Een SUV voor het elektrische tijdperk

zaterdag, 22 oktober 2022 16:41
Een SUV voor het elektrische tijdperk

Welke designgeheimen verbergt de Polestar 3, de allereerste volledig elektrische SUV? We vroegen het aan Maximilian Missoni, Head of Design van Polestar.

Wat maakt de Polestar 3 zo aantrekkelijk?

Missoni: “We hebben de SUV voor het elektrische tijdperk opnieuw uitgevonden. Deze wagen is bijzonder omdat het een uiterst competente, prestatiegerichte en krachtige SUV geworden is met een elegante, luxueuze en sportieve cabine.”

Hoe hebben de vorige Polestar designs deze versie beïnvloed? Is het de charismatische broer of eerder de minimalistische, sportieve neef van Polestar 1 en 2 geworden?

Missoni: “Dit is duidelijk een Polestar, maar vanuit mijn perspectief als ontwerper vind ik het veel belangrijker dat hij in de lijn ligt van onze onafhankelijke designtaal zoals we in 2020 toonden met onze manifesto conceptwagen, de Polestar Precept, een eerbetoon aan technologie, design en duurzaamheid.”


Kan je alvast drie opvallende design-kenmerken onthullen?

Missoni: “De Smart Zone vooraan verbergt geen technologie, maar zet deze net in de kijker. Verder hebben we de wagen vleugels gegeven, zowel voor- als achteraan om hem aerodynamischer te maken. Voor het interieur gebruikten we natuurlijke vezelsamenstellingen en bio-vinyl, duurzame keuzes die we al toonden in de Polestar Precept.”

Het ontwerpen van elektrische wagens biedt ruimte voor innovatie, tegelijk een uitgelezen kans om na 130 jaar autogeschiedenis te breken met traditionele conventies. Welke tradities zijn het meest uitdagend om achterwege te laten?

Missoni: “Onze concurrenten dragen een loodzware erfenis met zich mee en hun auto’s bieden oplossingen voor meer dan honderd jaar oude problemen. Zo maken luxe automerken gebruik van chromen sierlijsten om laslijnen te verbergen. Wij hebben daar geen behoefte aan, we vertrekken van een wit blad en vinden alles opnieuw uit. Net zoals we met de Polestar 3 de SUV heruitvinden voor het elektrische tijdperk.”


Designers van elektrische wagens bekijken zo ook luchtroosters op een totaal andere manier. Hoe zien jullie het design van de grille bij Polestar 3?

Missoni: “Van ademen naar zien; waar de grille aanvankelijk diende om de auto af te koelen, zien wij het als het gezichtsveld van de wagen. Een oud, inefficiënt symbool van kracht, hebben we vervangen door een Smart Zone, een structuur van camera’s, sensoren en radars met ingebouwde verwarmings- en reinigingssystemen.”

Wat waren de criteria om het interieur te ontwerpen?

Missoni: “Minimalistisch maar gesofisticeerd. Een exclusieve maar tegelijk een rustige en luxueuze ruimte.”


Jullie herschrijven dus de regels van autodesign. Hoe zie je de rol van Polestar in deze transitieperiode?

Missoni: “Omdat we van een wit blad vertrekken, kunnen we onze positie in de samenleving promoten, waarbij we extra aandacht besteden aan duurzaamheid; onze missie is daarbij ook technologie en vooruitstrevend design in de kijker zetten, de nieuwe vorm van luxe.”

 

Lees verder op: knack.be

Getagged onder:
polestar
Laatst aangepast op zaterdag, 22 oktober 2022 16:44

Gerelateerde items (op tag)

Polestar Gallery sluit af met Dylan Martinez

ANTWERPEN, BELGIË – 1 december, 2023 – Polestar, de Zweedse fabrikant van premium elektrische voertuigen, introduceert Polestar Gallery: een initiatief waarbij lokale ontwerpers hun oeuvre tentoonstellen in verschillende Polestar Spaces in België.

Rijden met een elektrische wagen in koud weer: een handleiding

Onze wagens zijn ontworpen in Zweden en getest onder de zwaarste winterse omstandigheden. We zijn dus vertrouwd met sneeuw en ijs. In dit artikel geven we je tips over hoe je de actieradius en prestaties van je Polestar tijdens de wintermaanden kunt maximaliseren.

Polestar doorbreekt klimaatmythes in de aanloop naar COP28

GOTHENBURG, ZWEDEN - 23 november 2023. Polestar heeft recent de Polestar Truth Bot geïntroduceerd op X, voorheen bekend als Twitter. Deze speciale bot is ontworpen om de meest gangbare onwaarheden met betrekking tot klimaatverandering in de auto-industrie te ontkrachten.

Productie van Polestar 4 gaat van start: eerste leveringen verwacht voor eind 2023

GÖTEBORG, ZWEDEN - 15 november 2023. Polestar (Nasdaq: PSNY) kondigt aan dat de productie van Polestar 4 succesvol is gestart. Klanten in China kunnen hun eerste leveringen verwachten vóór het einde van 2023. Voor alle andere Polestar-markten staat de officiële lancering gepland voor begin 2024, met verwachte leveringen aan klanten later datzelfde jaar.