EcoReview – Volkswagen Golf GTE: fun in een groen jasje

vrijdag, 06 juli 2018 17:00
EcoReview – Volkswagen Golf GTE: fun in een groen jasje

Kiezen voor eco wordt nog vaak gelijkgesteld met kiezen voor slome, weinig inspirerende wagens. Milieuvriendelijkheid betekent namelijk zuinigheid en om zuinig te rijden moet je voorzichtig met het gaspedaal omgaan, toch? Maak kennis met de Golf GTE: de hot hatch die zelfs een zware voet kan herleiden tot een relatief kleine voetafdruk.

GTI, GTD, GTE?

We kunnen er niet omheen: de naam van deze hybride Golf spreek je gemakkelijk in één adem uit met de GTI- en GTD-versies van de praktische hatchback. Allebei populaire wagens voor zij die hun gezinsleven willen combineren met een snuifje smeulend rubber. Wat dat betreft past de GTE mooi in het rijtje: hij behoudt de mythische functionaliteit van de Volkswagen Golf maar koppelt die met een piekvermogen van 204 pk en 350 Nm trekkracht. De GTE heeft echter nog een derde kunstje achter de hand: een volledig elektrische actieradius van tot 50 kilometer. Perfect dus voor een lange rit met het gezin, een snelle rit op het circuit of een zuinige rit naar het werk.

Technologisch multitalent

De Golf GTE is namelijk een plug-inhybride; een wagen die de zuinigheid van een elektrische aandrijving moet combineren met de flexibiliteit van een verbrandingsmotor. Voorin vinden we dus de alomtegenwoordige 1.4-liter TSI-motor, goed voor 150 pk, en daarnaast ligt een elektromotor die op zich nog eens 102 pk kan produceren. Beide motoren zijn voor de koppeling geplaatst, wat betekent dat de Golf ofwel puur elektrisch rijdt, ofwel puur op de verbrandingsmotor rijdt, ofwel beide motoren combineert tot één vlotte krachtbron. Zoals vaak bij hybrides is de totale kracht dan wel wat minder dan de optelsom van beide motoren maar in dit geval is het toch genoeg om een brede glimlach op je gezicht te toveren.

In de praktijk vertaalt de multifunctionaliteit van de Golf GTE zich in vijf rijmodi, elk met hun eigen karakter en milieuvriendelijkheid. Moet gezegd: hier wordt het wel wat ingewikkeld. In volgorde van zuinigheid begint het aanbod met de e-mode, waarin de wagen volledig elektrisch rijdt. Vervolgens is er de hybrid-modus, waarin de computer zoekt naar de zuinigste balans tussen verbranding en elektriciteit. Daarnaast is er een battery hold-modus die de batterijen spaart wanneer je bijvoorbeeld weet dat je binnenkort een milieuzone zult binnenrijden. In die situatie is ook de vierde modus nuttig: de battery charge-modus die de batterijen oplaadt door de benzinemotor te laten draaien. Ten slotte is er de GTE-modus, die met één druk op de knop het gecombineerde vermogen van 204 pk ter beschikking stelt door beide motoren te laten samenwerken. De wagen start wel vanzelf altijd in e-mode om je ecologische zelf te motiveren. Daarna is het aan jou om te kiezen welke modus je op dat moment wilt… of gewoon het verstand op nul te zetten en te gaan voor de GTE-modus!

Waar bij sommige concurrenten de extra elektromotor op de achteras geplaatst wordt en zo vierwielaandrijving creëert blijft de Golf GTE wel een voorwielaangedreven wagen. Hij geeft dus het totale vermogen van 204 pk en 350 Nm koppel af aan de voorwielen. Gelukkig heeft Volkswagen al heel wat ervaring met sterke voorwielaandrijvers dankzij de GTI; bijgevolg weet ook de hybride Golf zijn vermogen perfect thuis te brengen. De wagen blijft altijd makkelijk controleerbaar, zelfs tijdens een stoplichtsprintje of een snelle bocht. Eigenlijk is het allemaal wel iets te controleerbaar om de adrenalinestoten van de GTI te kunnen evenaren. Bovendien haalt de Golf GTE de sprint van 0 naar 100 km/u in 7,6 seconden, iets meer dan een seconde trager dan zijn volbloed broer. Daar merk je dan ook dat deze hybride met zijn extra motor en batterijpakket een dikke 300 kilogram meer moet trekken.

Sportief en hybride, maar nog steeds op en top Golf

De gelijkenis met de stoere GTI komt het sterkst naar voor in het design van deze hybride Golf. Presenteer hem aan een kleurenblinde analfabete Volkswagenfanaat en die ziet het onderscheid gegarandeerd niet. De enige grote verschillen zitten namelijk in de ‘GTE’-badges en de blauwe accenten die bij de GTI rood zijn. Wel is deze GTE enkel als vijfdeurs hatchback te configureren en dus niet als driedeurs of als break. Keuzes waarvoor we niet meteen een logische verklaring kunnen bedenken maar dat mag toch de pret niet bederven.

Het uiterlijk is dus ontegensprekelijk sportief en die toon wordt ook in het interieur aangehouden. Onze GTE kwam met een op zijn zachtst gezegd onsubtiele referentie naar zijn gedeelde genen met de GTI. De bekleding van de sportzetels bestond namelijk uit de iconische geruite stof die we al sinds jaar en dag in de GTI-modellen terugvinden, maar dan met een blauwe in plaats van een rode lijn. Of je het nu mooi vindt of niet, karaktervol is het zeker!

Verder kunnen we de binnenkant van deze wagen onder één noemer samenvatten: Golf. Als absolute referentie op vlak van gebruiksvriendelijkheid is de opbergruimte, zitruimte en kofferruimte uitstekend. Die laatste mag dan wat ingedijkt zijn door de extra ruimte die de batterijen opeisen, maar met 272 liter kan je er nog steeds zorgeloos de inkopen in kwijt. Ook de kwaliteit is natuurlijk onberispelijk en de technologie reflecteert eveneens perfect wat een mens anno 2018 wenst. Al bij al dus een perfect voorbeeld van waar Volkswagen bekend voor staat, maar dan met wat extra pit en een set batterijen.

Wat zullen we vandaag verbruiken?

Zoals bij elke plug-inhybride is het nattevingerwerk om een realistisch verbruikscijfer mee te geven. Zijn dorst hangt namelijk af van je laadgedrag en in dit geval ook nog eens van de modus waarin je het meeste rijdt. In de elektrische e-mode biedt de 8,7 kWh-batterij dan genoeg lading voor een 50-tal kilometer aan een verbruik van 0 liter benzine. Als je de wagen daarentegen helemaal niet laadt haal je in de normale hybrid-modus verbruikscijfers van rond de 5 liter per 100 kilometer. De GTE-modus is nog een ander verhaal: met een zware voet drinkt de Golf dan al snel 7 liter. Al moeten we vermelden dat je op dat moment waarschijnlijk andere dingen dan verbruikscijfers aan je hoofd hebt.

Elektriciteit is natuurlijk niet gratis dus die moet je ook in het achterhoofd houden. Een volle lading kost net geen 2 euro aan de gemiddelde publieke laadpaal en duurt 2 uur 15 minuten. Aan de huisstekker moet je rekenen op een kleine 4 uur vooraleer de wagen weer 50 geruisloze kilometers aankan.

Prijs

Je parkeert een Volkswagen Golf GTE aan je stekker vanaf 40.060 euro. De versie die je voor dat geld mee krijgt is al niet helemaal kaal maar mist toch een aantal handige accessoires, zoals parkeersensoren en navigatie. Met de gangbare opties kan je dus op een totaalplaatje van om en bij de 50.000 euro rekenen. Is hij dat waard? Ja. En daar is de kous af.

Of niet? De opmerkzame lezer ziet intussen dat de Golf GTE heel wat gemeen heeft met de Golf GTI. Ook het doelpubliek behoort daartoe: de GTI is—grof gesteld—gericht op dertigers die een praktische wagen willen koppelen aan een beetje fun en de GTE in principe ook. De GTI start echter al aan 36.190 euro en dat is een flinke som minder dan de GTE. Vanuit dat opzicht steekt de prijs toch wel een beetje. De GTE is namelijk minder snel, minder sensationeel, minder iconisch en toch duurder. Je moet dus best wel sterk overtuigd zijn van het hybrideconcept om voor de GTE te kiezen wanneer je dan in de catalogus ziet dat je voor minder met een GTI kan pronken.

Ons verdict

De Volkswagen Golf GTE biedt een totaalpakket van functionaliteit en plezier aan een prijs die voor een plug-inhybride correct is. Zijn enige noemenswaardige minpunt is dat er ook een GTI-variant bestaat. De Golf GTE zou een openbaring geweest zijn als Volkswagen de GTI nooit had uitgevonden… maar dat neemt niet weg dat dit toch één van de beste en veelzijdigste plug-inhybrides op de markt is.

Overzicht


+ Sportieve looks en rijgedrag
+ Bijna even praktisch als de standaard Golf
+ Veelzijdig dankzij 5 rijmodi


- Niet verkrijgbaar als 3-deurs of break
- Duurder dan een GTI


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
volkswagen

Gerelateerde items (op tag)

Succesvolle Volkswagen Business Class: de wereldpremière van de nieuwe Passat Variant

Precies 50 jaar geleden werd een van de meest succesvolle Volkswagens gelanceerd: de Passat. Met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren is dat na de Golf en zelfs vóór de Kever het meestverkochte VW-model aller tijden. Nu geeft Volkswagen in een wereldpremière alle gegevens vrij van een volledig nieuw ontwikkelde Passat: hij zal voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd op de IAA Mobility in München (05-09.09.2023). De nieuwe Passat wordt in het eerste kwartaal van 2024 op de markt gebracht als een universeel bruikbare Variant. Het nieuwe design is strak en krachtig: overduidelijk Passat, onloochenbaar VW en toch vanuit elk perspectief overduidelijk nieuw. Het innovatieve gamma met drie nieuwe plug-in- en mildhybride aandrijvingen en vijf turbobenzine- en turbodieselvarianten is efficiënt. De rijervaring in de stille en ruime Passat Variant, die optioneel verkrijgbaar zal zijn met een nieuw adaptief onderstel (DCC Pro2) en nieuwe ergoActive-stoelen2 (met pneumatische drukpuntmassage) is hoogst comfortabel. De intuïtief bedienbare en vooruitstrevende functies van de vierde generatie van het MIB-infotainmentsysteem (MIB4) zijn volledig nieuw ontwikkeld. Optioneel kan de nieuwe Passat ook zelfstandig inparkeren en lange afstanden afleggen met ondersteuning van rijhulpsystemen.

Volkswagen ID-gamma: uitgebreid en verbeterd

Volkswagen breidt zijn gamma 100% elektrische voertuigen uit en biedt een compleet gamma emissievrije voertuigen.
De actieradius, volgens de WLTP-cyclus, bedraagt voor verschillende modellen in het ID-gamma meer dan 500 km. Lange ritten vormen nooit een probleem dankzij de mogelijkheid om op te laden aan een krachtige terminal (tot 135 kW) waarmee 80% van de lading in een half uur kan worden teruggewonnen.