Test: Cupra Born 58 kWh

maandag, 09 mei 2022 11:48
Test: Cupra Born 58 kWh

(Re)Born ID.3

Het MEB platform binnen de VW-groep levert al heel wat modellen op. Seat zet zijn eerste elektrische auto zelfs onder hun sportieve sub-merk Cupra. Wij gaan na hoe sportief deze VW ID.3-broer echt is.

Looks

Sportief zie je meteen aan de buitenkant. De Cupra Born valt op door accenten in goudkleur, zoals de merknaam onder de neus waarop het logo pronkt. Verder komt hij met strakke, puntige LED-dagverlichting en een agressieve luchthapper, zeldzaam op een elektrische auto.  Achteraan opnieuw de merknaam voluit geschreven, naast een doorlopende lichtbalk over de ganse breedte van de auto. En om het helemaal sportief te laten uitschijnen, is er onderaan nog een diffuser.  Vooral die laatste geeft de Born meer uitgesproken sportief aanzien. Oh ja, er zijn zelfs nog sideskirts en keuze voor 20-inch wielen met opnieuw die kenmerkende koperkleurige accenten. Een VW ID.3 lijkt wel een kleuter naast deze rakker. 

Ook binnenin onderscheidt de Cupra zich. Ook hier dicteert het koperkleur uit de logo’s de wet. Vooral op de middenconsole uit zich dit.  Ook het stuur pronkt met het nieuwe Cupra-logo. Maar voor de sportiviteit zijn er ook nog de prima zittende sportstoelen. Voor de rest kan de Born niet wegsteken dat hij de ID.3 kopieert, met de minimalistische digitale instrumenten achter het stuur en het centraal geplaatste 12-inch scherm met touchscreen voor het infotainment. De afwerking lijkt dan weer van iets beter allooi dan in de VW. Enkel over de bediening van de elektrische ramen en spiegels zijn wij niet zo enthousiast, zoals b.v. de “kloenk” die hij telkens doorgeeft wanneer je de ramen of spiegels bedient. De afwerking van die zijdeurpanelen kan net iets beter, hier nogal harde plastics.

Bekend geheel

Voor zijn elektromotor doet hij eveneens een copy paste. Logisch als het voorhanden is binnen de groep.  Dit betekent elekrovermogens van 150 en 204 pk. Optimaal kun je echter kiezen voor een E-Boost, waardoor je kortstondig van 204 naar 231 pk gaat met een druk op de knop. Onze testwagen had de optie niet. Met de 204 pk van onze testwagen sprint je in … seconden naar 100 km/u. 

Voor de accupakketten kies je tussen 45, 58 of 77 kWh.  Onze versie was de 58 kWh, waardoor hij officieel een actieradius tot 420 kilometer voorlegt. Vermits dit enkel in gunstige omstandigheden kan, haalden wij een actieradius van om en bij de 300 kilometer.  Je hebt daarnaast keuze uit 4 rijdmodi, waarbij de Range-modus in combinatie met de B-stand van de versnelllingshendel de meest zuinige is. In die modus verbruikten wij op de snelweg 19,7 kWh/ 100 km.  Over onze ganse testperiode lag ons gemiddelde op 20,4 kWh/100 km. Mooie cijfers wat ons betreft. 

Opladen kan aan je wallbox of openbare laadpaal tot 11 kW en tot 125 kW aan een snellader. Niet echt traag, maar er zijn betere referenties natuurlijk.  Wij hadden zo’n 50 minuten nodig aan de snellader om van 37 % en    108 km tot 100 % en 266 kilometer te komen. 

Fun

Het belangrijkste aan de Cupra Born is volgens ons zijn achterwielaandrijving in combinatie met een aangepast onderstel. De sportieve wielophanging in combinatie met het verlaagd onderstel en de stuurinrichting laten je best wat plezier beleven met deze hatchback. Je kunt heel vlot insturen en bochten nemen en af en toe kan je de achterkant wat zetten en laten schuiven. Eén van de rijmodi heet “Performance”, de naam alleen doet je plezier beleven. Geen driftpartijen zoals in de nieuwe Audi RS3, maar voor een elektro-auto is dit best een plezierige auto. Mini-eigenaars die eens iets anders willen, moeten deze zeker eens aan de tand voelen.  

Prijs

Op de website van Cupra start de configuratie telkens met de 45 kWh-versie. Startprijs aan 38 646,85 €. Wil je de 58 kWh zoals de onze, daar komt daar meteen 5 000,- € bij. Een gelijkaardige VW ID.3 start bij 43 565,- € voor de 58 kWh met slechts 145 pk. Voor hetzelfde vermogen (204 pk) start je bij VW aan 45 215,- € in de Pro Performance-versie. Wat dat betreft liggen ze strikt genomen niet ver uiteen. Wat ons betreft is de keuze snel gemaakt. Viva l’Espana. 

Onze testwagen had wat opties en kost 47 000,- €.  Voor zelfstandigen en bedrijven zal dit zeker ééntje zijn die op de lijstjes kan komen. Vermits de gunstige fiscaliteit  en aftrekbaarheid meespeelt.  Particulieren zullen anders aankijken tegen deze prijszetting. Dit wordt ongetwijfeld de uitdaging voor een merk als Cupra. Particulieren die absoluut een sportiever imago willen en op de elektromarkt zoeken, zijn hier zeker aan het juiste adres.

De Cupra Born is een welkome verademing tussen alle elektro-SUV’s die binnen de VW-groep ondertussen het schone weer maken. Hij onderscheidt zich met sportieve accenten en trekt dit door in zijn rijgedrag. En vooral dat laatste zal het verkoopsargument worden bij Cupra,  

 PLUS

  • sportieve looks
  • wegligging
  • rijplezier

MIN

  • afwerking deurpanelen
  • rijbereik bij sportieve rijstijl
  • sliders voor bediening airco en touchpadtoetsen op stuurwiel