Polestar 3 in première op feesteditie van het Autosalon

woensdag, 18 januari 2023 10:36
Polestar 3 in première op feesteditie van het Autosalon

Van 14 tot en met 22 januari 2023 vindt in Brussels Expo op de Heizel de 100ste editie van het Autosalon plaats. 2 jaar na de laatste fysieke editie is de autosector enorm veranderd. Deze jubileumeditie staat dan ook volledig in het thema van nieuwe, duurzame maar toch dynamische technologie. En laat dit nu net perfect aansluiten bij de Polestar modellen.

Na 3 jaar aanwezigheid op de Belgische automarkt speelt Polestar reeds een voortrekkersrol op gebied van full electric automobility. Waar het tot op heden slechts 2 modellen aanbood (Polestar 1 en 2) stellen ze op het Autosalon in première de nieuwe elektrische performance-SUV Polestar 3 en de gelimiteerde serie Polestar 2 BST edition aan het grote publiek voor.

BST edition 270: de belichaming van het performance-DNA van Polestar

Deze nieuwe, speciale maar vooral zeer beperkte serie (slechts 270 exemplaren) bouwt verder op de jarenlange tuningervaring van het moederbedrijf om de meest dynamische elektrische rijderswagen van Polestar te creëren. Klein detail: er worden slechts 20 wagens gepland voor België en Luxemburg.

“Wanneer we deze aangepaste Polestar 2 toonden op het Goodwood Festival of Speed in 2021 was de respons duidelijk: we moesten een dergelijke versie creëren voor serieproductie”, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar.

Deze wagen is dan ook een absolute topversie van de elektrische hatchback. Met zijn 476pk overstijgt hij ruim de (standaard) 408pk van de originele versie. Concreet betekent dit dat het je 4,4 seconden kost om naar een snelheid van 100 km/uur te accelereren.

De BST edition 270 onderscheidt zich vooral op gebied van ophanging. Dankzij zijn kortere en stijvere veren ligt de wagen 2,5cm dichter bij de grond. Tel hierbij nog de tweevoudig verstelbare dempers van Öhlinks, een veerbootbrug en de speciaal ontwikkelde 245/35R21 Pirelli P Zero’s banden en je komt tot een juweeltje.

De kleur van deze bolide kies je zelf, alhoewel de keuze beperkt is: Thunder of Snow maar in tegenstelling tot de “normale” versie zijn hier de bumpers en zijschorten wel meegespoten in carrosseriekleur. Wanneer je helemaal exclusief wil gaan is een matzwarte koetswerkstreep als optie leverbaar, net als een satijnen wrap in Battleship Gray.

Polestar 3: de SUV voor het elektrisch tijdperk

Met de Polestar 3 wordt er ingespeeld op de, in ons land, steeds groter wordende vraag naar SUV’s. Mensen houden van dit koetswerktype. Ze zijn zeer toegankelijk, je behoudt een goed overzicht en je bent helemaal “in”. Maar het grote brandstofverbruik van deze wagens was een groot werkpunt waar de Zweden maar al te graag mee aan de slag gingen.

Het hoogwaardig Scandinavisch minimalistisch design, uitstekende rijdynamiek en puurheid van de Polestar 2 moest uiteraard behouden blijven. Dit, aangevuld met meer beenruimte, een nog luxueuzere uitstraling en vooral ook een nog grotere batterij, zorgt ervoor dat de SUV niet alleen ecologisch verantwoord maar zeker ook aantrekkelijk is.

“Ons doel was om de prestaties en precisie te bieden die alle Polestar-wagens definiëren, zonder afbreuk te doen aan het comfort of het dagelijks rijden”, zegt Joakim Rydholm, chief chassis engineer bij Polestar. “Om dit te realiseren, gebruikten we componenten zoals de adaptieve luchtvering zodat we ook in dit type wagen het ‘Polestar-gevoel’ creëren.”

Helemaal nieuw is de aerodynamische voorvleugel welke werd geïntegreerd in de motorkap en zorgt voor een efficiëntere luchtgeleiding rond de auto en dus een vergroting van het rijbereik. De 2 elektrische motoren (490pK) worden aangestuurd door een 400 volt lithium-ion batterij welke een capaciteit van niet minder dan 111 kWh in huis heeft; goed voor een autonomie van 610km. Een warmtepomp is standaard voorzien zodat de wagen de omgevingswarmte kan gebruiken voor preconditionering van de batterij. Indien het volle vermogen niet noodzakelijk is, kan zelfs de achterste motor gemakkelijk manueel worden uitgeschakeld waardoor het rijbereik nog wordt uitgebreid.

Ook qua laadvermogen slaat Polestar de bal niet mis. Snelladen tot 80% gebeurt in 30 minuten met 250kW.

De nieuwste hightechonderdelen

Met onder andere het gebruik van de gecentraliseerde NVIDIA-rekenkracht introduceert de Polestar 3 ook enkele zeer bijzondere en baanbrekende veiligheidssystemen. De wagen beschikt over 12 sensoren en 5 externe camera’s welke op een continue basis gegevens verwerken om geavanceerde veiligheidsfuncties mogelijk te maken. Ook detecteren 5 radarsensoren elke beweging van minder dan een millimeter in het interieur en vermijden zo accidenteel achterblijvende kinderen en/of huisdieren in de auto. Daarenboven controleert de Smart Eye technologie de alertheid van de bestuurder waarbij bij de minste onoplettendheid een waarschuwingssignaal gegeven wordt of zelfs een noodstop kan gebeuren.

Het infotainmentsysteem blijft de Android Automotive OS welke samen met Google werd ontwikkeld en gekoppeld is aan een centraal verticaal geplaatst aanraakscherm van 14,5 inch. Dit is ongezien in de wereld van de grote SUV’s.

Standaard = luxe

Net zoals bij de modellen 1 en 2 is de lijst van standaardfeatures zeer uitgebreid. Alle versies zijn voorzien van luchtvering, een panoramisch glazen dak, volledige LED-verlichting, intrekbare deurgrepen en lichtmetalen 21 inch-velgen.
De introductieversie zal additioneel voorzien zijn van het Plus Pack en Pilot Pack welke premiumfuncties bevatten zoals onder meer een upgrade audiosysteem met 25 luidsprekers van Bowers & Wilkins.

Experience the experience !

Kom naar het Autosalon en ervaar deze allernieuwste technologieën vanuit de bestuurdersstoel.

OF surf naar www.polestar.com en reserveer je gratis testrit.

Getagged onder:
polestar
Laatst aangepast op woensdag, 18 januari 2023 10:52

Gerelateerde items (op tag)

Move2Green bespreekt de unieke Polestar 2 BST 270!

Hallo iedereen, hier zijn we weer met een nieuwe review. Na de waanzinnige Tesla Model X Plaid dachten we een meer gangbaar model te bespreken, maar plots werd een nieuw specialleke geleverd waar wij u heel graag over vertellen: deze Polestar Model 2 BST 270.

Deze elektrische wagen met nickname ‘The Beast’ is een creatie ontstaan uit de technologische kennis van 100% elektrische wagens en hun passie in de automobielindustrie. De wagen werd onthuld als experimentele wagen op Goodwood, mogelijk de meest toonaangevende autoshow ter wereld, waar het zijn kunnen demonstreerde en kon rekenen op zeer veel aandacht van het publiek. Dit succes kon Polestat niet negeren waardoor zij besloten deze wagen in beperkte oplage te produceren. Resultaat: de Polestar BST 270 die wij hier bespreken, 1 van de – je raadt het al – 270 exemplaren wereldwijd. De Polestar 2 BST 270 is meer dan een visueel sportievere Polestar 2. De ingenieurs gingen specifiek op zoek naar de ideale componenten om het rijgedrag en vermogensafgifte te perfectioneren.

Ontmoet de EV Polestar 3

Polestar stelt officieel de nieuwe EV Polestar 3 voor. Deze 5-zits is het eerste Polestar-voertuig dat in Amerika gemaakt is, alsook de eerste SUV van het bedrijf. “De Polestar 3 is een krachtige elektrische SUV die de zintuigen prikkelt met een uitgesproken Scandinavisch design en uitstekende rijdynamiek”, zegt Polestar CEO Thomas Ingenlath. De SUV heeft een vermogen van 380 kW en 910 Nm. Het stevige, brede postuur en de aandacht voor aerodynamica maken van deze wagen een echte SUV. Zowel de motorkap als de achterspoiler bevatten een aerodynamische vleugel om de rijervaring te optimaliseren. Verder geven de dual-blade koplampen deze wagen een herkenbare uitstraling. Binnenin creëren de interieurmaterialen met duurzame eigenschappen een luxegevoel. Het ontbreekt deze wagen ook niet aan technologische snufjes. Dit is de eerste auto van Polestar met gecentraliseerde aansturing via de Nvidia Drive core computer, gebaseerd op software van Volvo Cars. Deze aansturing voorziet hoogwaardige veiligheidsfuncties voor de bestuurder. Ook entertainment wordt voorzien met het Snapdragon Cockpit Platform. Via dit platform geniet je van HD-schermen en eersteklas surround geluid.

Polestar 3 is de SUV voor het elektrische tijdperk

  • Polestar 3 is eerste SUV van het bedrijf en eerste Polestar waarvan de productie op twee continenten voorzien is
  • Unieke designtaal geïnspireerd door Polestar Precept beleeft productiedebuut
  • Volledig elektrische 5-zits SUV levert tot 380 kW en 910 Nm
  • Zeer hoog niveau van standaarduitrusting beschikbaar bij lancering, prijs start bij € 89.900[1]