76% van het aantal kilometers dat door auto’s gereden wordt, kan vervangen worden door micro-mobiliteit.

donderdag, 15 september 2022 17:32
76% van het aantal kilometers dat door auto’s gereden wordt, kan vervangen worden door micro-mobiliteit.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door DLR op verzoek van LEVA-EU. “Maar liefst 37% van de autoritten zou door speed-pedelecs (e-bikes tot 45 km/h) kunnen gereden worden.”, aldus Tomi Viiala, Co-CEO myStromer.

Dit voorbeeld – en zo zijn er nog vele – zou overheden moeten overtuigen van het enorme potentieel van alternatieve mobiliteit en hen aansporen om er meer op te gaan focussen en op inzetten. “We hebben daarom samen met LEVA-EU, geinvesteerd in het opstellen van een white paper, opdat we op basis hiervan de discussie kunnen aangaan met lokale overheden, zowel als met Europa.”, zegt Tomi Viiala. De white paper informeert uitgebreid over het gebruik van S-pedelecs met tal van concrete cases en cijfers. 

Voorbeelden van landen die toonaangevend zijn in duurzame oplossingen voor pendelverkeer, zijn België en Zwitserland. Speed-pedelecs, zijn in beide landen goed geïntegreerd als voorbeeld van modern, duurzaam verkeer. Vele pendelaars ervaren er reeds de voordelen: zo ben je met een S-pedelec zeker van stipte vertrek- en aankomsttijden, een gezonde(re) manier van bewegen, maar zijn ze ook kostenbesparend, energie-efficiënt én energiebesparend en last but not least: milieuvriendelijker dan rijden met een auto. De regels voor het gebruik van S-pedelecs zijn in deze landen dan ook duidelijk en bieden de rijder een goed alternatief voor de auto. De white paper is er ook gekomen om zowel het bewustzijn te vergroten bij verkeersplanners als om fleet managers te overtuigen pedelecs en S-pedelecs voor te stellen aan hun werknemers.

myStromer, marktleider in het S-pedelec segment, wil samen met LEVA-EU, ook andere Europese landen overtuigen en motiveren om hun verkeersregels op het vlak van S-pedelecs te herbekijken en te verduidelijken. Dit impliceert veranderingen op vlak van beleid en regelgeving. En daar is nog werk aan de winkel. 

Annick Roetynck, LEVA-EU-manager, voegt hieraan toe: “LEVA-EU heeft DLR de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het potentieel van LEV's om de BKG-uitstoot van de transportsector aanzienlijk te verminderen en zo bij te dragen aan klimaatbescherming. Uit het onderzoek blijkt dat in theorie 37% van alle autoritten door een speed pedelec kan worden vervangen en 19% van alle autokilometers door speed pedelec-kilometers. Elke rit waarvoor een LEV een auto vervangt, zou gemiddeld 88% van de BKG-uitstoot van de vervangen auto's vermijden. Deze cijfers tonen duidelijk aan dat elektrificatie van auto's alleen niet de oplossing is. We moeten ook het gewicht van de voertuigen die we voor ons vervoer gebruiken aanzienlijk verminderen. De speed pedelec is daarom een zeer waardevolle, duurzame oplossing. Juridische knelpunten vormen een ernstige belemmering voor de technologische en marktontwikkeling van speed pedelecs. De white paper moet de Europese, nationale en lokale overheden ervan overtuigen om voorrang te geven aan deze kwesties.”

De integrale white paper is hier te downloaden: Whitepaper Speed Pedelec (stromerbike.com)

Over myStromer AG

Als jong bedrijf kan Stromer in 2019 terugblikken op een veelbewogen verleden en vooruitkijken naar een opwindende toekomst. Stromer reageert op de uitdagingen van het stadsverkeer, de steeds langere ritten naar het werk, de daaruit voortvloeiende toenemende schadelijke gevolgen voor het milieu en het gebrek aan mobiliteit met nieuwe technologieën en Zwitserse ingenieurskunst. Maak het verschil: wanneer je met een Stromer van en naar het werk gaat of boodschappen doet, ben je ontspannen, vol energie met meestal een brede glimlach op je gezicht. En dat alles terwijl je vervelende files, het zoeken naar een parkeerplaats en het wachten op een bus of een trein kunt vermijden. ‘Zwitsersheid’ is de belofte van Stromer: kwaliteit, design, precisie, betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid. stromerbike.com

 

Over LEVA-EU

LEVA-EU is de enige handelsorganisatie in de EU die uitsluitend werkt voor lichte, elektrische voertuigen (LEV’s), waaronder speed pedelecs. Sinds de oprichting ervan in december 2017 zet LEVA-EU zich onvermoeibaar in voor betere technische regelgeving en gebruiksvoorwaarden voor LEV's. Stromer is sinds het begin lid van LEVA-EU en beide hebben intensief samengewerkt aan de typegoedkeuring van speed pedelecs.  Deze samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot deze white paper.

Laatst aangepast op vrijdag, 16 september 2022 21:54