Volvo Cars wordt medeoprichter van ‘Accelerating to Zero Coalition’ en roept regeringen op tot meer klimaatactie

vrijdag, 18 november 2022 17:09
Volvo Cars wordt medeoprichter van ‘Accelerating to Zero Coalition’ en roept regeringen op tot meer klimaatactie

Volvo Cars kondigt vandaag aan dat het zich aansluit bij de 'Accelerating to Zero Coalition’, die later vandaag zal worden gelanceerd tijdens de VN-klimaatconferentie (COP27) in het Egyptische Sharm El Sheikh.

Tijdens COP27 en in de aanloop naar de aankomende G8-bijeenkomst in Bali, Indonesië, roept Volvo Cars landen ook op om hun eigen klimaatactie te versterken en de dreiging van de opwarming van de aarde aan te pakken.

De 'Accelerating to Zero Coalition’ bestaat uit een brede groep belanghebbenden die zich ertoe verbinden de overgang naar emissievrije mobiliteit te vergemakkelijken en te versnellen.

Ze bouwt voort op de ‘Glasgow Declaration on Zero Emission Vehicles’ (Verklaring van Glasgow over emissievrije voertuigen) van vorig jaar tijdens COP26. De ondertekenaars hebben zich ertoe verbonden te streven naar 100% emissievrije auto's en bestelwagens tegen 2040 wereldwijd en uiterlijk tegen 2035 voor de belangrijkste markten (Europa, China, Japan en de VS).

De oprichting van de coalitie speelt in op de behoefte aan een internationaal platform voor wereldwijd leiderschap op het gebied van emissievrije voertuigen. Door nauwe samenwerking wil ze helpen bij het creëren van de juiste omstandigheden om emissievrije auto's en bestelwagens aan te moedigen, onder andere door wagenparken van bedrijven te elektrificeren en een uitgebreide oplaadinfrastructuur te ontwikkelen.

Jim Rowan, CEO van Volvo Cars, zal bij de lancering van de coalitie tijdens COP27 de oprichting en gezamenlijke aanpak aankondigen en meer fabrikanten aanmoedigen om de Verklaring te ondertekenen en zich bij de coalitie aan te sluiten.

Volvo Cars wil tegen 2030 een volledig elektrisch autobedrijf zijn en wil daarmee de snelheid van de overgang van de automobielsector naar volledige elektrificatie beïnvloeden.

Jim Rowan verklaart het volgende: “Verbrandingsmotoren zijn een technologie uit het verleden. We moeten er afstand van doen als we de grootste bedreiging voor de mensheid, de klimaatverandering, willen aanpakken.”

De aankondiging komt een week na de lancering van het nieuwe volledig elektrische pronkstuk van Volvo Cars, de Volvo EX90. De komende jaren wil het bedrijf elk jaar een nieuwe elektrische auto lanceren.

Los daarvan heeft Volvo Cars samen met meer dan 200 andere bedrijven en maatschappelijke organisaties een oproep van de 'We Mean Business Coalition’ aan de nationale regeringen ondertekend om hun klimaatambities en -prestaties te versterken.

Tot hiertoe hebben slechts 29 van de 194 landen dat na COP26 gedaan, ondanks de beloften in het kader van het Klimaatpact van Glasgow. De oproep maakt duidelijk dat een opwarming van de aarde van 1,5 graden eerder een grens dan een doel is, en dat dringende nationale maatregelen van essentieel belang zijn als de wereld deze grens niet wil overschrijden.

Bovendien kondigde Anders Kärrberg, hoofd Global Sustainability bij Volvo Cars, tijdens een paneldiscussie aan dat het bedrijf het ‘Call on Carbon’-initiatief steunt. Samen met Inter IKEA, H&M Group, SSAB en andere organisaties dringt het initiatief er bij de regeringen op aan om een doeltreffend beleidskader voor koolstofprijsstelling in te voeren.

"We erkennen de rol van koolstofprijsstelling bij de aanpak van de klimaatverandering", aldus Anders Kärrberg. "Tijdens COP26 kondigden we onze interne koolstofprijs van 1.000 SEK voor elke ton koolstofuitstoot aan. Daarmee waren we de eerste autofabrikant die een wereldwijd koolstofprijsmechanisme invoerde dat de uitstoot van zijn volledige waardeketen dekt."

"Door de 'Call on Carbon’ te ondersteunen tonen we nogmaals onze bereidheid om mee te werken aan een duurzamere toekomst voor de hele automobielsector. We moeten dringend werk maken van een heroriëntering van de financiële mechanismen om ons te helpen binnen de grens van een opwarming van de aarde van 1,5 graden te blijven. Dat kan een grotere stabiliteit voor investeerders opleveren, maar ook een rechtvaardige overgang bevorderen voor arbeiders en boeren, gezinnen en gemeenschappen die door dergelijke veranderingen zullen worden getroffen."

Getagged onder:
volvo

Gerelateerde items (op tag)

Volvo Cars verdubbelt inzet voor het klimaat

Terwijl de wereldleiders zich voorbereiden op de klimaattop COP28 in Dubai, is het belangrijker dan ooit dat bedrijven nog een stap verder gaan op het gebied van klimaatactie. Vandaag kondigen we aan dat we de inzet voor ons actieplan – dat nu al een van de meest ambitieuze in de auto-industrie is – nog verder zullen uitbreiden door te streven naar 75% minder CO2-uitstoot per auto tegen 2030 ten opzichte van het uitgangspunt in 2018.

Kleine auto in laatste rechte lijn voor grote award: elektrische Volvo EX30 op shortlist voor European Car of the Year

De Volvo EX30, een van de drie nieuwe volledig elektrische modellen die door het merk in de afgelopen 12 maanden werden gelanceerd, staat op de shortlist voor de prestigieuze European Car of the Year-award 2024. De volledig elektrische Volvo EX30 werd geselecteerd door een invloedrijke jury van 59 toonaangevende autojournalisten uit 22 markten en neemt het op tegen zes andere kandidaten in een laatste stemronde eind februari 2024. De winnaar wordt bekendgemaakt op 26 februari 2024.