MOBILIZE EN MORBIHAN ÉNERGIES SLAAN DE HANDEN IN ELKAAR OM HET GEBRUIK VAN ZONNE-ENERGIE OP BELLE-ÎLE-EN-MER TE VERHOGEN

maandag, 23 mei 2022 20:57
MOBILIZE EN MORBIHAN ÉNERGIES SLAAN DE HANDEN IN ELKAAR OM HET GEBRUIK VAN ZONNE-ENERGIE OP BELLE-ÎLE-EN-MER TE VERHOGEN
  • Mobilize en Morbihan Énergies installeren in Belle-Ile-en-Mer een lokaal elektriciteitsnet (microgrid) dat steunt op vier pijlers:
    • productie van zonne-energie,
    • opslagsysteem gebaseerd op batterijen van elektrische voertuigen,
    • intelligent beheersysteem om het gebruik van zonne-energie te maximaliseren,
    • voertuig met bidirectioneel laadsysteem (V2G), dat energie opnieuw in het net kan injecteren.
  • Het apparaat dient voor het zelfverbruik op de site van ‘VVF Club Intense’ in Belle-Ile.

De microgrid aan de ingang van het vakantiedorp ‘VVF Club Intense’ in Belle-Ile-en-Mer bestaat uit een stationair opslagsysteem van 200 kWh dat verbonden is met zonnepanelen met een vermogen van 76 kWp dat automatisch beheerd wordt door een energiebeheersysteem. De installatie is bedoeld om het zelfverbruik van zonne-energie te verhogen en de energiekosten van VVF te verlagen. De zonnepanelen vangen energie op uit zonnestralen via modules en zetten die om in elektriciteit. De opgewekte energie moet in real time gebruikt worden of opgeslagen worden om gebruikt te worden wanneer de energiebehoefte hoog is.

10 afgedankte batterijen van Renault ZOE om het gebruik van zonne-energie te maximaliseren

Het stationaire opslagsysteem, dat in mei 2022 werd geïnstalleerd, is gebaseerd op 10 afgedankte batterijen van Renault ZOE en heeft een opslagcapaciteit van 200 kWh. De container wordt geladen wanneer de productie van zonne-energie de vraag overschrijdt of tijdens de daluren. Het apparaat maakt het mogelijk om de elektrische voertuigen van klanten van VVF op te laden met koolstofarme energie en het productieoverschot draagt bij tot een optimaal energieverbruik in het vakantiepark.

Een prototype van Renault ZOE met bidirectioneel laadsysteem (V2G) zal het apparaat zes maanden lang aanvullen. Dit voertuig wordt aangestuurd door het intelligente beheersysteem van de microgrid en kan de energie opslaan en opnieuw injecteren in het lokale net indien nodig. Het doel van deze test is om de bijdrage van omkeerbaar laden op een lokaal elektriciteitsnet te bestuderen als aanvulling op het energieopslagsysteem, om het gebruik van zonne-energie op de site te maximaliseren en het gebruik van de elektriciteit van het hoofdelektriciteitsnet te beperken.

Een initiatief dat wordt geprezen door de projectoproepen ‘Territoires d'innovation’ en ‘Smartgrids’

De aanleg van het lokale elektriciteitsnet maakt deel uit van het totaalproject van Morbihan Énergies, dat erop gericht is de energieafhankelijkheid van Morbihan te verminderen en de regio beter aan te passen aan het seizoensgebonden toerisme. Voor de eilanden werd een overeenkomst ondertekend met de Association des Îles du Ponant om er projecten te ontwikkelen voor de energietransitie. In dit kader, en na overleg met het gemeentehuis van Le Palais, werd het door VVF geëxploiteerde terrein gekozen om dit experiment te organiseren. Het project is laureaat van het programma ‘Territoires d’innovation’ en wordt gesteund door de staat en de Banque des Territoires, met name in het kader van het Programme d’investissements d’avenir. Het project wordt ook begeleid door het EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en laureaat van de projectoproep ‘Smartgrids’ om het gebruik van hernieuwbare energie in Bretagne te optimaliseren.