezierig om te rijden. Enkel het rijbereik en het verbruik boet wat in t.o.v. de normale versies. Binnen de Volkswagen-groep lijkt dit ons het beste compromis op alle vlakken. Of laten wij stellen dat je tegenwoordig met een Skoda niet verkeerd kunt doen.   


 
PLUS

  • compromisauto
  • enige vorm van rijplezier
  • afwerking

MIN

  • meerverbruik en minder rijbereik t.o.v. achterwielaandrijver
  • zware auto
  • schuifschakelaars bediening radiovolume en open dak