CITROËN AMI : EEN SUCCES ZONDER GRENZEN

vrijdag, 15 juli 2022 16:45
CITROËN AMI : EEN SUCCES ZONDER GRENZEN
 • Het succes van de Citroën Ami gaat verder dan de landsgrenzen. Hij wordt al verkocht in negen Europese landen en is sinds juni beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Turkije voor zowel zakelijke als particuliere klanten. 
 • Compact en praktisch, bruikbaar zowel in de stad als op het platteland, particuliere klanten zijn goed voor 84% van de bestellingen. In sommige landen is de mix echter omgekeerd ten gunste van het bedrijfsleven, zoals op de Marokkaanse en de Turkse markt. 
 • Portugal heeft het perfecte evenwicht gevonden tussen particuliere en zakelijke klanten, die de bestellingen gelijk verdelen. 
 • Met al meer dan 23.000 bestellingen illustreert dit succesverhaal hoe Citroën erin geslaagd is om tegemoet te komen aan de nieuwe verwachtingen van de maatschappij op het gebied van micro-mobiliteit voor alle soorten klanten en behoeften.

Sinds zijn lancering in april 2020 heeft Citroën velen verrast op de markt van de micromobiliteit dankzij zijn betaalbare design, zijn online aankooppad zoals elk ander consumptiegoed, en zijn ruime distributie via de netwerken Fnac en Darty. Populair en inspirerend voor gemeenschappen, is het de kern van vele evenementen zoals de Milan Design Week en de Internationale Jeugdspelen die in Brussel worden gehouden. De Citroën Ami is al op de markt in negen Europese landen en is sinds juni ook verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Met meer dan 23.000 bestellingen tot op heden, waaronder de zeer exclusieve My Ami Buggy, is het succes van Citroën grenzeloos. Het is overgenomen door particuliere klanten, vrije beroepen en grote industriële en dienstverlenende groepen.

 

"Ami belichaamt echt de geest van Citroën, nauw verbonden met zijn klanten in hun dagelijks leven en mobiliteit. We zetten ons in om elektrificatie voor iedereen toegankelijk te maken en we zijn er erg trots op dat de Ami zo'n succes is in Europa en daarbuiten", zegt Vincent Cobée, algemeen directeur van Citroën.

 

 1. AMI EEN STEEDS GROEIEND SUCCES 

Sinds de lancering in april 2020 zijn meer dan 22 400 bestellingen geplaatst in Europa, met extra bestellingen uit Marokko en Turkije, voor een totaal van meer dan 23 000 eenheden.

 

Frankrijk is de belangrijkste markt met meer dan 13.300 bestellingen, waarvan 83% van particuliere klanten en 17% van zakelijke klanten. Ami is leider op de markt voor elektrische vierwielers en tweede op de totale markt voor alle energiebronnen samen, met een marktaandeel van 26% aan het eind van mei. Tussen mei 2021 en mei 2022 is de markt voor vierwielers met 9,7% gegroeid, onder impuls van de komst van Ami. Het aantal inschrijvingen is in één jaar met 47% gestegen.

 

In Italië, is Ami een echt succes. Het tweede land dat is ingezet is ook de tweede grootste markt na Frankrijk, met meer dan 6.700 bestellingen. In de eerste vier maanden van 2022 is Ami de leider op de vierwielermarkt met 31% van de inschrijvingen, en een marktaandeel dat stijgt tot 71% als we alleen naar elektrische vierwielers kijken. Ami heeft een groot aantal particulieren voor zich gewonnen, die 94% van de kopers vertegenwoordigen. 

 

Spanje en België zijn nek aan nek met respectievelijk 780 en 724 orders. De Spaanse markt wordt gedreven door 75% particuliere klanten, terwijl de Belgische markt 42% professionele klanten telt en Ami eind mei 2022 al de leider is in het segment van de vierwielers.

 

Op de Portugese markt verkoopt Ami aan zowel particuliere als zakelijke klanten en heeft het bedrijf tot dusver 476 bestellingen. Het is de nummer één vierwieler met een marktaandeel van 35% aan het eind van mei.

 

Ami staat op het punt de UK te veroveren. De Britse lancering heeft een speciaal verhaal. Ondanks de linkse besturing was de publieke belangstelling zo groot dat alles in het werk werd gesteld om de Ami aan Britse klanten aan te bieden. Zodra de prijs van de Ami op 24 mei bekend werd gemaakt, werden reeds 2.000 voorbestellingen geregistreerd, wat wijst op een veelbelovende start van de markt. De Britse versies van de Ami behouden hun linkse stuurwiel. Dit heeft verscheidene voordelen: de kosten van de Ami, die onvermijdelijk zijn bij een industriële omschakeling op rechtse besturing, nemen niet toe en de bestuurder kan veilig op de stoeprand uitstappen wanneer hij geparkeerd staat. 

 

In Turkije werden de orders in september 2021 opengesteld voor professionals. Er zijn bijna 400 bestellingen geregistreerd op de online verkoopsite. Op de Turkse markt is de Ami het meest betaalbare aanbod en hij wordt vooral gewaardeerd om zijn beschermende aspect in vergelijking met de talrijke tweewielers op de weg. Op 20 juni konden particulieren toegang krijgen tot de online verkoop van 50 Ami's en tot onze grote verrassing waren ze in slechts 25 minuten uitverkocht, wat de grote belangstelling aantoont voor de kleine vierwieler waarvan de aanwezigheid in het Turkse landschap in de komende maanden zou moeten toenemen! Deze eerste kopers zullen in augustus worden geleverd.

 

De 641 bestellingen uit Marokko en Turkije zijn uitsluitend afkomstig van professionals, aangezien Ami in de eerste plaats op de markt werd gebracht voor ondernemers die in dit mobiliteitsobject een economisch, wendbaar en veilig middel vonden voor hun lokale diensten.  1. EEN SLIMME OPLOSSING DIE PROFESSIONALS AANSPREEKT

Voor bedrijven is de Ami een aanvulling op hun wagenpark, helpt hij hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en biedt hij het voordeel van zeer lage eigendomskosten.

 

Het is bijzonder geschikt voor bedrijven waarvan de activiteiten korte en frequente ritten in de stad vereisen, bedrijven die, net als particulieren, te maken hebben met verkeersbeperkingen in steden. Handelaars, professionals, ambachtslieden, lokale overheden, dienstverlenende bedrijven en industriële sites die leveringen moeten doen of diensten moeten verlenen, vinden in Ami of Ami Cargo de ideale partner, omdat het praktisch en wendbaar is, om hun activiteiten voort te zetten en te ontwikkelen. 

 

FRANKRIJK

Sommige bedrijven zien de pragmatische kant en kleden hun Ami in de kleuren van hun merk en gebruiken het als communicatiemiddel. Dit is het geval in Frankrijk met de Ami Cargo van Darty Royan, die dankzij zijn laadruimte van meer dan 400 liter op de plaats van de passagiersstoel kleine huishoudelijke apparaten aan zijn klanten kan leveren en tegelijk mobiele reclame kan uitzenden tijdens zijn ritten in de stad en de voorsteden. Dankzij het "Custom My Ami"-systeem dat Citroën samen met zijn partner Faab Fabricauto heeft ontwikkeld, is het mogelijk om op basis van een afbeelding of logo een gepersonaliseerde decoratie te creëren.

 

SPANJE

De Ami krijgt ook in Spanje navolging. Na de levering van één aan Parc Warner heeft Citroën onlangs negen eenheden geleverd aan een fabriek van Arcelor-Mittal in Sagunto. De staalgroep zet zich in voor duurzame ontwikkeling en koos voor de Ami, die geen CO2 uitstoot, om de trajecten tussen de verschillende magazijnen van zijn fabriek te exploiteren.

 

BELGIË

In België werden in februari jl. 15 Ami van het merk Ekoservices op de weg gebracht. Deze onderneming, de belangrijkste lokale dienstverlener in Wallonië en Brussel, spant zich voortdurend in om haar werknemers te ondersteunen. Dit blijkt uit haar investering in de ontwikkeling van modelwoningen die bestemd zijn voor de opleiding van het beroep van hulp in de huishouding. Het lag dan ook voor de hand dat de groep zou inspelen op een andere behoefte: het mobiliteitsprobleem van haar werknemers. De 15 Ami werden zo ter beschikking gesteld voor hun woon-werkreizen.

 

Op 13 april werden 50 Amis geleverd aan ADS Carsoft, de specialist op het gebied van autodiagnose.  Deze keuze werd ingegeven door de praktische, economische en ecologische aspecten van de vierwieler, die zal worden gebruikt voor autodelen door de werknemers binnen de vestigingen van de groep en in de steden waar zij actief zijn.

 

PORTUGAL

In Portugal zijn 160 My Ami Cargo toegevoegd aan de vloot van de postdistributiegroep CTT. "Mijn AMI Cargo heeft de laadruimte die nodig is voor ons bedrijf, wat korte ritten betekent. Zijn actieradius is voldoende en zijn snelheid is aangepast aan die van het verkeer in stadscentra. Zijn ultracompacte afmetingen vergemakkelijken de toegang tot de bijzonder smalle Portugese straten, zodat postbodes zonder problemen kunnen manoeuvreren en parkeren," zegt Joao Bento, CEO van CTT. 

 

Een origineel idee, op zijn zachtst gezegd. Er is een partnerschap gesloten met Habitat Invest, met een potentiële orderportefeuille van meer dan 400 Ami in het kader van de promotie van een vastgoedprogramma in Lourès, dat in elk verkoopcontract een huis en een Ami omvat ten voordele van de ondertekenaar. "Vanaf het begin van het project was het onze doelstelling om voor het Aurya-programma een ander product aan te bieden, een product dat milieu- en duurzame aspecten zou integreren en een nuttige dienst zou bewijzen aan onze klanten. Ami past perfect in onze oorspronkelijke visie, omdat het een stedelijke mobiliteitsoplossing is die onze toekomstige bewoners in staat zal stellen om te genieten van een schoon voertuig voor hun korte dagelijkse ritten", aldus Luis Corrêa de Barros, oprichter en CEO van Habitat Invest. 

 

Portway, een grondafhandelingsbedrijf voor luchtvracht dat actief is op Portugese luchthavens, heeft 11 My Ami Cargo en 2 Ami overgenomen. Deze vierwielers zijn uitgerust met een zonnepaneel dat stroom levert voor een stopcontact in het interieur en waarop een PDA, een printer en een baken kunnen worden aangesloten. Deze vloot van Ami's is momenteel werkzaam op de luchthaven van Lissabon en zal naar verwachting binnenkort verhuizen naar de luchthavens van Porto, Faro en Funchal. Volgens Helena Franca, CEO van Portway, "is Ami zeer geschikt voor de activiteiten van Portway, vooral voor het rijden op de kleine wegen in de buurt van luchthavens waar de snelheid beperkt is. Zijn compacte afmetingen maken hem zeer wendbaar op de start- en landingsbanen, wat essentieel is voor onze operaties. 

 

MAROKKO

In Marokko is, na een overeenkomst die in 2020 met de steun van het ministerie van Industrie en Handel is gesloten tussen Barid Al Maghrib - het equivalent van de Franse post - en Stellantis, een versie van Ami speciaal ontwikkeld om zijn post- en pakketbezorgingsnetwerk te moderniseren en uit te breiden. Sinds 14 juni hebben 225 Marokkaanse postbodes hun tweewielers ingeruild voor meer veiligheid en zijn zij in 42 steden op hun Ami gesignaleerd. Marokko Post heeft daarmee de grootste elektrische vloot van het Koninkrijk en ook de grootste vloot van Ami ter wereld. Met dit initiatief positioneert het zich als een pionier op het gebied van ecomobiliteit ten gunste van het milieu.

 

GRIEKENLAND

In Griekenland is Ami onderweg in Chalki, een Grieks eiland dat een pioniersrol speelt in de energietransitie door ervoor te kiezen zich uit te rusten met duurzame, emissievrije voertuigen. Citroën heeft de overheid een vloot van zes elektrische voertuigen ter beschikking gesteld: twee Ami's die respectievelijk door de politie en de kustwacht worden gebruikt voor bewaking en preventie. Eilandbewoners zullen ook de kans krijgen om elektrische voertuigen aan te schaffen tegen betaalbare tarieven.

 

ITALIË

Volgens hetzelfde principe heeft Citroën onlangs 9 geëlektrificeerde voertuigen, waaronder 7 Ami, geleverd aan de autoriteiten van het eiland La Maddalena om duurzame mobiliteit te bevorderen. Er zijn ook twee WallBoxen voorzien om deze voertuigen op te laden en er worden voordelen geboden aan de bewoners die een elektrisch voertuig van het merk wensen aan te kopen.

 

 1. BROEDPLAATS VAN INNOVATIEVE IDEEËN

Ami's succes werd ook gevoed door verrijkende ontmoetingen met andere universums rond gemeenschappelijke waarden, die hebben geleid tot partnerschappen, evenementen en prijzen.

 

Er zijn uitwisselingsgemeenschappen ontstaan op sociale netwerken waar iedereen aanpassingsideeën, foto's of avonturen met zijn Ami deelt. Het beste voorbeeld is de "My Ami Superfan"-gemeenschap, 112 klantenambassadeurs (65 in Frankrijk en 47 in Italië) die Ami promoten, advies geven of tests aanbieden aan belangstellenden.

 

Ami heeft ook aanleiding gegeven tot nieuwe partnerschappen. Dankzij het partnerschap met de netwerken Fnac en Darty kan Citroën zijn distributie diversifiëren en de toekomstige klanten bereiken die regelmatig dit soort winkels bezoeken, met name jongeren - de jongeren onder de 18 jaar die 42% van de Ami-gebruikers uitmaken.

 

Bij de opening van "La Maison Citroën" in Milaan op 19 mei, een primeur in Italië, stond de Ami centraal als innovatief mobiliteitsobject in alle opzichten: zijn volledig digitale parcours en zijn design dat is aangepast aan de micro-mobiliteitsbehoeften van vandaag en morgen. Klanten kregen zelfs de kans om het uit te proberen. Deze ruimte, een luchtbel van ontspanning en een concentraat van ervaringen, bevindt zich in de winkel van Coin, de tempel van het winkelen in de stad, in een van de "Lifestyle Hubs" die het merk heeft gecreëerd om zijn klanten een nieuwe manier van winkelen aan te bieden, gebaseerd op het experimenteren met producten of diensten die verband houden met nieuwe consumptiemethoden. De klant wordt ondergedompeld in de wereld van Citroën en kan, met de hulp van een consultant, het merk of model van zijn keuze ontdekken, configureren, het aanbod kiezen dat bij hem past en online kopen.

 

Eén ontmoeting met Ami was voldoende om de Milanese ontwerper Massimo Alba te inspireren, die een versie van Ami creëerde die trouw is aan zijn merk van tijdloze, onzichtbare luxekleding. Voor het eerst stemde hij ermee in zijn stijl te lenen aan de wereld van de mobiliteit door de jurk van Ami te herinterpreteren als een uniforme matzwarte sculpturale "monoliet" om de geometrische volumes te benadrukken en het een zeer stedelijke stijl te geven. Een ander creatief project is voortgekomen uit de ontmoeting tussen de wereld van het design, belichaamd door Rossana Orlandi, een gerenommeerde eigenaar van een designgalerie voor verzamelaars, en Citroën Ami. Voor de opening van de Milano Design Week hebben vijf kunstenaars van het bureau Orlandi vijf Ami-auto's omgetoverd tot echte kunstwerken, die tot 12 juni te zien waren in de wijk RO. De originaliteit van de elektrische vierwieler, zijn compact, symmetrisch en intelligent design dat onmiddellijk gebruiksgemak en functionaliteit suggereert, overtuigde Rossana Orlandi om er ambassadrice van te worden. Ze noemt de hare liefkozend "mijn vriendin". De vijf "Ami de Ro" dragen een ontwerp dat de stijl en filosofie van elke ontwerper weerspiegelt. Zo heeft de Ami van Yukiko Nagai uit Japan een elegante bloemdecoratie op de carrosserie met een mozaïekeffect, kenmerkend voor haar artistieke benadering en een echo van de milieuvriendelijkheid van het elektrische voertuig.

 

Onlangs was de Citroën Ami in Brussel te zien op de Internationale Jeugdspelen, die plaatsvonden van 30 mei tot 4 juni. De Ami voelde zich helemaal thuis bij de 400 deelnemers van 16 en 17 jaar uit 33 landen die elk jaar de waarden vieren die Citroën met hen deelt via de Ami: uitmuntendheid, respect, vriendschap, solidariteit en verdraagzaamheid. Damien Martin-Cocher, Brand Director van Citroën in Belux, legt uit: "Met Ami biedt Citroën een antwoord op de uitdagingen van de stedelijke mobiliteit, die meer dan ooit centraal staan in de bekommernissen en verwachtingen van de stadsbewoners. Ami is een individuele mobiliteitsoplossing waarmee mensen zich veilig kunnen verplaatsen in een gesloten, elektrisch voertuig dat in België toegankelijk is vanaf de leeftijd van 16 jaar. Ze wordt bijzonder gewaardeerd door de TikTok-generatie, die van Ami een echt populair fenomeen heeft gemaakt. 1. DE RELEVANTIE VAN DE DOOR DE CRITICI TOEGEJUICHTE OPLOSSING

Sinds zijn lancering heeft Ami talrijke onderscheidingen gekregen voor zijn durf en de waarden die het belichaamt. Op 18 mei heeft Antonio Antonini, CEO van Citroën in Italië, de prijs "CEOforLIFE" in ontvangst genomen voor de operatie "Gëneration Ami - een school voor elektrische mobiliteit", een educatieve campagne over mobiliteit en milieuduurzaamheid gericht op middelbare scholen. Dit project werd gesponsord door het ministerie van Ecologische Transitie en het ministerie van Infrastructuur en Duurzame Mobiliteit en sluit aan bij de doelstellingen van de 2030-agenda van de Verenigde Naties inzake duurzame ontwikkeling.

 

In Portugal werd de Ami verkozen tot "Product van het Jaar" in de categorie elektrische voertuigen door 6.600 consumenten in het jaarlijkse ConsumerChoice en Netsonda, het grootste onderzoeks- en dienstenbedrijf. De onderscheiding is een erkenning van de innovatie en onderstreept het groeiende succes van de Citroën Ami. Het kreeg ook de prijs "Product van het Jaar" van Exame Informática in de categorie "Smart Mobility". De Portugese media, die bekend staan om hun inhoud over innovatie, wetenschap en technologie, wezen op de originaliteit van deze oplossing voor micro-mobiliteit in stedelijke centra.

 

In het Verenigd Koninkrijk, een paar weken voor de lancering, ontving Ami een nieuwe prijs, "Innovation of the Year" tijdens de eerste editie van de Move Electric Awards, die de machines, bedrijven en individuen belonen die elektrische mobiliteit in Engeland helpen ontwrichten. Volgens James Attwood, redacteur van Move Electric, "weet de Citroën Ami iedereen voor zich te winnen met zijn ultra-schattige design, maar het is ook een ongelooflijk slimme en transformatieve machine. Hoewel er al eerder vierwielers waren, heeft Citroën het ontwerp verfijnd om een product te creëren dat zeer aantrekkelijk is voor mensen en bedrijven die op zoek zijn naar betaalbaar vervoer in stedelijke gebieden - en daarbuiten. De innovatie strekt zich uit tot Ami's ongelooflijk slimme ontwerpelementen, die bijdragen tot een duurzamere productie en een kosteneffectievere exploitatie."De Citroën Ami zal overal waar hij op de markt komt een fenomeen worden. Nu verkrijgbaar in 11 landen in Europa en Afrika-Midden-Oosten, blijft het daar zeker niet bij en heeft het nog meer verrassingen in petto.

Getagged onder:
citroen

Gerelateerde items (op tag)

« MY AMI PLAY » : EEN SLIMME INNOVATIE OM DE CONNECTIVITEIT AAN BOORD VAN AMI TE VEREENVOUDIGEN

 • Citroën vereenvoudigt het leven aan boord met de introductie van "My Ami Play", een innovatieve tool die vanaf nu beschikbaar is via de applicatie My Citroën. Het bestaat uit een nieuw menu met nuttige en essentiële functies, eenvoudig en intuïtief te gebruiken, speciaal gewijd aan de smartphone en een slimme bedieningsknop, "Citroën Switch" genaamd, die zowel vanaf de linker- als de rechterkant van het stuur kan worden geactiveerd.
 • De door Ami ingevoerde "My Ami Play" toont op één pagina verschillende functies die klanten gewoonlijk op hun smartphone gebruiken, zoals navigatie, muziek, radio en telefoongesprekken. De Citroën Switch, die via Bluetooth met de smartphone is verbonden, biedt rechtstreeks toegang tot deze functies zonder de blik van de weg te halen, en kan vervolgens worden bediend met een aanraking of via spraakherkenning.
 • Deze tool optimaliseert de connectiviteitservaring aan boord voor nog meer praktisch nut, ergonomie, veiligheid en welzijn. Deze slimme oplossing, die kan worden geüpgraded naarmate de smartphone wordt geüpdatet, past perfect in de geest van de Ami en is standaard op de meeste versies (behalve de Ami Ami en My Ami Cargo). Hij is vanaf 6 september ook verkrijgbaar als accessoire op misterauto.be of kan worden besteld bij het deelnemende Citroën-netwerk.

CITROËN MY AMI TONIC : NIEUWE PITTIGE EN ENERGIEKE VERSIE VAN AMI

 • De nieuwe Citroën My Ami Tonic is gehuld in energieke kleuren, met een combinatie van kaki en citroengeel die hem een vitaminerijke en stimulerende persoonlijkheid geeft.
 • Ami blijft de personalisatiekaart spelen door deze gloednieuwe versie vol pit en levenslust voor te stellen die aan de top van het gamma wordt geplaatst, met een groot aantal van de accessoires die beschikbaar zijn op andere versies en met kleurrijke decoratieve elementen die hem zeer expressief maken.
 • My Ami Tonic vervolledigt het Ami-gamma, dat al meer dan 23.500 klanten heeft. Hij is vanaf vandaag te bestellen op de  citroen.be/ami website.

CITROËN AMI : al meer dan 500 exemplaren verkocht dit jaar!

 • De Citroën Ami heeft in België niet minder dan 500 exemplaren verkocht, met een marktaandeel van bijna 50% in het segment van de quadricycles. Het is de best verkochte quadricycle in het België met 279 geregistreerde eenheden dit jaar, goed voor een marktaandeel van 49%!
 • De Citroën Ami is toegankelijk, elektrisch, ultracompact en wendbaar. Hij beantwoordt aan de nieuwe behoeften van de micromobiliteit en vervolledigt het ruime aanbod elektrische voertuigen van het merk, zowel voor privé- als voor professioneel gebruik.

C5 X PLUG-IN HYBRID : HET ULTIEME COMFORT VAN DE CITROËN ADVANCED COMFORT® ACTIVE SUSPENSION

 • Op zijn Plug-In Hybrid versie biedt de C5 X een technologisch hoogstandje dat nog nooit eerder werd gezien in de automobielsector, de Citroën Advanced Comfort® Active Suspension, die de dubbele Progressive Hydraulic Stops®-ophanging, die al aanwezig is in het Citroën-gamma op de thermische modellen C4, C5 Aircross en C5 X, combineert met een elektronische sturing van de dempers.
 • De ophanging van elk wiel wordt onafhankelijk en in real time gereguleerd om te reageren op de ondervonden spanningen, wat het mogelijk maakt om het veercomfort nog verder te verhogen. De demping kan nog soepeler zijn en tegelijk een uitstekende ondersteuning van het lichaam bieden, dankzij de continue elektronische regeling van de dempers.
 • Met de Citroën Advanced Comfort® Active Suspension heeft Citroën opnieuw een stap vooruit gezet in zijn programma Citroën Advanced Comfort® en biedt het met de C5 X Plug-In Hybrid een comfortniveau dat ongeëvenaard is in zijn categorie, om in alle gemoedsrust te reizen.
 • Video : https://youtu.be/F6PNMSxltE8

De Plug-In Hybrid versie van de C5 X biedt 's werelds eerste actieve Citroën Advanced Comfort®-ophanging, die Progressive Hydraulic Stops® combineert met actieve ophangingsregeling. Het voertuig past de ophanging van elk wiel aan door het zachter of strakker te zetten afhankelijk van de omstandigheden.