Porsche taycan cross turismo

donderdag, 23 februari 2023 15:07
Porsche taycan cross turismo

Ziehier, misschien wel mijn favoriet uit ons aanbod elektrische wagens: de Porsche Taycan Cross Turismo. Niet zozeer voor zijn vermogen van 680pk in launch control mode, maar wel om de geschiedenis achter het merk en het heerlijke ontwerp. Het is een Porsche Taycan, maar ook een break, of een shooting break met 2 extra deuren, of een crossover, of een off-roader? Nee, dat laatste gaan we toch al schrappen.

EXTERIEUR
De Porsche Taycan Cross Turismo is herkenbaar als een Porsche. De voorkant heeft natuurlijk veel weg van de gewone Taycan, maar hij staat dan 20 à 30mm hoger, kreeg een venieuwde voor- en achterbumper waarbij de beschermplaten hem iets stoerder en robuuster laat ogen. Daarnaast merk je, vooral in deze lichte lak, de kunststof panelen rondom zodat de kostelijke lak beter beschermd wordt. En op het dak zie je dan de dakrails om de ‘active lifestyle vibe’ compleet te maken. Maar het opvallendste is natuurlijk de achterpartij. Ik als fan van breaks en shooting breaks kan dit enorm smaken. Niet alleen het praktisch aspect, want laten we eerlijk zijn, met deze hellingsgraad verwacht ik geen zee aan ruimte binnenin, maar vooral het esthetische oogpunt. Lange “motor”kap en korte achterpartij, heerlijk.

INTERIEUR
Als je plaats neemt achter het stuur en eindelijk bekomen bent van de roemrijke badge, wordt je ontvangen door een duidelijk digitaal scherm met een unieke curve. Hoewel het zeer verschillend is aan een Porsche 911, kun je toch enkele overeenkomsten herkennen.
Het interieur voelt aangenaam aan, ademt kwaliteit en is schitterend afgewerkt met veel leder en … ook schermen. Bijna alles is te besturen via een scherm. Ook al geven deze een haptische feedback, dit licht getril is niet even intuïtief als ouderwetse bedieningselementen waardoor je door die ene aanpassing je blijk van de baan houdt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. De head-up display, eigenlijk nog een 5de scherm is dan weer wel een veilige meerwaarde.
De passagier beschikt dus ook over een scherm waardoor deze ook enkele zaken kan aanpassen zoals de muziek, telefonie of navigatie. Wat de meerwaarde is ten opzichte van dit via het centrale scherm aan te passen, weet ik niet, maar het oogt wel cool. Daarnaast beschik je nog over grote cupholders en extra opbergruimte onder de middenconsole.
Het oogt allemaal wat donker, maar dat kunnen we als sportief bestempelen gezien racewagens steeds een donker interieur hebben om reflectie en dus afleiding in de voorruit te vermijden.

ACHTERIN
Donker is ook wat wij kunnen zeggen dan de achterbank, mede door de getinte ruiten die de wagen wel een unieke look geven van buitenaf. Door de break-achtige achterpartij geniet je hier van voldoende hoofdruimte. Ook de beenruimte is meer dan voldoende, de voetruimte wat minder gezien deze wagen gemaakt is voor een lage zitpositie van de bestuurder en er hieronder nogal wat technologie verborgen zit. Er zijn wel uitsparingen, maar er is niet echt een mogelijkheid om je benen te strekken. Daarnaast beschik je over 2 usb-porten … uhm … hier.
Onze Taycan Cross Turismo is uitgerust met de optionele 3de zit. Indien nodig kan je een 4de passagier meenemen, maar dit zorgt er ook voor dat de zetels in 40/20/40 neergeklapt kunnen worden.

KOFFER
Nu we het toch over de kofferruimte hebben: Dankzij het design van deze wagen geniet je van een grotere kofferruimte dan in een gewone Porsche Taycan, met 446 liter niet zo heel veel meer, maar je beschikt wel over een grotere laadopening. Daarnaast valt de extra ruimte pas echt op eens je de hoedeplank weghaalt en de achterzetels neerklapt waardoor je een respectabele 1145 liter kofferruimte hebt. Niet slecht voor een sportwagen.

BATTERIJ
De Porsche Taycan Cross Turismo beschikt steeds over een batterij van 93,4 kWh, dit zorgt ervoor dat onze wagen over een WLTP-actieradius beschikt van meer dan 400km. Om de wagen op te laden swipe je hier waardoor de laadpoort openschuif. Hij beschikt over een snellaadsysteem van 270 kW waardoor je in 20min kunt opladen van 10 tot 80%

RIJDEN
Bijna tijd om de wagen in Drive te zetten. Een ideale rijpositie vinden gaat eenvoudig met deze 18-wegs instelbare zetels. Ook het stuur kan meer dan voldoende aangepast worden.
Dankzij zijn vierwielaandrijving en 640pk ben je in 3.3sec aan 100km/u en kun je vlot door blijven gaan tot 250km/u.
Zoals verwacht rijdt de wagen op rails, ook in normal mode: zachter dan een gewone taycan, wel nog sportief zoals een Porsche moet zijn, maar het gaat er relaxter aan toe dan in een gewone Taycan. Voor alledaags gebruik zou de Cross Turismo met zijn 20mm hogere rijhoogte wel eens de beste Taycan kunnen zijn. Maar zelfs dan rijdt de wagen precies op rails elke bocht.
En dat is ook mede zijn hoge gewicht van 2.300kg een prachtige prestatie. Dit hoge gewicht is natuurlijk te wijten aan de elektrische aandrijving, maar doordat dit zo laag mogelijk bij de grond werd geplaatst, geniet je van een strakke rijervaring. De 680pk die meteen beschikbaar is zoals bij elke elektrische wagen, duwt je stevig in jouw zetel elke keer je het gaspedaal diep indrukt.
Als we hem in Sport en vervolgens in Sport Plus zetten, wordt alles gradueel stijver en strakker. In de Sport Plus-versie krijg je ook nog extra geluid om het gevoel te versterken. Dit kan een fijne extra zijn, maar als we toch een elektrische wagen rijden, opteer ik het echte elektrische geluid boven het artificiële, want dat is toch geen waardig alternatief voor het symfonie van de Porsche boxer motor.
Daarnaast kun je via het centrale display ‘Gravel mode’ instellen. De rijhoogte gaat dan 1cm omhoog en ook de elektronica wort aangepast zodat de wagen beter presteert op het onverharde en de ESP of ABS niet steeds ingrijpen… – beeld onverharde weg – “maar dat gaan we dus niet doen”.
Nog een handigheidje dankzij de luchtvering is Smart lift. Met een knop op het dashboard wordt de neus omhoog getild om probleemloos een verkeersdrempel of oprit aan te vatten. Vervolgens vraagt Porsche indien je de locatie wilt onthouden zodat de wagen het de volgende keer automatisch doet.
Stoppen doet hij dan ook weer als de beste met zijn gigantische remklauwen en -schrijven. Ook kan je regeneratief remmen zodat de batterij lichtjes bijgeladen wordt.

CONCLUSIE
De Porsche Taycan Cross Turismo is naast de eerste elektrische break die off-road kan rijden ook zowat de snelste break die er is. Alles voelt precies aan dankzij de perfecte samenwerking tussen de elektronica en het mechanische deel. De wagen biedt veel vertrouwen en enorm veel rijplezier. Het off-road rijden gaan wij wel volledig negeren, deze wagen hoort echt wel op het asfalt. Het speciale aan de Taycan Cross Turismo is dat het aanvoelt als een geweldige performance car, terwijl onze strafste Tesla’s eerder aanvoelen als waanzinnig snelle wagens. Het is dus afhankelijk van wat jouw voorkeur geniet.

Als je interesse hebt om deze exclusieve wagen te huren, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek onze website move2green.be. Vragen of reacties zijn zeker welkom, moest je meer inzicht of informatie willen over een specifieke elektrische wagen, laat maar weten.

Getagged onder:
porsche
Laatst aangepast op maandag, 27 februari 2023 09:55

Gerelateerde items (op tag)

De Macan stelt nieuwe normen: de eerste volledig elektrische SUV van Porsche

Porsche lanceert zijn tweede volledig elektrische model: de nieuwe Macan met tot 470 kW (639 pk) sterke aandrijflijnen levert E-Performance op elk terrein en een hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid. Prestaties op sportwagenniveau gaan gepaard met krachtig snelladen met oplaadvermogens tot 270 kW en een WLTP-rijbereik tot 613 km.

Intensieve tests met succes doorstaan

Voordat de ingrijpend vernieuwde versie van de Taycan in het voorjaar van 2024 op de markt komt, ondergaat de volledig elektrische sportwagen momenteel de laatste intensieve tests. De sportberline-, Cross Turismo- en Sport Turismo-modellen van de nieuwe generatie hebben zo’n 3,6 miljoen testkilometers afgelegd op testbanen, racecircuits en openbare wegen verspreid over de hele wereld. En ook nog eens in de meest extreme omstandigheden, met temperaturen die varieerden van +53 graden Celsius in Death Valley in Californië tot -41 graden Celsius ten noorden van de poolcirkel in Finland.

De prestaties en efficiëntie van de nieuwe Macan op de proef gesteld

Porsche onderwerpt het prototype van de volledig elektrische Macan aan een veeleisend en slopend testprogramma om de opvolger van de succesvolle SUV voor te bereiden op zijn nakende wereldpremière. Het voertuig is een volledig nieuwe ontwikkeling. De ingenieurs van Porsche hebben kosten noch moeite gespaard tijdens de ontwikkeling en het testwerk.

De snelste elektrische auto van Zuffenhausen

Porsche-ontwikkelingsrijder Lars Kern heeft zichzelf op de Nürburgring overtroffen: in een preserie-Taycan zette hij een rondetijd neer van 7:07,55 minuten op de Nordschleife. Deze officiële rondetijd is maar liefst 26 seconden sneller dan tijdens zijn laatste recordrit, in een Taycan Turbo S Sport berline uitgerust met het Performance-pack in augustus 2022.