KIA EUROPE EN ENCORE | DB GAAN ENERGIEOPSLAGSYSTEMEN MAKEN DOOR GEBRUIKTE EV-BATTERIJEN TE HERGEBRUIKEN

vrijdag, 09 september 2022 18:39
KIA EUROPE EN ENCORE | DB GAAN ENERGIEOPSLAGSYSTEMEN MAKEN DOOR GEBRUIKTE EV-BATTERIJEN TE HERGEBRUIKEN

-      Kia Europe gaat samenwerken met encore, een start-up van Deutsche Bahn, om energieopslagsystemen te maken uit hergebruikte EV-batterijen

-      Oude EV-batterijen uit Kia-voertuigen worden gedemonteerd tot modulair niveau en opnieuw gemonteerd tot schaalbare batterijopslagsystemen

-      Eerste installatie op EUREF-Campus in Berlijn levert 72 kWh energie uit Kia Soul-batterijen

Frankfurt | 6 september 2022 – Kia Europe heeft zijn plannen bevestigd om oude batterijen uit elektrische voertuigen (EV) te hergebruiken in ‘Second Life’ batterijopslagsystemen als onderdeel van zijn wereldwijde strategische focus op duurzaamheid. Daartoe werkt het mobiliteitsmerk samen met encore, een start-up van Deutsche Bahn (DB Bahnbau Gruppe), die zijn EV-batterijpakketten uit heel Europa ontvangt en een tweede leven geeft door er energieopslagsystemen mee te maken en te verdelen. De EV-batterijpakketten worden gedemonteerd tot op het niveau van de batterijmodules en onderworpen aan gedetailleerde diagnostische tests. Geschikte modules worden dan gebruikt voor nieuwe batterijopslagsystemen of gerecycleerd, naargelang van hun resterende capaciteit.

Om dit Europese initiatief te realiseren, is Kia Europe de eerste leverancier van mobiliteitsoplossingen die een samenwerking aangaat met encore | DB. De twee bedrijven hebben zopas een prototype van de batterijopslagfaciliteit onthuld op de EUREF-Campus in Berlijn, die volledig is gemaakt van hergebruikte batterijmodules uit de Kia Soul EV.

Als pionier in e-mobiliteit en leider in duurzame e-mobiliteitsoplossingen heeft Kia zijn plannen gedeeld om Purpose Built Vehicles (PBV’s, speciale voertuigen), autonome technologieën en enkele vooruitstrevende concepten te ontwikkelen die toekomstige trends zullen bepalen. Kia ontwikkelt elk model met een ‘cradle to cradle’-benadering, rekening houdend met eindelevensprocessen en regeneratie van hulpbronnen. Daarom ging Kia op zoek naar alternatieven om gebruikte EV-batterijen te recycleren door middel van ‘Second Life’ projecten, die de levensduur van batterijen verlengen dankzij nieuwe toepassingen. Encore | DB biedt in heel Europa al een take-backservice voor batterijen aan. Die krijgen een tweede leven in energieopslagsystemen, ondersteund door de uitgebreide infrastructuur binnen de Deutsche Bahn Group. Het Europese transport van de batterijen en nieuwe energieopslagunits wordt hoofdzakelijk verzorgd door de logistieke dochteronderneming DB Schenker en DB Cargo.

Jason Jeong, president van Kia Europe, verklaarde:

“Met onze succesvolle elektrificatie van Kia-modellen nemen we ook de verantwoordelijkheid voor de batterijen na hun levensduur in de wagen. Het baanbrekende partnerschap tussen Kia en encore | DB toont aan dat we batterijen beschouwen als een waardevolle hulpbron voor een duurzame circulaire economie.”

Eerste prototypeproject gelanceerd

Berlijnse EUREF-Campus staat symbool voor de energierevolutie in Duitsland

In augustus onthulden Kia Europe en encore | DB samen hun eerste batterijopslagsysteem op de EUREF-Campus in Berlijn. Daar fungeert het als onderdeel van het Micro Smart Grid, een elektriciteitsnet waarin verschillende energiebronnen, consumenten en opslagsystemen intelligent met elkaar verbonden zijn. Het doel is om door voorspelbare energiestromen minder afhankelijk te zijn van het stroomnet en het aandeel van hernieuwbare energie op de campus te vergroten.

Ilma Bojadzic, medeoprichtster en Head of Strategy & Partnerships bij DB, verklaarde:

“Het opslaan van hernieuwbare energie is een grote uitdaging. Met batterijopslagsystemen voor een tweede leven bieden we een oplossing die niet alleen duurzaam is, maar ook economisch aantrekkelijk voor onze klanten. We hebben in encore | DB geïnvesteerd om een bijdrage te leveren aan de energietransitie, want echte duurzaamheid begint wanneer we een product zo lang mogelijk gebruiken en hulpbronnen in de cyclus houden.”

“encore | DB is blij om samen te werken met zo’n vooruitstrevende mobiliteitsprovider. Dit project op de EUREF-Campus is het eerste van vele. We hopen dat de acties van Kia meer constructeurs zullen aanzetten om oude EV-batterijen te hergebruiken in plaats van te recycleren,” besloot ze. Een van de eerste toepassingen van de installatie op de EUREF-Campus is het opladen van elektrische voertuigen. De eerste auto die werd aangesloten, was een Kia e-Niro.”

Het proces

Om het energieopslagsysteem te bouwen verzamelt, demonteert, analyseert en hergebruikt of recycleert encore | DB de EV-batterijen. Voor het energieopslagsysteem op de EUREF-Campus werden gebruikte batterijpakketten uit de Kia Soul EV verzameld bij Kia-dealers en via het uitgebreide logistieke netwerk van Deutsche Bahn vervoerd naar DellCon, de demontagepartner van encore | DB, om duurzaam en veilig transport te garanderen. Vervolgens werden de pakketten gedemonteerd tot modulair niveau voor geavanceerde diagnostische tests om de gezondheidstoestand van de batterijen te beoordelen.

De installatie op de EUREF-Campus bestaat uit 24 batterijmodules in totaal, verdeeld over drie rekken; elke module telt 14 dubbele cellen. Een speciaal door STABL ontwikkeld Battery Management System (BMS) compenseert de verschillende gezondheidstoestanden van de batterijmodules door waar nodig een passieve of actieve spanningsbalancering uit te voeren. Het prototype levert 72 kWh aan bruikbare stroom ter ondersteuning van ‘timeshifting’ – het opslaan van zonne-energie voor later gebruik – en andere toepassingen op de EUREF-Campus.

Getagged onder:
kia

Gerelateerde items (op tag)

Europees marktaandeel van Kia blijft sterk met 5,1%

  • De verkoopcijfers van Kia tonen een groei van 8,8% tegenover vorig jaar
  • Totale markt voor personenwagens daalt met -7,8%
  • Het Europese marktaandeel van Kia blijft voor de tweede opeenvolgende maand op 5,1%
  • Geëlektrificeerde aandrijflijnen dragen bij tot een derde van de Kia-verkoop

Kia EV6 wint ‘Best Car Award’ in de categorie ‘Electric Compact’

De door de Autogids jaarlijks georganiseerde ‘Best Car’verkiezing omvat 10 categoriën, waaronder ‘Electric Compact’ en de jurering gebeurt door drie groepen, met name door de lezers (20% van de punten), de redactie (50%) en een onafhankelijke jury (30%).

Als nieuwkomer dit jaar schiet de EV6 meteen de hoofdvogel af, zowel bij de interne jury als bij de lezers, bij wie de Kia EV6 in beide gevallen de eerste plaats haalde. 

Kia zegeviert in Duitse Goldenes Lenkrad-awards

  • Kia Niro EV behaalt eerste plaats in categorie van ‘compacte SUV’s’; tweede plaats gaat naar Kia Sportage Plug-in Hybrid
  • Hoogwaardige EV6 GT behaalt tweede plaats bij middenklassers en luxewagens
  • Deze toekenning volgt op eerdere zeges in 2020 (Sorento) en 2019 (XCeed) 

Kia biedt EV6-software-update aan om sneller op te laden bij koud weer

  • Batterijconditionering nu beschikbaar op alle EV6-modellen van MJ22  
  • Tot 50% kortere laadtijden dankzij nieuwe functie, wanneer de batterij haar optimale bedrijfstemperatuur bereikt
  • Omvat een upgrade van het satellietnavigatiesysteem – activeert indien nodig automatisch de batterijconditionering wanneer een DC-snellader als bestemming is ingesteld