EcoReview - Seat Leon ST TGi: moeiteloos milieuvriendelijk

woensdag, 23 mei 2018 22:32
EcoReview - Seat Leon ST TGi: moeiteloos milieuvriendelijk

Aardgas wordt een steeds populairdere brandstof in Spanje en Seat belooft dan ook de voortrekker van CNG te worden. In hun gamma bieden ze momenteel de Mii, Ibiza en Leon aan op aardgas en binnenkort zal ook van de Arona een TGI-variant op de markt komen. Uit dat aanbod kozen wij de populaire Seat Leon ST voor een CNG-rijtest.

‘ST’ voor Estate

Zoals het een telg van de Volkswagen-groep betaamt is de Seat Leon een gebruiksvriendelijke en praktische alleskunner, vooral in ST-vorm. Zijn bagageruimte mag dan iets kleiner zijn dan die in de break-versies van de Golf en Octavia, toch is de koffer ruim en functioneel ingericht. De achterste zitrij laat zich vanuit de koffer neerklappen dankzij een handige trekknop en maakt zo plaats voor een volledig vlakke laadvloer.

Onder die koffervloer is bij onze Leon ST wel iets meer aan de hand dan bij eender welke soortgenoot. Daar zit namelijk de CNG-tank, die de plaats van het reservewiel inneemt. Het nadeel daarvan is dus dat de kofferruimte enigszins beperkt wordt: van 587 liter in de gemiddelde Leon ST naar 482 liter in de gaswagen. Op het eerste zicht merk je dat niet; de koffer ziet er net zo vlak en bruikbaar uit als in eender welke ST. Het enige verschil is dat de laadvloer in de standaard Leon nog een trapje naar beneden kan voor wat extra opbergplaats, en bij onze CNG-variant is dat niet mogelijk. Tegenover die kleine toegeving in ruimte staan dan natuurlijk wel de voordelen van het rijden op aardgas.

Ecologisch gasgeven

De Seat Leon op CNG krijgt een extra tank mee die ongeveer 17 kilogram aardgas kan opslaan. In benzinetermen lijkt dat niet veel maar eenmaal vol CNG zijn deze 17 kilo goed voor zo’n 350 à 400 kilometer. Die haalt hij dankzij zijn verbruik van rond de 4,2 kilogram per 100 kilometer—wanneer de bestuurder een lichte voet heeft tenminste. Hoe dan ook ben je goedkoop op weg: voor ongeveer 17 euro tank je hem weer helemaal vol!

Wanneer de aardgastank leeg is en je op dat moment geen CNG-tankstation kan vinden ben je echter niet gedoemd tot het vooruitduwen van je wagen. Die tweede tank zit namelijk op zo’n vreemde plaats omdat Seat de benzinetank er gewoon in laat zitten. Val je zonder gas, dan schakelt de motor dus volledig naadloos over op benzine. De beschikbare 50 liter zijn dan nog eens goed voor een dikke 800 kilometer aan ons gemiddeld verbruik van 6,2 liter/100km. Al bij al heb je aan de Leon TGI dus—naast een ecologisch en goedkoop alternatief—ook nog een marathonloper die als alles meezit 1200 kilometer per tankbeurt overbrugt.

Laat over de motor één ding alvast duidelijk zijn: de Leon TGI mag niet verward worden met een GTI. Aardgasvarianten van standaardmotoren zijn namelijk gekend om iets minder kracht te bieden. Als benzinemotor kan de 1.4 TSI dus tot 150pk opwekken maar als 1.4 TGI schiet daar nog maar 110pk van over. Vergeet die nummers toch maar gewoon, want de CNG-versie is daarom nog helemaal niet traag. Met de vlotte DSG-automaat stuwt hij je namelijk van 0 naar 100 in 10,9 seconden. Meer dan snel genoeg om mee te kunnen en je zelfs tussendoor af en toe wat te vermaken.

Prijs

Je neemt een Seat Leon ST op CNG mee naar huis vanaf €22.790. Vergelijken we dat met een Leon ST op benzine met hetzelfde vermogen en dezelfde versnellingsbak, dan betaal je daarvoor €20.190. Voor een diesel geef je minstens €21.890. Grof gesteld een kleine meerprijs die je aan de pomp snel terugverdient. Overweeg je een Seat Leon, kijk dan dus zeker ook eens naar de aardgasoptie!

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
seat
Laatst aangepast op woensdag, 23 mei 2018 22:52

Gerelateerde items (op tag)

EcoReview – Seat Ibiza TGI: klein vanbuiten, groot vanbinnen

De Seat Ibiza is al decennia lang een vaste waarde in de compacte klasse. Klein, praktisch en wendbaar was dit karretje altijd al maar daar komt nu ook een milieuvriendelijke kant aan. Seat biedt zijn Ibiza namelijk voor het eerst aan met een aandrijflijn op aardgas in het kader van zijn doel om Europese CNG-marktleider te worden. Voor ons de uitgelezen kans om deze kaskraker te onderwerpen aan een groene stadstest.