Rijprestaties van Kia EV9 blijven ook in extreme ijsomstandigheden onaangetast

woensdag, 10 mei 2023 09:06
Rijprestaties van Kia EV9 blijven ook in extreme ijsomstandigheden onaangetast

De Kia EV9 toont zich zelfs in extreem koude weersomstandigheden de perfecte auto. Tijdens wintertests in het Zweedse Arjeplog, niet ver van de poolcirkel, hebben Kia-ingenieurs de wagen aan de tand gevoeld om optimale batterij- en laadprestaties te verzekeren, ondanks de bitterkoude vriestemperaturen. Bovendien optimaliseerden ze het tractiecontrolesysteem voor de best mogelijke prestaties op sneeuw en ijs.

“Het is een fabeltje dat EV’s niet goed werken in de sneeuw,” zegt Gunther Frank, General Manager Development Project Operations bij het Hyundai Motor Europe Technical Center (HMETC). “Met de Kia EV9 hebben we bewezen dat we over de technologie beschikken om uitdagingen op het vlak van laadsnelheid in koude weersomstandigheden te overwinnen en om EV’s een veilig en zelfs leuk rij- en weggedrag te geven op sneeuw.”

Batterijconditioning en EV-routeplanner optimaliseren laadprestaties
In optimale omstandigheden heeft de Kia EV9 een zuiver elektrisch rijbereik van meer dan 541 km, volgens de wereldwijd geharmoniseerde testprocedure voor lichte voertuigen (WLTP). Met zijn ultrasnelle 800-voltlader volstaat een kwartiertje laden om tot 239 kilometer rijbereik te recupereren. Maar, net als bij alle elektrische wagens, kunnen extreme hitte en extreme koude het laadproces vertragen en het rijbereik verkorten.

“Net zoals het menselijk lichaam zich het meest comfortabel voelt bij bepaalde temperaturen, hebben ook batterijen een ideaal temperatuurbereik,” legt Frank uit. “Binnen dat bereik leveren ze de beste rij- en laadprestaties. Buiten dat bereik hebben we specifieke, hypergeavanceerde thermische batterijtechnologieën geïmplementeerd om deze extreme omstandigheden het hoofd te bieden.”

Een van die technologieën is de batterijconditioning, die voor het eerst werd geïntroduceerd op de Kia EV6. Batterijconditioning betekent in wezen dat de batterij wordt voorverwarmd voordat ze wordt opgeladen. Door een optimale batterijtemperatuur te bereiken voor het laden begint, kan de EV9 ondanks de kou ultrasnel blijven laden.

Een andere functie, EV Route Planner, die voor het eerst werd geïntroduceerd op de EV9, biedt klanten nog meer gebruiksgemak door automatisch laadpunten in de route te programmeren wanneer dat nodig is. Het systeem analyseert realtime voertuiggegevens en de route die werd ingevoerd in het AVN-systeem om indien nodig laadpunten toe te voegen. Wanneer het geschatte zuiver elektrische rijbereik niet volstaat om de bestemming te bereiken, geeft het systeem een pop-up met mogelijke laadstations weer en vraagt het de klant of hij die wenst toe te voegen aan de route. Klanten hoeven dus geen tijd uit te trekken om hun route op voorhand te plannen op basis van de beschikbaarheid van laadstations. De EV9 doet dat voor hen door te laten zien wanneer, waar en hoe lang ze moeten opladen.

De EV Route Planner en de batterijconditioning werken samen om de batterij voor te verwarmen in koude omstandigheden wanneer de auto een snellaadpunt nadert. Voor klanten betekent dit meer tijd aan het stuur en minder tijd om te laden – of na te denken over het laden. “Zo willen we onze klanten de best mogelijke rij- en laadervaring bieden,” aldus Frank. “We willen dat ze in de kortst mogelijke tijd en op de meest ontspannen manier langere afstanden kunnen afleggen om de stap van verbrandingsmotoren naar elektromotoren zo eenvoudig en soepel mogelijk te laten verlopen.”

EV-specifieke kenmerken voor een veilig en stabiel rijgedrag
Het lage zwaartepunt en de lange wielbasis van de Kia EV9 helpen de wagen te stabiliseren tijdens het rijden, meer bepaald door de rolneiging in bochten te verminderen. Om het extra gewicht en de krachtigere acceleraties van elektrische wagens het hoofd te bieden, hebben de ingenieurs de voorste remschijven vergroot. Bovendien werd het regeneratieve remsysteem van de Kia EV9 verbeterd met een Integrated Electric Booster (IEB) van de tweede generatie, die het totale gewicht verlaagt en de energie-efficiëntie verbetert.

Het onderstel van de EV9 werd geoptimaliseerd en de ophanging werd aangepast om ook op sneeuw en ijs een uitstekend rijgedrag te verzekeren. De ingenieurs wilden de juiste mix vinden tussen een veilig en soepel rijgedrag enerzijds en responsiviteit en rijplezier anderzijds. Dat resulteerde in een evenwichtigere rijervaring, gericht op een maximaal passagierscomfort, ongeacht de rijomstandigheden.

Vierwielaandrijving voor een maximaal rijgedrag in de sneeuw
De Kia EV9 werd door HMETC uitgerust met specifieke winterbanden voor zijn tests in het Zweedse Arjeplog. Die banden zorgen voor een maximale stabiliteit op sneeuwsporen. De Kia EV9 wordt leverbaar met 19” en 20” lichtmetalen velgen. De GT Line-versie is ook verkrijgbaar met 21”-velgen.

Een ander aspect dat het rijgedrag op sneeuw en ijs ten goede komt, is de vierwielaandrijving. De vierwielaangedreven Kia EV9 is zowel voor- als achteraan voorzien van elektromotoren. Het achterwielaangedreven model gebruikt een 150 kW sterke elektromotor en de AWD-vierwielaandrijving levert een totaal vermogen van 283 kW. In essentie wordt het vermogen dus verdubbeld wanneer de bestuurder de vierwielaandrijving activeert.

Tractiecontrolesysteem met specifieke sneeuwmodus
De tractiecontrole (TCS) van de Kia EV9 is bedoeld om de prestaties op moeilijk terrein te verbeteren. Met de Terrain Mode Select-toets op het stuur krijgen bestuurders de keuze uit de modi Mud (modder), Sand (zand) en Snow (sneeuw) om de prestaties of andere aspecten te optimaliseren. Het systeem regelt het motorkoppel en de koppelverdeling en beheert de onderstelsystemen en andere stabiliteitskenmerken om zelfs in omstandigheden met beperkte grip veilige prestaties te garanderen. Zo kan de volledig nieuwe Kia EV9 elk terrein aan.

De sneeuwmodus werd geoptimaliseerd om de stabiliteit en het voorwaartse elan aan te houden in gladde omstandigheden. Wanneer de sneeuwmodus wordt ingeschakeld, beperkt de tractiecontrole de koppeloutput van de motor en regelt ze het koppel om de grip van de vier banden te optimaliseren en zo het voorwaartse elan aan te houden in gladde omstandigheden. Het systeem gebruikt ook de beste remcontrole om de tractie te optimaliseren. Al deze voorzieningen werken samen om klanten een veilige en stabiele ervaring te bieden en ze tegelijk te laten genieten van een hoogstaand rijplezier.

Over de Kia EV9
De Kia EV9 introduceert frisse ideeën, stijlkeuzes en technologieën in het segment van de elektrische SUV’s. Met zijn stoere SUV-look en emissievrije aandrijving vertegenwoordigt het model een nieuw tijdperk van duurzaam avontuur. De elektrische top-SUV van het merk is verkrijgbaar met zeven of zes zitplaatsen, die werden ontworpen om aan de behoeften van millennialgezinnen te voldoen. Met een beoogd rijbereik van meer dan 541 km, een ultrasnel oplaadsysteem van 800 volt en een optionele vierwielaandrijving is deze veilige en stabiele gezins-SUV klaar om alle rijomstandigheden het hoofd te bieden.

De Kia EV9 vestigt nieuwe normen in zijn segment om het volledig opnieuw uit te vinden. Met zijn authentieke en gedurfde SUV-karakter, zijn moderne technologie en zijn maximale comfort en gebruiksgemak maakt hij het eenvoudiger dan ooit om de transitie te omarmen en over te schakelen op elektrische mobiliteit. De wagen blikt vooruit op een duurzame mobiliteitstoekomst en is een belangrijke stap in Kia’s evolutie naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen.

Tegen 2027 wil Kia een gamma van vijftien elektrische modellen uitbouwen en tegen 2030 wil het merk zijn jaarlijkse verkoopdoelstelling voor EV’s opkrikken tot 1,6 miljoen stuks.

 

Getagged onder:
kia
Laatst aangepast op woensdag, 10 mei 2023 09:12

Gerelateerde items (op tag)

Test: Kia EV9 RWD, Space-KIA

Met het succes van de Kia EV6 en de daarbij horende titel van Auto van het Jaar 2022, zet KIA hun elektrisch offensief voort. Ditmaal met de indrukwekkend uitziende EV9. Later komen daar nog een compacte stadswagen EV3, een C-segment SUV EV5 en zelfs een berline in het C-segment EV4 bij.

Kia EV9 bekroond als World Car en World Electric car 2024

Olivier Gelas (Managing Director Kia Belux) : “De EV9 heeft op korte tijd een indrukkend palmares aan prijzen verzameld. Ons elektrisch topmodel verlegt grenzen, sterker nog, hij herdefinieert een segment waar Kia tot voor kort zelfs niet aanwezig was. De EV9 dient een belangrijke rol in de transformatie van het merk te spelen. We kunnen nu al zeggen dat deze missie geslaagd is. Dat leiden we ook concreet af uit het commerciële succes in België en Luxemburg van dit topproduct, dat Kia’s brand claim ‘Movement that Inspires’ met brio belichaamt.”

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.