Renault Group overtreft zijn decarbonisatiedoelstelling voor zijn activiteiten inzake goederenvervoer

woensdag, 27 juli 2022 11:27
Renault Group overtreft zijn decarbonisatiedoelstelling voor zijn activiteiten inzake goederenvervoer
 • Renault Group heeft de koolstofuitstoot van zijn goederenvervoer in Europa tussen 2018 en 2021 met bijna 7% verminderd in het kader van FRET 21.
 • FRET 21, een initiatief van ADEME en de Vereniging van Gebruikers van Vrachtvervoer (AUTF), verenigt transporteurs en logistieke bedrijven om de milieu-impact van vervoer te beperken.
 • Sinds zijn toetreding tot dit initiatief in 2015 heeft Renault Group zijn CO2-uitstoot als gevolg van zijn logistieke activiteiten in Europa met 15% verminderd.
 • Dit engagement kadert in het streven van Renault Group om koolstofneutraal te zijn in Europa tegen 2040 en wereldwijd tegen 2050.

Tussen 2018 en 2021 heeft Renault Group de koolstofvoetafdruk van zijn goederenvervoer in Europa met 6,9% verminderd, waardoor het zijn doelstelling van 5,3% overtrof. Deze resultaten werden gevalideerd in het kader van FRET 21, een initiatief van het Agentschap voor Milieu- en Energiebeheer (ADEME) en de Vereniging van Gebruikers van Vrachtvervoer (AUTF), dat transporteurs en logistieke bedrijven verenigt. Het moedigt laders van onderdelen en voertuigen aan om de milieu-impact van transport te beperken.

Sinds zijn toetreding tot dit initiatief in 2015 heeft Renault Group in totaal 15% minder CO2 uitgestoten bij zijn logistieke activiteiten in Europa, dankzij innovatieve oplossingen van de directie Supply Chain, zoals ecodesign van verpakkingen of vermindering van het aantal afgelegde kilometers.

De directie Supply Chain van Renault Group wil zijn decarbonisatie-inspanningen voortzetten en heeft zich ertoe verbonden om wereldwijd zijn koolstofvoetafdruk per voertuig tegen 2030 te verminderen met 30%.

Florence Ughetto, Expert in Duurzame Ontwikkeling en Logistiek bij Supply Chain van Renault Group: “We werken al meer dan tien jaar aan oplossingen om de ecologische voetafdruk van onze bevoorradingsstromen te verkleinen. We maken steeds meer gebruik van multimodaal vervoer en verbeteren de vullingsgraad van containers en vrachtwagens, naast het ecodesign van onze verpakkingen en minder afgelegde kilometers. Dankzij deze regelmatige inspanningen door tal van vakgebieden van de Groep en onze leveranciers, zo dicht mogelijk bij ons industriële systeem, konden we voor de tweede keer op rij onze doelstellingen om onze CO2-uitstoot terug te dringen bereiken en zelfs overtreffen.”

Pierre Lupoglazoff, Projectleider EVE bij ADEME, voegt hieraan toe: “Als belangrijke speler in de supply chain op een wereldwijd speelveld, is Renault vastberaden en steevast betrokken bij ons Fret 21-programma. Zijn acties zijn concreet en zeer operationeel, wat een garantie is voor succes. Ze worden samen met de transporteurs uitgewerkt volgens een partnerschapslogica.

De 3 belangrijkste hefbomen om koolstofvrij te worden:

 1. Multimodaal vervoer ontwikkelen:

De directie Supply Chain werkt samen met de transporteurs om het aandeel van de spoorstromen ten opzichte van het vrachtvervoer te verhogen. Zo kon 2.600 ton CO2 worden vermeden door de trein te gebruiken van Oost-Europa naar Frankrijk. 

 1. Het aantal afgelegde kilometers per kubieke meter verminderen:

- Door de vullingsgraad van vrachtwagens en het vullen van verpakkingen te optimaliseren: de directie Supply Chain heeft digitale tools ontwikkeld om de vrachtwagens in 3D te visualiseren en de vullingsgraad te verhogen. Dit hielp de uitstoot van 12.200 ton CO2 te vermijden. Daarnaast wisten de ingenieursteams de hoeveelheid gebruikte verpakkingen te verminderen en de packaging te verdichten om het aantal stuks per verpakking te optimaliseren. Resultaat: 8.800 ton CO2 werd vermeden.

- Door de afgelegde afstanden te verminderen: het doel is de leveranciers dichter bij de productiesites te brengen en zo het aantal afgelegde kilometers per kubieke meter te verminderen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Frankrijk dankzij de ontwikkeling van ElectriCity, dat een ecosysteem van leveranciers verenigt in de buurt van de drie productiesites van deze industriepool, gewijd aan elektriciteit. Zo werd 6.120 ton CO2 vermeden.

 1. De energiemix en de energieprestaties van de transporteurs verbeteren:

De directie Supply Chain stimuleert het netwerk van transporteurs aan de hand van de ECO2-vragenlijst waarmee ze informatie kunnen verzamelen over hun milieuprestaties, met name het gemiddelde verbruik, en om hun reductieverbintenissen voor de komende jaren te integreren. Balans: een vermindering van de uitstoot met 5.700 ton CO2.

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

Renault wil aparte EV-divisie, desnoods zonder zijn partners

Renault wil niet talmen en is vastbesloten om een specifieke arm voor zijn EV-activiteiten te creëren. Alliantiepartners Nissan en Mitsubishi zijn welkom om zich aan te sluiten, maar het Franse merk zal niet op hen wachten om zijn elektrische mobiliteit wat meer meewind te geven.

A110 E-TERNITE: EEN 100% ELEKTRISCH PROTOTYPE ALS VOORTREKKER VOOR INNOVATIE BIJ ALPINE

 • Wereldpremière van de 100% elektrische A110 E-ternité tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Frankrijk.
 • Alpine viert de 60e verjaardag van zijn A110 met een prototype, die boordevol innovaties van Alpine zit en waarmee het merk vooruitblikt op de toekomst.
 • De A110 E-ternité, een heus rijdend laboratorium, is een 100% elektrische cabrio die de legendarische wendbaarheid van Alpine weet te behouden met een ongeëvenaarde lichtheid voor een elektrische wagen in dit segment!

Ik wil Alpine elektrificeren om het eeuwig te laten meegaan"

 Een uitspraak, die Luca de Meo kort na zijn komst bij Renault Group deed, was meteen de inspiratiebron voor Laurent Rossi, CEO van Alpine, en de ingenieurs van het merk. In minder dan een jaar tijd heeft een commandoteam deze gedurfde uitdaging geconcretiseerd en zich zelfs de kans geboden om er een cabrio van te maken.

De 100% elektrische A110 E-ternité is het resultaat van dit verkennend werk. Hij viert het 60-jarig bestaan van de berlinette. Als schakel tussen een prestigieus verleden en een 100% elektrische toekomst illustreert hij de inspanningen die Alpine momenteel onderneemt om zijn gamma nieuwe modellen te ontwikkelen.

Nieuwe Mégane E-TECH Electric: kennismaking met de innovaties - Episode 2 - Smart cocoon: een patent voor geluidsisolatie

Al bijna 125 jaar innoveert Renault onophoudelijk. De uitvindingen van het merk hebben de tand des tijds doorstaan en worden nog elke dag gebruikt zonder dat we het zelf beseffen. Versnellingsbak met rechtstreekse verbinding met de aandrijfas (1899), schrapping van de zwengel met automatisch startsysteem (1909), mechanische stuurinrichting met tandheugel (1950), uitvinding van de ‘vijfde deur’ (1961), deurvergrendeling met infraroodafstandsbediening (1983), handenvrije sleutel (2000), enz. Al deze uitvindingen staan op naam van Renault! Ook met Nieuwe Mégane E-TECH Electric, de eerste wagen van zijn ‘Nieuwe Golf’ (Nouvelle Vague), blijft Renault innoveren. Tijdens de ontwikkeling van de wagen en het platform werden meer dan 300 patenten aangevraagd! Uit deze innovaties hebben we er zeven geselecteerd die we u in de loop van deze zomer laten ontdekken. In dit tweede artikel legt Sofiane Amaanan, projectleider ontwikkeling en innovatie bij de Directie Vakontwikkeling en Voertuigprojecten, ons uit hoe hij de geluidsisolatie van Mégane E-TECH Electric heeft verbeterd dankzij een nieuw ‘buffermateriaal’ dat een handige plaats tussen de vloer van de wagen en de batterij kreeg.

Renault Group en Phoenix Mobility lanceren elektrische retrofitkit voor bedrijfsvoertuigen in de Re-Factory van Flins

 • Strategisch partnerschap om samen een retrofitkit te ontwikkelen en te commercialiseren om lichte bedrijfsvoertuigen met verbrandingsmotor om te bouwen tot elektrische voertuigen.
 • Een gezamenlijke ontwikkeling gebaseerd op de expertise van Renault Group op het vlak van elektrische voertuigen en de industriële knowhow van de Re-Factory van Flins, alsook op de ervaring van Phoenix Mobility, de Franse pionier in retrofitsystemen voor bedrijfsvoertuigen.
 • Eerste samenwerking tussen een massaconstructeur en een veelbelovende start-up om een onuitgegeven commercieel aanbod op de retrofitmarkt te lanceren.