Test: Peugeot 308 SW Hybrid

woensdag, 04 mei 2022 14:08
Test: Peugeot 308 SW Hybrid

Klauwende, fiere leeuw

Peugeot hernieuwt zijn middenklasser-gamma grondig. De nieuwe 308 en 308 SW komt met een fris en opvallend design. Wij doen de test met de nieuwe plug-in hybrid in breakversie. 

Het eerste wat opvalt bij deze nieuwe 308 is het nieuwe logo. Vooraan in de neus en op de flanken siert het logo met de leeuw. Best wel geslaagd dat nieuwe logo. Tevens is er het grote radiatorrooster en de typebenaming die onderaan de motorkap prijkt. Aan de zijkanten zijn er de opvallende dagrijlichten. En uiteraard verwelkomt de Peugeot je met een lichtspel, iets wat tegenwoordig niet kan ontbreken. ’s Avonds wordt bij het sluiten en ontsluiten het logo op de grond geprojecteerd. Kwestie van te tonen hoe stoer je bent, en dat staat hem wel. De break wordt trouwens 6 centimeter langer dan de vorige versie. Onze versie was voorzien van de sleutelloze instap, waarbij je de koffer opende met een voetbeweging onder de bumper. Die laatste gaf af en toe eens een probleem bij het sluiten, toen de kofferklep  niet correct sloot, en een extra duwtje op de klep nodig was. Hopelijk een sporadisch probleem, vermits wij als één van de eersten in België met de auto reden. 

3D i-cockpit

Binnenin gaat Peugeot nog een stapje verder in hun ondertussen bekende i-cockpit. De instrumentencluster valt vooral op door het 3D-concept.  Voor u heb je de standaard zaken zoals snelheid, verbruik en rijbereik van de batterij. Andere functies komen telkens er bovenop wanneer je cruise control of één van de veiligheidsfuncties selecteert.  Knap werk, heel origineel ook. Het infotainment werkt met vijf sneltoetsen om dan via het touchscreen instellingen zoals temperatuur, navigatiegegevens, DAB radiozender of iets anders te kiezen.  Niet slecht op zich, ware het niet dat fysieke toetsen voor b.v. airco of de zetelverwarming nog altijd handiger zijn.  Ouderwets als wij als journalisten zijn.  
Wat zeker een issue is in het interieur, is de rijhouding. Bij een goede rijhouding houden wij graag overzicht op de instrumenten, en bij Peugeot is dat tegenwoordig niet zo eenvoudig.  Wij dienden het stuur heel laag te plaatsen om toch nog overzicht te houden. In combinatie met de prima zitten AGR-zetels (dank Opel), vind je uiteindelijk wel de goede rijhouding, maar het vraagt wat gewenning.  Eens ingesteld en gezeten valt het kleine, bijna vierkante stuurwiel perfect in de hand en het stuurgevoel geeft voldoende precisie en feedback. 

56 km elektrisch

Voor de aandrijving kregen wij de 180 pk versie van de Hybrid mee. Deze combineert een 1.6 benzinemotor met een elektromotor en een batterij van 12,4 kWh. Die laatste kan officieel tot 60 km ver elektrisch rijden, met een maximumsnelheid tot 135 km/u.  De aangenaamste rijmodus is hier de Hybride, die perfect weet wanneer hij benzine of elektro moet rijden of een combinatie ervan, in samenspraak met het terugwinnen van energie bij het remmen of gas lossen. Wij haalden 56 km elektrisch. Het testverbruik schommelt van zo’n 5 liter tot 6,7 liter, dat laatste enkel gebruik makend van de benzinemotor. Dezelfde motorcombinatie is ook beschikbaar met 225 pk, voor een meerprijs van 1500,- €. Onze 308 had helaas een oplaadkabel meegekregen die niet altijd perfect de auto liet opladen, ook hier weer een sporadisch geval. Snelladen is niet mogelijk, wat misschien een beetje jammer is.  Maar op enkele premiummerken na, is dit bij de concurrentie ook niet mogelijk. 

Rijplezier

De nieuwe Peugeot 308 krijgt een ophanging en chassis mee dat zijn naam en merk waardig is. De leeuw toont hier duidelijk zijn tanden en daar kunnen wij enkel maar blij om zijn. Het chassis mengt comfort met dynamiek tot een heel aangenaam reisgezel. Over het stuurgedrag hadden wij het eerder al. Ook de filtering van oneffenheden en verkeersdrempels is correct. Enkel bij heel grote oneffenheden voel je de ophanging wat beter door, maar daar zal de keuze van de grotere velgen op onze GT-versie wel een rol spelen. Trouwens, ook de geluiddemping is voorbeeldig binnenin. 

Premiumprijs

Zijn dynamiek en prestaties laten je wel flink in de portemonnee tasten.  De 308 SW Hyrbrid is er vanaf 36 715n- € in de versie Active Pack. Voor onze GT Pack met enkel opties dien je 44 191,- € te voorzien. Hiervoor krijg je wel een rijke standaarduitrusting en is de afwerking op niveau. De tijd dat een Peugeot het niet zo nauw nam met kwaliteit en gebruikte materialen is in deze wel voorbij. Opvallend is dat je bij het configureren op de website van het merk, meteen kunt kiezen als particulier of als professional het verschil in prijszetting ziet.  Als particulier ben je hierdoor wel eens minder aangenaam verrast.  Vandaar dat dergelijke plug-in hybrides vooral als zelfstandige interessant blijven.. 


De nieuwe Peugeot 308 SW Hybrid is een aangename reisgezel.  Hij ziet er opvallend goed uit en pakt terecht uit met zijn nieuwe logo in de grille. Hij koppelt rijplezier aan dynamiek in alle comfort en stilte.   Daarnaast is zijn 3D i-cockpit een opvallende en stijlvolle issue binnenin.  Enkel het zoeken naar de juiste stuurinstelling en rijhouding vergt wat tijd en gewenning, maar eens die gevonden, is het genieten van het aangename chassis en de wegligging.  Als je eens geen ster op je neus wilt en je hebt het budget, dan is deze een waardige keuze. 

 PLUS

  • looks
  • rijplezier
  • aangename hybride

MIN

  • rijhouding vraagt gewenning
  • soms opdringerige rijhulpsystemen
  • geen fysieke aircoknoppen