DE NIEUWE KIA NIRO BEWIJST DAT KLEINE DINGEN EEN GROOT VERSCHIL MAKEN

vrijdag, 24 juni 2022 07:34
DE NIEUWE KIA NIRO BEWIJST DAT KLEINE DINGEN EEN GROOT VERSCHIL MAKEN

-      De nieuwe Niro kan schermen met innovatieve design- en comfortvoorzieningen

-      Flexibele interieurruimte ontworpen voor alle inzittenden

-      De ‘Green Zone’-rijmodus, de aerodynamische vormgeving en de elektrische achteruitrijfunctie verhogen de efficiëntie en verlagen de emissies

-      Een milieuvriendelijk interieur en drie geëlektrificeerde aandrijfgehelen bieden een waaier aan duurzame oplossingen

-      De connectiviteitsfuncties en het sleepvermogen tot 1.300 kilogram brengen nieuwe avonturen binnen bereik

De nagelnieuwe versie van Kia’s populaire Niro werd van A tot Z herwerkt, met tal van innovatieve design- en comfortvoorzieningen die hem tot een toonbeeld van duurzame mobiliteit maken in het segment van de compacte cross-overs.

Een dominant esthetisch kenmerk van het koetswerk is de contrasterende C-stijl, die niet alleen een aantrekkelijk designaccent vormt, maar ook een nuttige aerodynamische functie vervult. Het paneel verbergt namelijk een ‘aerodynamische tunnel’ die de lucht over de flanken van de auto leidt om ze langs de achterlichten weer los te laten en zo de luchtweerstand te verminderen.

 

Een ander subtiel element, dat naadloos aansluit bij het koetswerkdesign, is ‘Active Air Flap’, een actieve luchtklep in het radiatorrooster. Wanneer de motor geen koeling nodig heeft, wordt deze klep automatisch gesloten om een vloeiendere luchtstroom over de neus van de wagen te creëren. Deze ‘Active Air Flap’ is geïntegreerd in het bovenste en onderste radiatorrooster van de Niro HEV en PHEV, en in het onderste radiatorrooster van het EV-model. De ‘Aero C-Pillar’ en ‘Active Air Flap’ dragen bij tot de competitieve luchtweerstandscoëfficiënt van 0,29 Cd.

Door efficiëntie en duurzame mobiliteit centraal te stellen in hun ontwikkeling, pakken de HEV- en PHEV-modellen van de nieuwe Niro uit met een intelligente ‘Green Zone’-rijmodus. Op basis van de locatiegegevens van het navigatiesysteem, de analyse van rijpatronen of manuele input van de bestuurder, schakelt de ‘Green Zone’-modus automatisch over op een zuiver elektrische aandrijving om de uitlaatemissies te elimineren in de buurt van onder meer scholen en ziekenhuizen, en in de eigen buurt van de bestuurder.

De ‘Green Zone’-rijmodus kan de resterende lading ook beheren op een geprogrammeerde route door de vraag naar batterijenergie voortdurend af te wegen tegen de resterende afstand en door zo efficiënt mogelijk over te schakelen tussen benzine en elektriciteit. Voor nog meer gebruiksgemak breidt een ingebouwde geofencingfunctie de elektrische modus (EV) van de Niro PHEV uit wanneer men in de Europese ultralage-emissiezones rijdt. 

 

De nieuwe Niro introduceert nog meer milieugerichte innovaties, zoals de optionele HV PTC-verwarming (High Voltage Positive Temperature Coefficient) van 5,5 kW, waarmee het PHEV-model in koude omstandigheden langer elektrisch kan rijden. Dit systeem zorgt ervoor dat het interieur van de Niro kan verwarmen met alleen elektrische energie, waardoor de verbrandingsmotor minder zwaar wordt belast en de Niro langer zuiver elektrisch kan rijden. Dat heeft duidelijke voordelen voor de uitlaatemissies en breidt het elektrische rijbereik uit. 

Milieuvriendelijk en ontspannend lounge-interieur

In het volledige interieur werden milieuvriendelijke materialen gebruikt, waardoor de nieuwe Niro een frisse interpretatie geeft aan de positieve verandering die Kia nu als een strategische prioriteit nastreeft. Veel interieurmaterialen van de Niro putten inspiratie uit de natuur om een rustgevende sfeer te creëren en hun milieu-impact te beperken. De hemelbekleding bestaat voor 56 procent uit gerecycleerde papiervezels, terwijl de zetelbekleding in kunstleder is gemaakt van biologisch polyurethaan (Bio PU), dat Tencel® van eucalyptusbomen bevat. Het paneel waarin de bedieningselementen van de elektrische ruiten zijn ondergebracht, is dan weer afgewerkt met BTX*-vrije lak. De zetels in kunstleder zijn getooid met gebosseleerde accenten met stofeffect, terwijl de nieuwe, generfde plastics doen denken aan het natuurlijke basalt op het schitterende Koreaanse eiland Jeju.

Andere, minder zichtbare maar even belangrijke interieurverbeteringen dragen bij tot het gebruiksgemak en het algemene gevoel van een doordacht, hoogwaardig design van de nieuwe Niro. Er werd bijzondere aandacht besteed aan de introductie van geluiddempende materialen op plaatsen waar rolgeluiden beter hoorbaar zijn door het gebruik van stillere elektrische aandrijflijnen. De auditieve ervaring wordt eveneens verbeterd door de innovatieve transmissie van de Niro, die speciaal werd ontworpen om minder lawaai te produceren. Deze nieuwe eenheid heeft geen achteruitversnelling, maar gebruikt in plaats daarvan de fluisterstille elektromotor om manoeuvres in achteruit uit te voeren. Deze benadering verlaagt ook het voertuiggewicht met 2,3 kilogram en resulteert in een brandstofbesparing van 0,62 procent. 

Bij het ontwerp van het detailgerichte interieur van de Niro werd zowel aan de bestuurder als aan de passagiers bijzonder veel aandacht besteed. Het ‘slimline’-frame van de voorzetels is 30 procent slanker dan voorheen, waardoor ze 30 millimeter dunner zijn, en de neerklapbare passagierszetel, ‘relaxion’ gedoopt, werd ontwikkeld om de druk gelijkmatig te verdelen en het comfort tijdens langere ritten te maximaliseren. De geheugenfunctie van de bestuurderszetel verhoogt het gebruiksgemak, en voor nog meer comfort zijn de voor- en achterzetels verwarmd, terwijl de bestuurders- en passagierszetel optioneel geventileerd zijn. De achterbank biedt de keuze tussen twee hellingsgraden om de achterpassagiers meer ruimte en comfort te bieden, evenals een 60/40 neerklapbare rugleuning om extra bagageruimte vrij te maken. 

Voor gebruikers die de ruimte achterin willen maximaliseren en toch bagage willen vervoeren, is de nieuwe Niro uitgerust met een handig neerklapbaar bagagescherm. Het dunne scherm is gemaakt van gerecycleerd PET-plastic en verlaagt het gewicht met 2,1 kilogram ten opzichte van de traditionele bagageafdekking. Met dit scherm kunnen gebruikers de 475** liter grote laadruimte van de Niro optimaal benutten. Wanneer het niet in gebruik is, kan het dankzij zijn compacte afmetingen eenvoudig aan het zicht worden onttrokken. 

Alles binnen handbereik

In het dashboard van de Niro werd een groot scherm geïntegreerd voor een naadloze look die perfect aansluit bij het loungegevoel. Nog een nuttig detail is dat de middenconsole zich laat verstellen volgens de behoeften van de gebruikers. Er zijn verscheidene manieren om deze handige en vaak over het hoofd geziene ruimte te configureren, waaronder een veelzijdige open bekerhouder en een diepe centrale lade met een afneembare scheidingswand die geschikt is voor een laptop, tablet of documenten.

Het avontuur wacht

De V2D-functie (Vehicle-to-Device) van de Niro EV maakt het mogelijk om de bidirectionele batterij te gebruiken als een draagbare energiebron van 3 kW om toestellen en uitrusting zoals elektrische fietsen of kampeervoorzieningen aan te drijven. En voor nog langere ritten in de vrije natuur biedt de nieuwe Niro een uitstekend sleepvermogen: 600 kilogram ongeremd en 1.300 kilogram geremd voor de Niro PHEV en HEV – wat volstaat voor de meeste caravans en aanhangwagens – en 300 kilogram ongeremd en 750 kilogram geremd voor de Niro EV.

Getagged onder:
kia

Gerelateerde items (op tag)

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.

Kia EV9 op de shortlist voor Auto van het Jaar 2024

De Kia EV9 staat op de shortlist voor de laatste ronde voor de titel van Europese Auto van het Jaar 2024 (COTY). De zuiver elektrische SUV stond al op de lijst van 28 nieuwe modellen die dit jaar zijn gelanceerd en is nu door de 59 COTY-juryleden uit 22 landen geselecteerd voor de shortlist met de zeven beste. De algemene winnaar van Auto van het Jaar wordt op maandag 26 februari bekendgemaakt op het Internationaal autosalon van Genève.

Kia gaat van start met het autoabonnement ‘Kia Flex’

Zaventem, 25 januari 2024 – Voor wie een nieuwe auto zoekt en tegelijk veel belang aan flexibiliteit hecht, heeft Kia in de toekomst een alternatief voor de aankoop of de leasing op lange termijn van een auto: vandaag gaat in België ‘Kia Flex’ van start, de nieuwe abonnementsdienst van het merk waarvoor nieuwe auto’s van Kia ingezet worden. Het aanbod dat Kia heeft uitgewerkt samen met ALD Automotive | Leaseplan, omvat al vanaf de eerste dag een ruime waaier modellen, inclusief geëlektrificeerde voertuigen. En dat aanbod wordt permanent verruimd. Op de website https://flex.kia.be kan de klant snel en gemakkelijk een auto uitzoeken en er een abonnement op nemen.