Renault Group lanceert eerste industrieel metaverse

maandag, 14 november 2022 17:13
Renault Group lanceert eerste industrieel metaverse
  • Renault Group zet een nieuwe stap in zijn digitale transformatie met de lancering van het allereerste industriële metaverse.
  • Het is opgebouwd rond vier dimensies: grootschalige gegevensverzameling, digitale tweeling van processen, verbinding van het Supply Chain-ecosysteem en een reeks geavanceerde technologieën.
  • Tegen 2025 zal het metaverse een besparing van € 320 mln mogelijk maken, aangevuld met € 260 mln op de voorraden, een vermindering van de leveringstermijn van de voertuigen met 60%, een vermindering van de koolstofvoetafdruk van de productie van zijn voertuigen met 50% en een bijdrage tot de verlaging van de garantiekosten met 60% die de Groep nastreeft.
  • Renault Group presenteert de ambitie die hij met het metaverse koestert, geïllustreerd door 32 praktijkvoorbeelden tijdens zijn Tech Industry Days in de Refactory van Flins.

Renault Group versnelt zijn digitalisering met het eerste industrieel metaverse. Zo is vandaag de dag 100% van de productielijnen verbonden (8.500 installaties), wordt 90% van de bevoorradingsstromen permanent opgevolgd en wordt 100% van de Supply Chain-gegevens gehost in het metaverse van Renault Group, een echte replica van de fysieke wereld, die in real time wordt gestuurd. De digitalisering, die sinds 2016 is ingevoerd in Industrie 4.0, heeft al een besparing van € 780 mln opgeleverd. Tegen 2025 zal het een besparing van € 320 mln mogelijk maken, aangevuld met € 260 mln op de voorraden, een vermindering van de leveringstermijn van voertuigen met 60% en de koolstofvoetafdruk van de productie van voertuigen met 50%, een aanzienlijke vermindering van de innovatiecycli en een bijdrage tot de verlaging van de garantiekosten met 60% die de Groep nastreeft.

 “Elke dag worden een miljard data verzameld in de industriële vestigingen van Renault Group. Metaverse biedt realtime supervisie om de wendbaarheid en het aanpassingsvermogen van de industriële activiteiten te verhogen, maar ook om de productiekwaliteit en de logistieke keten te verbeteren. Renault Group wordt voorloper in de sector. ” Jose Vicente de los Mozos, Industrieel Directeur, Renault Group

Het industriële metaverse: vier dimensies

  • Alles begint met data. Om de gegevens van al zijn industriële vestigingen te verzamelen, ontwikkelde Renault Group een unieke oplossing voor het verzamelen en standaardiseren van data, een platform voor het massaal verzamelen van gegevens om het industrieel metaverse te voeden en zo in real time de prestatiehefbomen van het productieproces te leveren. Deze oplossing wordt nu gecommercialiseerd in samenwerking met ATOS bij andere industriële spelers, onder de projectnaam ID@Scale.
  • Vervolgens heeft Renault Group zijn fysieke assets gemodelleerd in een digitale tweeling. Elke fabriek met zijn replica in de virtuele wereld. Net als de fabrieken beschikt de Supply Chain over een gedigitaliseerde wereld. Hij maakt integraal deel uit van het industriële metaverse en wordt eveneens in real time aangestuurd door een controletoren.
  • Integratie in een uitgebreid ecosysteem. Het gebruik van digitale tweelingen wordt verrijkt met gegevens van leveranciers, verkoopprognoses, kwalitatieve informatie, maar ook met externe informatie zoals het weer of het wegverkeer … en met artificiële intelligentie om voorspellende scenario’s te ontwikkelen.
  • De versnelling van deze digitale transformatie wordt mogelijk gemaakt door de convergentie van geavanceerde technologieën (cloud, real time, 3D, big data …). Renault Group heeft een uniek platform ontwikkeld voor de convergentie van de technologieën die nodig zijn voor de veerkrachtige uitvoering van digitale tweelingen en hun ecosystemen.

Al deze vier dimensies vormen een compleet, aanhoudend en realtime industrieel metaverse.

Leitmotiv: metaverse ten dienste van de mens

Dankzij de supervisie die het metaverse biedt door een betere zichtbaarheid van de werkomgeving kunnen de actoren flexibeler en zelfstandiger beslissingen nemen. Technologieën uit de gamingwereld maken de gebruikerservaringen nog intenser. Dat is het geval voor de opleiding spuittechnieken in virtual reality. De algoritmes van AI maken het gemakkelijker voor de medewerkers om te anticiperen, zoals de functies voor optimalisatie en sturing van de stromen voor de experts van de Supply Chain.

“Dankzij de technologische maturiteit van Renault Group kan het bedrijf een belangrijke stap zetten in zijn digitalisering en transformatie: de beheersing van onze data, de keuze van geavanceerde technologieën en de expertise van onze teams zijn stuk voor stuk hefbomen om de overgang naar een Tech Company te versnellen. ” Frédéric Vincent, CIO Renault Group

Om zijn industriële metaverse concreet te illustreren, presenteerde Renault Group tijdens zijn Tech Industry Days 32 praktijkvoorbeelden. Enkele voorbeelden:

  • Het platform voor industriële gegevens0 (Industrial Data Management Platform 4.0), ontwikkeld door Renault Group, verzamelt alle industriële data van Renault Group. Deze gegevens worden opgeslagen in de cloud (Google Cloud platform) en worden gebruikt om het productieproces in real time te corrigeren of te verbeteren. Sinds 2019 werden 300 meldingen gedetecteerd en 300 productieonderbrekingen vermeden.
  • De Control Tower van de uitgebreide Supply Chain is het convergentiepunt van de beroepen van de Supply Chain in een speciale ruimte: de Control Room. Deze algemene controletool, die informatiestromen concentreert, waarschuwt in real time voor risico’s of anomalieën in alle transporten en biedt via artificiële intelligentie geoptimaliseerde scenario’s voor crisisbeheer.
  • De decarbonisatie van de industrie als hefboom voor onafhankelijkheid op energiegebied. Zo wil Renault Group vanaf 2025 koolstofneutraal zijn voor de pool ElectriCity en de fabriek van Cléon, vanaf 2030 voor de productievestigingen in Europa en in 2050 voor alle industriële vestigingen wereldwijd. De monitoring in real time van de koolstofvoetafdruk van de uitrustingen of transportcapaciteiten zal een belangrijke hefboom zijn om het traject te volgen en een mix van 50% hernieuwbare energie in Frankrijk vanaf 2026 en 100% in 2030.

“Dit industriële metaverse is uniek en maakt het mogelijk om efficiëntie- en prestatiehefbomen te activeren die tot dan toe niet zichtbaar waren, ten dienste van mens en milieu. Via het beheer van data op groepsniveau kunnen we bijvoorbeeld het energieverbruik van al onze industriële en niet-industriële vestigingen in detail opvolgen en vooral in real time optimaliseren wanneer een fabriek stilligt. ” Patrice Haettel, Directeur Strategie en Industriële Ontwikkeling, Renault Group

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

Scenic E-Tech electric – Vijf generaties geboren in Douai

De vijfde generatie van Scenic E-Tech electric, die binnenkort wordt gecommercialiseerd, loopt van de band in Douai, de vestiging waar het model in 1996 het levenslicht zag. Niemand kan ons meer vertellen over de evolutie van dit iconische model en van de fabriek waar het wordt gebouwd, dan afdelingshoofd Franck Lucas, die dit jaar 41 jaar dienst heeft in de vestiging. Franck heeft van bij zijn debuut deelgenomen aan de productie van elke Scenic-generatie en was getuige van de technologische vooruitgang van de opeenvolgende generaties, maar ook van de verbeteringen die werden aangebracht aan de werkposten en productiemethoden in de fabriek. We praten met Franck over de evolutie van deze Franse industriële parel van Renault, die nog steeds dezelfde teamgeest weet te genereren als in zijn beginjaren.

Test: Renault Espace E-Tech Full Hybrid Esprit Alpine, Mono-SUV

Iedereen herinnert zich nog de Renault Espace. Toen de eerste generatie in 1984 gelanceerd werd, was dit – samen met de ter ziele gegane Chrysler Voyager – de pionier onder de monovolumes, oftewel de MPV voor multi-purpose vehicle. Met vijf- of zeven plaatsen die op allerlei manieren moduleerbaar waren. Ondertussen zijn wij aan de zesde generatie van die Espace toe. Wij gaan na of hij zijn oorsprong als monovolume kan waarmaken.