Volkswagen Eco-Up!: naarstig gasmachientje

zondag, 10 juni 2018 00:15
Volkswagen Eco-Up!: naarstig gasmachientje

De Volkswagen Up! komt in heel wat smaken en kleuren, waaronder de elektrische e-Up! en sinds kort zelfs de opwindende Up! GTI. Ergens in de schaduw vonden we de Eco-Up!: de oude vertrouwde supermini, maar dan met een bijna onzichtbaar kantje dat zijn ecologische voetafdruk ferm verkleint.

Van alles net genoeg

Je raadt het al: de Eco-Up! rijdt op aardgas. Net als bij de Seat Leon TGI die we eerder testten monteert Volkswagen dat systeem in de wagen tijdens het productieproces, dit is dus ook geen omgebouwde benzinewagen. In tegenstelling tot de Leon echter gaat de Eco-Up! nog een stapje verder: waar de Seat een volwaardige benzinetank heeft met daarnaast een CNG-tank heeft de Up! slechts een kleine noodvoorraad aan benzine naast de CNG-tank. Hier vervangt het gasreservoir dus als het ware de benzinetank, wat vooral de kofferruimte ten goede komt. Op het eerste zicht is de kofferbak identiek aan die in een benzinebroertje, bij nader onderzoek blijkt enkel de plaats van het reservewiel opgeofferd. De Eco-Up! bewijst nog maar eens dat een groene wagen geen waslijst aan nadelen hoeft te bieden!

Verder is de Up! op CNG net zo praktisch als we van gelijk welke compacte VW gewend zijn. Net genoeg opbergruimte, net genoeg comfort en net genoeg plaats voor 4 volwassenen (of zelfs 5 als ze slank en goedgezind zijn). Meer heeft een mens niet nodig.

Net als elke conventionele Up! houdt ook de Eco-Up! vast aan zijn eigenwijze kijk op infotainment. Bekijk je even de middenconsole, dan valt je namelijk al snel op dat er absoluut niets te zien valt. Geen 12-inch touchscreen met navigatie, ingewikkelde menu’s en apps maar dus ook geen deprimerende optelsom in de optielijst. Wat de Up! wel biedt is een slimme applicatie die dat alles, gratis en voor niets, weergeeft op je smartphone. Vandaar dus de ietwat lompe smartphonehouder die in zowat elke Up! op het dashboard prijkt.

Zuinigheid is een keuze

Wat deze Up! dus van zijn vele soortgenoten onderscheidt is een iets langere naam en ongeveer 12 kilogram aardgas tussen de achterwielen. Die 12 kilo brengen je bij zuinig rijgedrag maar liefst 350 kilometer verder; dan heb je nog een benzinetank van 10 liter waarmee je een CNG-pomp kan gaan zoeken. Dat tankje giet je trouwens zo snel vol dat omstaanders soms verward kijken wanneer je al klaar bent… Alles samen dus een rijbereik van om en bij de 550 kilometer—niet gigantisch maar ruim voldoende voor een stadswagen.

Voor dat spaarzame leventje moet je wel wat over hebben. Wil je namelijk onder die 4 kilogram CNG per 100 kilometer blijven, dan kan je de toerenteller niet om de haverklap de hoogte in jagen. Rustig rijden is dus de boodschap maar dan is de 1.0-liter MPI-motor niet bepaald krachtig. Zijn 68 paardenkrachten stuwen hem van 0 naar 100 km/u in ongeveer 16 seconden en bij glooiend terrein moet je geregeld terugschakelen om bergop te geraken. Dat is ergens jammer maar, toegegeven, je koopt de Eco-Up! dan ook niet voor zijn vermogen.

Prijs

Waar je de Up! wel voor koopt is—naast zijn praktische omvang—de prijs. De conventionele Up! staat al voor je stadsgevel geparkeerd vanaf 10.590 Euro. Voor de aardgasaangedreven Eco-Up! moet je iets meer neertellen; minimum 12.720 Euro. Die komt dan wel meteen een hoger uitrustingsniveau, en uiteraard met de ingebouwde mogelijkheid om heel wat geld terug te verdienen aan de pomp. Kortom: zeker het overwegen waard!

 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
volkswagen
Laatst aangepast op zondag, 21 juli 2019 16:42