Eerste Test: Renault Megane E-Tech Electric

woensdag, 04 mei 2022 13:25
Eerste Test: Renault Megane E-Tech Electric

De nieuwe referentie in het segment ?!

Met de Zoë heeft Renault reeds een 10-tal jaren ervaring op vlak van elektrische auto’s. Maar nu brengen ze een elektrische versie van hun bestseller Megane. Hoe goed de nieuwe Megane E TECH Electric is mochten wij nagaan tijdens de eerste testritten die plaatsvonden in de streek van Malaga en Marbella.  

Compact en vooral licht

De nieuwe Megane E-Tech gebruikt het nieuwe CMF-EV platform, dat in de Renault-Nissan groep zal dienst doen voor nog andere modellen. Kenmerkend voor deze Renault is de compactheid en lichtheid van de batterijen. De batterijen nemen slechts 11 centimeter van de vloerruimte in en zodoende is het gewicht beperkt tot slechts 295 kg. Vergelijk met een VW ID.3 is dat meteen zo’n 200 kg lichter. De auto weegt in totaliteit tussen 1640 kg voor de basisversie tot 1780 kg in de hogere versies. 

Keuze

De Megane E-Tech komt in 2 vermogens en 2 batterijpakketten. De basisversie EV40 is 130 pk sterk en krijgt 40 kWh aan stroom mee en daarnaast is er de EV60 met 218 pk en batterij van 60 kWh. In de EV40 levert dat een WLTP-rijbereik op van 300 km, in de EV60 schommelt dit tussen 450 en 470 km. Dat laatste in de versie “Evolution ER” met super of optimum charge en 130 pk. Dit wordt ongetwijfeld de interessantste versie op de fleetmarkt. De overige uitrustingsversies heten Equilibre, Techno en Iconic. Stroom tanken in de batterijen kan afhankelijk van de versie met maximaal 22 kW tot snelladen aan 85 of 130 kW. Dat laatste heet optimum charge. Een warmtepomp is in optie (500,- €) verkrijgbaar, maar niet op de basisversie Equilibre. Jammer dat je voor een snellaadfunctie een hogere versie dient te kiezen. Dat laden hebben wij tijdens de testdag niet kunnen uitproberen.

Verbruik

Tijdens de test waren wij wel aangenaam verrast van het gunstige verbruik op de boordcomputer. Wij haalden tijdens onze, bij momenten pittige rit, een gemiddelde van maximum 18,1 kWh/100 km, wat bij velen een glimlach op het gezicht zal toveren. Op die manier zul je met een volle batterij in de 60 kWh versie bijna 400 km halen.  

Plezier onderweg

Belangrijkste waarvoor wij in Marbella te gast waren, zijn natuurlijk ook het rijgedrag.  In het hinterland en de prachtige bergwegen verraste de nieuwe Megane E-Tech ons aangenaam. Door een korte reductie in het stuurwiel stuurt de nieuwe Fransoos gretig in, wat een direct stuurgevoel oplevert. Wij hadden af en toe het idee met een RS-versie onderweg te zijn, terwijl de verantwoordelijken ons niet wilden (of durfden) zeggen of er nog een RS-versie op het programma staat. Voor ons mag het zeker, vermits het chassis dit zeker aan zou kunnen. De Megane E-Tech is een voorwielaandrijver, maar van enig onderstuur of gripverlies is zeker geen sprake. Ook de filtering van drempels en oneffenheden is voorbeeldig. 

Google

Binnenin steunen de zetels zeker voldoende en heb je zicht op de 2 schermen, beiden in de hogere versies 12 inch groot. Rechts achter het stuurwiel zijn er de versnellingshendel, een satelliet voor de bediening van de ruitenwissers en tot slot nog een exemplaar voor bediening van de audio. Misschien het enige puntje dat voor verwarring kan zorgen in een voor de rest verzorgd interieur, maar ook voldoende bergruimte. De koffer slikt 440 liter en heeft een nogal hoge tildrempel, maar heeft wel een opbergvak onderaan, handig voor de laadkabels. Het infotainment is dan weer intuïtief en maakt gebruik van Android Automotive en de navigatie verloopt bijgevolg via Google Maps. Duidelijk, snel en accuraat navigeren, gebruikmakend van de batterijstatus en laadpalen zijn geïntegreerd.  Tevens een pluim voor de nieuwe adaptieve cruise control, die zijn snelheid aanpast bij het naderen van ronde punten. Niet iedereen houdt hiervan, maar het kan een hulp zijn bij de regeneratie eigen aan een elektro-auto. Zelf regeneren kan trouwens ook, door gebruik te maken van de peddels achter het stuur. Volledig one-pedal drive is deze Megane echter niet. 

Budget

De nieuwe Megane is er vanaf 35 200,- € voor de basisversie EV40. Een EV60 is er vanaf 40 200, - €. Wij reden met de EV60 in de versie Techno voor 44 700,- of EV60 Iconic voor 47 700,- €. Tussenin heb je de EV60 Evolution ER met 130 pk voor 41 200,- €.  Wat ons betreft concurrentiële prijzen, zeker wat betreft de bedrijfswagenmarkt. Voor particulieren ligt de stap naar een EV boven 40 mille mogelijks nog wat gevoeliger. 

Ondanks de vertrouwde naam, is de Megane E-Tech Electric een volledig nieuwe auto geworden. Ontworpen op een nieuw platform, dat lichtheid van zijn batterij combineert met een prima stuurgevoel en bijgevolg een prettige wegligging voorschotelt.  Daarnaast ziet hij er glad uit en is zijn verbruik ook prima. Wat ons betreft kunnen wij de Megane in zijn segment gerust als de nieuwe referentie zien. 


 
PLUS 

  • verbruik
  • lichte batterijstructuur
  • stuurgevoel en wegligging

MIN

  • snelladen niet vanaf basisversie
  • hoge kofferdrempel
  • 3 satellieten achter stuurwiel rechts