Stellantis : verkoopprestaties en BEV LEV initiatieven in België

woensdag, 07 december 2022 17:39
Stellantis : verkoopprestaties en BEV LEV initiatieven in België
  • De Nieuwe FIAT 500e staat op de 6e plaats in de totale BEV-markt (alle segmenten) als eerste mainstream model.
  • De Nieuwe Citroën C5 X Plug-In staat na slechts enkele maanden reeds op de 1e plaats in het D-segment PHEV berlines (mainstream)
  • Citroën is marktleider in termen van ë-LCV BEV's
  • PEUGEOT bezet de tweede plaats in het BEV B Hatchback segment
  • DS Automobiles groeit veel sneller dan de Premium markt
  • De Opel Mokka-e staat op de tweede plaats in het BEV B SUV segment

Tijdens de eerste elf maanden van het jaar bevestigde Stellantis zijn sterke positie als Belgische fabrikant van LEV's, plug-in voertuigen met lage emissies, en versterkte het zijn positie in alle relevante marktsegmenten.

Op het gebied van BEV's (Battery Electric Vehicles) is de ster de Nieuwe FIAT 500e. In de eerste elf maanden van 2022 staat de Nieuwe Fiat 500e op de 6e plaats op de totale BEV-markt (alle segmenten) als het toonaangevende consumentenmodel na een top 5 bestaande uit Premium merken en het eerste elektrische model van de Stellantis Group. In slechts twee jaar tijd is de Nieuwe FIAT 500e het vervoermiddel van meer dan 100.000 klanten in Europa en heeft hij 33 internationale prijzen gewonnen in negen landen, waarmee hij de meest bekroonde FIAT aller tijden is. 

Het merk Abarth luidde onlangs ook een heel nieuw tijdperk in met de lancering van de volledig elektrische Nieuwe Abarth 500e. De nieuwe ‘Scorpione’, die prestaties, elektrische technologie, stijl en een krachtig geluid combineert, zet geavanceerde technologie om in pure adrenaline en duurzaamheid in prestaties. Er wordt ook een nieuwe online aankoopervaring gelanceerd, met de Nieuwe Abarth 500e Edizione Scorpionissima en een exclusieve pré-reserveringsfase tot 15 december die uitsluitend bestemd is voor leden van de Abarth-community.

Wat het merk Jeep betreft, zijn de bestellingen op onze markt geopend voor de nieuwe Avenger, de eerste volledig elektrische SUV van Jeep die onlangs in première ging op het Autosalon van Parijs. Dit is een belangrijke nieuwe troef die het merk zal helpen om de verkoop van BEV-voertuigen nog te bevorderen.

In de BEV markt staat PEUGEOT met de 100% elektrische PEUGEOT e-208 op de tweede plaats in het BEV B Hatchback segment. De compacte SUV PEUGEOT e-2008 staat op de derde plaats in het BEV B SUV segment, wat aantoont dat hij ook in 100% elektrische vorm erg populair is bij de Belgen. In 2023 wordt het PEUGEOT 308-gamma vervolledigd met de PEUGEOT e-308 en e-308 SW en zal het zijn leiderspositie in het C segment kunnen versterken. De 408 is al beschikbaar in twee HYBRID plug-in versies, maar PEUGEOT introduceert later dit jaar een 100% elektrische versie.

 

Voor DS Automobiles staat de nieuwe DS4 nu al op het podium van de berlines uit het C segment. Sinds 2019 bouwt het Franse luxemerk aan een 100% elektrisch gamma en is het sinds 2020 het multi-energiemerk met de laagste CO 2 -uitstoot in Europa. En deze overgang gaat steeds sneller: vanaf 2024 zal elk nieuw model van DS Automobiles 100% elektrisch zijn.

DS Automobiles boekte in België veel meer vooruitgang in LEV auto's (+48%) dan in de Premium markt zelf (+33%).  Wat de verkoop betreft, heeft DS Automobiles zijn volume met 47% verhoogd en is één DS op twee geëlektrificeerd. In oktober lanceerde DS Automobiles de nieuwe DS 7 en een DS 7 E-Tense 360 4x4 versie. In dezelfde maand opende het merk de bestellingen voor de nieuwe DS 3. 

Opel boekte ook mooie verkoopsuccessen. De Opel Corsa staat vierde in het B Hatchback segment, en de Opel Mokka-e staat tweede in het BEV B SUV segment . In 2023 zal het geëlektrificeerde aanbod van het merk, dat nu al is opgebouwd uit 12 modellen, verder worden uitgebreid met de komst van de nieuwe Opel Astra Electric. Op die manier komt Opel snel zijn belofte na om tegen 2028 een volledig elektrisch merk in Europa te worden.

Alfa Romeo betrad eveneens de markt van geëlektrificeerde voertuigen met de lancering van de nieuwe Tonale Plug-in Hybrid Q4. Deze lancering maakt deel uit van de wereldwijde elektrificatiestrategie van het merk. De nieuwe Tonale Plug-in Hybrid Q4 wordt de meest efficiënte Alfa Romeo ooit, met een CO2-uitstoot van 26 g/km, meer dan 80 km rijbereik in de stad in volledig elektrische modus - meer dan 600 km totale actieradius voor lange ritten buiten de stad - en 280 pk. Sinds de opening van de bestellingen is de nieuwe Tonale Plug-in Hybrid Q4 goed voor bijna de helft van de verkoop van alle Tonale-modellen in alle motoren.

Het PHEV-gamma van Citroën wint ook aan populariteit op de Belgische markt dankzij de recente lanceringen van het vlaggenschip van het merk, de New C5 X Plug-In Hybrid en de familie-SUV, de New C5 Aircross Plug-In Hybrid. De Nieuwe C5 X Plug-In Hybrid staat na amper enkele maanden op de 1e plaats in de ranglijst van PHEV berlines in het D-segment (mainstream). Opmerkelijk is ook het succes van de Citroën Ami (100% ëlectrisch), die sinds het begin van het jaar zijn positie als leider in het segment van de elektrische lichte quadricycles heeft bevestigd, met de mijlpaal van 1.000 bestelde units sinds zijn lancering in mei 2021 ruimschoots overschreden. Afgelopen oktober noteerde Ami het op één na hoogste aantal orders (134 stuks). En nog meer nieuws te melden: de bestellingen voor de nieuwe ë-C4 X zijn eveneens geopend. Dit nieuwe model durft de traditionele definities van compacte koetswerkvormen te trotseren om iets innovatiefs en onderscheidends te bieden: een ontwerp dat het elegante silhouet van een fastback combineert met de moderne uitstraling van een SUV en de tijdloze verfijning en ruimte aan boord van een vierdeurs. En last but not least heeft Citroën zich gepositioneerd als marktleider in het ë-LCV BEV-segment.

"Stellantis zet zich in om de verkoop van lage-emissievoertuigen in België te bevorderen", zegt Stéphane Lévi, Country Manager Stellantis Belux. "Dit is een prestatie," voegt hij eraan toe, "die we hebben geleverd dankzij ons strategisch engagement voor elektrificatie, dat gebaseerd is op een investering van meer dan €30 miljard wereldwijd die tegen 2025 voltooid zal zijn. Wij hebben de verantwoordelijkheid om onze landgenoten bij te staan bij de overgang naar elektrische mobiliteit", zegt hij. En dat kunnen we ook dankzij een uiterst professioneel dealernetwerk dat met ons meegroeit om aan de meest uiteenlopende klantenbehoeften te voldoen.