Veiligheidsopleiding voor wie speedpedelec aankoopt

maandag, 08 mei 2023 11:32
Veiligheidsopleiding voor wie speedpedelec aankoopt
Fietsproducent Ellio en VSV bundelen de krachten Mechelen, 6 mei 2023 – Wie een speedpedelec aankoopt bij de Vlaamse fietsproducent Ellio, kan daar voortaan een veiligheidsopleiding van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) bij krijgen. De combinatie is een primeur voor Vlaanderen. Als de formule werkt, wil de VSV in de toekomst met andere fietsproducenten en -verdelers een soortgelijk aanbod uitwerken. Een speedpedelec biedt immers voor heel wat Vlamingen meer mogelijkheden voor hun verplaatsingen, maar is ook een vervoermiddel dat extra aandacht vereist inzake verkeersveiligheid.

Dankzij speedpedelecs kunnen langere afstanden op een makkelijke en efficiënte manier worden overbrugd. Dat maakt fietsen voor een bredere groep aantrekkelijk, vooral in het woon-werkverkeer. Uit een recente bevraging van de VSV blijkt dat 4% van de Vlaamse fietsers tussen 18 en 65 jaar over een speedpedelec beschikt. 10% van de bevraagden heeft het afgelopen jaar minstens enkele dagen per maand een speedpedelec gebruikt om zich te verplaatsen.1

Opleiding is nodig én loont
Een speedpedelec is geen gewone elektrische fiets. Door zijn snelheid en hoedanigheid zijn verkeerskennis en vaardigheden enorm belangrijk. De nood aan opleiding is evenredig, zo blijkt uit de vraag naar specifieke opleidingen in het Safe2work-bedrijvenaanbod van de VSV. Daarin ligt de focus in de eerste plaats op een correcte risico-inschatting en het vermijden van gevaarlijke situaties.
Tussen 2019 en 2022 steeg het aantal aangevraagde opleidingen van 43 naar 115 per jaar, meer dan een verdubbeling. Die opleidingen werpen ook hun vruchten af: uit een evaluatie van de fietsveiligheidsmaatregelen bij BASF Antwerpen bleek de combinatie van doorgedreven sensibilisering binnen het bedrijf met een veiligheidsopleiding van de VSV het ongevallenrisico voor speedpedelecgebruikers met 50% te verminderen.2

Opleiding bij aankoop: primeur
Heel wat bedrijven koppelen een fietslease voor hun werknemers aan een fietsveiligheidsopleiding van de VSV. Nu wordt die koppeling voor het eerst ook gemaakt voor particulieren die een nieuwe speedpedelec aankopen bij de Belgische fietsproducent Ellio: zij krijgen de gelegenheid om een workshop “Slim op de speedpedelec” van de VSV te volgen. In deze 2 uur durende opleiding krijgen de deelnemers een opfrissing van de verkeersregels voor speedpedelecs, leren ze wat de belangrijkste oorzaken van ongevallen zijn en hoe ze daarop kunnen op anticiperen, en kunnen ze tot slot hun behendigheid oefenen op een verkeersvrij parcours. Als de formule aanslaat, wil de VSV dit aanbod uitbreiden naar andere producenten en verdelers in Vlaanderen.

Deel van veiligheidspakket
De workshop “Slim op de speedpedelec” maakt deel uit van het aanbod aan veiligheidspakketten dat Ellio aanbiedt bij aankoop van een nieuwe speedpedelec. Ellio-klanten hebben de keuze uit twee versies: optie 1 bestaat uit de VSV-opleiding, in optie 2 wordt de opleiding aangevuld met een fluohesje en een speedpedelec-helm. De kostprijs bedraagt respectievelijk 75 en 235 euro.

Jorrit Heidbuchel, CEO van Ellio: “Als we van speedpedelecs een volwaardig alternatief willen maken voor de dagelijkse mobiliteit dan is veiligheid van het grootste belang. Bij Ellio beseffen we dat maar al te goed. Daarom steunen we de VSV in haar werk rond speedpedelecveiligheid.”

Speedpedelec: nieuwkomer raakt ingeburgerd, aantal ongevallen stijgt
Sinds de snelle elektrische fiets in 2016 in het verkeersreglement werd geïntroduceerd, kende het aantal inschrijvingen een spectaculaire groei. In 2022 werd in Vlaanderen een recordaantal van 16.739 nieuwe speedpedelecs ingeschreven, een stijging met 41% in vergelijking met 2021 (11.844).3 Het totale aantal ingeschreven speedpedelecs in Vlaanderen komt daarmee boven de 75.000 uit.

Het stijgende aantal speedpedelecs op de weg gaat gepaard met een stijgend aantal ongevallen: volgens voorlopige cijfers voor 2022 werden er in Vlaanderen 538 letselongevallen met speedpedelecs geregistreerd, een stijging met 69% tegenover 2021 (318). Daarbij vielen in totaal 496 slachtoffers onder speedpedelecgebruikers, 68% meer dan in 2021 (296). Het aandeel van de speedpedelecs in het totale aantal fietsslachtoffers blijft met 5% wel relatief beperkt. Door de hogere snelheid zijn de gevolgen bij een ongeval gemiddeld wel iets groter dan bij andere fietsen.4

Meer informatie: rideellio.com, safe2work.be

Getagged onder:
ebikes
Laatst aangepast op maandag, 08 mei 2023 11:37

Gerelateerde items (op tag)

De ÅSKA Supercommuter: de beste speedpedelec met een Belgisch meesterwerk frame

Als je op zoek bent naar de ultieme speedpedelec, dan is de ÅSKA Supercommuter een naam die je niet mag missen. Deze speedpedelec staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende prestaties en functionaliteiten, maar ook om zijn opvallende frame, dat wordt gemaakt met Belgische precisie en innovatie. Laten we eens dieper ingaan op wat de ÅSKA Supercommuter tot de beste keuze maakt voor veeleisende fietsers.

RS-bicycles & Components: “Unieke technologie zodat je heel natuurlijk fietst”

Bakfiets met high end kwaliteit

Het type e-bakfiets MK1-E heeft een uniek systeem dat de fiets heel wendbaar en stabiel maakt. Je begeeft je veilig in het verkeer. RS Bicycles & Components heeft een unieke bakfiets van topkwaliteit in het gamma. Het gaat om het type MK1-E van het Deense bedrijf Butchers & Bicycles. De fiets behoort tot de top qua vormgeving en design. Ook de prijszetting is ijzersterk. Het bedrijf zet bovendien stevig in op high end kwaliteit en viel met de bakfiets al in de prijzen.

Carqon: premium bakfietsen met stijl

“Kwaliteit en design gaan erg goed samen”

Carqon heeft twee modellen innovatieve bakfietsen. Ze springen eruit omwille van technologie en een fraai sportief design. Handige accessoires versterken het fietsplezier nog meer.

Bergamont ziet steile opmars van de longtail en e-cargo

De longtail en e-cargo bikes kennen een stijgende opmars bij de jongere generatie. De e-cargo neemt zelfs meer en meer de functie van een wagen over. Johan Huygens, CEO/Owner bij Scott Sportech Benelux - dat het fietsenmerk Bergamont verdeelt - spreekt niet van een trend maar van een heuse omslag. De opmars komt door een toenemend bewustzijn voor het klimaat en het slecht functionerend openbaar vervoer.