Alfa Romeo Tonale in de kijker op de 40e editie van de 1000 Miglia

vrijdag, 17 juni 2022 09:48
Alfa Romeo Tonale in de kijker op de 40e editie van de 1000 Miglia
 • Over enkele uren vindt de 40e editie van de "mooiste race ter wereld" plaats op het traditionele traject Brescia-Roma-Brescia met op de startgrid drie auto's uit de historische collectie van Alfa Romeo: de 6C 1500 Super Sport uit 1928, de 1900 Sport Spider uit 1954 en de 1900 Super Sprint uit 1956.
 • Teams: in de 6C 1500 Super Sport, de ervaren en multi-getitelde Giovanni Moceri en Valeria Dicembre. In de 1900 Super Sprint, een uniek duo uit de Alfa Romeo fabrieken in Pomigliano en Cassino: Francesco Pirozzi en Cristina Posta. Tot slot, in de 1900 Sport Spider, Alessandro Alunni Bravi, Managing Director van Sauber Motorsport, en de coureur en sportcommentator Vicki Piria.
 • Een van deze pareltjes uit het verleden is de Alfa Romeo Tonale: de eerste geëlektrificeerde C-SUV van het merk, die het begin markeert van de metamorfose van het merk en momenteel zijn debuut maakt bij de dealers op de belangrijkste Europese markten.

De 40e editie van de re-enactment van de 1000Miglia, de "mooiste race ter wereld" volgens Enzo Ferrari, is aan de gang en zal op 15 juni in Brescia beginnen en op 18 juni terugkeren na een stop op enkele van de meest charmante locaties van Italië. De 1000 Miglia, deels race, deels avontuur, zal dit jaar meer dan 400 onbetaalbare oldtimers tellen, waarvan er 118 toebehoren aan Abarth, Alfa Romeo, Fiat en Lancia - een team dat de onbetwiste leider is in de Italiaanse motorsport.

Zoals gewoonlijk is Alfa Romeo de ster van het evenement met 50 van zijn voertuigen aan de startlijn, het meeste van alle merken. Daaronder bevinden zich drie modellen uit de privé-collectie van het merk die normaal te zien zijn in het Alfa Romeo Museum in Arese: de 6C 1500 Super Sport uit 1928, de 1900 Sport Spider uit 1954 en de 1900 Super Sprint uit 1956. 

Deze drie juwelen van de historische collectie worden aangedreven door uitzonderlijke teams. Achter het stuur van de winnende auto van 2019, de 6C 1500 Super Sport, zit het veelzijdige koppel (in de sport, in het leven en in hun carrière als kinderarts) van Giovanni Moceri en Valeria Dicembre; terwijl aan boord van de 1900 Super Sprint twee vertegenwoordigers van Alfa Romeo Manufacturing zitten: Francesco Pirozzi, een medewerker van de carrosserieafdeling van de Giambattista Vico-fabriek in Pomigliano en Cristina Posta, een medewerkster van de assemblageafdeling van de fabriek in Cassino; tenslotte vormen Alessandro Alunni Bravi, algemeen directeur van Sauber Motorsport en coureur en sportcommentator Vicki Piria het team dat in de 1900 Sport Spider zal rijden. 

Deze drie buitengewone en ontroerende kunstwerken behoren tot de privé-collectie Heritage, de afdeling van Stellantis die zich toelegt op de bescherming en de bevordering van het historisch erfgoed van Alfa Romeo. De geest waarmee Alfa Romeo de 40e editie van de 1000 Miglia tegemoet treedt, is de geest die het merk sinds zijn ontstaan heeft onderscheiden. Een merk dat sinds 1910 de adel van de sportgeest tot een fundamenteel kenmerk van zijn DNA heeft gemaakt op het gebied van prestaties en competitie.

De Alfa Romeo Tonale zal aan het hoofd staan van Alfa Romeo's tijdloze juwelen

De "tribe" van Alfa Romeo fans heeft onlangs de gelegenheid gehad om de Tonale bij alle Alfa Romeo dealers te ontdekken en te waarderen. In de loop van zijn geschiedenis heeft Alfa Romeo altijd zijn aanzien behouden en zijn roemrijke verleden en onnavolgbare DNA in elk van zijn nieuwe modellen tot uitdrukking gebracht. Dit is de reden waarom elke Alfa Romeo wordt bewonderd, en dit geldt niet alleen voor zijn klassieke auto's, maar ook voor zijn huidige auto's, die zich bij het 1000 Miglia-konvooi zullen aansluiten op zijn reis door de meest tot de verbeelding sprekende landschappen en steden van Italië. Ook de Tonale zal zich op deze wegen begeven en genieten van de warmte en genegenheid waarmee 1000 Miglia-fans het konvooi elk jaar verwelkomen.

 

1928 Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport

Alle ogen zijn gericht op de Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport, waarvan de carrosserie werd gebouwd bij Stabilimenti Farina, als dit ongelooflijke voertuig van het Alfa Romeo Historisch Museum probeert het succes te herhalen dat het had in de edities 2005, 2007, 2008 en 2019 van deze race. Hij zegevierde ook in 2007 en 2008 in de "1000 Millas Sport" in Argentinië. Dit spectaculaire voertuig uit 1928 wordt aangedreven door een 1487 cc zescilinder motor die een maximumvermogen levert van 76 pk bij 4800 tpm en een topsnelheid haalt van 140 km/u. Slechts 31 van deze modellen werden gebouwd tussen 1928 en 1929. 

 

1900 Super Sprint uit 1956

Deze elegante coupé met Touring-romp is het "gran turismo"-model van de 1900, waarvan de claim "de gezinsauto die races wint" hem beroemd maakte in de jaren 1950. De Alfa Romeo 1900 Super Sprint, met sportieve prestaties die ook nu nog indrukwekkend zijn, is gebaseerd op een korte versie van de carrosserie van de 1900 sedan en heeft een tweeliter viercilindermotor met de voor het merk kenmerkende dubbele nokkenas en een vermogen van 115 pk bij 5.500 tpm. In de jaren 1950 was het gebruikelijk dat Italiaanse topontwerpers het rollende chassis van Alfa Romeo kochten en het aanvulden met een carrosserie die ze zelf ontwierpen en produceerden. Het meest succesvolle model werd geproduceerd door het Milanese bedrijf Touring, wiens versie van de Alfa Romeo 1900C Super Sprint nog steeds wordt beschouwd als een van de meest evenwichtige en verfijnde coupés die ooit voor de Biscione werden geproduceerd. Tussen 1954 en 1955 werden 300 modellen geproduceerd. 

 

1900 Sport Spider uit 1954

Dit model, een uiterst zeldzame racespin - er werden er slechts twee gebouwd -, wordt aangedreven door een 4-cilinder "1900" motor met dubbele nokkenas en kan dankzij zijn gewicht van 880 kilogram en zijn bijzonder efficiënte aërodynamica snelheden tot 220 km/u bereiken. De 1900 Sport Spider onderscheidt zich door zijn innovatief design van Franco Scaglione voor Carrozzeria Bertone en is uitgerust met een 5-versnellingsbak en een De Dion-achteras. Zijn prestaties en weggedrag zijn even goed als die van elke moderne auto, met superieure, snel reagerende rijeigenschappen en een grote wegligging. Dit buitengewone voertuig zal worden bestuurd door Alessandro Alunni Bravo, algemeen directeur van Sauber Sport (de partner van Alfa Romeo in het Formule 1 "circus"), en door de jonge coureur en sportcommentator Vicki Piria, die, hoewel nog geen dertiger, reeds een indrukwekkende professionele carrière in de racewereld achter de rug heeft.

Getagged onder:
alfaromeo

Gerelateerde items (op tag)

Alfa Romeo, highlights 2022 en nieuws 2023

 • 2022 sluit af met sterke groei voor Alfa Romeo in België
 • Uitstekende start voor de Tonale, die nu al 65% van de Alfa Romeo verkopen vertegenwoordigt.
 • De Tonale PHEV betekent 60% van de modellenmix en staat hiermee in de Europese top 3.
 • 2023 wordt sportief: lancering van de vernieuwde Giulia en Stelvio en de Tonale Plug-in Hybrid Q4, de sportiefste versie binnen het gamma

The Hidden Backbone : het niet te missen "Beyond the Visible" is er terug

 • The Hidden Backbone" is de derde aflevering van Alfa Romeo's "Beyond the Visible", de spannende docu-reeks die een blik "achter de schermen" biedt van het Alfa Romeo F1 Team ORLEN.
 • Het onderwerp van deze nieuwe aflevering is even fundamenteel als onzichtbaar: logistiek. Van de transfers van de teams en het transport van materialen en de F1-auto, tot de opbouw van de hele paddock op circuits over de hele wereld. 
 • De economische investeringen voor logistieke operaties zijn indrukwekkend. En de verschillende transportmiddelen zijn talrijk : over zee, door de lucht en, indien mogelijk, over de weg met vrachtwagens.
 • De nieuwe aflevering werd gerealiseerd om zelfs degenen die geen Formule 1-experts zijn te prikkelen en is nu beschikbaar op de officiële sociale media en YouTube-kanalen van Alfa Romeo: https://youtu.be/zcCdvR3-STs