Kia XCeed krijgt opgefrist design, verbeterde technologie en krachtige GT-line-uitvoering

maandag, 18 juli 2022 14:46
Kia XCeed krijgt opgefrist design, verbeterde technologie en krachtige GT-line-uitvoering

- Opgewaardeerde en sportievere koetswerkstijl benadrukt emotioneel karakter van de nieuwe XCeed in het C-cross-oversegment

- Sportieve GT-line-uitvoering injecteert GT-DNA voor het eerst in de XCeed; 204 pk levert opwindend en dynamisch rijgedrag

- Verbeterd interieur met hoogtechnologische voorzieningen voor eersteklas comfort en gebruiksgemak

- Efficiënt motorengamma met ICE-, MHEV- en PHEV-opties

- Nieuwe XCeed vanaf september te koop in Europa; garantie van 7 jaar of 150.000 km inbegrepen

Nadat er meer dan 120.000 exemplaren van werden verkocht in Europa, kreeg de uiterst succesvolle compacte cross-over XCeed enkele productverbeteringen voor 2022, waaronder een gedurfd nieuw koetswerkdesign, een verbeterd interieur en een nieuwe GT-line-uitvoering die de emoties van de Ceed GT overbrengt op het populaire model. Deze wijzigingen zullen de XCeed nog aantrekkelijker maken in het populaire C-cross-oversegment.

De nieuwe XCeed integreert een aantal designwijzigingen, naast een competitief motorgamma met onder meer mild hybrid-, plug-in hybrid-, benzine- en dieselversies. Zowel het koetswerk als het interieur werden verbeterd om beter aan te sluiten bij het sportieve stadskarakter van de XCeed en er een nog opvallender lid van de ruimere Ceed-familie van te maken. 

De introductie van een sportieve GT-line-uitvoering in combinatie met een benzinemotor die 204 pk produceert, biedt een opwindende en dynamische rijervaring. Dit specifieke sportieve model spreekt tot de verbeelding en roept een emotionele reactie op door klanten aan te spreken die de rationele voordelen van een grotere wagen willen zonder te raken aan hun gevoel voor stijl of sportiviteit. Als opvallend model in het XCeed-gamma trotseert de GT-line de verwachtingen met zijn unieke, sportieve design en GT-geïnspireerde prestaties.

Als een van de meest hoogtechnologische auto’s in zijn klasse is de nieuwe XCeed een topmodel voor Kia dankzij zijn nieuwste technologieën met o.a. geavanceerde veiligheids-, connectiviteits- en infotainmentsystemen. Deze updates werden ontworpen om het dagelijkse gebruiksgemak, het rijplezier en de veiligheid van de inzittenden te verbeteren en zetten het erfgoed van de XCeed verder als technologieleider in het C-cross-oversegment.

Als leverancier van duurzame mobiliteitsoplossingen introduceert Kia de nieuwe XCeed met een brede waaier aan efficiënte en geëlektrificeerde aandrijflijnen. De XCeed Plug-in Hybrid (PHEV) biedt een zuiver elektrisch rijbereik van 48 kilometer, dat overeenstemt met 60 kilometer in de stad. Andere zuinige motoren zijn eveneens verkrijgbaar, van turbomotoren die snel in de toeren klimmen tot innovatieve mild-hybridsystemen, om de XCeed af te stemmen op elke moderne levensstijl.

Sjoerd Knipping, Vice President Product & Marketing bij Kia Europe, verklaarde: “Onze klanten prezen de XCeed voor zijn unieke combinatie van dynamisch weggedrag, dagelijkse functionaliteit en technologie in de wagen. Dit nieuwe model bouwt voort op deze troeven met een reeks stijlvolle designwijzigingen voor het koetswerk en interieur en nieuwe technologische voorzieningen. We hebben onze verbeterde cross-over ook uitgerust met de nieuwste aandrijflijnen - een bewijs van ons engagement op lange termijn om duurzame mobiliteitsoplossingen voor onze klanten te realiseren.

“Als sportief alternatief voor grotere modellen is de XCeed uitgegroeid tot het meest verkochte model in het bredere Kia Ceed-gamma. Hij biedt de hoge rijpositie en het comfort van een SUV met het dynamische rijgedrag en de wendbaarheid van een compacte Europese hatchback,” voegde Knipping eraan toe.

Net als andere leden van de Ceed-familie zal de nieuwe XCeed worden gebouwd in Kia’s hoogtechnologische productievestiging in Zilina (Slowakije). De verkoop zal in september 2022 van start gaan. De nieuwe cross-over krijgt opnieuw Kia’s garantie van zeven jaar of 150.000 kilometer.

Koetswerkdesign

Sportieve prestaties in een modern en praktisch cross-overpakket

De stijlvolle, expressieve en moderne nieuwe Kia XCeed bouwt voort op het iconische design van zijn voorganger. Als product van het Europese designcentrum in Frankfurt (Duitsland) werd het nieuwe design van de XCeed uitgewerkt onder leiding van Gregory Guillaume, Vice President of Design bij Kia Europe.

Guillaume legt uit: “De XCeed is ons populairste model binnen het Ceed-gamma. Het was belangrijk dat we van deze gelegenheid gebruik maakten om zijn stijl verder te verfijnen en de designtaal van de Ceed verder te verbeteren. De wijzigingen die we hebben doorgevoerd, benadrukken nog meer het sportieve, stedelijke en avontuurlijke karakter van de XCeed.”

De nieuwe Kia XCeed kreeg nieuwe led-koplampen en een hertekend radiatorrooster, een nieuwe voorbumper en een innovatieve luchtinlaat. Door de mistlampen creatief te integreren in de koplampen, konden de ontwerpers luchtgordijnen aan beide kanten toevoegen die de lucht vloeiend rond de wielen van de wagen leiden om de luchtweerstand te verminderen en het brandstofverbruik te verlagen. 

De nieuwe XCeed staat op 18” lichtmetalen velgen die speciaal ontworpen zijn voor het CUV-segment. Achteraan werd het hele XCeed-gamma verder verfijnd met een nieuwe diffuser met een glanzend zwarte bodemplaat en een discreet ‘uitlaatdesign’ voor een opgefriste sportieve look. In profiel gezien, vloeit de relatief lange motorkap net achter de voorwielen over in de A-stijlen, waardoor het silhouet erg sportief aandoet. Hoewel de wielbasis met zijn 2.650 millimeter identiek is aan die van de andere modellen in het Ceed-gamma, werden de overhangen van de XCeed verlengd met 25 millimeter vooraan (tot 905 millimeter) en 60 millimeter achteraan (tot 840 millimeter). De enige koetswerkpanelen die werden overgenomen van de vijfdeurs hatchback zijn de voordeuren. 

De hellende daklijn die naar de steil aflopende achterklep leidt, versterkt de dynamische, coupéachtige look van de XCeed. Hij wordt naar keuze geleverd met 16” of 18” gepolijste lichtmetalen velgen in aluminium, bekleed met griprijke banden in de maten 205/60 R16 en 235/45 R18.

Achteraan onderscheiden de led-achterlichten zich door hun fijne, hoogtechnologische signatuur, die vanuit bepaalde hoeken als een speer in de schouders van de auto lijken te lopen. De geprononceerde vouwlijnen die horizontaal over de achterklep en de achterbumper lopen, geven nieuwe XCeed een bredere en stabielere look.

De verhoogde rijhoogte en het gebeitelde koetswerk van de XCeed getuigen van een robuuste uitstraling die steevast kopers aantrekt voor het productgamma van Kia. De bodemvrijheid van de XCeed bedraagt 172 millimeter met 16” velgen en 184 millimeter met 18” velgen. Dat is 44 millimeter meer ten opzichte van de vijfdeurs hatchback. De wielkastverbreders, de zijdrempels en de dakrails in gesatineerd chroom geven de auto een krachtige uitstraling.

 

Introductie van GT-DNA in het XCeed-gamma

Met de introductie van de GT-line geeft Kia de XCeed een sportieve uitstraling die garant staat voor een tot de verbeelding sprekende look en rijervaring door dit populaire model naar een geheel nieuw niveau te tillen. Hij mikt rechtstreeks op klanten die hun hart en hoofd in evenwicht houden en die kiezen voor een praktische, ruime en veilige gezinswagen met een opvallend design en ongelooflijke prestaties. 

 

De GT-line werd de voorbije jaren geïntroduceerd in het hele Kia-gamma om de prestaties en de emotionele connectie met beweging te stimuleren die inherent is aan het DNA van Kia. De toevoeging van de GT-line aan de XCeed is een opwindende nieuwe ontwikkeling voor een van de populairste modelfamilies van het merk.

 

De nieuwe GT-line beschikt over een reeks sportieve accenten die hem onderscheiden van het basismodel. Een gedurfd tijgerneusdesign omkadert het nieuwe radiatorrooster, terwijl een sportieve onderste luchtinlaat en zijdelingse bumperstrips de neus een agressievere look geven. Luchtgordijnen afgewerkt in donker chroom helpen lucht door de voorkant van de auto te leiden om de luchtweerstand te verminderen en de aerodynamische efficiëntie te verbeteren. Achteraan vervolledigen opvallende nieuwe zeshoekige led-achterlichten en een sportieve diffuser in koetswerkkleur het vernieuwde model en onderscheiden ze de XCeed GT-line van alle andere wagens op de weg. 

 

Het nieuwe model staat op gestroomlijnde, gepolijste 18” lichtmetalen velgen die hem een atletische uitstraling geven, terwijl de drempels in koetswerkkleur, de glanzend zwarte dakrails en de spiegels zijn actieve en dynamische look nog versterken.

De nieuwe Kia XCeed zal naargelang de specificaties worden aangeboden in maar liefst 12 lakkleuren, waaronder drie nieuwe, uiterst opvallende kleuren: Lemon Splash, Celadon Spirit Green en Yuca Steel Grey.



Interieurdesign

Superieure ergonomie en hoogwaardige materialen voor een eersteklas omgeving

Binnenin is de gebeitelde middenconsole van de nieuwe Kia XCeed lichtjes naar de bestuurder gericht. Met een hoge zitpositie en grotere bodemvrijheid ten opzichte van een conventionele hatchback biedt de Kia XCeed bestuurders een sportievere rijhouding en ook een beter zicht op de weg.

Het ‘zwevende’ aanraakscherm van het infotainmentsysteem staat los van het dashboard, terwijl het onderste deel van het instrumentenbord een reeks aanraakgevoelige toetsen, draaiknoppen en schakelaars bevat om het audiovolume, de verwarming en de ventilatie te regelen. Met hun uitermate ergonomische lay-out en bediening werden deze elementen hertekend om de interactie te verbeteren en bestuurders te helpen de interieursfeer snel aan te passen zonder daarbij hun blik van de weg af te wenden.

De nieuwe Kia XCeed wordt geleverd met aantrekkelijke nieuwe grafische thema’s voor het 12,3” grote digitale ‘Supervision’-instrumentenbord, waarvan de designs kunnen worden gekoppeld aan de rijmodi van de wagen, terwijl een glanzend zwart transmissiepaneel en een nieuwe dunne binnenspiegel zowel de vorm als de functie verbeteren.

Het interieur is afgewerkt met verfijnde, zacht aanvoelende materialen, waaronder sierlijsten in gesatineerd chroom op het dashboard voor een geraffineerde en hoogwaardige sfeer. Kopers krijgen de keuze uit een reeks bekledingen in stof, suède, kunstleder en echt leder voor de zetels.

 

Het interieur krijgt ook een GT-line-behandeling, met tal van verbeteringen die aansluiten bij het sportieve gevoel van het koetswerk, waaronder een op de autosport geïnspireerd ‘D-cut’ stuurwiel, een zwarte hemelbekleding, een versnellingspookknop in geperforeerd leder en een speciaal GT-line-zeteldesign.

 

Lay-out

Interieur en opbergruimte in een sportief en compact koetswerk

De nieuwe Kia XCeed werd ontworpen om de interieur- en bagageruimte van een groter model te combineren met een sportiever en compacter koetswerk. Toch moet de Kia XCeed, die zich tussen de vijfdeurs Ceed hatchback en de Kia Sportage positioneert, qua interieur- en bagageruimte niet onderdoen voor de meest verkochte grotere modellen van Europa.

Met zijn totale lengte van 4.395 millimeter is de nieuwe Kia XCeed 85 millimeter langer dan de vijfdeurs Ceed hatchback en 120 millimeter compacter dan de Sportage. En met zijn maximale dakhoogte van 1.495 millimeter is hij niet alleen 48 millimeter hoger dan de Ceed, maar ook 155 millimeter lager dan de Sportage. Zo genieten bestuurders een lager zwaartepunt ten opzichte van zijn grote broer.

De nieuwe Kia XCeed biedt een royale interieurruimte voor de voorste en achterste inzittenden. Doordat het heuppunt voor elke zetel tot 44 mm hoger ligt dan dat van de Ceed hatchback, krijgen de bestuurders een hogere rijpositie en kunnen ze gemakkelijker in- en uitstappen. Het halvemaanvormige glasoppervlak en de fastback-daklijn geven de inzittenden achterin een helderder en ruimer interieur en meer hoofdruimte dan andere modellen in het compacte cross-oversegment.

Het laadvolume van de nieuwe Kia XCeed bedraagt 426 liter (VDA); met neergeklapte achterzetels stijgt dat tot 1.378 liter. De veelzijdigheid wordt ook verzekerd door de achterbank in drie delen (40:20:40), een in de hoogte verstelbare Smart Power-achterklep en een koffervloer met twee niveaus die hoger en lager kan worden geplaatst om meer ruimte te bieden in de koffer of in een verborgen opbergruimte onder de koffervloer. Deze hogere koffervloer verbetert ook de ergonomie bij het in- en uitladen van bagage.

 

Geavanceerde aandrijflijnen

Benzine-, diesel-, MHEV- en PHEV-motoren ontworpen voor alle behoeften

De nieuwe Kia XCeed wordt aangedreven door een gamma snel in de toeren klimmende turbobenzinemotoren, waarvan de meeste voorzien zijn van ‘mild hybrid’-technologie, terwijl een geavanceerde oplaadbare hybrideaandrijving bestuurders laat genieten van een doorgedreven emissievrije mobiliteit.

Drie rechtstreeks ingespoten turbobenzinemotoren (T-GDi) zijn verkrijgbaar voor het opgefriste XCeed-gamma. Een 1.0 T-GDi-motor puurt 120 pk en 172 Nm koppel uit zijn drie cilinders, terwijl de 1.5 T-GDi-viercilinder 160 pk en 253 Nm levert. Een krachtige 1.6 T-GDi-motor, dezelfde als in de Ceed en ProCeed GT, is ook verkrijgbaar voor de krachtigste variant. Met zijn vermogen van 204 pk en zijn koppel van 265 Nm over een breed toerentalbereik sluit de gespierde 1.6 T-GDi perfect aan bij het vermogen van de wagen om de meest uiteenlopende rijomstandigheden het hoofd te bieden. Hij accelereert van 0 naar 100 km/u in 7,5 seconden wanneer hij is uitgerust met de zeventrapstransmissie met dubbele koppeling.

De nieuwe XCeed is ideaal voor wie regelmatig lange afstanden aflegt en is ook verkrijgbaar met een zuinige ‘mild hybrid’-dieselaandrijving (MHEV). Deze 1,6-liter dieselmotor kan gekoppeld worden aan een handgeschakelde zesversnellingsbak om 136 pk en 280 Nm koppel te leveren, of 320 Nm in het geval van de zeventrapsversie met dubbele koppeling. 

 

Het MHEV-systeem vult het koppel van de motor aan met stroom uit een compacte lithium-ionpolymeerbatterij van 48 volt, die nu verkrijgbaar is voor de hele modelfamilie. De invoering van de nieuwe mild-hybride aandrijftechnologie voor het nieuwe XCeed-gamma vermindert de CO2-uitstoot met maximaal 10 procent (NEDC 2.0, gecombineerde cyclus), afhankelijk van het koetswerktype, de gekozen transmissie, het motorvermogen en de uitrusting. Belangrijk is dat, hoewel het gebruik van MHEV-technologie het brandstofverbruik verbetert, de motorprestaties dezelfde blijven als voorheen. 

In plaats van een hydraulische versie is de XCeed uitgerust met de intelligente handgeschakelde transmissie (iMT) van het merk, die zuiver elektronisch werkt en naadloos geïntegreerd is met de EcoDynamics+-aandrijflijn. Het iMT-systeem werkt samen met de Mild-Hybrid Starter-Generator (MHSG) om de motor uit te schakelen wanneer de wagen uitbolt. In de standaard ‘Eco’-modus van de XCeed kunnen bij snelheden tot 125 km/u ook kortstondige uitbolritten worden gemaakt, waarna de motor weer naadloos wordt ingeschakeld wanneer de bestuurder het gas-, rem- of koppelingspedaal indrukt. Het systeem draagt bij tot de globale verbeteringen van het brandstofverbruik van de MHEV en reduceert de CO2-uitstoot in reële rijomstandigheden met ongeveer 3%. 

 

Een uiterst efficiënte plug-in hybride (PHEV) is opnieuw verkrijgbaar voor de nieuwe XCeed, die een 8,9 kWh grote lithium-polymeerbatterij en een 44,5 kW sterke elektromotor verenigt met een zuinige 1.6 GDi-viercilindermotor uit de ‘Kappa’-familie. In combinatie met een zesversnellingsbak met dubbele koppeling (6DCT) stuurt de PHEV tot 141 pk en 265 Nm naar de voorwielen, terwijl de bestuurders ook kunnen genieten van een zuiver elektrisch rijbereik van 48 kilometer, goed voor 60 kilometer in de stad. Daarmee kunnen bestuurders het grootste deel van hun dagelijkse ritten en pendelritten zuiver elektrisch afleggen.

De handgeschakelde zesversnellingsbak is verkrijgbaar op de 1.0- en 1.5-benzineversies en op de 1.6-diesels, terwijl de zeventrapstransmissie met dubbele koppeling kan worden gekozen op de 1.5-liter T-GDi, 1.6-liter T-GDi en 1.6-liter diesels. De XCeed plug-in hybride met 1.6-motor is enkel verkrijgbaar met de zesversnellingsbak met dubbele koppeling.

 

Rij- en stuurgedrag

XCeed verleidt bestuurders met een sportieve wegligging en een comfortabel, zelfverzekerd rijgedrag

Het rijgedrag en de wegligging van de nieuwe XCeed werden ontwikkeld door de Europese ontwikkelingsteams van Kia voor ultiem comfort en engagement in alle omstandigheden. Ondanks zijn verhoogde onderstel werd de nieuwe XCeed ontworpen om rijplezier te bieden. Dat is te danken aan de specifieke afstelling van zijn ophanging, de compactere afmetingen, het lagere zwaartepunt en het lagere totaalgewicht.

Als uniek model in het Ceed-gamma beschikt de Kia XCeed over hydraulische aanslagpunten vooraan, die standaard worden gemonteerd op de vooras van alle versies. De rubberen aanslagpunten drijven in hydraulische vloeistof in de schokdempers en garanderen zo een erg volgzaam weggedrag op slechte ondergrond. De auto werd ontwikkeld om nog grotere ophangingsschokken te absorberen met een soepele en progressieve respons. Zo voorkomen ze dat het koetswerk gaat springen wanneer de ophanging zich ‘zet’ na een snelle compressie. Ook draagt het systeem bij tot de alertere stuurrespons en de betere koetswerkcontrole terwijl het ophangingsgeluiden bij oneffenheden dempt.

De XCeed is vooraan 7% zachter en achteraan 4% zachter afgeveerd voor meer comfort en stabiliteit in alle omstandigheden, terwijl een dynamische demper voor de dwarsbalk achteraan de rolgeluiden en structurele trillingen tijdens het rijden nog meer dempt.

De elektronische controle-eenheid (ECU) die de servomotor aanstuurt, werd afgesteld om sneller te reageren op de stuurinput. Zo kunnen bestuurders genieten van een snelle stuurrespons en minder rolneigingen. Daarnaast zorgt de bekrachtiging door de servomotor ervoor dat de stuurinrichting globaal gesproken iets lichter aanvoelt. Dat vermindert de vermoeidheid bij bestuurders tijdens lange ritten en bij lage snelheden.

Met het Drive Mode Select-systeem van Kia kan de bestuurder zijn rijervaring verfijnen door het stuurgewicht, de respons van het gaspedaal en – voor de modellen met dubbele koppeling – de schakelresponsen aan te passen. Dit systeem biedt de keuze tussen de modi ‘Eco’, ‘Normal’ en ‘Sport’ en verzekert in dat laatste geval iets alertere acceleraties, een iets zwaarder stuurgevoel en een snedigere respons op de bestuurdersinput. De Normal-modus stelt de bestuurder in staat om maximaal te genieten van comfort en ontspannen cruisen. Tot slot werd de Eco-modus ontwikkeld om het werk van de motor te verlichten en zo het brandstofverbruik te drukken.





Technologie

Hoogtechnologisch infotainment en connectiviteit 

Met zijn geavanceerde infotainment-, connectiviteits- en veiligheidstechnologieën blijft de nieuwe Kia XCeed een van de rijkelijkst uitgeruste auto’s in zijn segment. De uitrusting is ontworpen om het rijden veiliger en minder stresserend te maken en tegelijk een totaal gebruiksgemak te verzekeren.

Het navigatiesysteem met 10,25” groot aanraakscherm van de nieuwe XCeed beschikt standaard over een meervoudige Bluetooth-aansluiting, zodat inzittenden twee mobiele toestellen tegelijk kunnen aansluiten. Ook Android Auto en Apple CarPlay zijn standaard. Afhankelijk van de voertuigspecificaties kunnen XCeed-gebruikers ook kiezen tussen een 5,0” DAB-radio of een 8,0” aanraakscherm voor het audiosysteem met draadloze Android Auto en Apple CarPlay.

Bestuurders kunnen opteren voor een volledig digitaal 12,3” Supervision-instrumentenbord met enkele nieuwe grafische thema's die veranderen naargelang de gekozen rijmodus: ‘Eco’, ‘Normal’ of ‘Sport’. Op het digitale hogeresolutiescherm van 1920x720 worden de wijzers van de wagen en de motor haarscherp weergegeven, terwijl een multifunctioneel scherm aanwijzingen van het navigatiesysteem, informatie van het audiosysteem, gedetailleerde ritinformatie, diagnosewaarschuwingen en pop-upmeldingen over de diverse actieve veiligheids- en rijhulpsystemen communiceert.

Dankzij de nieuwe Sport-functie hoeven klanten onderweg niets te missen van hun favoriete team. Live-scores en wedstrijdhoogtepunten worden elke minuut bijgewerkt op het centrale scherm, zodat alle inzittenden er in een oogopslag van kunnen genieten. Het scherm kan worden gepersonaliseerd om favoriete teams toe te voegen aan een lijst voor snelle toegang en kan ook actuele klassementen tonen, of laten weten dat een sportseizoen momenteel niet bezig is.

De verbeterde connectiviteit maakt het ook mogelijk om de agenda van derden te integreren. Zo kunnen gebruikers hun agenda in Google of Apple koppelen aan het audiovisuele scherm en ervoor zorgen dat ze nooit een afspraak missen. Als een bestemming is opgeslagen in een uitnodiging voor een vergadering, kan daarmee bovendien de navigatie vanuit het voertuig worden gestart voor een intuïtieve en veilige klantervaring.

De nieuwe XCeed plukt ook de vruchten van de nieuwste versie van Kia Connect, een systeem dat bestuurders verbindt met de wereld rondom hen door onmisbare informatie aan te leveren via het aanraakscherm in de wagen of via de Kia Connect-app. Dit systeem met Kia Live Services kan via het infotainmentsysteem van de wagen worden geopend en gebruikt een eigen eSIM-kaart om tijdens het rijden live gegevens op te halen en bij te werken. Die gegevens zijn onder meer verkeersinformatie, weersvoorspellingen, points of interest en details van eventuele parkeerplaatsen op de weg en daarbuiten (inclusief prijs, locatie en beschikbaarheid). Bestuurders kunnen Kia Connect gebruiken om ritten vooraf te plannen door navigatiegegevens via hun smartphone naar de wagen te sturen voor ze vertrekken, terwijl gebruikers ook de app kunnen raadplegen om hun wagen te lokaliseren, ideaal op grote parkings of in onbekende omgevingen.

De nieuwste variant van Kia Connect voegt de functie ‘gepersonaliseerd gebruikersprofiel’ toe, waarmee klanten twee gepersonaliseerde gebruikersprofielen kunnen aanmaken. Met deze functie kunnen gebruikers hun Kia Connect-voorkeuren in de wagen opslaan via de cloud en instellingen overbrengen van het ene voertuig naar het andere. Dat systeem is handig voor klanten die regelmatig wisselen tussen verschillende wagens die over Kia Connect beschikken, zoals fleetbestuurders die poolwagens gebruiken, of gezinnen met meer dan één auto met Kia Connect.

 

Andere voorzieningen die het comfort en rijplezier van elke rit verhogen, zijn onder meer het hoogwaardige audiosysteem van JBL met Clari-Fi-technologie, de airconditioning met twee temperatuurzones, de elektrisch verwarmbare en inklapbare buitenspiegels, het verwarmbare stuurwiel, de verwarmbare voorruit, de verwarmbare en geventileerde voorzetels en de verwarmbare achterbank. De nieuwe XCeed beschikt over USB Type-C-poorten voor de voor- en achterpassagiers, terwijl de snellaadmogelijkheid het gebruiksgemak onderweg verhoogt.

Veiligheid en gemoedsrust standaard

De nieuwe Kia XCeed omvat een brede waaier aan actieve rijhulp- en veiligheidstechnologieën om een maximale gemoedsrust en bescherming te verzekeren. Smart Cruise Control (SCC) wordt aangevuld met een navigatiefunctie. De NSCC-functie (Navigation-Assisted SCC) past de kruissnelheid van de XCeed automatisch aan de maximumsnelheid aan die voor die weg is ingesteld in het datasysteem van het navigatiesysteem. 

Naast deze automatische functie die de maximumsnelheid regelt, voegt NSCC ook een ‘zone’-functie (NSCC-Z) toe, die de rijsnelheid verlaagt in ‘veilige zones’ die in het navigatiesysteem zijn geïdentificeerd. Na het verlaten van de ‘veilige zone’ keert het systeem terug naar de vorige kruissnelheid.

Een bijkomende ontwikkeling van de NSCC-functie op de XCeed is de Curve-functie (NSCC-C) die de navigatiegegevens gebruikt om een aankomende bocht in de weg te voorspellen, indien nodig de kruissnelheid vermindert om veilig de bocht te nemen en vervolgens terugkeert naar de ingestelde snelheid zodra de bocht is genomen.

Zoals elke Kia die in Europa wordt verkocht, is de nieuwe XCeed standaard uitgerust met een stabiliteitsregeling. Dat systeem draagt bij tot de stabiliteit tijdens het remmen en in bochten door de elektronische stabiliteitscontrole (ESC) aan te sturen wanneer gripverlies wordt gedetecteerd. 

De dodehoeksassistent (BCA) van Kia werkt hand in hand met het dodehoekwaarschuwingssysteem (BCW). Met behulp van dezelfde sensoren in de achterbumper neemt BCA preventieve maatregelen wanneer de bestuurder van rijstrook begint te veranderen terwijl er zich een ander voertuig in de dode hoek bevindt. In combinatie met de visuele en geluidswaarschuwingen van het BCW-systeem oefent het systeem remdruk uit op de wielen aan de andere kant van de auto, waardoor hij terug naar de oorspronkelijke rijstrook wordt geleid. Deze baanbrekende veiligheidsfunctie werd bekroond met de Autoblog 2020 Technology of the Year Award voor zijn doeltreffendheid en gebruiksvriendelijkheid. De dodehoekassistent (BCA) van Kia maakt deel uit van Kia’s exclusieve technologiepakket dat erop gericht is om dagelijkse ritten veiliger en meer ontspannen te laten verlopen.

Het Driver Attention Warning Plus-systeem (DAW+), dat is ontworpen om alle inzittenden te beschermen, controleert de gebruikelijke rijgewoonten en het rijgedrag van de bestuurder om de gebruikelijke neigingen en rijpatronen van de bestuurder te leren kennen. Wanneer het systeem onregelmatigheden in het rijgedrag detecteert die kunnen wijzen op vermoeidheid of afleiding, waarschuwt het de bestuurder met visuele en geluidssignalen. Er verschijnt een pictogram van een koffiekop op het dashboard, samen met een geluidssignaal, om de bestuurder te waarschuwen dat hij onvoorzichtig rijdt of best een pauze neemt. DAW+ geeft ook een geluidssignaal en een visuele waarschuwing wanneer de voorligger wegrijdt en de bestuurder niet reageert.

Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) is ontworpen om dagelijkse ritten te vergemakkelijken. Het systeem gebruikt sensoren in de achterbumper en een achteruitrijcamera om de bestuurder een beter zicht en inzicht te geven in wat er zich achter de wagen bevindt wanneer hij achteruit een parkeerplaats verlaat. De sensoren waarschuwen de bestuurder voor naderende voertuigen links of rechts alvorens die in het zicht komen. Als het systeem een snel naderend voertuig detecteert, klinkt er een geluidssignaal en gaat er een pictogram op beide zijspiegels branden om de bestuurder te waarschuwen dat er een aanrijding dreigt. Als de bestuurder niet reageert, remt het systeem automatisch om een aanrijding te voorkomen. Parkeren wordt ook eenvoudiger met de functie Smart Parking Assist, die gebruik maakt van enkele sensoren om makkelijker op kleine plaatsen te parkeren.

Andere veiligheidsvoorzieningen van de nieuwe XCeed zijn de botswaarschuwing met voertuig- en voetgangersdetectie, de intelligente waarschuwing voor snelheidsbeperkingen, de rijstrookassistent, de snelwegassistent en de automatische grootlichten.

Getagged onder:
kia

Gerelateerde items (op tag)

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.

Kia EV9 op de shortlist voor Auto van het Jaar 2024

De Kia EV9 staat op de shortlist voor de laatste ronde voor de titel van Europese Auto van het Jaar 2024 (COTY). De zuiver elektrische SUV stond al op de lijst van 28 nieuwe modellen die dit jaar zijn gelanceerd en is nu door de 59 COTY-juryleden uit 22 landen geselecteerd voor de shortlist met de zeven beste. De algemene winnaar van Auto van het Jaar wordt op maandag 26 februari bekendgemaakt op het Internationaal autosalon van Genève.

Kia gaat van start met het autoabonnement ‘Kia Flex’

Zaventem, 25 januari 2024 – Voor wie een nieuwe auto zoekt en tegelijk veel belang aan flexibiliteit hecht, heeft Kia in de toekomst een alternatief voor de aankoop of de leasing op lange termijn van een auto: vandaag gaat in België ‘Kia Flex’ van start, de nieuwe abonnementsdienst van het merk waarvoor nieuwe auto’s van Kia ingezet worden. Het aanbod dat Kia heeft uitgewerkt samen met ALD Automotive | Leaseplan, omvat al vanaf de eerste dag een ruime waaier modellen, inclusief geëlektrificeerde voertuigen. En dat aanbod wordt permanent verruimd. Op de website https://flex.kia.be kan de klant snel en gemakkelijk een auto uitzoeken en er een abonnement op nemen.